fbpx

Race for Liberty 2021: Η νέα υπερ-εμπειρία στην καρδιά της Ρούμελης είναι πια γεγονός!

Race for Liberty 2021 Αγώνας για την Ελευθερία

Ο Αγώνας για την Ελευθερία ή “Race for Liberty” από ιδέα έγινε πια πραγματικότητα, μέσα στον καυτό Αύγουστο του 2021! Άφησε σε όσους τον γνώρισαν ή τον δοκίμασαν τρέχοντας, τα καλύτερα διαπιστευτήριά του…

Ο νέος υπερμαραθώνιος αγώνας δρόμου είναι εμπνευσμένος από την αυτοθυσία των ηρώων του 1821, αλλά και από το ίδιο το όνομά του, δηλαδή τον διαρκή αγώνα για την ελευθερία του ανθρώπου σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο. Σίγουρα το πρώτο ασφάλτινο «εκατόμιλο», εκτός από μια μεγάλη πρόκληση για τους δρομείς που συμμετείχαν, ήταν συνάμα και ένας φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν το 1821!

Ας μην ξεχνάμε ότι όλη η περιοχή της Φωκίδας και της Φθιώτιδας είναι συνδεδεμένη με ήρωες και μάχες!

Στα θρυλικά βουνά της Ρούμελης και στα χωριά τα οποία οι δρομείς διέσχισαν για 162 χιλιόμετρα, έδρασαν πολλοί αγωνιστές της Επανάστασης, ο Μακρυγιάννης, ο Ανδρούτσος, ο Πανουργιάς, ο Δυοβουνιώτης, ο Γκούρας κ.ά., και δόθηκαν ιστορικές μάχες.

Όπως μας είχε επισημάνει ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, ο Λουκάς Πρατίλας, στο έντυπο iRun που κυκλοφορεί, ο Αγώνας για την Ελευθερία είναι η ιδέα που προϋπήρχε από τα μέλη των τριών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής που διασχίζει η διαδρομή του (Δωρική Αδελφότητα, Σύλλογος Αρτοτινών, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου) και φέτος με την συμπλήρωση των 200 χρόνων είχε έρθει η στιγμή για να υλοποιηθεί!

Αρτοτίνα Race for Liberty

Λίγο έξω από την Αρτοτίνα, όπου ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας των 100 μιλίων με την θετική υψομετρική των 5000 μέτρων, είναι η Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αρτοτίνας (εκεί μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος), ενώ το Λιδωρίκι (εκεί στήθηκε ο κεντρικός σταθμός του αγώνα στα 70χλμ.) ήταν το πρώτο τουρκικό κέντρο που απελευθερώθηκε στη Ρούμελη. Η Αλαμάνα είναι το μαρτυρικό σημείο όπου έδωσε την τελευταία του ηρωική μάχη και συνελήφθη ο Αθανάσιος Διάκος, ενώ ο τερματισμός και των δύο αγώνων της διοργάνωσης είναι στην Λαμία (όπου και τον σκότωσαν) στην πλατεία με το άγαλμα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης!

Τελετή έναρξης Αγώνα για την Ελευθερία στην Αρτοτίνα

Έτσι, το Σάββατο 21 Αυγούστου, μετά την επίσημη τελετή έναρξης της διοργάνωσης στην Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 2:00 το μεσημέρι, 28 υπερμαραθωνοδρόμοι ξεκίνησαν από το ιστορικό καπετανοχώρι της Δωρίδας, την Αρτοτίνα, για τον μεγάλο αγώνα του Race for Liberty, τα 100 ασφάλτινα μίλια (162χλμ.), με τελικό προορισμό το κέντρο της Λαμίας!

Εκκίνηση Race for Liberty στην Αρτοτίνα

Στην απαιτητική αλλά πανέμορφη διαδρομή που δοκίμασε τις αντοχές των δρομέων, όσο και τους γοήτευσε, με τα πυκνά δάση, τους ορεινούς όγκους (Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη και Καλλίδρομο) και την Λίμνη του Μόρνου, πέρασαν από 23 σταθμούς ανεφοδιασμού. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέσα σε χωριά, όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι αυτών, πρόθυμα στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια της διοργάνωσης να προσφέρει ό,τι μπορούσε να βοηθήσει στον αγώνα των αθλητών που συμμετείχαν.

Κεντρικός σταθμός Λιδωρίκι - Race for Liberty

Το Λιδωρίκι, η πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδος, αποτέλεσε τον κεντρικό σταθμό της μεγάλης διαδρομής των 162 χλμ. Εκεί, μέχρι αργά τη νύχτα, εθελοντές και σύσσωμη η ομάδα της διοργάνωσης περίμεναν υπομονετικά με όλα τα απαραίτητα εφόδια τη διέλευση και του τελευταίου αθλητή. Να σημειώσουμε εδώ, ότι και οι 28 δρομείς κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο σταθμό, εντός του ορίου αποκλεισμού που είχε θέσει η διοργάνωση (10.30 ώρες). Ο Νίκος Μυλωνάκης που τερμάτισε τελικά δεύτερος, φτάνει στο Λιδωρίκι πρώτος, σε 6 ώρες και 45 λεπτά!

Κεντρικός σταθμός Λιδωρίκι - Αγώνας για την Ελευθερία

Στη συνέχεια, και μέσα στην καλοκαιρινή νύχτα με το σχεδόν ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι, ακολούθησαν βόρεια κατεύθυνση για τον επόμενο μεγάλο σταθμό της Παύλιανης, στο 111ο χλμ. Με οδηγό το φως του φεγγαριού και απαραίτητο σύμμαχο τα ψυχικά αποθέματα που διακρίνουν τους δρομείς υπεραποστάσεων έτρεξαν έχοντας αριστερά τους τη λίμνη του Μόρνου και τη φανταστική θέα των κορυφογραμμών που σχηματίζουν η Γκιώνα και τα Βαρδούσια!

Λίμνη Μόρνου - Race for Liberty (φωτό Νίκος Δεσύπρης)

Μετά το χωριό Στρώμη στο 98ο χλμ. σε υψόμετρο 800 μέτρων τους περίμενε η πιο απότομη ανηφόρα της διαδρομής. Έξι κοπιαστικά χιλιόμετρα ακόμα στα πόδια τους, για να φτάσουν στο καταφύγιο της Οίτης σε υψόμετρο 1.250 μ. και άλλα 6,5 περίπου κατηφορικά για τον κεντρικό σταθμό της Παύλιανης. Εκεί έφτασε πρώτος ο -τελικά- νικητής του αγώνα, Χαράλαμπος Πασσαλίδης, σε 12 ώρες και 8 λεπτά, ενώ τέσσερις άλλοι αθλητές εγκατέλειψαν τον αγώνα…

Στη συνέχεια της διαδρομής, το ελατόδασος έδωσε τη «σκυτάλη» στα δρυοδάση της Οίτης και του Καλλιδρόμου. Μετά το χωριό Σκαμνός η θέα προς τον κάμπο του Σπερχειού ποταμού και τον Μαλιακό κόλπο (υδροβιότοπος Natura) φαντάζει εκπληκτική, και οι υπερμαραθωνοδρόμοι συνάντησαν εδώ -ανακουφιστικά- μια παρατεταμένη κατηφόρα που τους οδήγησε στον τελευταίο κεντρικό σταθμό Ηράκλειας, στο 144ο χιλιόμετρο της διαδρομής.

Σε επίπεδη πια τροχιά, γραμμή προς το «κέντρο της Ελλάδας» την Λαμία, οι εναπομείναντες υπερμαραθωνοδρόμοι του 1ου «Αγώνα για την Ελευθερία» διέσχισαν τα ιερά χώματα της Μάχης της Αλαμάνας, όπου είναι και το μνημείο του Αθανασίου Διάκου στο 150ο χλμ. Η ποτισμένη ενεργειακά αυτή περιοχή, τους δίνει και την απαραίτητη δύναμη για να ολοκληρώσουν τα τελευταία 12 χιλιόμετρα μέχρι το λυτρωτικό σημείο τερματισμού τους στο κέντρο της Λαμίας, όπου βρίσκεται το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου.

Πέρασαν συνολικά 18,5 ώρες όταν ο πρώτος αθλητής που εμφανίστηκε στην πλατεία Αθ. Διάκου έγινε ο πρώτος άνδρας που τερμάτισε τον 1ο Υπερμαραθώνιο Αγώνα “Race for Liberty”! O Λουκάς και μέλη της οργανωτικής επιτροπής ήταν εκεί για να υποδεχτούν τον μεγάλο νικητή, Χαράλαμπο Πασσαλίδη, με αρκετούς ακόμα ντόπιους στην πλατεία καθώς και δρομείς του αγώνα των 50 χλμ. που είχαν ήδη τερματίσει, να τον χειροκροτούν και να τον επευφημούν.

Απονομή νικητών Race for Liberty 162 χλμ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους νικητές του υπερμαραθωνίου αγώνα των 162 χλμ. και φυσικά σε όσους τερμάτισαν με επιτυχία και όσους συμμετείχαν. Η πρώτη τριάδα των νικητών του Race for Liberty 2021 είναι:
  1.  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ (Σ.Δ.Υ. ΚΟΖΑΝΗΣ) σε 18:33:19
  2.  ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ (Σ.Δ.Υ.ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ) σε 19:39:33
  3.  ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΗΣ (Σ.Μ.ΛΑΡΙΣΑΣ) σε 20:02:49

Οι πέντε υπέροχες “ultra” κυρίες!

Ανάμεσα στους 28 συμμετέχοντες που πήραν εκκίνηση από την Αρτοτίνα, να ξεχωρίσουμε και τις πέντε εξαιρετικές γυναίκες που δοκίμασαν τις αντοχές τους στην ultra εμπειρία μέσα στα βουνά και τα χωριά της Ρούμελης. Τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Ένας λόγος παραπάνω να είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι, είναι η πρωτιά της δικιάς μας Λένας Τζίμα, που έτρεξε για 23 ώρες και 55 λεπτά με ψυχή «για την Ελευθερία», φορώντας και τιμώντας την ερυθρή φανέλλα των Animal Rights Runners, για τα δικαιώματα των ζώων. Έτρεξε με την καρδιά της, μεταφέροντας ένα δυνατό μήνυμα αγάπης προς όλα τα ζώα και κυρίως προς αυτά που άδικα έφυγαν από τις φωτιές των ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες…

Λένα Τζίμα νικήτρια στα 162χλμ του Αγωνα για την Ελευθερία - Race for Liberty

«Πολύ σκληρός αγώνας “αντρικός”» ήταν τα πρώτα λόγια που μας είπε, «αλλά τα κατάφερα για μένα και γι’ αυτό είμαι χαρούμενη!»

Ενθουσιασμένη από τη διοργάνωση «που αξίζει», όπως δήλωσε, και τη διαδρομή μέσα στην καρδιά της Ρούμελης, την αφήσαμε να έχει καλή αποκατάσταση, και αναμένουμε μαζί σας να καταγράψει την καταπληκτική εμπειρία της στις σελίδες του επόμενου iRun!

Όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως, που συμμετείχαν και τερμάτισαν τα 100 ασφάλτινα, καυτά μίλια του Αγώνα για την Ελευθερία, αξίζουν το θαυμασμό μας! Η εξαιρετική αθλήτρια Γεωργία Μήτσιου τερμάτισε δεύτερη, λίγα λεπτά μόλις (23:58:11) μετά τη Λένα, η Αγγελική Καγκαρά τρίτη με χρόνο 24:36:39, η Λίντα Χόκα τέταρτη με 26:54:10 και η Γεωργία Ζαφειροπούλου που αν και δεν τερμάτισε στη Λαμία έτρεξε για πάνω από 111 χλμ. του υπερμαραθωνίου αγώνα!

Απονομή νικητριες Race for Liberty 162 χλμ.

– Τα αποτελέσματα του αγώνα των 162 χλμ. μπορείτε να βρείτε εδώ: https://bit.ly/3gnWDB4

 

Ο Αγώνας για την Ελευθερία, το “Race for Liberty” ήρθε για να μείνει!

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο περιοδικό ο Λουκάς Πρατίλας, ένα μήνα πριν την επιτυχημένη, προφανώς, πραγματοποίηση της νέας διοργάνωσης, κλείσαμε με την παρακάτω ερώτηση, που πιστεύουμε ότι εκφράζει και συνοψίζει αυτά που θα τον καθιερώσουν:

– Μπορεί ένας αγώνας τρεξίματος να ευαισθητοποιήσει το κοινό του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο διαπερνά;

«Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας. Να βιώσει ο αθλητής αυτά τα τοπία ώστε να ευαισθητοποιηθεί για την προστασία τους. Οι απειλές στις ημέρες μας είναι πολλές και οι αθλητές ξέρουμε πως είναι συνήθως άνθρωποι που αγαπούν την φύση. Τρέχοντας αυτές τις δύο διαδρομές είμαστε σίγουροι πως θα απολαύσουν τα τοπία και θα είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για να μείνουν ανέγγιχτα στο μέλλον!».

Ραντεβού λοιπόν και επόμενο κάλεσμα τον Αύγουστο του 2022 για το διαχρονικό ιδανικό της ελευθερίας του ατόμου, του νου, της πανίδας, του περιβάλλοντος και όλων όσων περικλείει η λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τον καθένα από μας!

Δημοφιλη Αρθρα