fbpx

Brevet 202 χλμ. για τα 202 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Ποδηλατικός αγώνας μνήμης στη Χίο

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 θα διεξαχθεί στη Χίο ποδηλατοδρομία 202 χλμ. για τα 202 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου.

 

30 Μαρτίου 1822

Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες κάτοικοι της Χίου σφαγιάζονται από τους Οθωμανούς Τούρκους, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.

Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων και 100 Εβραίων).

Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον Σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια, που άγγιζαν το καθεστώς αυτονομίας.

Ετσι, οι κυρίαρχες τάξεις της Χίου δεν είχαν κανέναν λόγο να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Το μαρτυρά και η αποτυχία του Τομπάζη τον Απρίλιο του 1821.

Οι ντόπιοι πρόκριτοι είχαν και μία σοβαρή δικαιολογία να αντιδρούν στον ξεσηκωμό: η Χίος βρίσκεται σχεδόν δύο μίλια από τη Μικρασιατική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εξέγερσης να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου.

Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η ολιγοήμερη πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.

Chios Massacre

O αντιναύαρχος Καρά-Αλή πασάς

Μόλις έφτασε το μαντάτο της εξέγερσης στην Υψηλή Πύλη, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ την εξέλαβε ως αχαριστία των Χίων, αλλά και ως προσωπική προσβολή, επειδή η αδελφή του καρπούταν από το νησί τον φόρο από τα μαστιχόδεντρα. Εμπλεος οργής διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν. Στη συνέχεια έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.

Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Καρα-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη.

Στη συνέχεια, πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές. Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.

Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλαν τη θλιβερά καταστροφή.

Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η ελληνική νέμεση θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6 – 7 Ιουνίου 1822).

Skinos Cycling Team

202 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Ο Αθλητικός Ποδηλατικός Σύλλογος της Χίου «ΣΚΙΝΟΣ» θέλοντας να τιμήσει τους ΣΦΑΓΙΑΘΕΝΤΕΣ Χιώτες, νιώθει περήφανος να διοργανώνει ποδηλατικό αγώνα συνολικής απόστασης 202 χιλιομέτρων.

Η εκκίνηση θα δοθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στις 08:00 από την κεντρική πλατεία Χίου.

Λίγα λεπτά πριν θα ανάψει μια φλόγα μνήμης και θα κρατηθεί μέχρι τον τερματισμό του τελευταίου αθλητή του αγώνα (υπολογίζεται γύρω στις 21:00), επίσης θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

Με κατεύθυνση προς τον βορρά, οι αθλητές θα ξεκινήσουν προς Λαγκάδα (θα περάσουν από τον περιφερειακό δρόμο) και πριν από τα Καρδάμυλα θα στρίψουν αριστερά προς το Πιτυός.

Στο μαρτυρικό χωριό θα ανάψει φλόγα εις μνήμη των κατοίκων που σφαγιάστηκαν 202 χρόνια πριν.

Κατόπιν οι αθλητές θα ξεκινήσουν από το χωριό και θα κατευθυνθούν προς τη Βολισσό.


 
 

Στο χωριό της Βολισσού θα στρίψουν δεξιά με κατεύθυνση προς Νέα Ποταμιά, Χάλανδρα, Κουρούνια, Αγιο Γάλας και το χωριό Μελανιός, από όπου θα πάνε στο Κάβο Μελανιός, στο πρώτο κοντρόλ του αγώνα.

Τις δραματικές ώρες της σφαγής του νησιού, 10.000 Χιώτες κατέφυγαν εκεί στο αιματοβαμμένο μέρος. Η τελευταία ελπίδα τους ήταν τα πλοία από τα Ψαρά, που πίστευαν ότι θα έφταναν από το απέναντι νησί για να τους σώσουν. Το τουρκικό ιππικό όμως τους πρόλαβε και τους ποδοπάτησε.

Μελανιός

Φλόγα μνήμης

Οι αθλητές θα επιστρέψουν από τον ίδιο δρόμο προς το χωριό Μελανιός και θα στρίψουν δεξιά, αυτήν τη φορά προς τα χωριά Τρύπες, Παρπαριά, το μοναστήρι Αγίας Μαρκέλλας, τη Λήμνο και το λιμάνι Λημνιών.

Στο λιμάνι Λημνιών υπάρχει δυνατότητα αγοράς καφέ και νερού από τα μαγαζιά που βρίσκονται στο σημείο.

Οι αθλητές, έχοντας διανύσει ήδη 100 χλμ., θα κατευθυνθούν προς το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα προς τη Σιδηρούντα.

Στο ύψος της παραλίας Ελίντα οι αθλητές θα ανέβουν προς Αυγώνυμα και έπειτα στο εγκαταλελειμμένο χωριό του Ανάβατου, όπου θα βρίσκεται το 2ο κοντρόλ του Brevet. Εκεί θα δοθεί τροφοδοσία νερού και γλυκού σνακ.

Ο παλιός πυρήνας του Ανάβατου καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Σφαγής της Χίου, όταν πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τα οθωμανικά στρατεύματα.

O κυρίως οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά τον σεισμό του 1881 και οι εναπομείναντες κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο κατώτερο τμήμα του Ανάβατου. Το 1918 εγκαταστάθηκαν προσωρινά πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Πλέον στον «Μυστρά του Αιγαίου» δεν κατοικεί κανείς. Στο εν λόγω μέρος θα ανάψει η φλόγα μνήμης.

Οι ποδηλάτες θα ξαναγυρίσουν από τον ίδιο δρόμο στα Αυγώνυμα και θα στρίψουν προς τα αριστερά για το χωριό του Αγίου Γιώργη Συκούση. Λίγο πριν από το χωριό θα στρίψουν δεξιά προς τη Βέσσα.

Οι αθλητές θα πάνε κατά σειρά προς τα χωριά Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Κοινή, Βουνό, Νένητα, Καλλιμασιά.

Το τελευταίο μέρος που θα ανάψει η φλόγα μνήμης είναι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Εκεί ορθώνονται τρία πανύψηλα κυπαρίσσια κοντά στην Εκκλησία, στο πίσω μέρος του μαυσωλείου, με τα μαρτυρικά λείψανα των νεομαρτύρων της Χίου που ζήτησαν καταφύγιο στον Άγιο Μηνά.

Το πρώτο είναι του γαμπρού, το δεύτερο της νύφης και το τρίτο του αδελφού. Ζουν και χαίρονται την ελεύθερη Χίο, την ελεύθερη Ελλάδα, και συγκλονίζονται στον ελεύθερο, μυρωμένο αιγαιοπελαγίτικο αέρα, αυτόν που αποστερήθηκαν τα τρία νεαρά ελληνόπουλα την ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού μας το 1822.

Οι αθλητές αφού φύγουν από το μοναστήρι θα φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Με τον τερματισμό και του τελευταίου αθλητή θα σβήσει η φλόγα, αλλά στην καρδιά και στην μνήμη όλων, θα μείνουν πάντα ζωντανοί.

Σας περιμένουμε στην κεντρική πλατεία της Χίου να τιμήσουμε όλους αυτούς που σφαγιάστηκαν και θυσιάστηκαν στο νησί μας.

Κόστος συμμετοχής: 10€
Κόστος μεταλλίου: 15€

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

– Οι αθλητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούμε να συμπληρώσουν τη φόρμα ενδιαφέροντος μέχρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
– Θα υπάρξει και η δυνατότητα εγγραφής την ημέρα του αγώνα, η οποία όμως θα γίνει μετά την εκκίνηση
Ηλεκτρονική διαδρομή και GPX
– Οι αθλητές που επιθυμούν να έρθουν ακτοπλοϊκώς, θα έχουν έκπτωση 50% στα εισιτήριά τους

 

 

Δημοφιλη Αρθρα