fbpx

Προκήρυξη 2ου Ορεινού Μαραθώνιου Κρήτης «AFENTIS MOUNTAIN ΜΑRΑΤΗΟΝ» στο Καβούσι Ιεράπετρας

Newsroom
Ορεινοί αγώνες Καβουσίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου ανακοινώνει την διεξαγωγή των αγώνων του 2ου Ορεινού Μαραθώνιου Κρήτης «AFENTIS MOUNTAIN ΜΑRΑΤΗΟΝ» στο Καβούσι Ιεράπετρας, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9:30 το πρωί.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους δρομείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, να αγωνιστούν στην ορεινή μαραθώνια απόσταση σ’ έναν τόπο της Ανατολικής Κρήτης με ιστορία 7000 χρόνων. Η σπάνια ομορφιά του ορεινού τοπίου της περιοχής, των αρχαίων καλντεριμιών, των αρχαιολογικών χώρων, των εξωκλησιών, των φαραγγιών, των δασών, των ορεινών αγροτικών οικισμών, της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής, καθιστούν τους αγώνες ξεχωριστούς!

 

 

Ο τόπος

Το Καβούσι είναι το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης, με διαρκή και αδιάλειπτη κατοίκηση από το 4.700π.Χ., όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά δεδομένα και οι 120 αρχαιολογικές θέσεις που διαθέτει. Βρίσκεται στο φυσικό και  γεωγραφικό κέντρο του νομού Λασιθίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100 μέτρων στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Θρυπτής. Απέχει 26 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, 20 χλμ. από την Ιεράπετρα και 40 χλμ. από την Σητεία.

Χαμένα στα βάθη της ιστορίας είναι τα μέρη που θα τρέξουν οι συμμετέχοντες, όπως η Αρχαία Μινωική Ελιά Καβουσίου (5.000 χρόνων) του Ιερού Άλσους της περιοχής που περικλείεται από τους αρχαίους οικισμούς Αζοριά, Βρόντος, Πλάι του Κάστρου, τον σύγχρονο παραδοσιακό οικισμό του Καβουσίου με πλήθος βυζαντινών τοιχογραφημένων ναών.

 

 

Αγώνες – Διαδρομές

  1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 42.195 μ. D± 2800 μ.

Ο Ορεινός Μαραθώνιος Δρόμος 42.195 μέτρων (αγώνας θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±2800 μ., 60% μονοπάτι), έχει αφετηρία κεντρικό σημείο του Καβουσίου (100 μ. υψ.) και ακολουθεί κυκλική πορεία διασχίζοντας την βόρεια πλευρά του φαραγγιού Χαυγά, την ρεματιά της Αύγου, καλντερίμια της κοιλάδας της Αύγου, το καλντερίμι του φαραγγιού Μέσωνα, τους ορεινούς αγροτικούς οικισμούς της Θρυπτής, τμήμα του δάσους της Θρυπτής και ανέβασμα στην κορυφή «Αφέντης» στα 1476 μ. Η διαδρομή από το σημείο αυτό είναι κατηφορική, με την μοναδική ευκαιρία που έχει ο αθλητής, να απολαύσει τον κόλπο του Μεραμπέλλου, τον Ισθμό της Ιεράπετρας, τις άπειρες εικόνες βουνού, κάμπου και θάλασσας. Ο τερματισμός γίνεται στο σημείο εκκίνησης του αγώνα.

Afentis mountain marathon

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών την ημέρα τέλεσής του. Τιμής ένεκεν, συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες που έχουν πρωτεύσει στην γενική κατάταξη ανδρών και γυναικών, των δύο τελευταίων ορεινών αγώνων Καβουσίου στα 21,2 χλμ. Επίσης τιμής ένεκεν συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες που έχουν πρωτεύσει στην γενική κατάταξη ανδρών και γυναικών σε δύο τουλάχιστον μαραθώνιους
δρόμους ορεινού τρεξίματος τα τρία τελευταία χρόνια.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το κόστος συμμετοχής για τον Ορεινό Μαραθώνιο Δρόμο ορίζεται στο ποσό των 30 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί στη Γραμματεία την ημέρα των αγώνων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΠΑΘΛΑ: Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχουν κοινές ηλικιακές κατηγορίες: ΓΑ, ΓΓ, Α (18-39 ετών), Γ(18-39 ετών), ΒΑ (40-49 ετών), ΒΓ(40-49 ετών), ΒΑ (50-59 ετών), ΒΓ (50 ετών και άνω), ΒΑ (60 ετών και άνω).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ: Η διαδρομή του αγώνα είναι κυκλική και ακολουθεί κατά 60% μονοπάτια, μόνο 800 μέτρα άσφαλτο και τσιμέντο και το υπόλοιπο της διαδρομής αγροτικό χωματόδρομο. Η εκκίνηση γίνεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και το υψηλότερο σημείο (κορυφή ΑΦΕΝΤΗ) είναι 1476 μ. Η διαδρομή είναι σαφέστατη και πλήρως σηματοδοτημένη. Η θετική και αρνητική διαφορά που καλύπτουν οι αθλητές φτάνει τα 2.800 μέτρα.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Ο αγώνας κλείνει ακριβώς εννέα (9) ώρες μετά την εκκίνηση. Υπάρχουν δύο (2) ενδιάμεσα σημεία-όρια χρονικού αποκλεισμού στον αγώνα. Τα σημεία αποκλεισμού ορίστηκαν για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών και για την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα. Όσοι αθλητές δεν καταφέρουν να περάσουν από αυτά στους χρόνους που αναφέρονται, θεωρούνται άκυροι και μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα μόνο με δική τους ευθύνη και αφού παραδώσουν τον αριθμό τους στους κριτές των σταθμών. Οι χρόνοι αποκλεισμού υπολογίστηκαν με βάση τον μέσο όρο κίνησης ενός αθλητή που θα πετύχει επίδοση 9 ωρών: 1) Σταθμός Αζοριά (15ο χλμ) 3 ώρες και 2) Σταθμός Θρυπτής (30ό χλμ.) 6:30 ώρες. Τα όρια αποκλεισμού είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των αθλητών,
ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Μετά από τη συμπλήρωση του χρόνου που αναφέρεται, οι σταθμοί συνεχίζουν να καταγράφουν τους αθλητές αλλά ως εκπρόθεσμους, και οι αθλητές που καταφθάνουν εκεί έχουν υποχρέωση να παραδώσουν τον αριθμό τους.

Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, έχοντας σε κάθε περίπτωση παραδώσει πρώτα τον αριθμό τους (αθλητές που αρνούνται να παραδώσουν τον αριθμό τους, αποκλείονται για τρία χρόνια από τις διοργανώσεις του Afentis Marathon). Τέλος, για να θεωρηθεί ένας τερματισμός κανονικός, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 9 ώρες ακριβώς, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όλων των κατηγοριών. ‘Οσοι αθλητές τερματίσουν εκπρόθεσμα σε χρόνο μεγαλύτερο των 9 ωρών θεωρούνται ότι έφτασαν έγκυρα μέχρι το τελευταίο σημείο αποκλεισμού (ΣΤΑΘΜΟΥ ΘΡΥΠΤΗΣ) και θα παρουσιαστούν στα επίσημα αποτελέσματα ως >9h.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από την οργανωτική ομάδα είναι προσωρινή? με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. Πρόκειται κυρίως για πινακίδες χιλιομετρικών ενδείξεων ή κατευθυντήριες της διαδρομής όπως επίσης και για αποτρεπτικές σε περίπτωση λανθασμένης διαδρομής. Η σταθερή σήμανση των μονοπατιών που χρησιμοποιεί ο αγώνας είναι επαρκής, όπως επίσης και το ίδιο το ίχνος των μονοπατιών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα απώλειας της σωστής διαδρομής από τους αθλητές.

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε δέκα (10) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Στους 5 κεντρικούς σταθμούς προσφέρεται ενισχυμένη τροφοδοσία, ενώ στους 5 δευτερεύοντες προσφέρονται ηλεκτρολύτες και νερό.


 
 

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Τα σημεία ελέγχου του αγώνα είναι δέκα (10). Όλοι οι σταθμοί τροφοδοσίας είναι ταυτόχρονα και σημεία ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο σταθμό ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό ελέγχου θεωρείται άκυρος. Οι σταθμοί 3 και 6 είναι ταυτόχρονα και χρονικά σημεία αποκλεισμού (“πόρτες”) για τον αγώνα. Μόνο στους συγκεκριμένους σταθμούς μπορεί να ζητηθεί από κάποιον αθλητή να εγκαταλείψει την προσπάθεια λόγω υπέρβασης χρόνου.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.

Afentis mountain marathon

2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ. D± 420 μ.

Ο αγώνας των 10 χλμ. (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±420 μ., 70% μονοπάτι) διατρέχει την πανέμορφη κοιλάδα της Αύγου σε παλιά μονοπάτια που πρόσφατα καθαρίστηκαν και έγιναν προσπελάσιμα. Οι αθλητές θα γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι Μέσωνα και Χαυγά, την καταπράσινη περιοχή της Αύγου και θα μπορούν να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κρητικού πελάγους με το άρωμα των βοτάνων της περιοχής να σας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών την ημέρα τέλεσής του.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το κόστος συμμετοχής για τον ορεινό αγώνα 10 χλμ. είναι 10 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί στην Γραμματεία την ημέρα του αγώνα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Για τον αγώνα των 10 χλμ. οι κατηγορίες για άνδρες και γυναίκες είναι: ΓΑ, ΓΓ.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η σήμανση της διαδρομής είναι διαφορετική για κάθε αγώνα. Η σταθερή σήμανση των μονοπατιών που χρησιμοποιεί ο αγώνας είναι επαρκής, όπως επίσης και το ίδιο το ίχνος των μονοπατιών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα απώλειας της σωστής διαδρομής από τους αθλητές.

ΕΠΑΘΛΑ: Οι τρεις πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας θα λάβουν κύπελλο. ‘Ολοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες των 42.2 χλμ., 10 χλμ. θα λάβουν τεχνικό Τ-shirt.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ: Ενημερώνουμε τους αθλητές που επιθυμούν να μεταβούν την ημέρα του αγώνα με λεωφορείο, πως θα υπάρχει μετακίνηση με λεωφορείο της οργάνωσης από και προς Ηράκλειο που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας. Η διοργάνωση θα δημοσιεύσει σύντομα τις λεπτομέρειες.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Αιτήσεις συμμετοχών θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά την 10η Ιουλίου 2021, σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα λήξουν στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Αιτήσεις μπορούν να γίνουν στη Γραμματεία την ημέρα των αγώνων εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός συμμετοχών.

 

 


> Διαβάστε την εμπειρία του Χάρη Μανούση στον 1ο ορεινό μαραθώνιο «AFENTIS MOUNTAIN ΜΑRΑΤΗΟΝ»…

Afentis Mountain Marathon: Με αφετηρία το Καβούσι γνωρίσαμε τα βουνά της Θρυπτής

Δημοφιλη Αρθρα