fbpx

Pourlia Trail 2021: Στα χνάρια του αγριόχοιρου!

Newsroom
Pourlia trail Πούρλια Κάτω Όλυμπος

[qodef_dropcaps type=”normal” color=”” background_color=””]Σ[/qodef_dropcaps]τον ορεινό όγκο του Κάτω Ολύμπου, στον άγνωστο Όλυμπο, πάνω από το κάστρο του Πλαταμώνα, με επίκεντρο το γραφικό χωριό των Παλαιών Πόρων ή Πούρλια όπως ήταν παλιότερα γνωστό, διοργανώνεται o ορεινός αγώνας «Pourlia Trail» (www.pourliatrail.gr).

Pourlia trail Κάτω Όλυμπος

Το φετινό Pourlia trail θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνει τους δύο αγώνες:

  1. 25 χλμ. υψομετρικής +1250μ. (περιγραφή διαδρομής εδώ).Pourlia trail 25 km map gpx
  2. 11 χλμ. υψομετρικής +600μ. (περιγραφή διαδρομής εδώ).Pourlia trail 11km

Ο μεγάλος αγώνας των 25 χλμ. κινείται σε κυκλική διαδρομή με εκκίνηση και τερματισμό την Πούρλια, σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα σε δάση καστανιάς, οξιάς, πεύκου και ελάτου. Η διαδρομή κινείται σχεδόν 100% μέσα σε δάσος, φτάνοντας στην κρυμμένη στο δάσος λίμνη Κατή σε ύψος 1300 μέτρων, περνάει μέσα από το πετρόχτιστο παραδοσιακό χωριό του παλιού Παντελεήμονα, τερματίζοντας μέσα από παμπάλαια κασταναριά στους Παλιούς Πόρους.

Pourlia trail λίμνη Κατή

Οι εγγραφές θα ανοίξουν σύντομα και οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες. Το εισιτήριο έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι προς ενίσχυση του ΑΟΣ Κάτω Ολύμπου, για τα έξοδα συντήρησης των μονοπατιών και θα ειναι 10€ και για τους δύο αγώνες.

Οι διοργανωτές αναφέρουν συγκεκριμένα για τους φετινούς περιορισμούς:  

«O αγώνας των 5 χλμ. δεν θα πραγματοποιηθεί το 2021 για αποφυγή συνωστισμού. Οι παροχές, επίσης, θα είναι περιορισμένες και δυστυχώς όχι όπως σας έχουμε συνηθίσει. Δηλαδή τα απαραίτητα, καθάρισμα, σήμανση, υδροτροφοδοσία και απλό μετάλλιο τερματισμού. Θα γίνουν όμως προσπάθειες με χορηγούς για κάποιο αναμνηστικό δωράκι, χωρίς όμως κάποια υπόσχεση.
Οι εργασίες καθαρισμού μονοπατιών θα ξεκινήσουν σύντομα. Θα χρειαστούν χέρια γιατί τα πρόσφατα μπουρίνια έριξαν πολλά κλαδιά και δέντρα. Επίσης οι αγαπημένες μας φτέρες κάνουν… πάρτυ! Όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή με ένα μήνυμα στη Facebook σελίδα μας.
Οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν προσαρμογή, το οποίο είναι βασικό προσόν του ορεινού δρομέα. Κρίναμε ότι είναι προτιμότερο να διεξαχθεί ο αγώνας με λιγότερες παροχές και προετοιμασία, από το να μη γίνει καν».

Pourlia trail Πουρλιά Ολύμπου

Η φιλοσοφία του Αγώνα

Ο αγώνας “Pourlia trail” (Μονοπάτι Πούρλιας) αποτελεί αποτέλεσμα κι όχι αφορμή. Αφορμή ήταν η επιθυμία και κατά κάποιο τρόπο ανάγκη, ανακάλυψης μονοπατιών και διαδρομών για προπόνηση κοντά στον τόπο διαμονής μας. Η αναζήτηση αυτή μας έφερε μπροστά σε παλιά μονοπάτια, κάποια ξεχασμένα, που οι άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν πια αφού βρήκαν ευκολότερους δρόμους να μετακινούνται απο χωριό σε χωριό. Ξεκινήσαμε λοιπόν να καθαρίζουμε και να σχεδιάζουμε πλάνα σηματοδότησης. Στις πολύωρες προπονήσεις μας, στις συζητήσεις μας, πάντα υπήρχε η ιδέα του αγώνα, αλλά απορρίπτονταν για πολλούς προφανείς λόγους. Τελικά, μετά από σχεδόν 3 χρόνια, αμφιβολιών καταλήξαμε οτι για ακόμα περισσότερους λόγους θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τον αγώνα, στα έτοιμα πια μονοπάτια. Βασικοί στόχοι των διοργανωτών, είναι η ανάδειξη του τοπίου, η χάραξη ενός προπονητικού “στίβου” για ολο τον χρόνο, η προστασία του απειλούμενου δάσους από λαθροΰλοτόμους και όσα παράπλευρα οφέλη προκύψουν για την περιοχή. Βασική και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση όλων μας, ο σεβασμός του φυσικού χώρου των μόνιμων κατοίκων του, των ζώων και των φυτών!

Δημοφιλη Αρθρα