Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πλοκαμιανών Κισάμου, η Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Κισάμου διοργανώνουν για άλλη μια χρονιά τον Ιστορικό αγώνα τρεξίματος με την ονομασία «Λαφονήσιος Δρόμος» αφιερωμένος στους αγωνιστές της Σφαγής του Λαφονησιού του 1824.
Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, ξεκινήστε τις πασχαλινές διακοπές σας συμμετέχοντας στην εξερεύνηση της ιστορίας της περιοχής του Λαφονησίου! Τρέξτε ή περπατήστε τις μοναδικές διαδρομές του Επετειακού Λαφονήσιου Δρόμου στο δημοτικό διαμέρισμα Ιναχωρίων Κισσάμου, στα Χανιά Κρήτης.
Για το 2024, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την σφαγή του Λαφονησίου, οι διοργανωτές σχεδίασαν 3 ειδικές διαδρομές σημεία αναφοράς, αφιερωμένες στα ιστορικά γεγονότα του Πάσχα του 1824.
Ο κεντρικός αγώνας δρόμου είναι 18,4km, έχει σημείο έναρξης στην Κεραμωτή και σημείο τερματισμού στο Μνημείο Λαφονήσι. Στη συνέχεια, ο αγώνας 6km ξεκινά από τη Χρυσοσκαλίτισσα και καταλήγει και αυτός στο Μνημείο Λαφονήσι. Την συγκεκριμένη διαδρομή μπορείτε είτε να περπατήσετε είτε να τρέξετε. Τέλος, για τους λάτρεις του περιπάτου, η 4km διαδρομή – ξενάγηση ξεκινά από το Μνημείο Λαφονήσι προς το Νησί Λαφονήσι, με το τέλος της να είναι και πάλι στο Μνημείο Λαφονήσι.
Οι διαδρομές
1. ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 18,4 Km
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ: ΚΕΡΑΜΩΤΗ – ΛΙΒΑΔΙΑ – ΣΤΟΜΙΟ – ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΑ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Σημείο αναφοράς: Το Ξωτικόσπηλιο
Στην παραλιακή περιοχή της Κεραμωτής, ανάμεσα σε βράχους, χαλίκια και σκίνους, υπάρχει η σπηλιά γνωστή ως “Ξωτικόσπηλιο”. Η είσοδος της μοιάζει με ανοιχτό χωνί προς τα μέσα, ενώ τα τοιχώματα της αποτελούνται από τέτοια πετρώματα που σε πολλά μέρη φαίνονται λες και είναι πελεκητά. Η κεντρική είσοδος είναι πλάτους περίπου 2 μ. και οδηγεί στον κυρίως χώρο όπου στάζει καθαρό νερό χωρίς να αφήνει υλικό για δημιουργία σταλαγμιτών.
Στα παλαιότερα χρόνια, επί Ενετοκρα- τίας και Τουρκοκρατίας πολλές φορές κρύφτηκαν εδώ κάτοικοι της περιοχής και σώθηκαν.
2. ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 6 Km (Τρέξιμο ή Περπάτημα με χρονομέτρηση )
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ: ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Σημείο Αναφοράς: Μονή Χρυσοσκαλίτισσας
Το μοναστήρι είναι κτισμένο με μορφή φρουρίου, σκαρφαλωμένο σε βράχο 35μ με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Στην απογραφή του 1637 αναφέρεται ως Παναγία Γουνοσκαλίτισσα από τον ιερέα του χωριού Κούνενι (σημερινή Βάθη). Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως της μονής, αλλά εικάζεται ότι τοποθετείται στα χρόνια της όψιμης Ενετοκρατίας, περίπου το 1500.
3. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ 4 Km
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΝΗΣΙ ΛΑΦΟΝΗΣΙ (ΤΟΥΡΚΑΥΛΑΚΟ) – ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Σημείο Αναφοράς: Τουρκαύλακο – Νησί Λαφονησίου
Στο Λαφονήσι, στις 24 Απριλίου 1824, Κυριακή, ημέρα του Πάσχα, έφθασαν τα Τούρκικα στρατεύματα. Στο νησί βρίσκονταν 40 πολεμιστές και 600 (κατ’ άλλους 850) γυναικόπαιδα από τα Εννιά Χωριά οι περισσότεροι αλλά και μερικοί Σεληνιώτες.
Όλοι αυτοί περίμεναν πλοίο για να σωθούν. Οι Τούρκοι βρήκαν το αβαθές πέρασμα μάλλον οδηγούμενοι από τα ίχνη που άφησαν πάνω στην άμμο οι χριστιανοί που πέρασαν στο Λαφονήσι.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σημείο Συνάντησης – Γραμματείας: Διασταύρωση Χρυσοσκαλίτισσας https://bit.ly/chrysoskalitissa.
Σημείο τερματισμού για τους Αγώνες είναι το μνημείο στην παραλία Λαφονήσι.
Ο Επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος 2024 προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Σε κάθε διαδρομή προσφέρεται ένα μοναδικό kit συμμετοχής για τους συμμετέχοντες. Οι αθλητές της πρώτης (18,4km) και δεύτερης διαδρομής (6km) θα λάβουν το επετειακό μετάλλιο και την τσάντα.
Η Ιστορία του Αγώνα
Ο Λαφονήσιος Δρόμος πραγματοποιείται προς τιμήν των σφαγιασθέντων του 1824 στο νησί Λαφονήσι. Ο Λαφονήσιος δρόμος ιστορικά άρχισε από το 1960, και αρχικά διοργανωνόταν από το Σύλλογο Εννιαχωριανών Αττικής. Η διαδρομή ήταν από τα Περιβόλια Ιναχωρίου έως και το νησί Λαφονήσι. Από το 2015 πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την οργανωτική επιτροπή “Λαφονήσιος δρόμος Ιναχώριες διαδρομές”.
Πληροφορίες: lafonisiosdromos@gmail.com
FB: www.facebook.com/lafonisiosdromos
INSTAGRAM: www.instagram.com/lafonisiosdromos