fbpx

Δρόμος Θυσίας «Γιάννης Γούναρης – Ζούκας» στις 11 Ιουνίου 2023

Newsroom
ioannina

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 (18:45) θα διεξαχθεί στο Αιτωλικό ο Δρόμος Θυσίας «Αγωνιστή Γιάννη Γούναρη», απόστασης 9 χλμ. Αναλυτικά η προκήρυξη:

Κάθε Ιούνιο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μεσολογγίου τιμά τον Γιάννη Γούναρη-Ζούκα, τον κυνηγό και τελικά καλόγερο της Κλεισούρας, που θυσίασε τους δικούς του για να σώσει το Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα του 1822.

Από τον Οκτώβριο του 1822 το Μεσολόγγι πολιορκείται στενά από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Ολες οι προσπάθειες των εχθρών για να καταλάβουν το Μεσολόγγι πέφτουν στο κενό. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Τούρκος πασάς σχεδιάζει γενική έφοδο, την ώρα που οι Χριστιανοί θα βρίσκονται στις εκκλησίες.

Ομως, ένας Γιαννιώτης ακόλουθος του πασά, ο Γιάννης Γούναρης-Ζούκας, και ενώ η οικογένειά του είναι υπό τουρκική ομηρία στην Αρτα, μαθαίνει τα σχέδια του αφέντη του και αποφασίζει, γνωρίζοντας ότι διακινδύνευε την ασφάλεια της οικογένειάς του, να φύγει κρυφά από το στρατόπεδο, να κατευθυνθεί προς τα ανατολικά του Μεσολογγίου και, στην περιοχή των αλυκών, στον δρόμο προς το Αιτωλικό, να ειδοποιήσει τους Ελληνες που συνάντησε.

Η ενέργεια του Γούναρη έσωσε το Μεσολόγγι και την επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα, αλλά καταδίκασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του στον θάνατο. Ο Γούναρης αποφάσισε να κρυφτεί στα μέρη του Ζυγού, σε μια σπηλιά στην περιοχή που ονομάζεται Κλεισούρα και, έχοντας χάσει τα πάντα εκτός από την πίστη του, αποφάσισε να γίνει καλόγερος στο σημείο, χρησιμοποιώντας τη σπηλιά ως κελί.

 

Το Αθλητικό Σωματείο Δρομείς Υγείας Αιτωλικού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμήν του Γιάννη Γούναρη-Ζούκα, διοργανώνει τον αγώνα δρόμου θυσίας 9 χλμ.

Εκκίνηση: Δυτική Παραλία Αιτωλικού

Τερματισμός: Μονή Αγίας Ελεούσας

 

Για τον χάρτη της διαδρομής πατήστε εδώ

Για τη διεξαγωγή του αγώνα θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) και της AIMS.

Σταθμοί υποστήριξης: Θα υπάρχει 1 σταθμός ανεφοδιασμού (στο 5ο χλμ.), καθώς και στον τερματισμό, με εμφιαλωμένο νερό.

Χρονομέτρηση, αποτελέσματα: Η χρονομέτρηση των αγώνων θα γίνει ηλεκτρονικά. Κατά τη διάρκεια του τερματισμού, θα ανακοινωθούν άμεσα τα ανεπίσημα αποτελέσματα των αγώνων, ενώ την επόμενη ημέρα θα δημοσιευθούν τα επίσημα αποτελέσματα, αφού έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος για τυχόν ενστάσεις από την τεχνική επιτροπή του αγώνα.

Συμμετοχές: Στον αγώνα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή «επίσημοι» αθλητές (εγγεγραμμένοι σε σύλλογο), αλλά και ανεξάρτητοι αθλούμενοι. Οι αγωνιζόμενοι στον Δρόμο Θυσίας πρέπει να είναι γεννημένοι το 2011 ή και νωρίτερα (≥12 ετών). Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν, καθότι το κόστος της διοργάνωσης θα καλυφθεί από ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ioannina

Χρονικό όριο αγώνα: Για την κάλυψη της διαδρομής του Δρόμου Θυσίας των 9 χλμ., τίθεται χρονικός περιορισμός 1 ώρας και 25 λεπτά, για την ολοκλήρωσή του. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, οι δρομείς που θα συνεχίζουν την προσπάθειά τους, θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας της τροχαίας Μεσολογγίου.

Βραβεύσεις, έπαθλα: Βραβεύσεις θα γίνουν στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης (άνδρες και γυναίκες). Οι δρομείς που θα τερματίσουν στον Δρόμο Θυσίας, θα παραλάβουν αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής, ηλεκτρονικό αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής και τεχνικό (dryfit) t-shirt.

Ασφάλεια αγωνιζομένων, υγειονομική κάλυψη: Για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη διαδρομή θα φροντίσει η Αστυνομία και η Τροχαία Μεσολογγίου, ενώ η ιατρική φροντίδα των δρομέων, εφόσον χρειαστεί κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά και στον τερματισμό, θα παρασχεθεί από το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν επιτρέπεται να ακολουθούν τους δρομείς, αυτοκίνητα, μηχανάκια ή άλλα οχήματα.

Η οργανωτική επιτροπή συστήνει σε όλους τους αγωνιζόμενους ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, για τη δική τους ασφαλή συμμετοχή, να υποβληθούν προηγουμένως στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που θα βεβαιώνουν ότι είναι ικανοί να συμμετέχουν σε προσπάθεια τέτοιας έντασης και διάρκειας.


 
 

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για τους συμμετέχοντες στους αγώνες.

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

ή επικοινωνήστε με τους διοργανωτές: Γιάννης Καραγιάννης: 6936508387, Δήμητρα Τρικαλινού: 6946790830

Την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων οι διοργανωτές θα δεχθούν εξαιρετικά περιορισμένες δηλώσεις συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον κ. Γιάννη Καραγιάννη και την κα. Δήμητρα Τρικαλινού.

 

Πρόγραμμα

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

16:30-18:30: Παραλαβή αγωνιστικού πακέτου από τη γραμματεία στον χώρο εκκίνησης

18:45: Εκκίνηση Δρόμου Θυσίας 9 χλμ.

20:00: Απονομή επάθλων

20:15: Λήξη αγώνων

20:30: Μεταφορά αθλητών από το χώρο τερματισμού στο Αιτωλικό με λεωφορείο

 

Διαβάστε ακόμα:

2ο Paros Way (17-18 Ιουνίου 2023)

Goulinas Trail (3 Σεπτεμβρίου 2023)

Επέζησε από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ ο Κίλιαν Ζορνέτ

Δημοφιλη Αρθρα