Σε πλήρη ταύτιση ο σημερινός ημιμαραθώνιος στο Μπαθ (μια μικρή πόλη 20 χλμ. μακριά από το Μπρίστολ), με την έως τώρα απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο «Ανοσίας της Αγέλης», σύμφωνα με το οποίο η χώρα δε λαμβάνει αυστηρά μέτρα περιορισμού όπως σχεδόν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, μιας και δεν πιστεύει ότι η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ή συναντήσεων και το κλείσιμο σχολείων θα ήταν αποτελεσματική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
Την ώρα, λοιπόν, που οι αθλητικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο αναβάλλονται η μία μετά την άλλη, στη Μεγάλη Βρετανία διεξήχθη κανονικά ο ημιμαραθώνιος με σχεδόν 6.200 δρομείς, περίπου τους μισούς βέβαια, από όσους είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή.
Ενώ ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στους διοργανωτές για τη ματαίωση του αγώνα, ωστόσο αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας.
Θα περίμενε κανείς ότι μετά την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθούσε η λήψη δρακόντειων μέτρων και αυστηρών προφυλάξεων, κι όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι για την ώρα.
Ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερεί να επιβάλλει τα αναγκαία μέτρα είναι η πρόβλεψη ότι η επιδημία δεν θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της πριν περάσουν 14 εβδομάδες από τώρα και ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους με νέους κανόνες για περισσότερο από τρεις μήνες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.
Ευρισκόμενος υπό πίεση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να ανακοινώσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την απαγόρευση μεγάλων εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να ακολουθείται από τη συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση.
Οι αρμόδιοι υπουργοί του, πάντως, ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις τους καθοδηγούνται αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα… Αυτό που έχουν παραδεχτεί από την άλλη είναι ότι οι δυνατότητες του ήδη επιβαρυμένου βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, οι Βρετανοί προσπαθούν να σπρώξουν την κορύφωση της πανδημίας για το καλοκαίρι, όταν το ΕΣΥ θα έχει εκ των πραγμάτων μικρότερη πίεση, και θα μπορέσει να σώσει περισσότερους ανθρώπους. Η βρετανική κυβέρνηση δεν αρνείται λοιπόν να πάρει τα μέτρα, αλλά προσπαθεί ίσως να βρει το timing (;) ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά.