fbpx

Εκκίνηση σήμερα του Αγώνα «Στα χνάρια των Ηρώων» από Θεσπιές ως Θερμοπύλες!

iRun

Περισσότεροι από 200 δρομείς, αριθμός ρεκόρ, θα ξεκινήσουν αργά σήμερα το απόγευμα, 1η Αυγούστου στις 20:00, μπροστά από το μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές Βοιωτίας με κατεύθυνση και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες Φθιώτιδας.

Θα αγωνιστούν «Στα χνάρια των Ηρώων», δηλαδή επί της διαδρομής που ακολούθησαν οι 700 Θεσπιείς όταν το καλοκαίρι του 480 π.Χ. προσέτρεξαν ώστε να ενισχύσουν τους 300 Σπαρτιάτες και άλλους Έλληνες πολεμιστές εκεί στο στενό ανάμεσα στο Καλλίδρομο και τη θάλασσα του Μαλιακού, στην άνιση μάχη εναντίον του πανίσχυρου στρατού των Περσών.

Πρόκειται για την 3η έκδοση του δρομικού γεγονότος τιμής και μνήμης σε αυτούς που καταυγάζουν με τη θυσία τους την αιώνια πίστη στην πατρίδα και στην ελευθερία.

Συμπίπτει με την συμπλήρωση των 2.500 ετών από την ιστορική μάχη!

Την οργανωτική ευθύνη έχουν αναλάβει ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων και ο ΑΠΣ «Απόλλων» Δυτικής Αττικής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων Λεβαδείας, Αμφίκλειας -Ελάτειας, Αγίου Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων-Μώλου και Λαμιέων.

Το συνολικό μήκος της δύσκολης διαδρομής μετρήθηκε στα 102χλμ.

Τα κύρια σημεία της: Θεσπιές – Ασκρη (γενέτειρα Ησιόδου) – Αλίαρτος – Πέτρα (τόπος τελευταίας μάχης εντός 1829 της Επανάστασης) – Σουληνάρι – Καλάμι – διασταύρωση Λεβαδείας/Ορχομενού – Θούριο – Χαιρώνεια (λιοντάρι του Φιλίππου) – διασταύρωση Δαύλειας – Αγία Παρασκευή – Κάτω Τιθορέα – Μόδι – Αγιος Φανούριος – διασταύρωση Καλλίδρομου – Αγία Ιερουσαλήμ – Μενδενίτσα – Πεύκα – Ανάβρα – έξοδος Ανωπαίας Ατραπού και τερματισμός μνημείο Λακεδαιμονίων (άγαλμα Λεωνίδα).


 
 

Η διαδρομή παρουσιάζει «καλοσύνες» αλλά και δυσκολίες δηλαδή αναβάσεις. Ξεκινά από υψόμετρο 325μ. στις Θεσπιές. Αυτό ανέρχεται στα 450μ. μετά την Ασκρέα. Ακολουθεί κατηφόρα έως την Αλίαρτο, την πόλη – είσοδο στην Κωπαΐδα. Οι δρομείς θα κινηθούν επί πεδίου έως και ολίγον έξω από την Τιθορέα, δηλαδή για 55 ολόκληρα χιλιόμετρα. Η πλέον επίπονη ανάβαση αρχίζει στο δρόμο προς το Μόδι. Οι δρομείς θα βρεθούν από τα 120 στα 699μ. (Αγιος Φανούριος – 75ο χλμ). Θα κινηθούν στη συνέχεια με εναλλαγές ανηφόρας – κατηφόρας επί του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου. Η τελευταία ανάβαση έως τα 600μ. βρίσκεται πριν από τη Μενδενίτσα. Απομένουν μετά το γραφικό χωριό κατηφόρες επί της βουνοπλαγιάς έως τις Θερμοπύλες.

Ο αγώνας περιλαμβάνει τον ατομικό και δύο σκυταλοδρομίες (2 δρομείς 51,7+50,3χλμ και 4 δρομείς 24,3+27,4+26,5+23,8χλμ).

Ο Γιάννης Λουκάς, ο νικητής του 2019, θα ξεκινήσει φέροντας τιμής ένεκεν το Νο1, ως αθλητής του συλλόγου «Απόλλων» και κάτοχος καλύτερου χρόνου επί της διαδρομής των 102 χλμ. Ικανός συναγωνιστής του ο Χρήστος Τονγιαλίδης από την Πιερία και άλλοι άξιοι αθλητές.

Ο πρώτος δρομέας αναμένεται μετά τις 3:00 της Κυριακής να φτάσει στις Θερμοπύλες.

Οι βραβεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 8:00 μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Περιορίστηκαν βέβαια οι επετειακές εκδηλώσεις στους χώρους εκκίνησης/τερματισμού και θα γίνουν μόνο σύντομες ομιλίες-αναφορές στο ιστορικό γεγονός.

Δημοφιλη Αρθρα