Μπροστά στην «προέλαση» της πανδημίας του κορονοϊού, ένα είδος αγώνων που προϋπήρχε αλλά γιγαντώθηκε, λόγω των ειδικών υγειονομικών εξελίξεων, είναι οι εικονικοί -κατά κόσμον- virtual αγώνες. Σε αυτούς, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει απ΄ όποιο μέρος του πλανήτη βρίσκεται, ό,τι ώρα ο ίδιος θέλει, διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του συναγωνισμού με το χρονόμετρο και τους υπόλοιπους πραγματικούς συναθλητές, αλλά στην εικονικά ίδια χιλιομετρικά διαδρομή…
• Συνέντευξη στον Χάρη Μανούση / Επιμέλεια: Αργύρης Κριθαρούλας
Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε, ίσως ο μεγαλύτερος σε διάρκεια εικονικός (virtual) ορεινός αγώνας. Λόγω του Covid-19, ο ultra αγώνας της Ρουμανίας “Ultra Race Romania” (www.ultraraceromania.ro) αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ψηφιακά, έχοντας τη δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο ο κάθε διαγωνιζόμενος να έχει από 2 μέχρι 25 μέρες να συμπληρώσει τον αριθμό των απαιτούμενων 250χλμ.!
Ο συγκεκριμένος “σκληρός” ορεινός αγώνας της Ρουμανίας, απαιτεί την “επιστράτευση” όλων των δυνάμεων του αθλητή, ο οποίος θα πρέπει να τρέξει, να περπατήσει, ακόμα και να συρθεί για 250 χιλιόμετρα σε 6 stages (7 ημέρες) σε ένα εκθαμβωτικής φυσικής ομορφιάς μέρος της Ρουμανίας με καταπράσινα τοπία, όπου οι θρύλοι του παρελθόντος εξακολουθούν να είναι τρόπος ζωής και το μείγμα της ιστορίας, του πολιτισμού και της φύσης προσδίδει ένα μοναδικό δέλεαρ για το καλεντάρι ενός ανήσυχου και ψαγμένου ορεινού δρομέα…
Από την μεριά του iRun …and i am free!, αυτό που δεν μας έκανε καθόλου έκπληξη, ήταν η “ανακάλυψη” της συγκεκριμένης διοργάνωσης από τον μάχιμο, Χάρη Μανούση, το “κομάντο” μας! Οχι μόνο έθεσε βέτο για τη συμμετοχή μας ως περιοδικό στον επόμενο φυσικό αγώνα της Ρουμανίας στις 9 Αυγούστου του 2021, αλλά δεν έχασε και την ευκαιρία να δηλώσει πρώτος συμμετοχή στη φετινή virtual διοργάνωση! (www.ultraraceromania.ro/urrv/).
Φυσικά, για να μας βάλει ακόμα περισσότερο στο κλίμα της διοργάνωσης, στη χώρα του Δράκουλα, επικοινώνησε με τον Andrei Gligor, race director του Ultra Race Romania (Legendary Sports), απ΄ όπου προέκυψε και η παρακάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη!
Χάρης Μανούσης: Ο Andrei είναι 43 ετών, ultra δρομέας με σπουδαίες επιδόσεις σε διεθνείς αγώνες και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τους ορεινούς αγώνες. Τρέχει κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς και έμαθα ότι κατέχει την 605η θέση στην κατάταξη της ITRA στην Ρουμανία. Ας πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα…
Andrei, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150 συμμετοχές αθλητών μέχρι σήμερα, από 25 χώρες, για τον Ultra Race Romania Virtual. Έχετε πιάσει το στόχο που είχατε θέσει αρχικά; Είστε ευχαριστημένοι από τις συμμετοχές;
Andrei Gligor: «Οι συμμετοχές λίγο πριν κλείσουν οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 170. Για να είμαι ειλικρινής δεν είχαμε θέσει απαραίτητα κάποιον στόχο όταν σκεφτήκαμε να οργανώσουμε τον εικονικό αγώνα και έτσι χαιρόμαστε πολύ να βλέπουμε ανθρώπους που είναι διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο, οι οποίοι αποδέχτηκαν αυτή την πρόκληση και θέτουν ως στόχο να είναι δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Χ.Μ.: Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη σου, στον δικό σας virtual αγώνα;
A.G.: «Όπως πολλοί από εμάς συμφωνούν, οι επόμενες γενιές θα θυμούνται το 2020 ως την χρονιά που ο κόσμος έμοιαζε να σταματά. Έως ένα επίπεδο, όλοι μας επηρεαζόμαστε από την πανδημία που μας “χτύπησε” και άλλαξε τον ρυθμό της ζωής μας. Το πρώτο στάδιο του Ultra Race Romania θα διεξαγόταν φέτος τον Αύγουστο. Ο τρόπος που το οραματιζόμασταν ήταν να προσφέρουμε στους δρομείς που θα επέστρεφαν στην χώρα μας μια μοναδική αγωνιστική περιπέτεια στην Ρουμανική άγρια φύση: 250 χιλιόμετρα σε 6 stages, μέσα σε 7 ημέρες, με αυτονομία, ακολουθούμενη από μια διήμερη εξόρμηση στα πιο εμβληματικά κάστρα της Ρουμανίας, ο κατάλληλος τρόπος για να ολοκληρωθεί μια εβδομάδα τρεξίματος στην ορεινή Ρουμανία. Δυστυχώς, λόγω των διεθνών περιορισμών, αυτό ήταν αδύνατον τελικά να υλοποιηθεί. Αλλά δεν θέλαμε να πούμε στην κοινότητα των δρομέων ένα ψυχρό ”ακυρώθηκε”. Αντιθέτως, τροποποιήσαμε ελαφρώς τη μορφή του αγώνα για να ταιριάξει στις ανάγκες της πλειονότητας των δρομέων, και τον μεταμορφώσαμε σε μια εικονική πρόκληση».
«Αυτό που πιστεύω ότι κάνει τον αγώνα να ξεχωρίζει, είναι οι άνθρωποι. Πάντα είναι οι άνθρωποι, κατά την γνώμη μου. Η κοινότητα που έχουμε χτίσει τους τελευταίους μήνες γύρω από τον Ultra Race Romania είναι η μεγαλύτερη αμοιβή που θα μπορούσαμε να εισπράξουμε. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι από τόσες χώρες με εντελώς διαφορετικά υπόβαθρα θα τρέξουν μαζί, ακόμη και αν δεν είναι ο ένας δίπλα από τον άλλον όπως σε έναν πραγματικό αγώνα, είναι τρομερό, και αποτελεί απόδειξη ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν σπουδαία πράγματα όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Το Ultra Race Romania θα είναι πάντα αφιερωμένο στους ανθρώπους και ένα επίτευγμά μας για το οποίο είμαστε πολλοί περήφανοι είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια στενή σχέση με την ΜΚΟ ”Autism Voice” που μεριμνά για παραπάνω από 400 αυτιστικά παιδιά, και έτσι το 50% των εσόδων του URR Virtual δωρίζονται για την θεραπεία αυτών. Είναι ο τρόπος μας να παραμένουμε ταπεινοί και ευγνώμονες για αυτά που έχουμε, και να τα ανταποδίδουμε στην κοινωνία».
«Στην ομάδα του Ultra Race Romania, αστειευόμαστε ότι δεν είμαστε σίγουροι αν ο αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί εικονικός διότι:
- Η απόσταση θα είναι αληθινή για όλους (250 χιλιόμετρα). Πιστέψτε με, θα γίνει αισθητή!
- Οι πληγές θα είναι αληθινές!
- Ο πόνος, η χαρά, ο ενθουσιασμός θα είναι αληθινός!
- Το μετάλλιο και το αυθεντικό t-shirt που θα παραδοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες θα είναι αληθινό!
- Θα είμαστε στα πραγματικές πίστες αγώνων για να προσφέρουμε στους δρομείς με φωτογραφίες και βίντεο έτσι ώστε να αισθανθούν ότι θα ήταν εκεί.
Το μόνο που καθιστά τον αγώνα μας virtual είναι ότι οι δρομείς δεν θα είναι ο ένας δίπλα στον άλλον. Αλλά για να είμαστε αισιόδοξοι, αυτή η πανδημία ενδεχομένως θα τελειώσει, και τον Αύγουστο του 2021 όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στον αληθινό αγώνα, εδώ, στην Ρουμανία».
Χ.Μ.: Δώσε μας ένα σημαντικό κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς την Ρουμανία και να τρέξει στον πραγματικό αγώνα.
A.G.: «Από προσωπική εμπειρία, ως multi stage runner, έχοντας συμμετάσχει και ολοκληρώσει αγώνες 9 stages σε όλες τις ηπείρους με αποστάσεις που ποικίλουν από 250 έως 522 χιλιόμετρα, πιστεύω ότι ο Ultra Race Romania είναι μια ολοκληρωμένη και ξεχωριστή εμπειρία. Δεν είναι μόνο το τρέξιμο 250 χιλιομέτρων σε μια εβδομάδα κουβαλώντας ένα σακίδιο με όλον τον εξοπλισμό και το φαγητό σου, ξεπερνώντας τα όριά σου και μοιράζοντας μια σκηνή με άλλους 6-7 ανθρώπους τη νύχτα. Είναι το ότι δημιουργείς φιλίες που κρατούν μια ζωή, το ότι μοιράζεσαι ιστορίες γύρω από την φωτιά κάθε μέρα μετά την ολοκλήρωση του σταδίου, το ότι μένεις μόνος σου με τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου, απομονωμένος από οποιαδήποτε συσκευή αλλά ενωμένος με ανθρώπους που θα χαρακτήριζες ξένους στην αρχή αλλά εγκάρδιους φίλους στο τέλος του αγώνα».
«Όταν πρωτοσκεφτήκαμε αυτόν τον αγώνα, υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να φέρουμε τους δρομείς σε ένα μέρος της Ρουμανίας όπου ‘‘οι θρύλοι συναντιούνται” για να έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε ένα μαγευτικό τοπίο και να κάνουν ένα ταξίδι ζωής. Κάθε στάδιο σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει τους δρομείς σε μέρη γεμάτα ιστορίες, έτοιμα να ανακαλυφθούν. Στο τέλος του αγώνα, έχουμε οργανώσει δυο μέρες εξερεύνησης της Ρουμανικής ιστορίας και κουλτούρας όπου επισκεπτόμαστε τα κάστρα Bran και Peles και κάνουμε μια καλή ”βουτιά” στην παραδοσιακή τοπική κουζίνα. Θα είναι μια εκπληκτική εμπειρία τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους διοργανωτές για να ενωθούν μεταξύ τους και να μοιραστούν τις υπέροχες ιστορίες του αγώνα που μόλις ολοκλήρωσαν».
Χ.Μ.: Αndrei, μάθαμε και χαρήκαμε γι΄αυτό, ότι ο πρώτος σου Μαραθώνιος το 2011 ήταν ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, δεν σου κρύβουμε ότι είναι τιμή μας. Τι σου έχει μείνει αξέχαστο από αυτήν την εμπειρία; Θα ήθελες να το ξανατρέξεις για μια ακόμη φορά;
A.G.: «Το τρέξιμο ήρθε στη ζωή μου κατά λάθος. Και όταν το λέω αυτό, το εννοώ. Το 2010 είχα ένα ατύχημα στο σκι το οποίο οδήγησε σε ένα χειρουργείο στο αριστερό μου γόνατο. Δεν είχα τρέξει ούτε μισό χιλιόμετρο πριν από αυτό. Κάνοντας την θεραπεία στο γυμναστήριο, άκουσα τις ιστορίες μιας γυναίκας που είχε μόλις τελειώσει τον πρώτο της μαραθώνιο, στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε, δεν ήξερα ούτε τι ήταν ένας μαραθώνιος και δεν μπορούσα να κατανοήσω πώς είναι να τρέχεις 42 χιλιόμετρα δίχως σταματημό. Αλλά, όσο άκουγα τις ιστορίες της, μια σπίθα άναψε μέσα μου και ήξερα κατευθείαν τι θα έκανα στη συνέχεια. Έτσι, για τους επόμενους 7 μήνες έκανα αυστηρή προπόνηση τρέχοντας γύρω στα 3200 χιλιόμετρα προετοιμάζοντας τον εαυτό μου, ώστε, να γίνει ο πρώτος μου μαραθώνιος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας, το Νοέμβριο του 2011. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου άρεσε το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Τότε, θυμάμαι που έλεγα στον εαυτό μου: «Οk, θα πας στην Αθήνα, θα τρέξεις, θα δεις πώς είναι να τρέχεις σε μαραθώνιο, μετά θα γυρίσεις και αυτό είναι όλο». Αλλά δεν έγινε έτσι. Ήμουν εκστασιασμένος από τις αισθήσεις αλλά και τα συναισθήματα που με κατέκλυζαν ενόσω έτρεχα σε αυτόν τον αγώνα, και ένιωθα τόσο υπέροχα στο τέλος του, που ήμουν βέβαιος ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Και τώρα, 10 χρόνια μετά, έχοντας τρέξει περισσότερα από 30.000 χιλιόμετρα σε προπονήσεις και αγώνες, είμαι πιο χαρούμενος από ποτέ».
«Βέβαια, θέλω να το ξανακάνω. Θα ήταν εκπληκτικό να επισκεπτόμουν την Ελλάδα όχι μόνο για διακοπές, πράγμα που κάνω τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά για να ξανατρέξω στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα!».
Χ.Μ.: Είναι στα μελλοντικά σου σχέδια να επισκεφθείς την Ελλάδα ξανά για κάποιον αγώνα; Ένας αγώνας στο «βουνό των Θεών» στον Όλυμπο, πρέπει να είναι λογικά μέσα στα πλάνα σου, πώς το βλέπεις;»
A.G.: «Πράγματι, εξετάζω αυτόν τον αγώνα εδώ και καιρό. Πολλοί Ρουμάνοι φίλοι μου δρομείς τον έχουν τρέξει, οπότε είναι σίγουρα στη λίστα μου».
Χ.Μ.: Ποια είναι η γνώμη σου για τους αγώνες στην εποχή του Covid-19;
A.G.: «Όπως είπα και προηγουμένως, αυτή η χρονιά θα μείνει στην μνήμη μας για πολλές γενιές ακόμα. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι οι αγώνες τρεξίματος δεν μπορούν να διοργανωθούν με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον το 2020. Αυτό θα έπρεπε να είναι γεγονός τόσο για τους δρομείς όσο και τους διοργανωτές. Η ασφάλεια και η υγεία των συμμετεχόντων πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων, έτσι οι περισσότεροι διοργανωτές είτε ακύρωσαν είτε ανέβαλαν τους αγώνες. Κάποιοι, ανάρτησαν virtual challenges για να τους κρατήσουν όλους δραστήριους και με κίνητρο. Προπαντός, οι διοργανωτές πρέπει τώρα να είναι κοντά στους δρομείς περισσότερο από ποτέ, τηρώντας πολιτικές για πλήρη επιστροφή χρημάτων ή τουλάχιστον το 80% της συμμετοχής, και να αφήνουν το περιθώριο επιλογής στον κάθε δρομέα αν θέλει να έρθει στον αγώνα της επόμενης χρονιάς. Με το να μεταφέρεις τα χρήματα της συμμετοχής στην επόμενη χρονιά στην πραγματικότητα πιέζεις τους δρομείς να δεσμευτούν στον αγώνα ακόμη και αν τα πλάνα για το 2021 είναι διαφορετικά. Ήταν μια δύσκολη επιλογή και για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι ο Ultra Race Romania είναι στην πρώτη του χρονιά, αλλά δώσαμε πλήρη επιστροφή χρημάτων σε όλους τους δρομείς που είχαν εγγραφεί για το 2020 αφήνοντάς το στη δική τους κρίση αν θα συμμετάσχουν στον αγώνα του 2021. Γνωρίζουμε ότι η επιλογή μας δεν ήταν επιχειρηματικά σοφή, αλλά την κάναμε ούτως ή άλλως, καθώς εκτός από οργανωτές είμαστε πρώτα δρομείς και ξέρουμε πως θα θέλαμε να μας είχαν φερθεί, αν ήμασταν στη θέση των συμμετεχόντων μας».
«Τελικά, αυτή η χρονιά πρέπει να αφιερωθεί στην υπομονή, την ελπίδα, τη συμπόνια, την ασφάλεια και την γαλήνη, να είμαστε σε φόρμα και να έχουμε κίνητρο. Γιατί η πανδημία σίγουρα θα περάσει. Είναι μόνο μια στιγμή στην ιστορία. Μια σημαντική, πράγματι, αλλά μόνο μια στιγμή».
Χ.Μ.: Και κάτι τελευταίο πριν σε αποχαιρετίσω. Έχει ξεκινήσει, αυτή τη στιγμή, η δραστηριότητα των αγώνων στην Ρουμανία και πώς είναι η διάθεση των δρομέων, μετά από όλα όσα ζήσαμε τις δύσκολες μέρες της πανδημίας;
A.G.: «Η πανδημία, Χάρη, δεν έπληξε τόσο βαριά την Ρουμανία χάρη στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο τώρα σημειώνουμε αύξηση στα ενεργά κρούσματα, αλλά ελπίζω ότι όλα θα εξομαλυνθούν στο τέλος. Όλοι οι τρέχοντες αγώνες και εκδηλώσεις όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων (συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογράφοι, θέατρα, κτλ.) ακυρώθηκαν. Έχουμε μια πολύ ισχυρή κοινότητα δρομέων στην Ρουμανία, και πρέπει να εξομολογηθώ ότι μας κόστισαν πολύ, όλοι οι περιορισμοί που μας κράτησαν μέσα στο σπίτι. Αλλά θα επιστρέψουμε, αργά αλλά με σιγουριά!».
• Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκανε ο Ρουμάνος, φίλος πια, δρομέας Andrei Gligor (www.andreigligor.ro) και η ομάδα του (www.ultraraceromania.ro) ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ενδιαφέρουσα συνέντευξη, και επιφυλασσόμαστε για να συναντηθούμε από κοντά, με την πρώτη ευκαιρία!
• Το βαρύτιμο μετάλλιο που θα αποκτήσουν οι θρυλικοί δρομείς (ένας εξ αυτών και ο δικός μας, Χάρης Μανούσης, ολοκληρώνοντας τα 250 χιλιόμετρα του 1ου Ultra Race Romania Virtual 2020…