
Αυθεντικός Μαραθώνιος: Αρχή από τον Τύμβο και αγωνιστικά με τα 10 χλμ.
Η ώρα έφθασε και μετά τον Νοέμβριο του 2019 ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας (ΑΜΑ) επιστρέφει στη δράση. Μετά την περσινή ακύρωση εξ αιτίας της πανδημίας, ο ΑΜΑ είναι ξανά εδώ με νέα διοίκηση στον ΣΕΓΑΣ, καθώς και πολλές φιλοδοξίες για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας.
Ο ΑΜΑ κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, με 27.800 συνολικά δρομείς να έχουν δηλώσει συμμετοχή στις τρεις αποστάσεις (9.800 στο μαραθώνιο, 8.000 στα 10χλμ. και 10.000 στα 5χλμ.). Το Σάββατο (13/11) το ενδιαφέρον αρχικά εστιάζεται στον Τύμβο του Μαραθώνα. Εκεί στις 12:30 θα αρχίσει η Τελετή Έναρξης, όπου παρουσιάζεται ένα δωρικό χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα τη «Μάχη του Μαραθώνα».
Η χορογραφία και σκηνοθεσία και έμπνευση είναι της Αρτέμιδος Ιγνατίου, την αφήγηση θα κάνει η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Λέχου και την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας. Θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία, όπου 17 ζευγάρια λαμπαδηδρόμων θα καλύψουν απόσταση 5χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο έως την ιστορική αφετηρία της αυθεντικής διαδρομής.
Αυτά είναι τα εξής
1ο ζευγάρι
Γρηγόρης Λαμπράκης : Εγγονός του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρ. Λαμπράκη. Καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής.
Νίκος Πολιάς: Επτά φορές νικητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου. Κατέχει την καλύτερη επίδοση από Έλληνα αθλητή στην Αυθεντική Διαδρομή με 2ώρες17:56.
2ο ζευγάρι
Σπύρος Ζαγάρης : Πρέσβης της Φλόγας του Μαραθωνίου Δρόμου, μέλος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Μιλτιάδης Μαραθώνα».
Δημήτρης Κυριακίδης : Γιός του αείμνηστου Στέλιου Κυριακίδη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος μη Αμερικανός ή Καναδός αθλητής που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 20/4/1946.
3ο ζευγάρι
Νίκος Βεντούρας: Πρόεδρος του συλλόγου «Μιλτιάδης Μαραθώνα».
Δημήτρης Φουτράκης: Μέλος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Μιλτιάδης Μαραθώνα».
4ο ζευγάρι
Φίλιππος Τσαπατόρης : Μέλος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός» Νέας Μάκρης-Μαραθώνα.
Ανδρέας Πανούτσος: Μέλος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός» Νέας Μάκρης-Μαραθώνα.
5ο ζευγάρι
Αντώνης Αηδόνης: Μέλος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός» Νέας Μάκρης-5. Μαραθώνα.
Κωνσταντίνος Ρουφογαλάς: Μέλος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός» Νέας Μάκρης-Μαραθώνα.
6ο ζευγάρι
Μπάμπης Σαραντινάκης: Δημοσιογράφος στη NOVA, μέλος Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.
Παναγιώτης Τριβιζάς: Πρωταθλητής στα 200 μέτρα, μέλος εθνικής ομάδας.
7ο ζευγάρι
Ανδρέας Πατούρας : Αθλητής του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Μιλτιάδης Μαραθώνα».
Αγγελική Λερίου : Αθλήτρια του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Μιλτιάδης Μαραθώνα».
8ο ζευγάρι
Μαρίνα Βαρσαμίδου: Πρώην πρωταθλήτρια στους δρόμους ταχύτητας, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Κωνσταντίνος Χιονάτος : Μαθητής του λυκείου Μαραθώνα.
9ο ζευγάρι
Παναγιώτης Καμποσιόρας: Εργαζόμενος στον ΟΠΑΠ.
Νεκτάριος Ζαχαράκης: Εργαζόμενος στον ΟΠΑΠ.
10ο ζευγάρι
Νίκος Παναγιωτόπουλος : Πρωταθλητής των 100 μέτρων στην κατηγορία Κ20, μέλος της εθνικής ομάδας εφήβων στη σκυταλοδρομία 4Χ100.
Αμπντούλ-Μόιντ Καίσαρ: Αθλητής του Αθλητικού Συλλόγου «Εθνικός Λυκίας» Ν. Μάκρης.
11ο ζευγάρι
Γιώργος Τερτίπης: Μέλος του Συλλόγου Κριτών ΣΕΓΑΣ.
Μιχάλης Γαβριλόπουλος: Αθλητής 400 μέτρων μ’ εμπόδια στον Αθλητικό Σύλλογο «Φειδιππίδης Μαραθώνα».
12ο ζευγάρι
Δέσποινα Μαλταμπέ: Πρωταθλήτρια του ύψους, μέλος της εθνικής ομάδας στην κατηγορία Κ23.
Άγγελος Χρόνης: Μέλος της Ε.Κ. ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση. Αθλητής χειροσφαίρισης, στην Α1 κατηγορία ανδρών, στη θέση του τερματοφύλακα
13ο ζευγάρι
Χρήστος Φραντζεσκάκης: “Ασημένιος” στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στη σφυροβολία, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Χρύσανθος Χιονίδης : Μέλος της Ε.Κ. ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση. Αθλητής ακοντισμού στο σύλλογο «Γυμναστική Ένωση Ηρακλείου»
14ο ζευγάρι
Ελένη Πόλακ: Πρωταθλήτρια του επί κοντώ με ατομικό ρεκόρ 4,70 μ., το 2021 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Νταϊάνα Κουλουμπή: Αθλήτρια των 800 μέτρων στον Αθλητικό Σύλλογο «Φειδιππίδης Μαραθώνα»
15ο ζευγάρι
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου: Πρωταθλήτρια της δισκοβολίας, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021
Άγγελος Μέντζιος: Αθλητής του Αθλητικού Συλλόγου «Εθνικός Λυκίας» Ν. Μάκρης
16ο ζευγάρι
Νικόλ Κυριακοπούλου : Ογδόη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 στο επί κοντώ. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.
Ευαγγελία Τσόνια : Μαθήτρια του λυκείου Μαραθώνα.
17ο ζευγάρι
Εμμανουήλ Καραλής : Τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 στο επί κοντώ, δεύτερος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 του 2021 στο Ταλίν.
Θόδωρος Λουκόπουλος : Γιατρός εκπρόσωπος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, εργαζόμενος στο νοσοκομείο αναφοράς Covid, «Σωτηρία».
Τα 10χλμ. στο κέντρο της Αθήνας
Το αγωνιστικό μέρος του ΑΜΑ 2021 θα ανοίξει μερικές ώρες αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, με την απόσταση των 10 χλμ. ERGO, όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή 8.000 δρομείς. Με σημείο εκκίνησης στη Λεωφόρο Αμαλίας (μπροστά στο Μέγαρο Μποδοσάκη) θα δοθούν δύο εκκινήσεις, στις 17:00 και 18:00 αντίστοιχα, με τους συμμετέχοντες να τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στις συμμετοχές το μεγάλο όνομα αναμφισβήτητα είναι η Αναστασία Μαρινάκου, που θέλει να συνεχίσει τις επιτυχίες της, μετά τη νίκη της την περασμένη Κυριακή στα 8χλμ. γυναικών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στην Πηγή Τρικάλων. Έχει δηλωθεί και η Ειρήνη- Ρία Μιχαλά, η οποία στον 9ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη γενική κατάταξη, ενώ ήταν δεύτερη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Επίσης, θα πάρει μέρος η Καλλιόπη Σκαρπέτη που ήταν 5η στην Κ23 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου. Στους άνδρες από τις συμμετοχές ξεχωρίζουν του Χουλιάνο Μάνκο, που πρόσφατα είχε κερδίσει τον ημιμαραθώνιο Χίου.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα