fbpx

Ohrid Ultra Trail: Ξενάγηση στην ultra trail διοργάνωση της Οχρίδας

Ohrid Ultra Trail

Ο Άρης Γαβριελάτος υπό κανονικές συνθήκες θα προετοιμαζόταν για τις ultra trail αποστολές του. Αυτές που τον κάνουν να διαλογίζεται με τα βουνά, τα δέντρα, τα στοιχεία της φύσης και μετά να μας περιγράφει σχεδόν ολοζώντανα τις μαρτυρίες του…  

Μπορεί η Ε.Κ. (Εποχή Κορονοϊού) να τον ανάγκασε να αλλάξει τα σχέδιά του, όπως και των περισσοτέρων άλλωστε, αλλά ενδιάμεσα είχε τη χαρά να μιλήσει με τον Igor Jovanovski, έναν εκ των διοργανωτών του Ohrid Ultra Trail, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία στις 18-19-20 Σεπτεμβρίου 2020. Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ του iRun θα συμμετάσχει στον αγώνα των 107 χλμ. εφόσον φυσικά οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Ας διαβάσουμε, λοιπόν, τη συνέντευξη που ακολουθεί:

Ohrid Ultra Trail

Θα ήθελες να μου πεις για την κοινότητα των δρομέων βουνού στη χώρα σου; Ξέρουμε τόσα λίγα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα το τρέξιμο σε κάθε μορφή έγινε μόδα, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια και πραγματοποιούνται αγώνες όλη τη χρονιά πλέον.
Καθώς δεν είμαστε μεγάλη σε έκταση χώρα και ο πληθυσμός είναι αρκετά λιγότερος σε σχέση και με την Ελλάδα, οι δρομείς βουνού στη Βόρεια Μακεδονία είναι λίγοι. Παρόλα αυτά, κάτι κινείται και έχουμε μερικούς αγώνες βουνού σε διαφορετικά μέρη, δεν γίνονται στο ίδιο βουνό. Η ομάδα μας που ονομάζεται TREX δουλεύει πάνω στην οργάνωση και στην προώθηση, κυρίως, δρομικών events, είτε στο βουνό, είτε στην άσφαλτο από το 2011. Οργανώνουμε το Krali Marko Trails που θα βρεις πληροφορίες στο www.kmt.mk, η οποία είναι η πιο γνωστή διοργάνωση και με αρκετή παράδοση, καθώς διοργανώνεται από το 2011. Τα τελευταία 4-5 χρόνια εμείς, μαζί με άλλες διοργανώσεις, προωθούμε και άλλα δρομικά events. Βασικά, μιλάμε για αποστάσεις 20-40 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν 2 αγώνες πάνω από 60-70 χιλιόμετρα.


Τρεις αγώνες για όλους στο υπέροχο, εθνικό πάρκο της Galicica! 18χλμ, 66χλμ και 107χλμ. Πρέπει να είμαι πολύ έμπειρος για να βγάλω τα 107; Βέβαια, εδώ που τα λέμε ούτε τα 66 χλμ είναι λίγα, κι αυτό Ultra είναι! Για δώσε μου μερικές πληροφορίες για τους αγώνες…
Το “Ohrid Ultra Trail” είναι μια φρέσκια διοργάνωση στην περιοχή και προσπαθούμε να εδραιωθούμε σαν μια από τις καλύτερες διοργανώσεις, από θέμα οργάνωσης, τοποθεσίας, της φύσης που περιβάλει τον αγώνα, των βουνών που διασχίζουμε. Αυτό θεωρούμε ότι θα γίνει έχοντας ποικιλία αγώνων για τους περισσότερους δρομείς.
Το “66K Galicica Ultra” είναι ο κλασικός αγώνας της διοργάνωσης του Ohrid Ultra Trail που έγινε και πέρσι. Ενώνει το σημαντικό μοναστήρι του Αγίου Ναούμ στο νότιο μέρος της λίμνης Οχρίδας με την πόλη της Οχρίδας, μέσω του ορεινού όγκου του όρους Galicica. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, καθώς διασχίζει το εκτεθειμένο μέρος του βουνού, πάνω από τα 2000 μέτρα για αρκετή ώρα, με το κομμάτι αυτό να είναι τεχνικό με καρστικά πετρώματα και πέτρες στο τερραίν.


Στη συνέχεια, όμως, πιο χαμηλά στα λιβάδια της Galicica έχεις την ευκαιρία να τρέξεις πιο γρήγορα. Στο τέλος υπάρχει πάλι ένα σημείο δύσκολο, τεχνικό, λίγο πριν τον τερματισμό στην Οχρίδα.
Τα 107 χλμ είναι καινούργιος αγώνας και συναντά το 66άρι για 41 χιλιόμετρα. Έχουν κοινή διαδρομή. Η εκκίνηση είναι στην Οχρίδα, περνάει μέσα από την παλιά πόλη τη νύχτα και ανεβαίνει στα πρώτα χωριά, που βρίσκονται χαμηλά στο βουνό. Το μονοπάτι είναι εύκολο αλλά δεν πρέπει να το υποτιμήσεις, καθώς το τρέχεις μέσα στη νύχτα. Κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ναούμ, οι δρομείς θα τρέξουν κατά μήκος της παραλίας και θα μπουν στο ίδιο μονοπάτι με τον αγώνα των 66 χλμ για να επιστρέψουν στην Οχρίδα.
Ο αγώνας είναι ανοιχτός για όλους και δεν χρειάζεται να είσαι προχωρημένος δρομέας. Το όριο είναι 27 ώρες, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να τερματίσεις, απλά πρέπει να προσέχεις τα χρονικά όρια μέσα στον αγώνα. Το δεύτερο μισό από τον Άγιο Ναούμ είναι αυτό που “ξεκινάει” ο αγώνας, καθώς ανεβαίνεις υψόμετρο.
Το Letnica Trail 18K είναι αγώνας για τους γρήγορους και τους καινούργιους στο άθλημα. Περνάει από το κοντινό χωριό Ramne και γυρνάει στην Οχρίδα με ένα σημείο ελέγχου. Για του χρόνου, προγραμματίζουμε έναν αγώνα ακόμα γύρω στα 37-40 χλμ.


 
 


Ο περσινός αγώνας άρεσε στους αθλητές; Τι ακούσατε; Θα προχωρήσετε σε κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές φέτος;
Πέρσι ήταν ο πρώτος αγώνας και πήραμε πολύ καλά σχόλια από τους δρομείς. Η διοργάνωση πήγε καλά, ο καιρός ήταν γλυκός και ο αγώνας τρομερός. Το να οργανώνεις και να καλυτερεύεις έναν αγώνα βουνού είναι πάντοτε μια πρόκληση, την οποία αποδεχόμαστε. Έτσι θα γίνει και φέτος! Έχουμε λάβει μέρος σαν αθλητές σε μεγάλους, γνωστούς αγώνες στο εξωτερικό, οπότε θέλουμε να προσφέρουμε μια παρόμοια εμπειρία στους αθλητές που θα έρθουν.

Η Οχρίδα είναι “φιλική” προς τους δρομείς; Στην Ελλάδα σε κάποιες διοργανώσεις σε χωριά, πραγματικά είναι πολύ ευχάριστα, άλλες φορές οι κάτοικοι είναι αδιάφοροι και δεν συμμετέχουν.
Ο αγώνας είναι κάτι νέο για την τοπική κοινότητα, αλλά επειδή η Οχρίδα είναι τουριστική πόλη δεν έχουμε προβλήματα με τους κατοίκους. Συνεργάζονται, κάποιοι είναι φίλοι μας, υπάρχουν εθελοντές, μας βοηθάνε από τα χωριά ή τα μοναστήρια της περιοχής. Πάντως, η Οχρίδα και οι Πρέσπες είναι μέρη που αξίζει να επισκεφθείς.

Ξέρω ότι η παρέα σου και εσύ έχετε τρέξει στην Ελλάδα σε διάφορους αγώνες.
Έχουμε τρέξει σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα και για αρκετά χρόνια πλέον. Αν και η ομάδα μας και οι δρομείς μας είναι λίγοι, έχουμε τρέξει στο Παρανέστι, στο Mythical στον Όλυμπο, στον Olympus Marathon και στο Ζαγόρι. Αντιθέτως, σπάνια βλέπουμε Έλληνες στους δικούς μας αγώνες, το πολύ να έχουν τρέξει 1-2 δρομείς σε όλους τους αγώνες που έχουμε διοργανώσει.
Θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι προφανές, αλλά ο αθλητισμός και η αναψυχή έχουν μια διαφορετική προοπτική και εμείς, σαν λάτρεις του ορεινού τρεξίματος, πρέπει να συνεργαστούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, να ανοίξουμε τα σύνορα και να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε ιδέες και να προωθήσουμε τα σχέδιά μας και τους στόχους μας.

Και εγώ πιστεύω ότι το ορεινό τρέξιμο ενώνει τους ανθρώπους. Δεν πιστεύω ότι έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Πιστεύεις ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερους αθλητές από τις δύο χώρες να τρέχουν, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βόρεια Μακεδονία; 
Συμφωνώ και πιστεύω ότι έχουμε πράγματα να μοιραστούμε. Θεωρώ ότι οι Έλληνες θα ενδιαφερθούν για τους αγώνες μας, αρκεί να μάθουν κάποια πράγματα για τις διοργανώσεις μας. Οι άνθρωποι που νιώθουν κοντά μας, θα θελήσουν να μάθουν, να γνωριστούν, να μοιραστούν ένα χαμόγελο μαζί μας.

 

> Τέλος, σας αφήσαμε να δείτε το επίσημο video του Ohrid Ultra Trail, μέσα στα μαγευτικά τοπία του αγώνα…

Δημοφιλη Αρθρα