fbpx

Oι πρώτοι αγώνες βρίσκονται «στα σκαριά»

iRun

Αυτές τις ημέρες το μεγάλο ζητούμενο (και) για τον δρομικό αθλητισμό είναι η επιστροφή στους αγώνες. Και ακόμα πιο εξειδικευμένα, βρίσκεται στο επίκεντρο η εξεύρεση των τρόπων με τους οποίους η επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων θα επιτευχθεί και θα είναι συμβατή με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών (κυβέρνηση, ΕΟΔΥ, ΓΓΑ) σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

  • επιμέλεια: Κώστας Μαρούντας (kostas@irunmag.gr)

 

Ο ίδιος ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ φαίνεται πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής αγώνων στους οποίους οι συμμετοχές δεν θα είναι χιλιάδες. Κάτι που στην πράξη ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή αγώνων με 200 ή 300 συμμετοχές (σ.σ. ο αριθμός βέβαια μπορεί να καθοριστεί επ΄ακριβώς από τις αρμόδιες Αρχές). Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δημιουργία από την πλευρά της ΓΓΑ της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, που σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ενημερώνει τις τοπικές αρχές για το “πρωτόκολλο” του κάθε προτεινόμενου αγώνα. Έτσι, όποια δρομική κοινότητα θέλει να διοργανώσει κάποιον αγώνα -πάντα μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι κυβερνητικές αποφάσεις- θα καταθέτει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στους δήμους και στις περιφέρειες. Αυτοί με τη σειρά τους θα εγκρίνουν ή όχι τα αιτήματα.

Η κύρια γραμμή των όποιων κινήσεων λάβουν χώρα περιγράφεται από τις παρακάτω λέξεις: «Προοδευτική επανεκκίνηση – Μικρά σταθερά βήματα – Ατομικά αθλήματα – Ανοιχτοί χώροι». Είναι πολύ πιθανό η λύση να βρίσκεται στην υιοθέτηση της διαλειμματικής εκκίνησης με περιορισμένες συμμετοχές, όπως αυτή είχε άλλωστε περιγραφεί σε πρόσφατη ανάρτηση στο site μας (https://irunmag.gr/2020/05/02/thetiki-proseggisi-i-dialimmatiki-ekkinisi-agonon-me-periorismenes-symmetoxes/). Σε αυτό το σχέδιο δράσης φαίνεται να συμφωνεί και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Ήδη έχουν παρθεί οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα επιχειρήσουν να πραγματώσουν έμπρακτα το γενικό πνεύμα που αναλύθηκε παραπάνω. Οι πρώτοι αγώνες βρίσκονται ήδη «στα σκαριά». Αυτές τις ημέρες έγινε γνωστό πως ο κ. Κώστας Σάμιος ενημέρωσε (είτε με αναρτήσεις του, είτε με επικοινωνίες του με φορείς και δρομείς), εκ μέρους του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, πως ο συγκεκριμένος σύλλογος σκέφτεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή του επετειακού αγώνα «Στα Χνάρια των Hρώων» από τις Θεσπιές μέχρι τις Θερμοπύλες στις 1 και 2 Αυγούστου. Μάλιστα, φέτος είναι και η επέτειος των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη, στοιχείο που δίνει άλλη χροιά στο εγχείρημα. Η διακηρυγμένη πρόθεση για τη διεξαγωγή του αγώνα έχει τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λαμιέων, Λεβαδέων, Αμφίκλειας-Τιθορέας και Καμμένων Βούρλων.


 
 

Το πρωτόκολλο κάνει λόγο για διαδοχικές εκκινήσεις ανά 15 δευτερόλεπτα και ανά 8 δρομείς. Θα φοριούνται γάντια σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας, ενώ οι γραμματείς εκκίνησης και τερματισμού, αλλά και οι εθελοντές, θα φοράνε μάσκες και γάντια. Επίσης θα πραγματοποιείται υποχρεωτική θερμομέτρηση πριν τον αγώνα. Απαραίτητη θα είναι και η υποβολή ιατρικού πιστοποιητικού της τελευταίας εβδομάδας. Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά στον αγώνα που επιθυμεί να διοργανώσει ο Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ θα παρθούν στα τέλη Ιούνη.

Μέσω του ίδιου ανθρώπου, του Κώστα Σάμιου (που θυμίζουμε είναι γνώστης πολλών σχετικών με την κατάσταση πραγμάτων, ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης – Δημ. Σύμβουλος υπεύθυνος δρομικών γεγονότων Δ. Αιγάλεω), έγινε ακόμα γνωστό πως υπάρχει πρόθεση για τη διοργάνωση και των δύο αγώνων των Αλκυόνων (2916 χλμ και 7,4 χλμ) με τη συμμετοχή 400 αθλητών. Το αρχικό πλάνο προβλέπει πως ο αγώνας θα γίνει στις 30 Αυγούστου, θα είναι νυχτερινός και θα λάβει χώρα στην κυκλική διαδρομή της Ψάθας.

Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε όσον αφορά σε μελλοντικές αγωνιστικές εξελίξεις, πως ήδη έχουν ανακοινωθεί οι αγώνες του “Salewa Olympus Mythical Trail” στις 3 Ιουλίου 2020 από τον Λάζαρο Ρήγο, εκ μέρους της “Olympus Trails”, και οι δύο αγώνες trail της Αττικής, “Υμηττός Epic” της 28ης Οκτωβρίου και “Ανάβαση Τρελού” στις 24 Οκτωβρίου, από τον Λεωνίδα Αθανασόπουλο, ο οποίος, άλλωστε, ενίσχυσε τις προτάσεις για την ασφαλή διεξαγωγή αγώνων ευρείας λαϊκής βάσης, με τη δημόσια επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Δημοφιλη Αρθρα