fbpx

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου: Ο ένδοξος κολυμβητικός αγώνας στην Χαλκιδική

Η ιστορία του διεθνούς αγώνα κολύμβησης ultra απόστασης και η φετινή 53η διοργάνωση του Ε.Ε.Ν.Ν. Ο ΣΙΘΩΝ

iRun
53ος Διάπλους Τορωναίου Κόλπου

Ο διάπλους του Τορωναίου κόλπου είναι από τους πιο διάσημους αγώνες ultra απόστασης παγκοσμίως και αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο όλων των κολυμβητών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ κάθε χρόνο γίνεται μάχη για μια θέση ανάμεσα στους 20 τυχερούς συμμετέχοντες.

Ο αγώνας ξεκινάει από την Καλλιθέα και καταλήγει στην Νικήτη. Από την Νικήτη άλλωστε έγινε η σύλληψη της ιδέας αυτού του ένδοξου αγώνα, 53 ολόκληρα χρόνια πριν. Από τότε μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο, συνήθως τον Ιούλιο, διεξάγεται ο κολυμβητικός μαραθώνιος και αποτελεί το υπέρτατο αθλητικό γεγονός της Χαλκιδικής.

Ο Τορωναίος κόλπος βρίσκεται στην Χαλκιδική και η επίσημη απόσταση του διάπλου είναι περίπου 26km, από το 1ο πόδι της Χαλκιδικής στο 2ο. Η απόσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακή!

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου 1971
Το 1971 λοιπόν ο Άγγελος Κουτλιάνος, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Ιωακείμ Παπάγγελος, ο Νίκος Παπαθανασίου, ο Νίκος Μπιλάλης από τη Νικήτη, μαζί με τον Γιώργο Καραθανάση από τον Πολύγυρο, ήταν οι έξι κολυμβητές που τον Ιούλιο του 1971 επιχείρησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να κολυμπήσουν από το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής στο πρώτο. Τις δυο πρώτες χρονιές ο διάπλους διεξήχθη από την Νικήτη προς την Καλλιθέα ενώ έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο από την Καλλιθέα προς την Νικήτη όπως τελικά έχει επικρατήσει με επικών διαστάσεων τερματισμούς και υποδοχές ηρώων.

Λέγεται ότι η αρχική ιδέα ήταν να τιμηθούν τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821 αλλά και οι ήρωες της επανάστασης με ένα εμβληματικό κολύμπι υπεράνθρωπων για την εποχή διαστάσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μόνοι που κολυμπούσαν μέχρι τότε αυτές τις αποστάσεις ήταν ο Ιάσωνας Ζηργάνος και ο ναυτικός Μανώλης Βελισσάριος από την Σάμο, ατομικά πάντα, ενώ δεν υπήρχε καμία αντίστοιχη κολυμβητική εκδήλωση αυτού του μεγέθους στην χώρα μας μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τον Νικητιανό κύριο Θανάση Ξανθόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΣΙΘΩΝ και μαραθώνιο κολυμβητή με πολλαπλές διασχίσεις του διάπλου, πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο αγώνα που αργότερα φύτεψε το σπόρο σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με αντίστοιχες διοργανώσεις μεγάλων αποστάσεων όπως την Τριχωνίδα, τη Βελίκα, τη Μεσσήνη, τη λίμνη Πλαστήρα και ένα σωρό άλλους αγώνες που βασίστηκαν στον μύθο του ένδοξου Τορωναίου και συνεχίζουν να διαδίδουν σήμερα το άθλημα της μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας.

Υπάρχει παράλληλα και ένας ωραίος μύθος για τον Τορωναίο, λέγεται ότι σε μια εκστρατεία των Αθηναίων στην αρχαία Όλυνθο, ένας στρατιώτης που ήταν ερωτευμένος με μια κοπέλα στην Ποτίδαια, πήδηξε από το πλοίο και κολύμπησε μέχρι απέναντι για να την συναντήσει.

Ποιος ξέρει; Άλλωστε πίσω από ένα ιστορικό αγώνα πάντα υπάρχει κάποιος αστικός μύθος που κάνει την επιθυμία να το κολυμπήσει κανείς ακόμα πιο ισχυρή. Θυμίζει λίγο και τον μύθο του Λέανδρου και της Ηρούς που ενέπνευσε και τον Λόρδο Βύρωνα να κολυμπήσει τα στενά των Δαρδανελίων το 1810.

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου

Εν πάση περιπτώσει τότε λοιπόν λέγεται ότι ήρθε η ιδέα για τον διάπλου. Στο χωριό φυσικά θεωρούσαν τους πρώτους κολυμβητές τρελούς και όχι μόνο αυτό, φανταστείτε ότι τότε, οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Νικήτης, πήγαιναν στην θάλασσα μόνον για να πλυθούν. Όχι απλά δεν ήξεραν να κολυμπούν καθόλου αλλά τους φαίνονταν ασύλληπτο ότι θα μπορούσαν 5 νέοι φοιτητές και ένας καθηγητής φυσικής αγωγής να περάσουν κολυμπώντας από την Σιθωνία στην Κασσάνδρα.

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου 1979
Φέτος λοιπόν το Σάββατο 26 Αυγούστου, ο αγώνας αναβιώνει για 53η φορά από τον ΣΙΘΩΝ και αναμένεται μια εξαιρετική διοργάνωση εφόσον οι εκδηλώσεις κρατάνε μέρες και όλη η Νικήτη ζει στον παλμό του Διάπλου. Ο “ΣΙΘΩΝ”, δηλαδή η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης που ιδρύθηκε το 1973 από την ίδια παρέα κολυμβητών διοργανώνει από τότε τον Διάπλου ο οποίος πήρε την μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις της περιοχής.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ Ε.Ε.Ν.Ν.  “Ο ΣΙΘΩΝ”

1973
Παπάγγελος Α. Ιωακείμ
1994-1997
Μουστάκας Χ. Ιωάννης
9/1974 – 12/1977
Ξανθόπουλος Δ. Αθανάσιος
1998
Οικονόμου Μ. Τριαντάφυλλος
1978
Μάντσιος Α. Αντώνιος
1999-2002
Δημητρός Α. Δημήτριος
1979
Αναγνωστάρας Κ. Μιχαήλ
2003
Δεληθανάσης Δ. Μιχαήλ
1980-1983
Κομπούρης Δ. Γεώργιος
2004
Δαγγίλας Α. Ιωάννης
1984
Δημαράς Δ. Δημήτριος
2005
Αναγνωστάρας Μ. Κων/νος
1985
Ζάχος Νικόλαος +
2006-2008
Κούρα Γ. Κωνσταντίνα
1986
Δαγγίλας Ι. Αθανάσιος
2009
Τσακή Γ. Σταματία
1987
Καζάνης Τριαντάφυλλος
2010-2013
Κούρα Γ. Κωνσταντίνα
1988
Θωμάς Κ. Αθανάσιος
2014
Βασιλικού Τριανταφυλιά
1989
Οικονόμου Μ. Τριαντάφυλλος
2015-2019
Παπαθανασίου Ι. Ιωακείμ 
1990
Αναγνωστάρας Π. Ιωάννης
2020-2022
Κούρα Γ. Κωνσταντίνα
1991
Μάντσιος Τ. Βασίλειος
2023
Ασυλλογίστου Ελπίδα
1992-1993
Πρασσά Α. Ευφροσύνη

Στο συγκεκριμένο αγώνα όλοι οι αθλητές θεωρούνται νικητές και βραβεύονται φυσικά ΟΛΟΙ αφού τερματίσουν με ένα υπέροχο στεφάνι ελιάς, τον κότινο. Ο κότινος είναι στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου


 
 

Κάθε συμμετέχοντας δικαιούται να έχει μια βάρκα για συνοδεία που προκύπτει από κλήρωση και φυσικά κάποιον συνοδό ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τροφοδοσία του αθλητή αλλά και για την ασφάλεια του. Υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού, συνήθως μέχρι τη δύση του ηλίου, ωστόσο τροποποιείται κατά καιρούς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και όπως κρίνουν οι διοργανωτές, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Στον Διάπλου του Τορωναίου έχουν δώσει όλα αυτά τα ένδοξα χρόνια το παρόν πάρα πολλά και βροντερά ονόματα της παγκόσμιας ultra swimming σκηνής, ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος Ούγγρος Attila Manyoki που έχει ολοκληρώσει και το Ocean’s 7 που θεωρείται το δυσκολότερο κολυμβητικό εγχείρημα παγκοσμίως και ο οποίος συμμετέχει και φέτος, η Σοφία Ψιλόλιγνου, η εμβληματική αυτή Ελληνίδα κολυμβήτρια που έχει διασχίσει την Μάγχη σε χρόνο ρεκόρ αλλά και έχει διακριθεί και σε αναρίθμητους αγώνες Ultra Swimming στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Επίσης, ο Γιώργος Μαθάς ο 1ος Έλληνας που διέσχυσε τη Μάγχη μετά τον Ζηργάνο και έχει κολυμπήσει συνολικά 14 φορές τον Διάπλου, φυσικά ο 83χρονος “αιώνιος έφηβος” Michael Read που τιμά τον Τορωναίο κάθε χρόνο και φυσικά θα επιχειρήσει για ακόμα μια φορά και φέτος. Ότι και να πούμε για τον Michael Read είναι λίγο… μόνο οι 33 διασχίσεις της Μάγχης αλλά και η θέση του στο Hall of fame της παγκόσμιας κολύμβησης είναι αρκετά.

Τέλος, οι νεότεροι Στέφανος Μέλτσης, αγαπημένος και με το μοναδικό του στυλ και πάντα με ιερό σκοπό αλλά και ο Mr Ultra Σπύρος Χρυσικόπουλος (Neoprene Swimsuit) που τόλμησαν με επιτυχία 4πλή διάσχιση του κόλπου (εκτός συναγωνισμού), καθώς και ένα σωρό μεγάλα ονόματα που κρύβονται στις σελίδες ένδοξης ιστορίας του απίστευτου αυτού γεγονότος που συμβαίνει στη χώρα μας 53 συνεχόμενα χρόνια και μας διαφημίζει παγκοσμίως προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την κολυμβητική και αθλητική κουλτούρα μας.

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος τερματίζει τον Διάπλου Τορωναίου Κόλπου και λαμβάνει τιμητικά τον κότινο του ιστορικού αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 1977 η κακοκαιρία ήταν τόσο μεγάλη που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όλοι οι συμμετέχοντες πλην του Χρήστου Γαρέφη ο οποίος πάλεψε για 2 ώρες και 20 λεπτά με κύματα ύψους 2 μέτρων και τερμάτισε μέσα σε κύματα ενθουσιασμού μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα όλων.

Διάπλους Τορωναίου Κόλπου Χρήστος Γαρέφης

Δείτε στην σελίδα Facebook του ΣΙΘΩΝ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των παράλληλων κολυμβητικών δράσεων (1500m swimming) που ξεκινάνε την Τετάρτη 23 Αυγούστου και κλείνουν με την τελετή λήξης το Σάββατο στις 26 Αυγούστου.

Το Πρόγραμμα του 53ου Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου

Πρόγραμμα 53ου Διάπλου Τορωναίου Κόλπου

  • Φέτος στην παρουσίαση του 53ου Τορωναίου θα είναι ο Mr Weswim, Πέτρος Παρθένης.

> Δείτε το βίντεο που ετοίμασε ο Πέτρος Παρθένης για τον πρώτο αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στην χώρα μας, με μαρτυρίες από παλιούς προέδρους και κολυμβητές και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία…

Δημοφιλη Αρθρα