fbpx

Ευχίδειος Αθλος στις 6-7 Μαΐου 2023 (προκήρυξη)

Newsroom
Ευχίδειος

Ο διεθνής όμιλος Ευχίδειος Αθλος «Ο Ευχίδας» με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 23ου κλασικού Ευχίδειου άθλου στις 6-7 Μαΐου 2023.

Πρόκειται για διεθνή ιστορικό αγώνα υπεραπόστασης, μέσω του οποίου αναβιώνεται ο άθλος του οπλίτη ημεροδρόμου Ευχίδα.

Αμέσως μετά τη νικηφόρα και πιο αποφασιστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές, το 479 π.Χ., οι άρχοντες του τόπου δεν ησυχάζουν. Θεωρούν ότι το πυρ της πόλης των Πλαταιών είναι μιασμένο από την παρουσία των βαρβάρων. Καλούν αμέσως τον οπλίτη ημεροδρόμο τους, Ευχίδα, να τρέξει ως τους Δελφούς για να πάρει καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα.

Ο Ευχίδας έφυγε αμέσως τρέχοντας ασταμάτητα, μέσα από μονοπάτια, δάση και βουνά, έφτασε στους Δελφούς, εξάγνισε το σώμα του στην Κασταλία Πηγή, φόρεσε δάφνινο στεφάνι και μπήκε στο ιερό του Απόλλωνα.

Από εκεί επέστρεψε αμέσως από τον ίδιο δρόμο στις Πλαταιές, μεταφέροντας την ιερή αμόλυντη φλόγα. Τον περίμενε όλη η πόλη και οι σύντροφοί του στη μάχη. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ και αμέσως μετά εξέπνευσε, περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας. Οι Πλαταιείς τον ταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας, χαράζοντας πάνω στον τάφο του το επίγραμμα: Ευχίδας Πυθώδε θρέξας ηλθόε τωδ’ αυθημερόν.

Ο Ευχίδας διένυσε απόσταση περίπου 1000 σταδίων, δηλ. σχεδόν 200 χλμ. σε 24 περίπου ώρες.

Αυτή η καταπληκτική σελίδα της ιστορίας μας αναβιώνεται κάθε χρόνο εδώ και 23 χρόνια, μέσω του Ευχίδειου Αθλου. Ο Ευχίδειος Αθλος δεν είναι ένας απλά ιστορικός αγώνας.

Εχει έναν τεράστιο συμβολισμό της αγνότητας, της καθαρότητας, της νέας αρχής, του νέου ελεύθερου ξεκινήματος. Ο Ευχίδειος άθλος είναι κάθαρση!

Ο Ευχίδειος Αθλος θα τελεστεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την αιγίδα, τη στήριξη και συνεργασία των δήμων της διαδρομής, Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Δελφών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή και στήριξη φίλων σωματείων αλλά και φορέων κατά μήκος της διαδρομής.

Ενας αγώνας μοναδικός, ιστορικός. Ζήσε την ιστορία! Ξεπέρασε τα όρια σου!!

 Ευχίδειος

 

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου. Η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου, κινείται επί ασφαλτομένου δρόμου εκτός από 5χλμ. περίπου στο κανάλι του Μόρνου.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 107,5 χλμ.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Σάββατο 6 Μαΐου 2023, ώρα 19.00 Πλαταιές

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή 7 Μαΐου 2023, Δελφοί

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ: 16 ώρες

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Θα υπάρχουν 19 επανδρωμένοι σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας και 6 μη επανδρωμένα σημεία νερού.

ΕΠΑΘΛΑ: Μετάλλιο, δίπλωμα και το μοναδικό σύμβολο-έπαθλο, η δάδα του Ευχίδα θα δοθούν σε όσους τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου. Επιπλέον, Κύπελλα θα δοθούν στους έξι πρώτους νικητές και τις τρεις πρώτες νικήτριες.

Κριτήρια συμμετοχής, απονομές, πρόγραμμα, άλλες παροχές και όλες τις οδηγίες και λεπτομέρειες θα βρείτε αναλυτικά στο www.euchidiosathlos.gr

Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, καθώς επίσης ιατρική μέριμνα με διαρκή παρουσία ασθενοφόρου και γιατρών των αγώνων.

 

Ευχίδειος

Ευχίδεια Λαμπαδηδρομία: 31η αφή δελφικού φωτός υπεραποστάσεων

Την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00 περίπου θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, στα πλαίσια του Ευχίδειου Αθλου, η καθιερωμένη από το 1993 αφή του Δελφικού φωτός, σε μία λιτή τελετή και στη συνέχεια η Ευχίδεια λαμπαδηδρομία.


 
 

Η λαμπαδηδρομία είναι συμβολική και θα λάβει χώρα μέσα στην πόλη των Δελφών. Καλούνται όλοι οι αθλητές και από τον Ευχίδειο άθλο και από το δρόμο 9 Μουσών να συμμετέχουν στην πολιτιστική αυτή εκδήλωση καθώς και όλοι όσοι επιθυμούν.

Λάβετε μέρος στην ιδιαίτερη λαμπαδηδρομία με τη φλόγα και τη δάδα του Ευχίδα στην ιερή πόλη των Δελφών!

 

Δρόμος 9 Μουσών «Ευτέρπη», Αγία Αννα – Δελφοί, 59 χλμ.

Τρέξε με τον Ευχίδα, συνάντησε τις Μούσες στον Ελικώνα, εξάγνισε το σώμα σου στην Κασταλία Πηγή, φόρεσε δαφνικό στεφάνι και μπες νικητής στο Ιερό του Απόλλωνα. Ζήσε την εμπειρία, τρέχοντας στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ο Δρόμος 9 Μουσών είναι ένας θεματικός αγώνας συνδεδεμένος με την ιστορία και τη μυθολογία μας, όπως συνηθίζουμε. Οι αγώνες του «Ευχίδα» άλλωστε, έχουν πάντα έντονο ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Τον ονομάζουμε Δρόμο 9 Μουσών, διότι ένα μεγάλο μέρος του διασχίζει τον Ελικώνα, ο οποίος ως γνωστό ήταν ο τόπος κατοικίας των Μουσών.

Κάθε χρόνο είναι αφιερωμένος σε μια διαφορετική Μούσα, η οποία απεικονίζεται στο μοναδικό μετάλλιο της κάθε χρονιάς, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ξεχωριστή συλλογή για όσους συμμετέχουν. Το 2018 ήταν αφιερωμένος στη Μούσα της Ιστορίας Κλειώ, το 2019 στη Μούσα του Ερωτα, Ερατώ, το 2021 στη Μούσα της αστρονομίας Ουρανία, το 2022 στη Μούσα των καλών τεχνών Καλλιόπη, και το 2023 ο αγώνας αφιερώνεται στη Μούσα της μουσικής, Ευτέρπη.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 59 χλμ.

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου. Η διαδρομή του δρόμου 9 Μουσών – Ευτέρπη κινείται επί ασφαλτομένου δρόμου εξολοκλήρου.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Κυριακή 7 Μαΐου 2023, ώρα 02.00 Αγ. Άννα

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή 7 Μαΐου 2023 ώρα 11.00 Δελφοί.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ: 9 ώρες

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Θα υπάρχουν 9 επανδρωμένοι σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας και 4 μη επανδρωμένα σημεία νερού.

ΕΠΑΘΛΑ: Το συλλεκτικό μετάλλιο με την απεικόνιση της Ευτέρπης, καθώς και τιμητικό δίπλωμα θα δοθεί σε όλους όσοι τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου. Επιπλέον, κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές και στις τρεις πρώτες νικήτριες.

Κριτήρια συμμετοχής, πρόγραμμα, άλλες παροχές και γενικά όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις βρείτε στο site μας www.euchidiosathlos.gr

Στον αγώνα θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, καθώς επίσης ιατρική μέριμνα με διαρκή παρουσία ασθενοφόρου και γιατρών των αγώνων.

Τρέξε με τον Ευχίδα, συνάντησε και χόρεψε με τις Μούσες στον Ελικώνα, τερμάτισε στο κέντρο της Γης, στο Ιερό του Απόλλωνα!

Οι εγγραφές θα ανοίξουν τον Δεκέμβριο. Σας περιμένουμε όλους με χαρά! Καλές προπονήσεις, καλή προετοιμασία!

 

Ερχονται ακόμα:

Μαραθώνιος Παρισιού (1 Απριλίου 2023)

Μαραθώνιος Βιέννης (23 Απριλίου 2023)

Μαραθώνιος Ζάλτσμπουργκ (21 Μαΐου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα