
Ρογκάς 2022: Επιστρέφει και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, για το καλό του χρόνου, ανοίγουν οι εγγραφές
Είστε… αρνητές του χειμώνα(!), έτσι για να βρισκόμαστε στο πνεύμα των ημερών. Ε, τότε ετοιμαστείτε, ο «Ρογκάς» επιστρέφει στον Όλυμπο και 300 τυχεροί θα ζήσουν μια ξεχωριστή χειμωνιάτικη εμπειρία στο βουνό των θεών.
Τον Μάρτιο οι διοργανωτές προχώρησαν στην ακύρωση του φετινού αγώνα, εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά τώρα ετοιμάζονται για το νέο ραντεβού στις 30 Ιανουαρίου 2022. Για το καλό του χρόνου, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ανοίγουν και οι εγγραφές.
«Ανάβουμε φωτιά για να αρχίζει να βράζει το καζάνι. Ακονίστε δρεπάνια!
– Ο αγώνας στις 30 Ιανουαρίου
– Οι εγγραφές την Πρωτοχρονιά, για 300 αρνητές του χειμώνα» αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση.
The Rogkalution Is Now! H ευφάνταστη αφίσα για τον αγώνα
Τι είναι ο «Ρογκάς»
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του αγώνα: «Ο “Ρογκάς”, είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος κατηγορίας trail ή “μικρός”, όπως αποκαλούνται αυτού του μεγέθους οι αγώνες βουνού. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο χειμωνιάτικος χαρακτήρας, καθώς πραγματοποιείται στην καρδιά του χειμώνα, στα τέλη Ιανουαρίου. Aποτελεί τον μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης της Olympus Trails στον Όλυμπο. Αποτελεί το πρώτο σκαλί γνωριμίας των αθλητών με τους υπόλοιπους δύο αγώνες (Lost Trail & Olympus Mythical Trail). Είναι μια μικρογραφία της διαδρομής του Lost Trail, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ταυτίζεται με τον εν λόγω αγώνα. Έχει ανάπτυγμα 26,3 χιλιόμετρα και ανάβαση 1880 μέτρα. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Λάκκο του Λιτοχώρου, λίγα μέτρα μακρύτερα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Η διαδρομή έχει κυκλική μορφή, με βασικό κορμό έναν κύκλο 18 χιλιομέτρων, ο οποίος σε κάποιο σημείο απλώνεται για να συγκλίνει και πάλι».
Από πού προέρχεται η ονομασία
Όμως τα πιο ωραία είναι τα ετυμολογικά. «Ρογκάς ή Ρουγκάς, είναι η χιονοστιβάδα στην παλιά λιτοχωρίτικη ντοπιολαλιά και ετυμολογικά προέρχεται από την αλβανική ρίζα rroge ή την αρωμούνικη (βλάχικη) rungu, που σημαίνει απογυμνώνω από βλάστηση. Η λέξη ρογκάς είναι ακόμα γνωστή ανάμεσα στους παλιούς Λιτοχωρίτες μουλαράδες και ξυλοκόπους ενώ σε παλιούς χάρτες του Ολύμπου υπάρχει ακόμα και τοπωνύμιο “Ρογκάδες”». Τρέλα, λέμε.