fbpx

Λαφονήσιος δρόμος στις 10 Σεπτεμβρίου (προκήρυξη)

Newsroom
ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΣ

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πλοκαμιανών Κισάμου, η Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Κισάμου διοργανώνουν για άλλη μια χρονιά τον ιστορικό αγώνα τρεξίματος με την ονομασία «Λαφονήσιος Δρόμος» αφιερωμένος στα θύματα της Σφαγής του Λαφονησίου το 1824.

Ο Λαφονήσιος Δρόμος 2022 περιλαμβάνει τις κλασικές 2 διαδρομές. Τη διαδρομή Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι των 5,1 χλμ., και τη διαδρομή Λιβάδια – Λαφονήσι των 12,5 χλμ., διαδρομή που διέρχεται από το Στόμιο, σημείο που σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιτίθεται στη δημιουργία λατομικής ζώνης για εξόρυξη γύψου, που όπως και στο παρελθόν, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον.

Φέτος οι αγώνες του Λαφονήσιου Δρόμου είναι επίσης αφιερωμένοι και στον συντοπίτη μας Γρήγορη Βαϊδομαρκάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ενιαχωριανών Αττικής και Πειραιώς, ο οποίος απεβίωσε αναπάντεχα τον Μάιο του 2022.

Λαφονήσιος

Λεπτομέρειες & κανονισμοί

 1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 μ.μ.
 2. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Λαφονήσι, Χρυσοσκαλίτισσα, Στόμιο, Λιβάδια (Δ.Ε. Ιναχωρίου, Δήμος Κισάμου, Χανίων). Επαρχιακή οδός Λιβάδια – Στόμιο – Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι
 3. ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ:
 • ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: Λαφονήσι – Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης, 700 μέτρα πριν την παραλία (Θα υπάρχει μετακίνηση των αθλητών με λεωφορείο από εκεί προς στα σημεία εκκίνησης)
 • Για τον αγώνα των 5,1 χλμ σημείο εκκίνησης είναι στην Χρυσοσκαλίτισσα
 • Για τον αγώνα των 12,5 χλμ σημείο εκκίνησης είναι στο χωριό Λιβάδια
 • Σημείο τερματισμού και για τους 2 αγώνες είναι στην Παραλία του Λαφονησιού
 1. ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αγώνας Δρόμου που περιλαμβάνει 2 διαδρομές. Τη διαδρομή Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι απόστασης 5,1 χλμ & την διαδρομή Λιβάδια – Στόμιο – Λαφονήσι. Και οι 2 διαδρομές διέρχονται από δημόσια ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό με εξαίρεση τα τελευταία 700 μέτρα που είναι χωματόδρομος που καταλήγει στην άμμο της παραλίας του Λαφονησιού. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ.
 2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Για την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ 5,1 χλμ δικαίωμα συμμέτοχης έχουν ενήλικοι και ανήλικοι από 12 ετών και άνω, ενώ για την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ 12,5 χλμ μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες και ανήλικοι από 15 ετών και άνω. Ο αγώνας γενικά απευθύνεται σε αθλητές και μη, δρομείς και σε απλό κόσμο που τους αρέσει το τρέξιμο. Συνιστάται στους συμμετέχοντες να είναι καλά στην υγεία τους και αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου, πριν τον αγώνα και υποχρεούται να αποδεχτούν τους ορούς συμμέτοχης κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής εγγραφής.

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ επιτρέπονται αλλά πρέπει να είναι υπό συνεχή επιτήρηση και ευθύνη του αφεντικού του και να κινούνται με λουρί.

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι εγγραφές για δηλώσεις συμμετοχής στον Λαφονήσιο Δρόμο θα ανοίξουν αρχές Αυγούστου. Λεπτομέρειες για την διαδικασία θα ανακοινωθούν με το άνοιγμα των εγγραφών.
 2. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ: Το κόστος συμμέτοχης για την διαδρομή των 5,1 Χλμ. ορίζεται στα 7€ και για τη διαδρομή των 12,5 Χλμ. στα 12€. Δωρεάν θα μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές με δελτίο αθλητή (εγγεγραμμένοι σε αθλητική ομάδα, αθλητικό σύλλογο), επιδεικνύοντας το κατά την παραλαβή του πακέτου.

Το πακέτο της διαδρομής των 5,1 χλμ. με 7€ περιλαμβάνει:

 • Φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής με 4 παραμάνες, chip χρονομέτρησης
 • Τεχνικό μπλουζάκι
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο Συμμετοχής (θα δοθεί κατά τον Τερματισμό)
 • Υδροδοσία σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής
 • Υγειονομική κάλυψη
 • Τροφοδοσία, υδροδοσία, κέρασμα μετά τον αγώνα

Το πακέτο της διαδρομής των 12,5 χλμ. με 12€ περιλαμβάνει:

 • Φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής με 4 παραμάνες, chip χρονομέτρησης
 • Τεχνικό μπλουζάκι
 • Αναμνηστικό Μετάλλιο Συμμετοχής (θα δοθεί κατά τον Τερματισμό)
 • Υφασμάτινη τσάντα
 • Υδροδοσία σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής
 • Υγειονομική κάλυψη
 • Τροφοδοσία, υδροδοσία, κέρασμα μετά τον αγώνα

Για την πληρωμή του αντίτιμου συμμέτοχης, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με το άνοιγμα των εγγραφών. Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση δεν έχει καμία υποχρέωση και καμία ευθύνη για όποιον δεν έχει κάνει εγγραφή και προσέλθει στον αγώνα. Όποιος δεν έχει αριθμό συμμετοχής (bib) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ούτε έχει δικαίωμα για οποιοδήποτε αναμνηστικό.

 1. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΚΕΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Παραλαβή των πακέτων συμμέτοχης θα μπορεί να γίνει στα ΧΑΝΙΑ την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 19:30-21:30 από το Αθλητικό Κέντρο Χαρωδιάς, Περιβόλια Χανίων.

Εναλλακτικά θα μπορεί να γίνει παραλαβή πακέτων και την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα το ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρες 14:30 με 17:00 στην Γραμματεία όπου θα υπάρχει στο ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΣΧΟΙΝΟΠΛΟΚΑΚΗΣ 700μ. πριν την παραλία, σημείο απ’ όπου θα αποχωρήσει και το λεωφορείο της διοργάνωσης για τις εκκινήσεις των αγώνων.

 1. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Μπορείτε φθάσετε στο Λαφονήσι με το όχημα σας ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κίσαμος – Έλος – Λαφονήσι – 38Χλμ από Κίσαμο, 68 Χλμ. από Χανιά. Σημείο υποδοχής και γραμματεία θα υπάρχει 700μ πριν την παραλία στο Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης. Σημείο εκκίνησης για την διαδρομή των 5,1 Χλμ είναι το χωριό Χρυσοσκαλίτισσα και σημείο εκκίνησης για την διαδρομή των 12,5 Χλμ είναι το χωριό Λιβάδια.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ. ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 17:15 ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 18:00.

Οπότε είτε έρθετε με δικό σας όχημα είτε όχι, θα μπορέσετε να παρκάρετε απευθείας στο Λαφονήσι και να κινηθείτε στις εκκινήσεις με το παραπάνω δρομολόγιο.

Προσοχή: Δεν θα υπάρχουν γραμματείες στα σημεία εκκίνησης στην Χρυσοσκαλίτισσα και τα Λιβάδια αντίστοιχα. Οσοι πρέπει να παραλάβουν πακέτο συμμετοχής θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να μεταβούν στο σημείο της Γραμματείας στο Λαφονήσι, 700μ πριν την παραλία στο Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης.

Για όσους συμμετέχοντες δεν έχουν δικό τους όχημα να μεταβούν στο Λαφονήσι θα υπάρξει δρομολόγιο λεωφορείου για την διαδρομή ΧΑΝΙΑ – ΚΙΣΑΜΟΣ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ με επιστροφή με κόστος 5€. Όσοι θέλουν να μετακινηθούν με λεωφορείο θα μπορούν να το δηλώσουν κατά την ηλεκτρονική δήλωση του αγώνα.

Το δρομολόγιο θα ξεκινήσει από τα ΧΑΝΙΑ (Τέρμα Αναγνώστου Γογονή, έξω από το Super Market SYNKA) στις 13:00 μ.μ. ακριβώς, και στις 13:50 μ.μ. από την ΚΙΣΑΜΟ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ) και αναμένεται άφιξη στο Λαφονήσι στις 15:00 π.μ. Αναχώρηση από το Λαφονήσι στις 21:00 για επιστροφή σε Κίσαμο και Χανιά αντίστοιχα. Η πληρωμή του αντίτιμου των 5€ για την μετακίνηση θα εισπραχθεί κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο από άτομο της διοργάνωσης. Το δρομολόγιο ΔΕΝ θα έχει ενδιάμεσες στάσεις και οι ώρες αναχώρησης θα τηρηθούν αυστηρά.


 
 
 1. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Για τον αγώνα των 5,1 Χλμ. υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 1 ώρα (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 19:00). Για τον αγώνα των 12,5 χλμ. θα υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 2 ωρών (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 20:00 μ.μ.).

Θα υπάρχει “σκούπα” από άτομα της διοργάνωσης όπου θα συνοδεύουν τους τελευταίους δρομείς ώστε να μην παραμείνει κανείς μόνος στη διαδρομή.

 1. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η διοργάνωση θα έχει μεριμνήσει για την επαρκή σηματοδότηση της διαδρομής που θα υποδεικνύει την σωστή πορεία του κάθε δρομέα ενώ θα υπάρχουν και εθελοντές όπου θα καθοδηγούν προς την σωστή πορεία. Επίσης θα υπάρχει χιλιομετρική σήμανση αντίστροφης μέτρησης, αφού το κομμάτι της διαδρομής Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι είναι κοινό και για τους 2 αγώνες.
 1. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Θα υπάρχουν επαρκή σημεία τροφοδοσίας με νερό στις εκκινήσεις και σε ενδιάμεσα σημεία (1 ενδιάμεσο σημείο υδροδοσίας στα 5,1 χλμ. και 4 ενδιάμεσα σημεία υδροδοσίας στα 12,5 χλμ.).

Θα σας δίνονται μπουκαλάκια με νερό όπου μπορείτε να τα καταναλώνετε επιτόπου και τα απορρίπτετε σε κάδο ή σακούλες εντός των ορίων του σταθμού τροφοδοσίας. Θα μπορέσετε επίσης να κρατάτε μαζί σας το μπουκαλάκι στο υπόλοιπο της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό ή κάποιο άλλο σημείο με κάδο ώστε θα απορριφθεί όπως πρέπει.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά το πέταγμα των μπουκαλιών σε οποιοδήποτε σημείο εκτός κάδων ή στην φύση. Παρακαλούμε να σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, στον τερματισμό της διαδρομής θα υπάρχει νερό, μπανάνες όπως και διάφορα προϊόντα για αναπλήρωση ενέργειας.

 1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Θα υπάρχουν αρκετές κατηγορίες βράβευσης.
 • Για τον αγώνα των 5,1 χλμ. θα υπάρχουν: Γενική Ανδρών, Γενική Γυναικών, Αγόρια έως 18, Κορίτσια έως 18, και ΑΜΕΑ
 • Για τον αγώνα των 12,5 χλμ θα υπάρχουν: Γενική Ανδρών, Γενική Γυναικών, 15-29 ανδρών, 15-29 γυναικών, 29-39 ανδρών, 29-39 γυναικών, 39-49 ανδρών, 39-49 γυναικών, 49-59 ανδρών, 49-59 γυναικών, 60+ γυναικών, 60+ ανδρών. Στις επιμέρους κατηγορίες θα υπάρχει βράβευση εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 5 άτομα στην κατηγορία. Θα υπάρχει πιθανότητα διπλής βράβευσης, για παράδειγμα, αν ο 1ος γενικής των 12,5 χλμ είναι 32 ετών θα βραβευτεί και ως πρώτος στην κατηγορία 29-39.
 1. ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ: Σε περιπτώσεις όπου συμμετέχοντας πετάξει μπουκάλι ή οποιοδήποτε άλλο απόρριμμα στο περιβάλλον θα επισύρει ποινή αποκλεισμού. Επίσης απαγορεύεται και επισύρει αποκλεισμό το κόψιμο (συντόμευση, κονταρίδα) της διαδρομής όπως και οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά (σπρώξιμο, βιαιοπραγία, ρατσισμός, κλπ.). ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε χρήση τεχνικού μέσου από τους συμμετέχοντες στην διαδρομή (ποδήλατο, μηχανάκι, πατίνι).
 2. ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σε οποιαδήποτε περίπτωση που αναβληθεί ο αγώνας θα υπάρχει νεότερη ανακοίνωση με νέα ημερομηνία.
 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚA ΕΙΔH: Στον χώρο γραμματείας και σημείο εκκίνησης των λεωφορείων (Λαφονήσι – Μίνι Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης) θα υπάρχει όχημα όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αφήσουν τα προσωπικά τους είδη για φύλαξη όσο διαρκεί το τρέξιμο και θα μπορούν να τα παραλάβουν μετά τον τερματισμό τους στην παραλία του Λαφονησιού.
 1. ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Οι διοργανωτές θα έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο να πραγματοποιηθεί ένας ασφαλής αγώνας ωστόσο η διοργάνωση δεν ασφαλίζει τους συμμετέχοντες αθλητές. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν αναλαμβάνουν την ομαδική ασφάλιση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Λαφονήσιος

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τους κανόνες ή τη διαδρομή χωρίς προειδοποίηση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για λόγους ασφαλείας. Επίσης για ότι δεν προβλέπεται στην προκήρυξη η διοργάνωση θα εκδώσει νέα ενημέρωση – ανακοίνωση ή θα αποφασίζει επιτόπου.

Από την οργανωτική ομάδα του Λαφονήσιου Δρόμου

Βρείτε τον “ΛΑΦΟΝΗΣΙΟ ΔΡΟΜΟ” στο Facebook: https://www.facebook.com/lafonisiosdromos

Πληροφορίες:

Πλοκαμάκης Εμμανουήλ: 6973761676

Παπαδημητράκης Μενέλαος: 6976517472

E-mails: lafonisiosdromos@gmail.com, odykissamou@gmail.com

 

ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙA ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΓΥΨΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοφιλη Αρθρα