fbpx

South Olympus Forest Trail: Νέος ορεινός αγώνας 58χλμ. στον «κάτω» Όλυμπο

iRun

Ένας νέος αγώνας στον ορεινό όγκο του Κάτω Ολύμπου που ευελπιστεί να αποτελεί την εισαγωγή σας στις υπεραποστάσεις βουνού, δημιουργήθηκε από τους διοργανωτές του γνωστού Pourlia Trail. Το όνομα αυτού; «South Olympus Forest Trail» με 58χλμ. και 2700μ. θετικής ανάβασης, στις 14 Οκτωβρίου 2023.

Όπως αναφέρουν στην πρώτη τους ανακοίνωση οι διοργανωτές του Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου Κάτω Ολύμπου, μετά τις τελευταίες διατάξεις και διατάγματα για τον Όλυμπο, ο αγαπημένος Lost trail άφησε ένα μεγάλο κενό, γιατί ήταν ένα καλό βήμα για να μπει κάποιος στις “υπεραποστάσεις” σαν εμπειρία, αλλά και σαν κριτήριο συμμετοχής για μεγαλύτερους αγώνες 100χλμ. ή 100 μιλίων!

Αυτό λοιπόν αποτέλεσε το πρώτο κίνητρο για να δημιουργηθεί ο South Olympus Forest Trail, ενώ το δεύτερο και σπουδαιότερο κίνητρο ήταν ότι στον «κάτω» Όλυμπο, στο βουνό δηλαδή που τρέχει το Pourlia Trail, υπάρχουν πολλά πανέμορφα μονοπάτια και άλλες θέσεις που δεν μπορούσαν να χωρέσουν στα 25 χλμ. του συγκεκριμένου αγώνα.

Pourlia Trail

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις σκέψεις και τις πρώτες πληροφορίες των διοργανωτών για τον «South» του Κάτω Ολύμπου:

«Ναι, άλλος ένας νέος αγώνας θα πει κάποιος και δεν τον αδικούμε, οι αγώνες πλέον είναι πιο πολλοί από τους αθλητές, και αυτό είναι καλό κατά τη γνώμη μας. Θα ήταν άλλος ένας αγώνας αν ήταν 30, 35, 42χλμ. και δεν είχαμε καμία πρόθεση να το κάνουμε αυτό, ακριβώς γιατί υπάρχουν αρκετοί».

Τι γίνεται όμως αν κάποιος θέλει να κάνει ένα μικρό βήμα παραπέρα; Αν θέλει να κάνει τη μετάβαση στις μεγαλύτερες αποστάσεις, στις περισσότερες ώρες στο βουνό στο ελεγχόμενο περιβάλλον ενός αγώνα;

Πρέπει να τρέξει κάποια απόσταση από 80χλμ. και πάνω, με πολλά υψομετρικά με πολλές ώρες και συνήθως σε κάποια μακρινή περιοχή με αρκετά έξοδα. Σίγουρα είναι κάπως τρομακτικό για τους περισσότερους. Υπάρχει ένα κενό στις μικρές ultra αποστάσεις 50-60 χλμ. ή αλλιώς περίπου 10-12 ώρες για τον μέσο δρομέα βουνού.

Μετά τις παράλογες διατάξεις και διατάγματα για τον Όλυμπο, ο αγαπημένος Lost trail άφησε ένα μεγάλο κενό όχι μόνο γιατί ήταν ένας πανέμορφος αγώνας αλλά γιατί ήταν και το βήμα για να μπει κάποιος στις “υπεραποστάσεις” σαν εμπειρία, αλλά και σαν κριτήριο συμμετοχής για μεγαλύτερους αγώνες 100χλμ ή 100 μιλίων! Αυτό λοιπόν ήταν ένα κίνητρο για να δημιουργηθεί ο South Olympus Forest Trail ή απλά «South» όπως έχει επικρατήσει μεταξύ μας αυτούς τους λίγους μήνες που ασχολούμαστε με την ιδέα και τις ετοιμασίες του.

Το δεύτερο και σπουδαιότερο κίνητρο ήταν ότι στον «κάτω» Όλυμπο, στο βουνό που τρέχει το Pourlia Trail, υπάρχουν κάποια πανέμορφα μονοπάτια και θέσεις που δεν μπορούσαν να χωρέσουν σε 25 χλμ., όπως η Κορυφή μεταμόρφωση στα 1600μ. υψόμετρο με θέα όλο τον θεσσαλικό κάμπο, το Πήλιο, την Πίνδο αλλά και το Αιγαίο πέλαγος. H δασική θέση Πατωμένη έξω από το χωριό Καλλιπεύκη. Tο άγνωστο κι έρημο σχεδόν χωριό Άνω Σκοτίνα που θα είναι ευχάριστη έκπληξη για πολλούς.

Pourlia Trail

Η διαδρομή ξεκινάει και τερματίζει στον Παλιό Παντελεήμονα το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 με την ανατολή του ηλίου στις 7:32 πμ με όριο έγκυρου τερματισμού τις 14 ώρες.

Η διαδρομή κινείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της σε μονοπάτι αλλά έχει και μεγάλο μέρος δασικού δρόμου, μέσα σε πυκνό δάσος Ελάτης, Πεύκου, Οξιάς, Καστανιάς ακόμα και Κουμαριάς, γι’ αυτό και το Forest στον τίτλο.

Το δάσος είναι παρόν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε κατακλύζει, σχεδόν σε πνίγει!

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη από άποψη τερέν, είναι μαλακό χωρίς πολλή πέτρα, κι έχει αρκετό τρέξιμο. Οι κλίσεις είναι σχετικά ήπιες 12-15% κατά μέσο όρο, εκτός από τρεις ανηφόρες που φτάνει όμως και το 40% για σχετικά μικρά διαστήματα. Η εποχή που γίνεται ο αγώνας είναι η εποχή που η οξιά κοκκινίζει και στρώνει χαλί με κίτρινα φύλλα, φτιάχνοντας ένα συνεχόμενο κάδρο!

«Νότιοι» εναντίων «Βόρειων» (?)

Θα προσέξετε αρκετά “εισαγωγικά” σε κάποιες λέξεις παρακάτω, και ο διοργανωτής μάς τα εξηγεί:

«Εντελώς προσωπικά αυθαιρετώ και χωρίς να υπάρχει σε κανέναν χάρτη, θεωρώ ότι το τμήμα αυτό του Ολύμπου κακώς λέγεται κάτω Όλυμπος. Είναι κάπως αναχρονιστικό και υποτιμητικό. Σαφώς είναι Όλυμπος, και σαφώς είναι νοτίως του κυρίως όγκου του Ολύμπου με τις ψηλές κορυφές. Έτσι θεωρώ και προτείνω το όνομα Νότιος Όλυμπος, τουλάχιστον για τον αγώνα.
Εμείς οι “νότιοι” κηρύττουμε λοιπόν τον “πόλεμο” στους “βόρειους” έναν “εμφύλιο” δηλαδή, Νότιοι – Βόρειοι… Μήπως είδατε το logo…? Σας θυμίζει κάτι…?
Φυσικά, για να μην παρεξηγηθούμε, όλο αυτό έχει ΜΟΝΟ χιουμοριστικό χαρακτήρα και κάπως έτσι χτίστηκε σε κουβέντες με φίλους, αστειευόμενοι, γελώντας, κάνοντας πλάκα στα μονοπάτια. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία μας για τους αγώνες, να το διασκεδάζουμε, να γελάμε, να αστειευόμαστε με πειράγματα, να το ευχαριστιόμαστε!».

Σύντομα, θα ενημερωθεί το site pourliatrail.gr με όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδρομή, την τροφοδοσία κλπ.

Μια κουβέντα όμως για τα κριτήρια συμμετοχής. Είναι αυτονόητο ότι για να μπει κάποιος να τρέξει 10 ή 14 ώρες στο βουνό πρέπει να έχει κάποια εμπειρία, κάποια εξοικείωση αθλητική, δηλαδή με το σώμα του αλλά και το περιβάλλον. Έτσι, οι διοργανωτές σκέφτηκαν να υπάρχουν τα εξής κριτήρια 5 διαφορετικών ειδών:

α) Να έχει τερματίσει έναν ultra αγώνα βουνού τα τελευταία 4 χρόνια, δηλαδή μεγαλύτερο ή ίσο από 50χλμ. Επίσης θα γίνουν δεκτοί αθλητές που δεν έχουν τερματίσει ultra αγώνα βουνού, αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι έκαναν απόσταση μεγαλύτερη από 50χλμ μέσα σ’ αυτόν πριν την εγκατάλειψη.

β) Να έχει τερματίσει δυο αγώνες βουνού 40χλμ. και πάνω τα τελευταία 3 χρόνια. Δυο κι όχι έναν γιατί δείχνει μια αθλητική συνέπεια κι αφοσίωση.

γ) Να έχει τερματίσει έναν αγώνα βουνού 40χλμ και πάνω ΚΑΙ να έχει κάνει τουλάχιστον 10 ώρες εθελοντικής εργασίας στο μονοπάτι μαζί μας. Αυτό δείχνει πέρα από την αθλητική ικανότητα την εξοικείωση με το βουνό, και τη γενικότερη φιλοσοφία του αθλητή.

δ) Να έχει βαθμολογία ITRA 600 ή μεγαλύτερη. Σίγουρα μπορεί να έχει κάποιος τόσο μεγάλη βαθμολογία τρέχοντας μόνο μικρούς αγώνες, ωστόσο τους τρέχει σε πολύ υψηλό επίπεδο, που δείχνει ότι πιθανότατα προπονείται αρκετά ώστε να τερματίσει το South.
* Σημ.: και οι δυο αγώνες της διοργάνωσης, δηλαδή το Pourlia Trail αλλά και το South Olympus Forest Trail θα ενταχθούν στην ITRA.
ε) Να έχει τερματίσει το Pourlia Trail ΔΥΟ φορές κάτω από 2:40. H λογική είναι η ίδια με το προηγούμενο κριτήριο.

Επειδή κάποιος μπορεί να έχει ενστάσεις με τα κριτήρια, οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι ΔΕΝ βασίζονται σε κάποια διεθνή πρότυπα ή μαθηματικά μοντέλα, αλλά είναι καθαρά αποτέλεσμα προσωπικής εκτίμησης κι εμπειρίας τα οποία είναι ανοιχτοί να συζητήσουν. Επίσης, τονίζουν ότι τα στοιχεία θα ελεγχθούν για την ορθότητά τους ένα προς ένα για τον κάθε αθλητή.

Ενημερώστε, λοιπόν, το καλεντάρι σας και καλή αντάμωση εκεί στο “Νότο” για το 1ο South Olympus Forest Trail!

 


Διαβάστε ακόμα:

Οι αγώνες δρόμου και βουνού του 2023

Οι μαραθώνιοι στην Ευρώπη του 2023

5ο Pourlia Trail στις 14 Μαΐου 2023

Δημοφιλη Αρθρα