fbpx

Ρογκάς 2020: Στον Όλυμπο με “οδηγό” τον Λάζαρο Ρήγο (26 Ιανουαρίου 2020)

iRun
Ρογκάς Όλυμπος

Ο Ρογκάς αποτελεί ένα πείραμα στην καρδιά του χειμώνα, με απρόβλεπτες συνθήκες καιρού και πεδίου! Με αρχή και τέλος το Λάκκο του Λιτοχώρου, η διαδρομή του περιτρέχει από ιστορικά μονοπάτια και τις δυο πλευρές του φαραγγιού του Ενιπέα, χαρίζοντας στους αθλητές μοναδικές εικόνες απ’ την καρδιά του Ολύμπου. Ο «Ρογκάς» γίνεται μέρες της γιορτής του “Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω” (τέλη Ιανουαρίου) και η συμμετοχή σε αυτόν προβλέπει κριτήρια μέτριας δυσκολίας και σίγουρα απαιτητική προετοιμασία και εξοπλισμό!


•Photo: George Savvatoupis / GO Experience

Η Προκήρυξη

Ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος “Olympus Trails” με έδρα το Λιτόχωρο, προκηρύσσει τον 4ο αγώνα χειμωνιάτικου ορεινού τρεξίματος (winter trail), με την ονομασία «Salewa Ρογκάς», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στον Όλυμπο. Ο «Ρογκάς», που πήρε το όνομά του από μια ξεχασμένη λαϊκή λέξη, που στις παλιές κοινωνίες των βουνών σήμαινε χιονοστιβάδα, αποτελεί τον τρίτο και μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης και θα αποτελέσει εφεξής το πρώτο σκαλί για να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει τους υπόλοιπους δύο αγώνες της. Αποτελεί και μια αφορμή για γνωριμία με ξεχασμένα μονοπάτια ιστορικής σημασίας για τον Ολύμπο, που χάρη στην εθελοντική προσπάθεια της “Olympus Trails” ξαναήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια! Αναλυτικά, παρουσιάζονται πιο κάτω όλες οι πτυχές του γεγονότος:

Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα έχει ανάπτυγμα 25,3 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 1970 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 811 μέτρα, το μέγιστο 1348 και το ελάχιστο 270. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Λάκκο του Λιτοχώρου, σε υψόμετρο 270 μέτρων. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κυκλική σε ένα ατρακτοειδές σχήμα. Και τα 25 χιλιόμετρα της διαδρομής κινούνται σε μονοπάτια των ανατολικών υπωρειών του Ολύμπου με βασικό άξονα και κέντρο αυτού του κύκλου την χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Η συρραφή των μονοπατιών που απαρτίζουν τη διαδρομή του Ρογκά, αποτελεί ένα μείγμα μέρους της διαδρομής του Olympus Mythical Trail σε ποσοστό 50% και του Lost Trail σε ποσοστό 70%. Και οι δύο αυτοί αγώνες, αποτελούν γεγονότα που επίσης διοργανώνονται από την “Olympus Trails”.


• SALEWA-ΡΟΓΚΑΣ, η εξέλιξη της διαδρομής από το 2017 έως το 2020


Δικαίωμα συμμετοχής: Στον αγώνα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν άντρες και γυναίκες που την ημέρα διεξαγωγής έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν το κριτήριο συμμετοχής και ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής αλλά και την προσωπική τους ευθύνη για συμμετοχή σε ένα γεγονός κάτω από ενδεχόμενες ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες.

Πλήθος συμμετοχών: Δεκτοί θα γίνουν μέχρι διακόσιοι πενήντα (250) αθλητές, με βάση την χρονική προτεραιότητα της εγγραφής τους. Μετά τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού η διαδικασία θα κλείσει οριστικά! Στους 250 υπολογίζονται τόσο οι εγγεγραμμένοι κανονικά, όσο και οι ελίτ.

Ελίτ αθλητές: Η διοργάνωση κάνει δεκτούς ελίτ αθλητές (άντρες και γυναίκες) με δωρεάν συμμετοχή. Ως ελίτ για τον Ρογκά ορίζονται οι άνδρες με βαθμολογία >775 στις 31.12.2019 και οι γυναίκες με βαθμολογία >600 στις 31.12.2019, στην κατηγορία XS & S (δεν υπολογίζεται η γενική βαθμολογία). Οι  Οι ενδιαφερόμενοι ελίτ ακολουθούν την εξής διαδικασία: συμπληρώνουν τη φόρμα εγγραφής χωρίς να ολοκληρώσουν με την πληρωμή, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

• Ο αθλητής της DYNAFIT Greece, Δημήτρης Ελευθερίου, στα χιονισμένα μονοπάτια του «Ρογκά» (photo: Babis Giritziotis | Go Experience)

Έναρξη εγγραφών: Οι εγγραφές του 2020 θα ξεκινήσουν την Πρωτοχρονιά, ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου (00:00), μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τη συμπλήρωση των 250 θέσεων, διαφορετικά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Κόστος συμμετοχής: Το κόστος ανέρχεται στα 30 (τριάντα) ευρώ και είναι πληρωτέο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής. Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής μέχρι 15/1 επιστρέφεται το ποσό των 20 ευρώ.

Παροχές: Στο κόστος συμμετοχής, πέραν του αριθμού αθλητή και της τροφοδοσίας στον αγώνα, περιλαμβάνονται και τα εξής: α) αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού, β) αναμνηστικό δώρο, γ) προαγωνιστικό γεύμα υδατανθράκων, δ) μεταγωνιστική σούπα, ε) υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη διαδρομή και στον τερματισμό, στ) πρωϊνό καφέ τη μέρα του αγώνα.

Έπαθλα: Αναμνηστικά κύπελλα θα δοθούν στους νικητές του αγώνα, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι Κανονισμοί.


 
 

Κριτήριο συμμετοχής: Κριτήριο για τη συμμετοχή αποτελεί ο ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος με βαθμολογική αξία 30 ή μεγαλύτερη, που να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (προηγούμενο και τρέχον), χωρίς περιορισμό στην επίδοση, αρκεί αυτή να βρίσκεται εντός χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι διοργανωτές των αγώνων. Η βαθμολογική αξία ενός αγώνα προσδιορίζεται από την άθροιση τους μήκους του και του υποεκατονταπλάσιου της ανάβασής του (παράδειγμα: Ρογκάς – 25,3χλμ + 1970μέτρα = 25,3+19,70 = 45,0 βαθμοί).

Υποστήριξη: Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν τρεις (3) σταθμοί υποστήριξης-τροφοδοσίας, ως εξής : α) Μοναστήρι Κ-9, β) Γκόλνα-1 Κ-14, γ) Ντελή Κ-19. Στους σταθμούς θα προσφερθεί στους αγωνιζόμενους υγρή και στερεά τροφή, επαρκής για μια αθλητική προσπάθεια διάρκειας ενός χειμωνιάτικου αγώνα μικρής/μεσαίας διάρκειας, όπως ο Ρογκάς.

Χρονικά όρια: Το βασικό χρονικό όριο του αγώνα είναι οι εξήμισι (6:30) ώρες. Εφόσον οι συνθήκες είναι πραγματικά δυσμενείς και χειμωνιάτικες, το όριο αυτό θα επιμηκυνθεί για όσο χρόνο εκτιμηθεί από τη διοργάνωση ότι απαιτείται, για την ολοκλήρωση του αγώνα, μέσα όμως σε θεωρούμενα «αθλητικά» όρια. Ενδιάμεσο χρονικό όριο αποκλεισμού υπάρχει ένα, στο σταθμό “Γκόλνα” (Κ-14) στις 3:45 ώρες.

Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Καταρχήν δεν προβλέπεται! Θα υπάρξει όμως σε ενδεχόμενο δυσμενών συνθηκών, συνεπώς αυτό δεν πρόκειται να είναι γνωστό στη διοργάνωση παρά μόνο τις παραμονές του αγώνα! Σε τέτοια περίπτωση πάντως, θα επιβληθεί στους αθλητές η κατοχή επιπλέον ρουχισμού (μπουφάν, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, γκέτες) και ειδικής αντιολισθητικής σκάρας παπουτσιών.

Εκκίνηση: Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020, στην τοποθεσία Λάκκος Λιτοχώρου.

Επίδοση αριθμών: Θα γίνει τόσο την παραμονή του αγώνα (Σάββατο) όσο και το πρωί της Κυριακής, πριν από την εκκίνηση του αγώνα, μισή ώρα πριν την εκκίνηση. Και την παραμονή (Σάββατο) αλλά και τη μέρα του αγώνα (Κυριακή), η Γραμματεία θα λειτουργήσει στο χώρο του αγώνα, στο Λάκκο. Τα ακριβή ωράρια λειτουργίας της Γραμματείας του αγώνα και επίδοσης των αριθμών στους αθλητές αναφέρονται στο Πρόγραμμα του αγώνα.

Ακύρωση / Αναβολή / Τροποποίηση: Ο αγώνας δεν ακυρώνεται! Σε περίπτωση σοβαρής κακοκαιρίας, εφόσον οι δρόμοι πρόσβασης από την υπόλοιπη Ελλάδα προς το Λιτόχωρο παραμένουν ανοιχτοί, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με το όποιο τίμημα (αλλαγή χρονικών ορίων). Παράταση στην ώρα εκκίνησης δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση της 10ης πρωϊνής ώρας προς το μεσημέρι, μειώνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με το φως της ημέρας το γεγονός. Σε περίπτωση μεγάλου πάχους χιονιού στη διαδρομή, θα υπάρχει εναλλακτική διαδρομή μικρότερου αναπτύγματος, με την αφαίρεση τμήματος 6 περίπου χιλιομέτρων από τον κορμό της κανονικής διαδρομής και σε συντομία θα είναι η εξής: Λάκκος-Ζηλνιά-Χαντόλια-Ασπρόγιες-Μοναστήρι-Κοκκώνα-Καστάνα-Γκόλνα-Αγ.Απόστολοι-Μύλοι-Λάκκος.

Πρώτες βοήθειες: Εθελοντές διασώστες θα βρίσκονται σε σημεία-κλειδιά της διαδρομής, για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς ή άλλα συμβάντα. Καλούνται ωστόσο οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να φέρουν μαζί τους ένα στοιχειώδες φαρμακείο για άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων (ελαστικός επίδεσμος, αλουμινοκουβέρτα)

Ποινές: Προβλέπονται διάφορες ποινές χρόνου αλλά και αποβολής, ανάλογα με το παράπτωμα! Αναλυτικά, οι ποινές αναφέρονται στους κανονισμούς του αγώνα.

Ακύρωση αθλητή: Εφόσον διαπιστωθεί μετά το τέλος του αγώνα, κατά τον έλεγχο και διασταύρωση των αποτελεσμάτων και ενδιάμεσων περασμάτων, ότι κάποιος αθλητής δεν ταυτοποιήθηκε σε κάποιο σημείο ελέγχου, ο αθλητής επιβαρύνεται με ποινή 30 λεπτών, η οποία προσμετράται στην τελική του επίδοση.

Κανονισμοί: Οι κανονισμοί δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του αγώνα και κρίνεται σκόπιμο οι αθλητές να ενημερωθούν με προσοχή.

 

  • Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.omt100.com/rogkas

Δημοφιλη Αρθρα