fbpx

Artemisio Mountain Running: Ραντεβού στην Καρυά, παρέα με το iRun (pics & vid)

Newsroom
Καρυές

Το Artemisio Mountain Running δεσπόζει στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Με βάση την κοινότητα της Καρυάς και τόπο δράσης το Αρτεμίσιο, πρωτοκλασάτα ονόματα του ορεινού τρεξίματος δίνουν ραντεβού για σούπερ μονομαχίες.

Όπως ήδη έχουμε γράψει στην κούρσα των 26χλμ. συμμετοχή έχουν δηλώσει πρωταθλητές όπως ο νικητής του φετινού «Σπάρταθλον», Φώτης Ζησιμόπουλος, o “the flash” Γιώργος Διαλεκτός, καθώς και oι Γιώργος Λουφέκης, Βασίλης Μπαλαμώτης, Χρήστος Αγνουσιώτης, Νίκος Πονηρέας, Σταύρος Στεφανής κ.ά. Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζουν οι Φωτεινή Κολόκα, Μαρία Λουφέκη και η Μαρία Μάλαϊ. Και ο πολύπειρος πρωταθλητής του ορεινού τρεξίματος, Δημήτρης Θεοδωράκακος, θα βρεθεί στην Καρυά ως επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης.

  • Δείτε ΕΔΩ όλες τις συμμετοχές

Δυναμικά και το iRun

Στην «καρδιά» της Πελοποννήσου θα βρεθεί και το iRun. Με το τελευταίο ολόφρεσκο τεύχος του μοναδικού free press περιοδικού «iRun…and i am free»  θα βρίσκεται κοντά στους δρομείς, για να δοθεί δωρεάν και απευθείας στους αθλούμενους αναγνώστες!

Παράλληλα, το iRun υποδέχεται την εορταστική περίοδο με ένα όμορφο και χρηστικό ημερολόγιο για το 2022, για τα νέα σχέδια, τους νέους αγώνες και όλες τις όμορφες εκδηλώσεις που πρέπει να θυμόμαστε και μάλιστα, θα το προσφέρει σε ΟΛΟΥΣ τους νικητές και τις νικήτριες του αγώνα! Φυσικά, το ημερολόγιο του iRun μπορούν να το προμηθευτούν όλοι, και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε μαζί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (πληροφορίες εδώ).

Η μορφολογία των διαδρομών

Η διοργάνωση περιλαμβάνει το Mountain Running 26 χλμ., το Trail Running 12 χλμ., καθώς και παιδικό αγώνα 1,5 χλμ. Διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Καρυωτών και φίλων της Καρυάς «Το Αρτεμίσιο», με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Άργους – Μυκηνών (ΚΕΔΑΜ), το Επιμελητήριο Αργολίδας, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων και Δρομέων Αργολίδας και την Ακαδημία Στίβου «Argos Track and Field».

Καρυά

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και πληροφορίες που έδωσε η οργανωτική επιτροπή AMR 2021 για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, καθώς και έναν γεωγραφικό προσδιορισμό του χώρου των διαδρομών

Συγκεκριμένα διαβάζουμε: «Καλωσορίζουμε στο χωριό μας, την Καρυά, στην ανατολική πλευρά του Αρτεμισίου Όρους και στον αγώνα που διοργανώνουμε με πολύ μεράκι και αγάπη. Σε ευχαριστούμε που συμμετέχεις είτε ως ντόπιος /α είτε ως επισκέπτης/τρια από όλη την Ελλάδα.

Με την ανάρτηση αυτή θέλουμε να σου δώσουμε λίγες πληροφορίες για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, καθώς και έναν γεωγραφικό προσδιορισμό του χώρου στον οποίο θα τρέξεις, ώστε να έχεις μια γενική εικόνα του πλούτου της περιοχής, έμφορτου από ιστορία, μύθους και παραδόσεις.

Πρακτικά η διαδρομή που θα ακολουθήσεις περικυκλώνει ή διασχίζει το όρος Αρτεμίσιο (1771 μέτρα ύψος), το οποίο μαζί με τον Κτενιά στο νότιο τμήμα και το όρος Λύρκειο στον βορρά, αποτελούν το φυσικό σύνορο της Αργολίδας με την Αρκαδία.

Καρυές

Η αφετηρία και ο τερματισμός θα είναι η Καρυά, με υψόμετρο 680 μέτρα, οικισμός παραδοσιακός, με πλούσια επαναστατική παράδοση κατά την Εθνεγερσία του 1821, χωριό με πλούσια ζωή μέχρι και λίγο μετά τον πόλεμο του 1940 και τόπος καταγωγής μεταναστών στην Αμερική και την Αυστραλία και απανταχού.

Για τους/τις δρομείς των 26 χλμ ο επόμενος οικισμός είναι το Μάζι ή Άρια και το Μερκούρι. Ανάμεσά τους η αρχαία πόλη Οινόη, με σημερινά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, οι κάτοικοι της οποίας συμμετείχαν με τους Αργείους σε συνασπισμό εναντίον των Σπαρτιατών το 460 π.Χ. Η όλη περιοχή είναι κατάφυτη, με μικρούς αλλά εξαιρετικούς ελαιώνες.


 
 

Καθώς διασχίζεις την περιοχή θα δεις τον Κτενιά και θα αντιληφθείς τον λόγο ονοματοδοσίας του!

Επόμενος οικιστικός σταθμός, καθώς θα έχεις ήδη ξεκινήσει τον ανήφορο προς το Αρτεμίσιο, είναι το Τουρνίκι, το οποίο θα σου χαρίσει καταπληκτική θέα προς τον αργολικό κόλπο και τον ίδιο σου τον στόχο, την κορυφή του Αρτεμισίου.

Για τους/τις δρομείς των 12 χλμ το βουνό είναι κατάστικτο από τοποθεσίες με τοπικά ονόματα και συνοδευόμενες από ήθη και έθιμα: Παναγιά Αρτεμισία, Νεραϊδόβρυση, Αη Λιάς, Πλατανοδάσος.

Το ίδιο το βουνό ήταν αφιερωμένο από την αρχαιότητα στη θεά Άρτεμη, ενώ ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ) μνημονεύει ναό και άγαλμα της θεάς εκεί. Συνολικά ο Παυσανίας επισκέφτηκε την περιοχή και την κατέγραψε ως το τρίτο και στενότερο πέρασμα από την Αργολίδα στην Αρκαδία. Θα παρατηρήσεις στη διαδρομή πολλά πουρνάρια.

Εμπνεόμενος ο αρχαίος περιηγητής και γεωγράφος την ονόμασε σύμφωνα με το φυσικό τοπίο: «εἰσὶ νοὖν ἐς Ἀρκαδίαν ἐσβολαὶ κατὰ τὴν Ἀργείαν δύο δὲ ἄλλαι κατὰ Μαντίνειαν διά τε Πρίνου καλουμένης ..… ἡ δὲ ὑπολειπομένη τῶν ὁδῶν στενωτέρα ἐστὶ τῆς προτέρας καὶ ἄγει διὰ τοῦ Ἀρτεμισίου. τούτου δὲ ἐπεμνήσθην καὶ ἔτι πρότεροντοῦ ὄρους, ὡς ἔχοι μὲν ναὸν καὶ ἄγαλμα Ἀρτέμιδος». (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις VIII, 6, 4-6).

Σου ευχόμαστε ολόψυχα να απολαύσεις τη διαδρομή και τον αγώνα σου.

Σε περιμένουμε να επιστρέψεις νικητής με το προσωπικό σου στοίχημα και να δεχτείς τη φιλοξενία μας».

 

Η οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης έχει στο πλευρό της για Μέγα Χορηγό την Eurobank.

«Είσαι, είμαι, είμαστε όλοι πρωτοπόροι.
Αυτό στηρίζει η Eurobank.
Κάθε ενέργεια και πράξη που πάει μπροστά τη σκέψη μας και τη συμπεριφορά μας.
Σε κάθε “μπροστά”… Eurobank».

Δημοφιλη Αρθρα