fbpx

8ος ημιορεινός αγώνας «Στα μονοπάτια της Κνωσού & του Γιούχτα» στις 19 Μαρτίου 2023

Newsroom
knossos run

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 θα διεξαχθεί στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης ο 8ος ημιορεινός αγώνας «Στα μονοπάτια της Κνωσού & του Γιούχτα».

Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες 23 χλμ. (+1100μ. υψομετρικής διαφοράς), 6,6 χλμ. (+430μ. υψομετρικής διαφοράς), πεζοπορική-φυσιολατρική διαδρομή 18,5 χλμ. και κατάβαση 1600μ. (-400μ) το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.

Τον αγώνα διοργανώνει ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης – ΙΚΑΡΟΣ. Ο αγώνας έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικούς αγώνες ημιορεινού τρεξίματος στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα.

Με στόχο την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του όρους Γιούχτα, αλλά και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και την προαγωγή του «ευ αγωνίσθαι»,  ο σύλλογος ευελπιστεί να αφυπνίσει τους αθλητές και φυσιολάτρεις του τόπου μας.

 

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Down Hill 1600μ.: 16:00

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Πεζοπορική διαδρομή 18,5 χλμ.: 09:00

23 χλμ: 10:00

6,6 χλμ.: 11:00

 

– Ο μεγάλος ημιορεινός αγώνας 23 χλμ. ξεκινά από τις αρχαιότητες της Κνωσού, διασχίζει το καταπράσινο Κνωσανό φαράγγι, περνά από τις 3 ενετικές υδρογέφυρες από όπου ερχόταν το νερό στην πόλη μας, μέσα από ένα καταπληκτικό τοπίο, και στη συνέχεια, μέσω της περιοχής Μυριστή, ανεβαίνει στο Μινωικό νεκροταφείο Φουρνί.

Επιστρέφει στην περιοχή Μυριστή για να συνεχίσει προς την αρχαιολογική περιοχή Ανεμόσπηλια. Από εκεί μέσα από το μινωικό μονοπάτι ανεβαίνει στο ιερό κορυφής του Γιούχτα και το  ιερό του Τιμίου Σταυρού και κλείνει κατηφορίζοντας το διεθνές μονοπάτι Ε4, και στη συνέχεια από αγροτικό δρόμο και αφού περάσει κάτω από τον περιφερειακό δρόμο των Αρχανών τερματίζει στην κωμόπολη των Αρχανών.

– Ο μικρός αγώνας 6,6 χλμ. έχει σημείο εκκίνησης τον αρχαιολογικό χώρο Ανεμόσπηλια και ακολουθεί το τελευταίο κομμάτι της μεγάλης διαδρομής, ανεβαίνοντας στο ιερό κορυφής του Γιούχτα και το ιερό του Τιμίου Σταυρού, κατηφορίζει το διεθνές μονοπάτι Ε4, συναντά αγροτικό δρόμο και αφού περάσει κάτω από τον περιφερειακό δρόμο των Αρχανών, τερματίζει στις Αρχάνες.

– Οι περιπατητές θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του μεγάλου αγώνα, χωρίς την ανάβαση στο Φουρνί.

 

ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ & ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ

Οι αθλητές της μεγάλης διαδρομής και οι πεζοπόροι  θα συγκεντρώνονται από τις 08:00π.μ. έως τις 09:00π.μ. στην Πλατεία των Αρχανών, μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο, για να γίνει η μεταφορά αυτών με λεωφορείο της διοργάνωσης στο σημείο εκκίνησης- την Κνωσό. Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να μεταβούν κατευθείαν στο χώρο εκκίνησης, δηλαδή την Κνωσό, θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για την επιστροφή τους στην πόλη.

Οι αθλητές της μικρής διαδρομής, θα συγκεντρώνονται στην πλατεία των Αρχανών, μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο. Η μεταφορά θα γίνεται από τις 09:00π.μ. έως τις 10:20 προς το σημείο εκκίνησης του αγώνα, τα Ανεμόσπηλια.

 

ΠΑΡΟΧΕΣ

– Αριθμός του Αγώνα

– Ηλεκτρονική χρονομέτρηση αθλητών για τους αγώνες 23χιλ, 6,6χιλ. & Downhill.

– Αριθμός του Αγώνα

– Ηλεκτρονική χρονομέτρηση αθλητών για τους αγώνες 23χιλ. 6,6χιλ & Downhill.

– Τεχνικό T-SHIRT της LUANVI για τους συμμετέχοντες στους αγώνες.

– Αναμνηστικό μετάλλιο για όλους τους συμμετέχοντες.

– Μεταφορά αθλητών από πλατεία Αρχανών προς σημεία Εκκίνησης.

– Τροφοδοσία αγώνα, νερά, ισοτονικά, μπανάνες κ.λ.π. στους σταθμούς

– Κέρασμα στον τερματισμό των αθλητών.

– Φωτογραφικό υλικό.

– Ασφάλεια και υποστήριξη κατά τον αγώνα από την ομάδα διάσωσης ΦΙΛΙΟΣ ΖΕΥΣ

 

Δείτε το βίντεο για τον επερχόμενο αγώνα:

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Για τον αγώνα των 23 χλμ. δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι-ες  έχουν συμπληρώσει την ημέρα του αγώνα το 18ο έτος της ηλικίας τους δηλ. έχουν γεννηθεί πριν την 20-3- 2005. Καλό θα είναι ο συμμετέχοντας αθλητής να έχει προηγούμενη  εμπειρία από αγώνα βουνού και κίνηση σε μονοπάτια.

 

ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

– ΕΩΣ 39 (έως 1984)

– 40-49 (1983-1974)

– 50-59 (1973-1964)

– 60+ (1963 και μεγαλύτεροι/ες)

 


 
 

Για τον αγώνα των 6,6 χλμ. επίσης συστήνεται η προηγούμενη εμπειρία σε ανάβαση και κατάβαση βουνού, ενώ οι ανήλικοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους (κλικ για την δήλωση).

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

Aιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

23 χλμ.: 15€ – 20€

6,6 χλμ.: 8€ – 10€

18,5 χλμ.: 8€

Downhill 1600: 5€. Για τους αθλητές που δηλώνουν συμμετοχή στο αγώνισμα των 23 χλμ. ή των 6 χλμ. η συμμετοχή στο Downhill είναι δωρεάν.

 

Η εγγραφή θεωρείται έγκυρη, με το αποδεικτικό κατάθεσης στην τράπεζα, όπου ως αιτιολογία δηλώνεται το ονοματεπώνυμο του αθλητή και το αγώνισμα στο οποίο θα συμμετάσχει.

Τράπεζα Πειραιώς GR 3701727530005753015391631. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΝ ΚΡΗΤΗΣ-ΙΚΑΡΟΣ.

Το αποδεικτικό θα πρέπει απαραίτητα να σταλεί με e-mail άμεσα, στο knossosrun@gmail.com

Την ημέρα του αγώνα δεν θα γίνονται εγγραφές. Το ποσό της εγγραφής κυμαίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταβολής.

– Για τις πρώτες εγγραφές στα 23 χλμ. θα τηρηθεί η τακτική early birds και το κόστος συμμετοχής ως 12/02/2023 θα είναι στην προνομιακή τιμή των 15€ αντί 20€.

– Από 13/02/2023 και έως 10/03/2023 το κόστος συμμετοχής θα είναι 18€,

– από 06/03/2023 έως 16/03/2023 το κόστος θα ανέρχεται σε 20€.

knossos run

Για τον αγώνα των 6,6 χλμ. θα ισχύει η ίδια τακτική και το κόστος διαμορφώνεται ως εξής:

– Για τις  πρώτες συμμετοχές και έως 12/02/2023 το κόστος θα είναι 8€.

– Από 13/02/2023 έως  και 16/03/2023 το κόστος θα ανέρχεται σε 10€.

– Για την πεζοπορία των 18,65 χλμ. η συμμετοχή θα είναι 8€ έως και 16/03/2023.

– Για το Downhill 1600μ., εφόσον δεν έχουν εγγραφεί σε κάποιο από τα πρώτα δύο αγωνίσματα, το κόστος συμμετοχής θα είναι 5€ ως 16/03/2023

 

ΕΠΑΘΛΑ: Στον αγώνα των 23 χλμ. θα βραβευτούν με Κύπελλο οι 3 πρώτοι & 3 πρώτες τερματίσαντες αθλητές. Ανά ηλικιακή κατηγορία (-39, 40-49, 50-59, 60+) θα βραβευτούν με κύπελλο ο/η  πρώτος/η και με μετάλλιο ο/η δεύτερος/η και τρίτος/η ενώ όλοι οι τερματίσαντες  θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο.

Στον αγώνα των 6,6χιλ. θα βραβευτούν με κύπελλο οι 3 πρώτοι & 3 πρώτες τερματίσαντες αθλητές ενώ θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο όλοι οι τερματίσαντες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Και οι δύο διαδρομές περιλαμβάνουν ημιορεινό πεδίο και με πολλές εναλλαγές στο τερέν, όπως άσφαλτο, χώμα, πέτρα, λάσπη, ή και χέρσο έδαφος. Για το λόγο αυτό συστήνουμε παπούτσια ορεινού τρεξίματος (trail). Επίσης συστήνεται η χρήση αντιανεμικού-αδιάβροχου μπουφάν, ενώ επιτρέπονται και τα μπατόν.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ-ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ: Θα υπάρχουν σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας, στα Σπήλια, λίγο πριν το Φουρνί, στα Ανεμόσπηλια, και λίγο πρίν το ιερό του Τιμίου Σταυρού.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη αντικειμένων στην ορεινή διαδρομή  του αγώνα. Με σεβασμό περιβάλλον που μας φιλοξενεί και μας χαρίζει αυτές τις μοναδικές στιγμές,  ας φροντίσουμε αν αφήσουμε τα σκουπίδια μας στους σταθμούς τροφοδοσίας, όπου θα υπάρχουν ειδικά κυτία ή σακούλες συγκέντρωσης απορριμμάτων.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Κατά μήκος της διαδρομής, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καταγράφουν τον αριθμό του συμμετέχοντα. Όποιος αθλητής δεν καταγραφεί έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος. Απαγορεύεται το κόψιμο ή η συντόμευση της διαδρομής . Η διαδρομή θα είναι στα επίμαχα σημεία πυκνά σηματοδοτημένη έτσι ώστε να εξαλείφονται τυχόν αμφιβολίες για το ίχνος.

ΣΗΜΑΝΣΗ: Θα υπάρχει συχνή σηματοδότηση της διαδρομής. Η σηματοδότηση θα γίνει με  σπρέι πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος , κατευθυντήριες πινακίδες, και ταινία χρώματος κόκκινο –άσπρο. Ο κάθε συμμετέχοντας οφείλει να ακολουθεί τα παραπάνω σήματα και να αγνοεί τυχόν ξένα προς τον αγώνα έτσι ώστε να  είναι πάντα εντός διαδρομής και να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Προσοχή: Η σήμανση θα είναι πυκνή περισσότερο στα μονοπάτια και λιγότερο στους δρόμους. Σε καμιά περίπτωση  όμως ο αθλητής δεν θα πρέπει να διανύσει απόσταση σε μονοπάτι μεγαλύτερη των 150 μέτρων,  χωρίς να συναντήσει σήμανση (σπρέι, ταινία ή ταμπέλα). Αν αυτό συμβεί, τότε ο συμμετέχοντας βρίσκεται εκτός διαδρομής και θα πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω, αναζητώντας το τελευταίο ίχνος σηματοδότησης. Καλό είναι ο αθλητής να μην  κινηθεί αυτοβούλως και προς υποθετική κατεύθυνση γιατί αυτό  ελλοχεύει κινδύνους για τον ίδιο αλλά και για την διοργάνωση.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ-ΟΡΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: Για τον  μεγάλο αγώνα θεωρείται έγκυρος τερματισμός αυτό που επιτυγχάνεται εντός 5 ωρών και 30 λεπτών , ενώ για τον μικρό αγώνα εντός 2 ωρών και 20 λεπτών. Όσοι αθλητές δεν μπορέσουν τερματίσουν σε αυτό το χρονικό όριο, θα συνεχίσουν με δικιά τους ευθύνη.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 19.00, στον πολυχώρο τέχνης & πολιτισμού, στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής Αρχανών, θα δωθούν τεχνικές οδηγίες σχετικά με την διαδρομή και τις δυσκολίες αυτής, από τον εμπνευστή & διοργανωτή του αγώνα, Παντελή Καμπαξή. https://goo.gl/maps/yEAyW6fBCA4JBGuf8

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης –ΙΚΑΡΟΣ .

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ο αγώνας τελεί υπό την Αιγίδα της Γεν. Γραμ. Αθλητισμού. Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, τον Δήμο Ηρακλείου. Με την συνδρομή  της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ομάδας Διάσωσης «Φίλιος Ζευς» καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων  «Χαραυγή» & «το Βαθύπετρο».

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΩΝΑ: ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και διακεκριμένος υπερμαραθωνοδρόμος, Παντελής Καμπαξής, τηλ. 6946233488, knossosrun.gr, e-mail: knossosrun@gmail.com

Η διοργάνωση συμπεριλαμβάνεται και στο παγκόσμιο καλεντάρι αγώνων της  ITRA (International Trail Running Association) και προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο.

 

Ερχονται ακόμα:

Μαραθώνιος Μιλάνου (2 Απριλίου 2023)

11ο Καλλιθέα Run (9 Απριλίου 2023)

Μαραθώνιος Βιέννης (23 Απριλίου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα