fbpx

Olympus Mythical Trail 2022: Nέα αλλαγή στη διαδρομή για νομικούς λόγους

iRun
Mythical 2022

H Οργανωτική Ομάδα του “Salewa Olympus Mythical Trail” ανακοίνωσε νέα αλλαγή στη διαδρομή του ultra trail αγώνα 104 χιλιομέτρων στον μυθικό βουνό, λόγω των νομικών απαιτήσεων του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αιφνιδιαστική και αναίτια καθυστερημένη ενημέρωσή του, μόλις χθες 18/6, ο Φορέας Διαχείρισης Ολύμπου, μας προειδοποίησε πως ακόμα και η παραμικρή είσοδος της διαδρομής του αγώνα μας εντός των ορίων της ζώνης απόλυτης προστασίας του Ολύμπου (Ζώνη Α ή πυρήνα) παραβαίνει τα οριζόμενα στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις του βουνού και ως εκ τούτου θα διωχθεί ποινικά!

Παρά το γεγονός ότι τροποποιήσαμε ήδη τη διαδρομή του Mythical τον Μάιο ώστε να μην περνά από τον πραγματικό πυρήνα έκτασης 40.000 στρεμμάτων και να αντιβαίνει έτσι τις διατάξεις περί νυχτερινής διέλευσης αθλητών από εκεί, το Όργανο Διαχείρισης εμμένει σε μία ανούσια τυπολατρία κραδαίνοντας τον νόμο! Στην ουσία, από τη δεκαετία του 1980 και μετά, το Διεθνές Μονοπάτι Ε4 αποτελεί την οριογραμμή της Ζώνης Α, καθώς κινείται στις παρυφές των βόρειων ορίων του πυρήνα, εισερχόμενο και εξερχόμενο ελάχιστα των θεωρητικών του ορίων, όπως αυτά καθορίστηκαν το 1938 ακόμα με την ίδρυση τότε του Εθνικού Δρυμού, χωρίς ποτέ να αναθεωρηθούν και να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες της εποχής μας.

Olympus Mythical Trail


 
 

Σημειώνουμε ότι τα υφιστάμενα όρια του πυρήνα βρίσκονται ακριβώς στην κοίτη του ποταμού Ενιπέα, γεγονός άνευ ουσίας στις μέρες μας, αφού ουδείς έχει τη δυνατότητα να κινηθεί κατά μήκος της κοίτης και οι πάλαι ποτέ οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, υλοτομία) εξαλείφθηκαν οριστικά εδώ και δεκαετίες. Το 1938 τα όρια καθόριζαν τον περιορισμό αυτών ακριβώς των κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων, οι καιροί όμως άλλαξαν σε αυτόν τον ένα αιώνα και σήμερα οι μόνοι επισκέπτες του Ολύμπου έχουν σκοπό την αναψυχή. Επίσης, πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό μας, ότι σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιευμένο Προεδρικό Διάταγμα, στη Ζώνη Α απαγορεύονται ρητά οι αγώνες ορεινού τρεξίματος ως «βλαπτικοί προς το περιβάλλον» (!) επιτρέπεται όμως χωρίς κανέναν ποσοτικό περιορισμό η ασύστολη κίνηση πεζοπόρων! Ο καθένας μπορεί εύλογα να εξάγει τα συμπεράσματά του, ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο κανονισμό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η διοργάνωσή μας τροποποιεί για δεύτερη και τελευταία φορά τη φετινή διαδρομή, αποφεύγοντας οριστικά το επίμαχο τμήμα, προκειμένου ο αγώνας να είναι σύννομος και τυπικά! Οι τελικές αλλαγές μειώνουν το μέγεθος της διαδρομής, από 104Κ και 6860+ σε 91Κ και 6100+ το δε χρονικό όριο μειώνεται στις 28 ώρες. Όσο για τις λεπτομέρειες των νέων και τελικών αλλαγών της διαδρομής, θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο όπου αυτές θα αναλύονται.

Ζητούμε την κατανόηση των αθλητών μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε μέχρι κεραίας με τον νόμο, όσο και αν ξεφεύγει από τα όρια της κοινής λογικής. Οι παρούσες αλλαγές αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά.

Οι ετοιμασίες αλλά και οι εγγραφές συνεχίζονται».

Δημοφιλη Αρθρα