fbpx

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 1ο Kimolos Trail

by iRun

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος ορεινός αγώνας τρεξίματος Kimolos Trail.

Ο αγώνας διεξήχθη την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στο νησί της Κιμώλου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παράλληλα Πολιτιστικά δρώμενα και την καθιερωμένη, πλέον, Ημερίδα Ενημέρωσης αθλητικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης “Kimolos Trail” ανέλαβε η επιχείρηση «Αναβαθμίδες», διοργανώτρια αρχή του Cyclades Trail Cup. Συν-διοργανωτής του αγώνα, ήταν ο Δήμος Κιμώλου, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει το Cyclades Trail Cup και το Kimolos Trail με τον θεσμικό φορέα της Κιμώλου και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά ζητημάτων υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού τεχνών και κοινωνίας.

Ο αγώνας της Κιμώλου, συμμετέχει στο Cyclades Trail Cup 2018, μια σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος που έχει ως στόχο την ανάδειξη των Κυκλάδων και των νησιών τους σε προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και αθλητικού τουρισμού. Το 2018 και για 3η συνεχόμενη χρονιά, το Cyclades Trail Cup παρουσιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων σε εναλλακτικούς προορισμούς με πρωτότυπες αθλητικές διαδρομές και με έντονες πολιτιστικές εμπειρίες! Δίνοντας προτεραιότητα στα “μικρά” νησιά των Κυκλάδων, το Πρωτάθλημα του 2018 θα διεξαχθεί με 6 αγώνες σε 6 νησιά. Την Κίμωλο, την Φολέγανδρο, την Ίο, την Άνδρο, την Κύθνο και την Τήνο.

Η αρχή των εκδηλώσεων του Kimolos Trail έγινε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 όπου για πρώτη φορά στο νησί της Κιμώλου, διεξήχθη ενημερωτική και εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: Cyclades Trail Cup – Αθλητικός και Εναλλακτικός Τουρισμός, διαχείριση αθλητών και δημοσιότητάς. Το event διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Cyclades Trail Cup και σε συνεργασία με το Greek Travel Pages, με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών της Κιμώλου, με αφορμή την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα ορεινού τρεξίματος, Kimolos Trail. Χορηγός και Στρατηγικός Υποστηρικτής του αγώνα, τα Aria Hotels συνέβαλαν στην διεξαγωγή της. . Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κιμώλου και οι ομιλητές της ημερίδας μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους, στις ανάγκες και απαιτήσεις του αθλητικού τουρισμού.

Ο Καραλής Ρόμπερτ Κωνσταντίνος, διοργανωτής του Cyclades Trail Cup παρουσίασε το ιστορικό του αθλητικού τουρισμού, την «ταυτότητα» του αθλητή και τα στατιστικά των αθλητικών εκδηλώσεων στα νησιά των Κυκλάδων. Ο Μπρουσαλιάν Χάρης , διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων για το Greek Travel Pages (GTP) παρουσίασε την σημασία της δημιουργίας περιεχομένου και τους τρόπους προβολής αυτού μέσα από online media & social media. Η Μαντζουράνη Σοφία , διευθύντρια ανάπτυξης και μάρκετινγκ της Aqua Vista Hotels μετέφερε την εμπειρία και τεχνογνωσία του ομίλου στη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων στα ξενοδοχεία τους. Η Αδαμακοπούλου Ήβη, εκπροσωπώντας τις εκδόσεις Ανάβαση, έκανε μια σύντομη παρέμβαση για τα δίκτυα μονοπατιών πολιτισμού και τη σημασία τους στην τοπική τουριστική ανάπτυξη. Ο Μερλιν Κάρολος, παρουσίασε τον πεζοπορικό τουρισμό στην Ελλάδα και την «ταυτότητα» του Έλληνα και ξένου πεζοπόρου.

Αθλητισμός και Κινηματογράφος έγιναν ένα στην Κίμωλο! Όπως κάθε αγώνας του Cyclades Trail Cup, έτσι και το Kimolos Trail, πάντρεψε τα αθλητικά δρώμενα με άλλα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Σε συνεργασία με τους «Κιμωλίστες», δραστήριους κάτοικους της Κιμώλου, το Σάββατο 2 Ιουνίου, διεξήχθη βραδιά κινηματογράφου με την προβολή της ταινίας «Οδύσσεια» με την ιστορία του διάσημου εξερευνητή θαλασσών Ζακ-Υβ Κουστώ. Το βράδυ του Σαββάτου, λόγου του εντόνου αέρα που επικρατούσε, ο εξοπλισμός του κινηματογράφου στήθηκε σε πλατεία του οικισμού «Χωριό». Οι «Κιμωλίστες» είχαν φτιάξει μια ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα με φαναράκια να κρέμονται από ψηλά και πάγκους με παραδοσιακές φλοκάτες για καθίσματα! Πριν ξεκινήσει η ταινία, έγινε η Τεχνική ενημέρωση του αγώνα, με την προβολή παρουσίασης. Οι οδηγίες αφορούσαν κυρίως τους νέους και αρχάριους δρομείς αλλά ενημέρωναν επίσης τους εμπείρους για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στις 08:30 δόθηκε η εκκίνηση του 1ου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Κίμωλο. Η ταυτόχρονη εκκίνηση για τους αθλητές των 21χλμ και 9χλμ έγινε μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου με μια τουφεκιά! Τα πρώτα 4,5χλμ των δυο διαδρομών ήταν κοινά και οι αθλητές των δυο αποστάσεων, αφού περιπλανήθηκαν μέσα στα παραδοσιακά σοκάκια του Χωριού, κατευθύνθηκαν στην περιοχή Ξαπλοβούνι και τους ανεμόμυλους του. Αφού κατέκτησαν την πρώτη κορυφή του αγώνα, κατηφόρισαν πάλι για τον οικισμό Χωριό και ακολούθησαν το πεζοπορικό μονοπάτι με κατεύθυνση την διασταύρωση “Πέρρου” και τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού. Στο σημείο αυτό έγινε και ο διαχωρισμός των αθλητών της διαδρομής 9χλμ και των αθλητών της διαδρομής 21χλμ.
Αφού ξεδίψασαν με αναψυκτικά Εψα, μπύρα Νησος, νερό Ζαγορι και ανέκτησαν τις δυνάμεις τους με μπανάνες και ξηρούς καρπούς, οι αθλητές των 9χλμ απόλαυσαν τα τελευταία 4,5χλμ ήπιου, κατηφορικού και ομαλού χωματόδρομου με κατάληξη των οικισμό Χωριό και τον τερματισμό. Αντίθετα οι αθλητές της διαδρομής των 21 χλμ, μπήκαν σε απότομο κατηφορικό μονοπάτι με κατεύθυνση την περιοχή Παλιόκαστρο και κατάληξη την παραλία Αγιόκλιμα.


Η διαδρομή από το 4,5χλμ έως στο 10χλμ επισημάνθηκε από τον Τεχνικό Διευθυντή του αγώνα ως “Ιδιαίτερης Απομόνωσης” και οι αθλητές που περιπλανήθηκαν στα απόμακρα και άγρια τοπία της Κιμώλου θα έπρεπε να κάνουν στρατηγική οικονομία δυνάμεων για να αντεπεξέλθουν τις δυσκολίες της διαδρομής. Στο βόρειο άκρο του νησιού, στην παραλία Αγιόκλημα, η διοργάνωση είχε μεριμνήσει για σκάφος εκτάκτου ανάγκης με διασώστη και φαρμακείο καθώς και εθελοντές με προϊόντα τροφοδοσίας. Ο 2ος σταθμός ανεφοδιασμού, απείχε 8χλμ από το σημείο εκκίνησης και ο μόνος τρόπος πρόσβασης ήταν περπατώντας ή με σκάφος! Από εκεί ξεκινούσε η “μαρτυρική” ανηφόρα προς το φυσικό μνημείο “Σκιάδι”, το σύμβολο του Kimolos Trail. Με θέα την Μήλο και τις λευκές ακτές του Σαρακήνικου, το κατηφορικό αλλά δύσκολο μονοπάτι που οδηγούσε στην περιοχή Μαυροσπήλια και τον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού στο 14χλμ είχε έναν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Η έντονη ηλιοφάνεια της ημέρας, δυσκόλεψε αρκετά τους αθλητές και η ενυδάτωση τους κρίθηκε απαραίτητη στα τελευταία χιλιόμετρα. “Είναι δύσκολο να ζεσταίνεσαι αφόρητα, να τρέχεις δίπλα στη θάλασσα, άλλα να μην τολμάς να βουτήξεις”, τα λόγια του αθλητή φανέρωναν μια λαχτάρα που ένιωσε καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα!


Το δύσκολο έργο των αθλητών της διαδρομής των 21χλμ ολοκληρώθηκε στο 17,5χλμ και στο τέλος της μεγάλης ανηφόρας. Ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού προσέφερε μια τελευταία δόση ενέργειας πριν τον τερματισμό. Στα τελευταία 600μ του αγώνα, εντός του οικισμού Χωριό οι αθλητές επιβραβεύτηκαν από τους κατοίκους που χειροκροτούσαν, παρότρυναν και προσέφεραν οδηγίες για τον τερματισμό.
Οι δηλώσεις συμμετοχής στα αγωνίσματα του Kimolos Trail έφτασαν τις 95, με αθλητές από πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως την Άνδρο, Σίφνο, Μήλο, Σύρο και από χώρες όπως την Ιταλία, το Κονγκό, την Γαλλία, την Ουκρανία και τον Καναδα! Την Κυριακή 3 Ιουνίου εκίνησαν 62 αθλητές.


Ο Ουκρανό-Ρώσος αθλητής, Raman Burakov,έφτασε πρώτος στην γραμμή τερματισμού με χρόνο 2 ώρες και 38 λεπτά και κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση σε αγώνα του Cyclades Trail Cup. Αξίζει να αναφερθεί πως ο αθλητής τερμάτισε 2ος στο Cyclades Trail Cup 2017 συμμετέχοντας σε 5 από τους 6 αγώνες της σειράς. Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Καψάνης εκπροσωπώντας την myathlete και τον Ν.Α.Ο.ΚΥΘΗΡΩΝ, με χρόνο 2 ώρες και 47 λεπτά. Στην τρίτη θέση του αγωνίσματος 21χλμ, τερμάτισε ο Ευάγγελος Ζυγούρης με χρόνο 2 ώρες και 53 λεπτά.
Η Μαρία Μπισκετζή από την Σύρο τερμάτισε πρώτη στις γυναίκες με χρόνο 5 ώρες και 20 λεπτά ενώ στην δεύτερη θέση ήρθε η Κορίνα Στειακάκη με χρόνο 5 ώρες και 30 λεπτά!
Στην διαδρομή των 9χλμ έλαβαν μέρος 35 αθλητές, εκ των οποίων πρώτος έφτασε στην γραμμή τερματισμού ο Ιταλός Mauro Vespegiani με χρόνο μόλις 47 λεπτά. Την δεύτερη θέση του βάθρου κατέλαβε ο Ιωάννης Μάλλης από την Μήλο εκπροσωπώντας του Milos Runners με χρόνο 49 λεπτά. Στην τρίτη θέση των ανδρών στο αγώνισμα των 9χλμ ανέβηκε ο Βαλεντίνος Κωνσταντής εκπροσωπώντας την Starttech Ventures, με χρόνο 53 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.


Στην κατηγορία των γυναικών στο αγώνισμα των 9χλμ, πρώτη τερμάτισε η Ελλήνο-Ιταλίδα Βαλεντίνα Μακρή με χρόνο 55 λεπτά. Στην δεύτερη θέση ήρθε η Μαθιουδάκη Αναστασία με χρόνο 1 ώρα και 7 λεπτά ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισαν χέρι-χέρι η Στεφανία Μάλλη και Ματίλντα Πατσο του ΠΑΜΜΗΛΙΑΚΟΥ με χρόνο 1 ώρα και 8 λεπτά.
Η ειδική κατηγορία βράβευσης αθλητών με καταγωγή την Κίμωλο, ανέδειξε τους Πρωταθλητές Κιμώλου 2018. Πρώτη Κιμωλιατισα αναδεικνύεται η Μαρία Λογοθέτη με χρόνο 1 ώρα και 27 λεπτά και πρώτος Κιμωλιάτης αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Κοτσώνης με 1 ώρα και 7 λεπτά.


Με το νέο Cyclades Trail Cup Point System, κάθε αγώνισμα του Kimolos Trail, προσέφερε βαθμολογικούς πόντους. Το αγώνισμα Kimolos Trail 21km προσέφερε 83 πόντους ενώ το αγώνισμα Kimolos Trail 9km προσέφερε 33 πόντους. Λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, στους ανωτέρω πόντους προστίθενται πόντοι 5% της αξίας του αγωνίσματος. Πιο συγκεκριμένα κάθε αθλητής που τερμάτισε την διαδρομή των 21χλμ θα λάβει 83 + 4 = 87 πόντους, ενώ κάθε αθλητής που τερμάτισε την διαδρομή των 9χλμ θα λάβει 33 + 2 = 35 πόντους.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα του 1ου ορεινού αγώνα τρεξίματος: Kimolos Trail

Όλοι οι αθλητές έλαβαν χειροποίητο αναμνηστικό μετάλλιο, προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων “Κιμώλιθος” και οι νικητές του αγώνα, επιβραβεύτηκαν με ξύλινες πλακέτες με σύμβολο το φυσικό μνημείο της Κιμώλου, “Σκιάδι”. Τα έπαθλα ήταν μια προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων “Αρζαντιέρα”. Όλοι οι αθλητές έλαβαν δώρο ζυμαρικά από την εταιρία ΗΛΙΟΣ ενώ οι νικητές του αγώνα επιβραβεύτηκαν με ιδιαίτερο δώρο ζυμαρικών επιλογών!

Δημοφιλη Αρθρα