fbpx

76ος Δρόμος Θυσίας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ιστορικός αγώνας 9,8 χλμ. στο Μεσολόγγι

Newsroom
Δρόμος Θυσίας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 (11:30) θα διεξαχθεί ο 76ος Δρόμος Θυσίας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, απόστασης 9,8 χλμ.

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναγγέλλει την τέλεση του από το 1946 καθιερωμένου στην Ιερή Πόλη της Ελευθερίας, το Μεσολόγγι, Αγώνα Δρόμου με την ονομασία «76oς Δρόμος Θυσίας».

Ο Δρόμος Θυσίας που τελείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της ιστορικής Εξόδου, σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος των Ελεύθερων Πολιορκημένων (Ελλήνων και Φιλελλήνων) στο βωμό της Ελευθερίας, έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες δρομείς να τιμήσουν τους Μεσολογγίτες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου.

Είναι ο αρχαιότερος αγώνας δρόμου της χώρας και ονομάστηκε έτσι γιατί από την Εξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων, μέχρι οι Εξοδίτες να φτάσουν στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών, θυσιάστηκαν πολεμώντας περίπου 5000 αγωνιστές και γυναικόπαιδα.

mesologi

Διαδρομή

Αφετηρία είναι η Ιερή Μονή του Αγίου Συμεών όπου κατέφυγαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι μετά την Ηρωική Εξοδο, και τερματισμός είναι η είσοδος στον Κήπο των Ηρώων της Πόλης μας. Η ολική απόσταση της διαδρομής είναι 9.800 μέτρα. Για να δείτε τον διαδραστικό χάρτη της διαδρομής πατήστε εδώ

 

Δικαίωμα συμμετοχής

Στον 76ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στη δύναμη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 17 χρόνων.

Επίσης, λαμβάνουν μέρος μέλη συνδέσμων Δρομέων Υγείας καθώς και μεμονωμένοι αθλητές. Εξυπακούεται ότι οφείλουν να έχουν περάσει Ιατρικές Εξετάσεις μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας με δική τους ευθύνη. Ανήλικοι αθλητές-τριες συμμετέχουν με αποκλειστική ευθύνη των γονέων – κηδεμόνων τους

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

Οι εγγραφές είναι δωρεάν. Παρακαλούνται όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον 76ο Δρόμο Θυσίας να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους (καταληκτική ημέρα συμμετοχής Τετάρτη 20 Απριλίου 2024). Δεν απαιτείται δήλωση για τον 7ο παιδικό Δρόμο Θυσίας.

 

Οικονομικά

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα καλύψει μόνο τις δαπάνες μετακίνησης, ως παρακάτω:

Καλύπτονται οδοιπορικά: 50€ για αθλητές-τριες με μετακίνηση έως 100 χλμ., 100€ έως 300 χλμ. και 150€ άνω των 300 χλμ., εφόσον ο αθλητής-τρια συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα του τερματισμού.

 

Πρόγραμμα

Σάββατο 27 Απριλίου 2024
– Αναχώρηση για την Ιερά Μονή Αγίου Συμεών ώρα 09:30 μπροστά από τον χώρο στάθμευσης του Κήπου των Ηρώων και των γραφείων της Μητρόπολης, με μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία, για όσους δρομείς δεν έχουν μέσο μεταφοράς για τον τόπο εκκίνησης.
– Η εκκίνηση του πρώτου λεωφορείου θα γίνει στις 09:30 και των άλλων ανά 10′ περίπου. Εκκίνηση τελευταίου λεωφορείου 10:30.
– Δηλώσεις συμμετοχής, παραλαβή αριθμών στη Γραμματεία του Δρόμου έως 11:10.
– Ορκος αθλητών ώρα 11:25 στο προαύλιο της Ιερής Μονής.
– Εκκίνηση 76ου Δρόμου Θυσίας ώρα 11.30 μπροστά από τον χώρο της Ιεράς Μονής.


 
 

Κυριακή 28 Απριλίου 2024
Απονομή επάθλων ώρα 12:00 περίπου. Η απονομή επάθλων θα γίνει στον Κήπο των Ηρώων μπροστά από τον Τύμβο μετά το πέρας της Πομπής της λιτανείας από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ετσι, λοιπόν οι τρεις πρώτοι αθλητές-τριες θα παραμείνουν στο Μεσολόγγι σε ξενοδοχείο που έχει κρατηθεί για την τελετή απονομής την επόμενη ημέρα (28/04).

 

Επαθλα

1ος Νικητής/τρια
– Αναγράφεται το όνομά του/της και η ιδιαίτερη πατρίδα του στην ειδική μαρμάρινη πλάκα στον Κήπο των Ηρώων
– Λαμβάνει ομοίωμα πιστόλας της εποχής
– Δίπλωμα Δρόμου Θυσίας με μετάλλιο
– Οποιος αθλητής είναι νικητής για τρεις (3) φορές στον Δρόμο Θυσίας της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίδεται το όνομά του σε δρόμο της πόλης

2ος και 3ος Νικητής/τρια
Λαμβάνουν διπλώματα και μετάλλια

Σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια

Mesologi

7ος Δρόμος Θυσίας για μαθητές-τριες Δημοτικών σχολείων

Παράλληλα με τον Δρόμο Θυσίας θα διεξαχθεί και Δρόμος για αγόρια και κορίτσια Δημοτικών σχολείων συνολικής απόστασης 1000 μέτρων, με αφετηρία την Πύλη της Εξόδου και τερματισμό τον Κήπο των Ηρώων

– Συγκέντρωση των μαθητών-τριών έξω από το Πύλη της Εξόδου ώρα 11:00 π.μ.

– Εκκίνηση του 7ου Δρόμου Θυσίας για μαθητές Δημοτικών Σχολείων ώρα 11:30μμ.. από την Πύλη της Εξόδου και Τερματισμός στον Κήπο των Ηρώων

– Οι μαθητές-τριες που θα λάβουν μέρος οφείλουν να έχουν περάσει από Ιατρικές εξετάσεις και η ευθύνη συμμετοχής τους βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς- κηδεμόνες τους που πρέπει να τους-τις συνοδεύουν μέχρι την αφετηρία και να τους –τις παραλάβουν στον τερματισμό. Υπεύθυνοι διοργάνωσης ορίζονται οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής: Καραβασίλης Δημήτρης τηλ 6988100381, Λιαπίκος Κώστας τηλ.6942468036.

 

Γενικές διατάξεις

Οι διοργανώσεις του 76ου Δρόμου Θυσίας και του 7ου Δρόμου Θυσίας Δημοτικών Σχολείων τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και οργανώνονται από το τμήμα Πολιτισμού Μουσείων και Βιώσιμου Τουρισμού Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διοργάνωση, μπορείτε να απευθύνεστε στους: Ασημάκη Γιώτη (6977077574) και την κ. Συροκώστα Αγγελική (2631027268), υπάλληλο του τμήματος Πολιτισμού Μουσείων και Βιώσιμου Τουρισμού Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (ώρες γραφείου).

Ο δήμαρχος
Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος

 

 

Δημοφιλη Αρθρα