fbpx

9ος Ημιμαραθώνιος «Αθανασάκης Ελευθέριος» στις 10 Σεπτεμβρίου 2023

Αγώνας στη μνήμη πεσόντων αεροπόρων στο Σχηματάρι

Newsroom
Ioannina

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (17:30) θα διεξαχθεί στο Σχηματάρι Βοιωτίας ο 9ος Ημιμαραθώνιος «Αθανασάκης Ελευθέριος», απόστασης περίπου 20 χλμ., στη μνήμη πεσόντων αεροπόρων.

Τον αγώνα δρόμου μαζικού λαϊκού αθλητισμού διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τανάγρας (ΔΗΚΕΤ), με τη βοήθεια δραστήριων συλλόγων της περιοχής.

Μετά από παύση τριών ετών λόγω πανδημίας, φέτος διοργανώνουμε ξανά την επιτυχημένη δράση. Παράλληλα με τον αγώνα αυτό, θα διεξαχθεί και άλλος αγώνας, περίπου 5,5 χιλιομέτρων, για αθλητές που δεν επιθυμούν να αγωνιστούν σε μεγάλη απόσταση.

Ο αγώνας των 20 χλμ. (μεγίστης διάρκειας τριών ωρών) ξεκινά στις 17:30 από το άγαλμα στη μνήμη πεσόντων αεροπόρων απέναντι από το 1ο Νηπιαγωγείο Σχηματαρίου. Διασχίζει περιμετρικά τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), φτάνει μέχρι τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Οινοφύτων – Σχηματαρίου, περνά στην περιοχή της Αρχαίας Τανάγρας, και φτάνει στο χωριό της Σύγχρονης Τανάγρας, όπου θα δούμε το άγαλμα προς τιμή του αεροπόρου Αθανασάκη Ελευθέριου στον κεντρικό δρόμο του οικισμού και το άγαλμα του αεροπόρου Μπεσύρη Κωνσταντίνου, ο οποίος κάηκε μέσα στο αεροπλάνο του στην προσπάθειά του να μην πέσει μέσα στο χωριό και προξενήσει καταστροφή.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας συνεχώς πορεία περιμετρικά του Αεροδρομίου της Τανάγρας, ο αγώνας περνά μπροστά από την Πύλη της 114 Π.Μ. και μετά ακολουθώντας τον νότιο παράλληλο δρόμο της Εθνικής Οδού διασχίζει την κεντρική οδό του Σχηματαρίου για να καταλήξει στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σχηματαρίου.

Η διαδρομή είναι ακριβώς ίδια με αυτή των προηγούμενων διοργανώσεων.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 17:30 στον χώρο μπροστά από το 1ο Νηπιαγωγείο Σχηματαρίου.

Αν και κατά την ώρα της εκκίνησης συνήθως η θερμοκρασία είναι υψηλή, επιθυμία των διοργανωτών είναι να μην τερματίσουν νύχτα οι πιο αργοί αθλητές και έτσι δεν δίνεται εκκίνηση πιο αργά.

Για λόγους ασφαλείας, η μέγιστη διάρκεια του αγώνα είναι τρεις (3) ώρες. Μετά την παρέλευση του τρίωρου από τη στιγμή της εκκίνησης, αποχωρούν οι εθελοντές και περατώνεται η διοργάνωση. Οποιος επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθειά του φέρει ακέραια την ευθύνη!

Για τον αγώνα, υπάρχουν επτά σταθμοί εφοδιασμού των αθλητών με νερά. Στο 3,5ο χλμ ο σταθμός ΕΑΒ, στο 6ο χλμ ο σταθμός Αρχαία Τανάγρα, στο 8,2 χλμ ο σταθμός στην πύλη πυρομαχικών της 114 Π.Μ., στο 11,7ο χλμ. ο σταθμός Τανάγρα, όπου θα προσφερθούν εκτός από νερό, μπανάνες και ισοτονικά, στο 14 χλμ ο σταθμός 114 Π.Μ. στο 16ο χλμ. ο σταθμός Μπεσύρης Κωνσταντίνος και στο 18ο χλμ. ο σταθμός Σχηματάρι.

ioannina

Η διαδρομή έχει μια κάποια σχετική δυσκολία: Μετά τα 100 πρώτα κατηφορικά μέτρα, ακολουθούν περίπου 200 μέτρα ανηφορικά και κατόπιν τα επόμενα 5 χλμ είναι ελαφρώς κατηφορικά.

Από το 1,8 χλμ. έως το 5,5 χλμ. τρέχουμε σε καλής ποιότητας χωματόδρομο. Από το 6 ως το 12 παρατεταμένα ανηφορικά (γι’ αυτό συστήνουμε οι αθλητές να πάρουν οπωσδήποτε νερό στον τρίτο σταθμό εφοδιασμού), από το 12 ως το 13 κατηφορικά, από το 13 ως το 14 χωρίς κλίση, από το 14 ως το 15,8 έντονα ανηφορικά και από το 15,8 ως τον τερματισμό σχεδόν χωρίς κλίση ή ελαφρώς κατηφορικά.

Των αθλητών προπορεύεται μοτοσικλέτα και ακολουθούνται από ασθενοφόρο με γιατρό και μικρό βαν, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εγκαταλείψει. Γιατρός θα υπάρχει και στο 2ο Δημοτικό σχολείο, όπου και θα τερματίσουν οι αθλητές.

Οι κατηγορίες είναι ανδρών και γυναικών. Δεν υπάρχουν ηλικιακές κατηγορίες. Μετάλλια θα λάβουν όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν.

Χορηγοί θα προσφέρουν εδέσματα και αναψυκτικά στους αθλητές, μετά τον τερματισμό.


 
 

Η συγκέντρωση των αθλητών, για την εκκίνηση, θα γίνει στο 1ο Νηπιαγωγείο, στις 16:00 η ώρα. Εκεί θα λάβουν τους αριθμούς συμμετοχής και το τσιπ της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης από τη Γραμματεία.

Οσοι αθλητές αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στον τερματισμό (2ο Δημοτικό σχολείο), στις 17:00 θα μεταφερθούν στο χώρο της αφετηρίας με λεωφορεία του Δήμου Τανάγρας.

Ο αγώνας των 5,5 χλμ. θα ξεκινήσει την ίδια ώρα, αμέσως μετά την εκκίνηση των 20 χλμ., μπροστά από την είσοδο του 1ου Νηπιαγωγείου Σχηματαρίου.

Ο αγώνας θα ακολουθήσει τη διαδρομή του ημιμαραθωνίου αγώνα μέχρι το πρώτο σημείο ανεφοδιασμού, όπου και θα κάνουν αναστροφή ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο προς τα πίσω, ώστε να τερματίσουν στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού σχολείου.

Με τον τερματισμό, κάθε αθλητής λαμβάνει αναμνηστικό μετάλλιο του αγώνα στον οποίο συμμετείχε. Οι κατηγορίες είναι ανδρών και γυναικών. Δεν υπάρχουν ηλικιακές κατηγορίες.

Μετά τη λήξη του αγώνα, κατά τις 20:30 θα γίνουν οι απονομές των Κυπέλλων και οι βραβεύσεις αθλητών για τη συνολική προσφορά τους στον αθλητισμό.

Δεν υπάρχει χρηματική συμμετοχή σε κανέναν από τους δύο αγώνες.

Κάθε συμμετέχων οφείλει να προφυλάσσει τον εαυτό του και να έχει προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις πριν από τη συμμετοχή του στον αγώνα.

Το γεύμα αποκατάστασης δίνεται ΜΟΝΟ στους δρομείς των 20 χλμ. (όχι σε συνοδούς).

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 (για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων και τον υπολογισμό των απαιτούμενων μεταλλίων).

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

Να είστε υγιείς και να έχετε καλό τερματισμό

ΔΗΚΕ Τανάγρας

Δημοφιλη Αρθρα