fbpx

Το SNF Nostos Run επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΣΙΝ – Πούλος και Διαμαντέα πρώτευσαν στα 10χλμ.

Newsroom
SNF Nostos Run

[qodef_dropcaps type=”square” color=”” background_color=””]Ε[/qodef_dropcaps]πέστρεψε η μαγεία ενός καλο-οργανωμένου βραδινού αγώνα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Το SNF Nostos Run 2021 πραγματοποιήθηκε ύστερα από απουσία ενός έτους ένεκα της δύσκολης περιόδου της πανδημίας. Οι συνθήκες της υποχρέωσαν πολλούς να μείνουν μακριά από αγαπημένες συνήθειες και δραστηριότητες. Ετσι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ημέρα έναρξης της γιορτής SNF Νόστος με οργανωτή το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», περισσότεροι από 2000 δρομείς πλημμύρισαν τη διαδρομή από το Παναθηναικό στάδιο έως τις εγκαταστάσεις του ΚΠΣΙΝ.

• Γράφει ο Ηρακλής Αθανασόπουλος

SNF Nostos Run

Πούλος – Διαμαντέα πρώτευσαν στα 10χλμ του SNF Nostos Run

Πρώτευσαν στα 10χλμ ο 35χρονος Θωμάς Πούλος των Adidas runners σε 33:11 με την 34χρονη Ρόνη Διαμαντέα του ΑΣΑγΠαρ σε 42:19 και στα 6χλμ ο 48χρονος Κώστας Καρακώστας από την Αρτα σε 20:09 με την 27χρονη Δανάη Πασπάτη του ΓΑΣΙΛ σε 24:12. Τις τριάδες συμπλήρωσαν:
10χλμ: 2ος Γιώργος Καραβίδας 1972 ΑΕΚ 33:15, 3ος Θεόδωρος Σάνος 1993 34:09 – 2η Νεκταρία Μπούτση 1989 ΓΣ Γλυφάδας 42:28, 3η Ναταλία Λακάκη 1991 44:38. Τερμάτισαν συνολικά 1099 δρομείς (866 άνδρες και 233 γυναίκες)
6χλμ: 2ος Γιάννης Καλύβας «Πανελλήνιος» ΓΣ 21:51, 3ος Νίκος Κλουβάτος ΑΟ «Κάλλιστος» 22:13 – 2η Λένα Σόγια 1992 Αθήνα 25:22, 3η Πέρσα Αιβαλή 1996 ΓΑΣΙΛ 26:29. Συνολικά τερμάτισαν 919 δρομείς (490 άνδρες και 429 γυναίκες).

Χαλαρά έτρεξε ο Δήμος Μαγγίνας που κάλυψε τα 10χλμ σε 41:39. Θυμίζω ότι ο 39χρονος δρομέας μας κατέχει 15 πανελλήνιες νίκες, 3 στα 5000μ, 7 στα 10000μ και 5 σε πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου. Για πολλούς το δρομικό γεγονός εξελίχθηκε οικογενειακά, πχ ο Μιχαήλ Πασπάτης ολοκλήρωσε το μεγάλο αγώνα σε 55:22 και στη συνέχεια ακουμπώντας στα διαχωριστικά κάγκελα περίμενε τον ερχομό της κορούλας του, της Δανάης (6χλμ).

Ξεχώρισαν από τους δρομικούς συλλόγους οι Rafina runners ή αλλιώς Αραφήνειοι δρομείς γιατί παρουσίασαν δυό δρομείς εντός 60ας των 10χλμ. (Νίκος Γαρμπής 8ος σε 38:28 και Παναγιώτης Σπανόπουλος 60ος σε 42:39) και γιατί αγωνίζονται με την πλέον εντυπωσιακή ή αναγνωρίσιμη φανέλα! Αγώνας αθλητών special Olympics συνέβη με εκκίνηση χαμηλά επί της Ανδρέα Συγγρού.

Τον σχεδιασμό και την οργάνωση του γεγονότος βέβαια με εντολή του δωρητή, του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανέλαβαν η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α’ Ορθοπεδικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχοντας την πολύτιμη συνεργασία του ΚΠΣΙΝ. Συνέδραμαν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το ΕΚΑΒ, η ΕΛΑΣ και οι δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης.

 

SNF Nostos Run

 

Ο φετινός αγώνας SNF Nostos run ήταν διαφορετικός, χωρίς νικητές, χωρίς απονομές, κοκ σε ένδειξη τιμής στη μνήμη όσων χάθηκαν εντός πανδημίας. Eπέδειξε και πάλι φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Κάθε δρομέας είχε την ευκαιρία να προσφέρει συμβολικό ποσό το οποίο διατίθεται στους ΜΚ οργανισμούς «Artogether» και Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά (ΣΚΕΠ). Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο «δράκος» της καλαθοσφαίρισης ανέλαβε ρόλο παρουσιαστή στο Παναθηναϊκό στάδιο.


 
 

Τα συνθήματα του αγώνα: «Τρέχουμε για όσους έφυγαν αλλά θα είναι για πάντα δίπλα μας»«Τρέχουμε προς το μέλλον έχοντας πάντα στο μυαλό μας από πού ξεκινήσαμε»«Τρέχουμε για καλό σκοπό, τρέχουμε από κοντά».

 

Τηρήθηκε αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας δρομέων, προσωπικού και θεατών από τη διάδοση του covid – 19. Παραδείγματα: εκκινήσεις διαλειμματικού τύπου σε «κύματα» των 40 δρομέων ανά οκτάδες – διαρκής επίβλεψη διαδρομής – διάκριση χώρου θεατών με κάγκελα έξω από το Στάδιο και σε ολόκληρο το τελευταίο χλμ – κοκ. Χρησιμοποιήθηκαν οι λεωφόροι Κωνσταντίνου, Σοφίας, Ολγας, Αμαλίας και Ανδρέα Συγγρού. Σε επιλεγμένα σημεία, πχ εκκίνηση, τερματισμός, τοποθετήθηκαν οθόνες όπου προβαλόταν ζωντανά η εξέλιξη του SNF Νόστος run και παράλληλα μέσω της ιστοσελίδας του γεγονότος.

 

SNF Nostos Run

 

Οσοι εστίασαν σε αυτή την τηλεοπτική εικόνα αλλά και όλοι οι θεατές επί της διαδρομής αποκόμισαν παραπλανητική εντύπωση για τους πρώτους των 10χλμ. με πλήρη ευθύνη της εταιρείας (allaboutrunning) που ανέλαβε την τεχνική διεύθυνση και τη χρονομέτρηση. Τα στελέχη της επιμελήθηκαν με χαλαρότητα τη σύνθεση των «κυμάτων» ή block ή «40άδων». Ετσι η πρώτη 40άδα δεν περιείχε αυστηρά τους ικανότερους δρομείς όπως λογικά πρέπει να συμβαίνει. Ηταν ανομοιογενής! Παράλληλα αμέλησαν κατά την εξέλιξη της κούρσας να ενημερώσουν τους οργανωτές (σημ: μέσα από το σύστημα χρονομέτρησης είχαν «εικόνα») για το απλό, δηλαδή ότι πίσω από τους εμφαινόμενους ως πρώτους κινούνται άλλοι ταχύτερα… Κατά ατυχή συνέπεια, στον τερματισμό, όπως φαίνεται στο χρονικό σημείο 00:49 έως 00:49:15 του βίντεο απλώθηκε κορδέλα νικητή όταν κατέφθασε ο Γιώργος Καραβίδας σε 33:15. Ο δρομέας μάλιστα πανηγύρισε σεμνά με διπλό σήμα νίκης! Τριάντα οκτώ δεύτερα αργότερα τερμάτισε ο Θωμάς Πούλος φυσικά χωρίς κορδέλα με επίδοση 33:11, δηλαδή ταχύτερα από τον Καραβίδα… Με άλλα λόγια συνέβη η ανατροπή και κατέλαβε την πρώτη θέση με βάση τον καθαρό χρόνο όπως ακριβώς ορίζουν τα πρωτόκολλα! Ο Πούλος εκκίνησε μετά τη δεύτερη  40άδα. Βέβαια ο Καραβίδας εξέφρασε την πίκρα του τονίζοντας: «Αν ο Θωμάς έτρεχε με την πρώτη 40άδα θα φρόντιζα έναν πιο γρήγορο ρυθμό».

Ανάλογο θέμα προέκυψε και στις γυναίκες. Η Νεκταρία Μπούτση κόβει την κορδέλα στο σημείο 1ω01:05 του βίντεο αλλά την πρωτιά έλαβε η Ρόνη Διαμαντέα που ακολούθησε. Το διπλό λάθος βέβαια έγινε αντιληπτό. Οι άνθρωποι της εταιρείας έλαβαν το χρόνο τους (περισσότερα από 15 λεπτά είχαν…), προχώρησαν σε διορθώσεις ή σε έλεγχο 40άδων στην εκκίνηση των 6χλμ., βελτίωσαν την ενημέρωση/επικοινωνία και έτσι κατά τον τερματισμό του μικρού αγώνα είδαν και έκοψαν κορδέλα οι «καθώς πρέπει» πρώτοι, ο Καρακώστας και η Πασπάτη.

Δημοφιλη Αρθρα