fbpx

SNF Run: Τρέχοντας προς το μέλλον

by iRun

Κάθε φορά που κλείνουν οι δρόμοι του κέντρου αυτής της γκρίζας και άχαρης πόλης είναι σημαντική ευκαιρία για όλους: δρομείς και απλούς πολίτες – βαδιστές. Γιατί, όσο «ασχημούλα» κι αν είναι τελικά η Αθήνα, είναι γοητευτική αν μπεις στον κόπο να την περπατήσεις.

του Γιώργου Μυζάλη

Τα αυτοκίνητα που την πλημμυρίζουν καθημερινά την καθιστούν αφιλόξενη για όσους επιθυμούν να την εξερευνήσουν, αλλά κάθε τόσο ένας αγώνας δρόμου (που καθόλου δεν τυγχάνει της συνολικής αποδοχής των κατοίκων της) δίνει την ευκαιρία σε επισκέπτες και ιθαγενείς να τρέξουν ελεύθερα στις κεντρικές οδικές της αρτηρίες. Να, κάπως έτσι, και φέτος διοργανώνεται το SNF Run.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) οργανώνει, λοιπόν, και φέτος μια μεγάλη γιορτή στις αρχές του καλοκαιριού. Μια γιορτή για όλη την πόλη και για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της. Το Summer Nostos Festival (SNFestival) έρχεται από τις 17 έως και τις 24 Ιουνίου, φέρνοντας μαζί του αυθεντικά καλοκαιρινά συστατικά: διασκέδαση, ψυχαγωγία και εξωτερικές δραστηριότητες. Συστατικά που φιλοδοξούν, μετά το πέρας του φεστιβάλ, να έχουν μετατραπεί σε ωραίες αναμνήσεις! Ένα φεστιβάλ ανοιχτό και φιλόξενο, με πρόγραμμα που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη όλων χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα (καλλιτεχνικό, αθλητικό, συμμετοχικό).

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Summer Nostos Festival, το Σάββατο 23 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, θα πραγματοποιηθεί ο βραδινός αγώνας δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, με δωρεάν συμμετοχή για όλους. Αυτό το τελευταίο διόλου αμελητέο δεν είναι στις εποχές που διανύουμε. Δεν είναι πολλοί οι δωρεάν αγώνες δρόμου στη χώρα και ακόμα περισσότερο – βέβαια – δεν προσφέρεται συχνά η στους πολίτες η δωρεάν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και παροχές σαν αυτές που περιλαμβάνει το Summer Nostos Festival που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/ SNF).

Ο βραδινός αγώνας δρόμου SNF RUN έχει αναδειχθεί πλέον σε θεσμό, με περισσότερους από 10.000 αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών να έχουν λάβει μέρος στα προηγούμενα τρία χρόνια διοργάνωσής του. Ο φετινός αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές των 6 και των 10 χιλιομέτρων, καθώς και διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics. Η εκκίνηση των δύο πρώτων διαδρομών θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τους δρομείς να διασχίζουν το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια, μέσω της Λεωφόρου Συγγρού, να τερματίζουν στο ΚΠΙΣΝ.

Στις 22.00 θα γίνει η απονομή των μεταλλίων του SNF RUN στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ενώ θα ακολουθήσει γιορτή πυροτεχνημάτων. Η βραδιά θα κλείσει με την πολυαναμενόμενη συναυλία των Animal Collective στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Στοχεύοντας στην επιβράβευση της συμμετοχής, της προσπάθειας και την ενίσχυση της αθλητικής παιδείας, ο αγώνας προσκαλεί όλους τους δρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό, να λάβουν μέρος σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, τερματίζοντας σαν μια ομάδα στο ΚΠΙΣΝ!

Το SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η AMKE Αναγέννηση & Πρόοδος και την επιστημονική επίβλεψη η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική ΕΚΠΑ.

Με αφορμή το SNF Run μιλήσαμε με τις κυρίες Σοφία Κορνάρου και Ιωάννα Κιοσσέ από το τμήμα τύπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα δρόμου, αλλά και τη θέση του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος απέναντι στο δρομικό κίνημα και την κοινωνική προσφορά μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού εν γένει.

Πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση ενός αγώνα δρόμου μέσα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ και για ποιο λόγο το συνδυάζετε; Τι ρόλο έχει παίξει στην επιλογή σας η ραγδαία άνοδος του δρομικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο;

Το Summer Nostos Festival (SNFestival) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ, μια μεγάλη γιορτή, δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπάμε στο καλοκαίρι: την ανεμελιά, τη διασκέδαση, την αναψυχή αλλά και τη δράση. Από το SNFestival δεν θα μπορούσε να λείπει ο αθλητισμός και η φυσική άσκηση που άλλωστε βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων που φιλοξενεί καθημερινά το ΚΠΙΣΝ αλλά και που ως κοινωφελής οργανισμός εμείς οι ίδιοι, στο ΙΣΝ, στηρίζουμε με δωρεές μας. Ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του φεστιβάλ, όπως φαίνεται από τη διεξαγωγή του καθιερωμένου πλέον αγώνα SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον αλλά και από την πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα τις ημέρες του φεστιβάλ.

Υπάρχει ωστόσο ακόμη ένα στοιχείο που κάνει τον αγώνα δρόμου SNF RUN αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ και αυτό είναι ο ανοιχτός και συμβολικός του χαρακτήρας, προσκαλώντας δρομείς κάθε ηλικίας και ταχύτητας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να τρέξουν μαζί, τερματίζοντας, δίχως ανταγωνιστική διάθεση, σαν μια ομάδα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η άθληση και το τρέξιμο αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος της ζωής μικρών και μεγάλων, κάτι που διαπιστώνουμε κάθε χρόνο και μέσα από το εντυπωσιακό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο SNF RUN.

Τι σας έκανε να επιλέξετε τις αποστάσεις 6 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα; Γιατί όχι 5 και 10, για παράδειγμα (που είναι και ολυμπιακές αποστάσεις);

Η αρχική σύλληψη για τις δύο εναλλακτικές αποστάσεις του SNF RUN βασίζεται στις ολυμπιακές αποστάσεις. Για πρακτικούς λόγους, η συντομότερη διαδρομή μας χρειάστηκε να επιμηκυνθεί κατά ένα 1 χλμ., ώστε να καλύπτει τη διαδρομή με εκκίνηση από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και τερματισμό στον Στίβο του ΚΠΙΣΝ. Ωστόσο, για τους λάτρεις της αγωνιστικής διαδρομής σχεδιάσαμε τα 10 χλμ. ώστε να υπάρχει και το αγωνιστικό στοιχείο.

Θα τρέξουν τον αγώνα άνθρωποι της διοργάνωσης; Και αν ναι, πόσοι θα είναι αυτοί;

Όπως κάθε χρόνο, οι άνθρωποι της διοργάνωσης θα βρίσκονται στον δρόμο, με μεγάλο ενθουσιασμό! Μαζί με τους 6.500 δρομείς, θα “τρέξουμε προς το μέλλον” και οι περισσότεροι από εμάς στο ΙΣΝ.

Πόσο εύκολο είναι να κλείσει η Λ. Συγγρού το Σάββατο το βράδυ για έναν αγώνα, σε μια βραδιά που στο λεκανοπέδιο διεξαγονται και άλλα δρώμενα/φεστιβάλ;

Η επιλογή της ημέρας, της 23ης Ιουνίου, συνδέεται με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας και ο αγώνας διοργανώνεται με τη συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ξεκινάμε να τρέχουμε με τη δύση του ήλιου τόσο για πρακτικούς λόγους, για την αποφυγή της έντονης ζέστης, αλλά και για τη «μαγεία» της μετάβασης στο ΚΠΙΣΝ από μέρα σε νύχτα. Καθώς οι διαδρομές του αγώνα περνούν από την καρδιά της πόλης, είναι κρίσιμη η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Έχουμε ξεκινήσει να ενημερώνουμε τον κόσμο από τις αρχές της άνοιξης για τους δρόμους από τους οποίους θα περάσουν οι δρομείς και σύντομα η Ελληνική Αστυνομία θα ανακοινώσει τις ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν το απόγευμα της διεξαγωγής του αγώνα. Ελπίζουμε για εκείνη τη μία μέρα να θελήσουν πολλοί να μας συντροφεύσουν στη μεγάλη γιορτή που θα στηθεί στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μετά τον τερματισμό του αγώνα. Σαββατόβραδο με τρέξιμο, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και κλείσιμο με την πολυαναμενόμενη συναυλία των Animal Collective στο Ξέφωτο!

Αν ξεκινήσουμε νωρίς από το σπίτι για να αποφύγουμε τις ειδικές ρυθμίσεις, θα έχουμε σίγουρα πολλά να δούμε και να κάνουμε στο Πάρκο μέχρι να αρχίσει η βραδινή συναυλία, όπως για παράδειγμα καγιάκ στο Κανάλι, αναρρίχηση, παιχνίδια και show ακροβατικών για παιδιά και μεγάλους, αλλά και παράσταση χορού από τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου.

Έχετε εικόνα για το πόσοι άνθρωποι τρέχουν καθημερινά στις εγκαταστάσεις του ΚΠΣΝ και πόσες δρομικές ομάδες έχουν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του;

Κάθε εβδομάδα, από τον Οκτώβριο του 2017, φίλοι του τρεξίματος ενώνουν τις δυνάμεις και την αγάπη τους για το τρέξιμο και συμμετέχουν στην ομάδα SNFCC Running Team. Με την οργανωτική επίβλεψη της ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος, που υλοποιεί και τον αγώνα δρόμου SNF RUN, και με δωρεά του ΙΣΝ, έχουν συμμετάσχει στην ομάδα μέχρι σήμερα σχεδόν 500 άτομα όλων των ηλικιών. Περισσότερα από 200 άτομα τρέχουν καθημερινά στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ και συμμετέχουν στις ποικίλες δρομικές δραστηριότητες που διοργανώνονται στο ΚΠΙΣΝ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πόσο σημαντική είναι η παράλληλη συμμετοχή των αθλητών Special Olympics σε διοργανώσεις λαϊκού χαρακτήρα; Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με αυτή σας την επιλογή;

Το SNFestival αποτελεί ένα φεστιβάλ ανοιχτό και φιλόξενο, με πρόγραμμα που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη όλων, χωρίς αποκλεισμούς. Μέσα από τη παράλληλη συμμετοχή αθλητών/αθλητριών των Special Olympics στον αγώνα SNF RUN, σκοπός είναι να αναδειχθεί ο αθλητισμός ως όχημα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σεβασμού, αποδοχής και κατανόησης, μέσα από την σωματική, πνευματική και ψυχική ενδυνάμωση όλων των συμμετεχόντων. Επιπλέον, στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα του SNFestival έχουν ενταχθεί δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή μεικτών ομάδων παιδιών με αναπηρία και χωρίς, όπως η δράση «Εδώ παίζουμε όλοι!».

Από όλες τις εκδηλώσεις του φετινού SNF Festival ποια είναι η δική σας αγαπημένη και γιατί;

Ανυπομονούμε ιδιαίτερα για τις μεγάλες συναυλίες του Σαββατοκύριακου που θα ρίξουν την αυλαία του φετινού SNFestival και περιλαμβάνουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, όπως η Άννα Βίσση και οι Animal Collective, καθώς και για το φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων που θα κλείσει το SNFestival 2018!

Δημοφιλη Αρθρα