fbpx

Τί μέλλει γενέσθαι με τα 80ά Αρκάδια Ρεθύμνου;

iRun

Η ιστορία των Αρκαδίων Αγώνων ξεκινά από το 1930. Το σωματείο «Α.Ο. Ατρόμητος» με πρόεδρο το λοχαγό (ε.α.) Νικόλαο Ζερβό προκειμένου να τιμήσει την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, αποφάσισε να τελέσει στις 8 Νοεμβρίου 1930 τοπικούς αθλητικούς αγώνες, με την ονομασία «Πανρεθύμνια».

Επειδή όμως το έτος εκείνο, τελούνταν σ’ όλη τη χώρα γιορτές για τα 100 χρόνια της απελευθερώσεως της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό και οι γιορτές τελείωναν με την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μ. Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου 1930 στο Ρέθυμνο, αποφάσισε να μετονομάσει τους αγώνες σε «Αρκάδια».

Αυτό ήταν, έτσι οι αγώνες του 1930 ονομάστηκαν «Αρκάδια» αλλά ανεπίσημα, γατί στη συνέχεια έγιναν νέοι αγώνες το 1932 και 1933 και από το 1936 και μετά ο Α.Ο. Ατρόμητος διοργάνωσε κάθε χρόνο με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ, που ήταν μέλος του (εκπροσωπείτο από τον Ξηρουχάκη και το Ν. Γκαγκαουδάκη) τους επίσημους Αρκάδιους αγώνες.

Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες «Αρκάδια» έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 1936 από τον Αθλητικό Όμιλο Ρεθύμνης – ΑΟΡ. Στους παγκρήτιους αγώνες πήραν μέρος τα Σωματεία: Ο Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Κεραυνός», Τάλως Χανίων, Φωκιανός και ΑΟΡ.

Οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Αβέρωφ (σημερινή Αντιπεριφέρεια). Ο αθλητής Πισκοπάκης Ανδρέας διάβασε τον όρκο, ενώ ο πρόεδρος του ΑΟΡ Μανούσος Χατζηγρηγόρης χαιρέτησε τους αθλητές των Α’ Αρκαδίων, εξ ονόματος του ΑΟΡ που οργάνωσε τους αγώνες. Επαίνεσε τους νέους που άφησαν το καφενείο και ήρθαν να διεκδικήσουν τον κότινο της νίκης, αλλά και να τιμήσουν αυτούς που θυσιάστηκαν το 1866 στο Αρκάδι.

Οι αγώνες των Κρητικών κατά των Τούρκων μέχρι να επιτύχουν την ένωσή τους με την Μητέρα Ελλάδα κράτησαν αιώνες και αποτελούν ένα λαμπρό Έπος ηρωισμών και θυσιών! Ένα από τα πιο ένδοξα επεισόδια του Έπους αυτού είναι το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου που έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1866. Πρόκειται για το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866, μια κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας.

 

Τι θα γίνει τελικά με τα 80ά Αρκάδια;

Φέτος λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για όλους από την πανδημία και τα σχετικά μέτρα, αποφασίστηκε από τους διοργανωτές να πραγματοποιηθεί μόνο ο Αρκάδιος δρόμος από τα 80ά Αρκάδια, δηλαδή μόνο η διαδρομή των 22,6 χιλιομέτρων για 300 δρομείς μόνο.

  • Να υπενθυμίσουμε ότι το σύνολο των Αρκαδίων Αγώνων συμπεριλαμβάνει ακόμα: Δυναμικό βάδισμα, λαϊκό δρόμο 6 χλμ., αγώνα δρόμου 1 χλμ. μαθητών δημοτικών σχολείων, αγώνα δρόμου 1 χλμ. Α.Μ.Ε.Α., κρητικό βόλι, σφαιροβολία Α.Μ.Ε.Α., ημιμαραθώνιο πατινιών, αγώνες πατινιών για παιδιά και αγώνες στίβου.

Ωστόσο, φέτος, προκύπτει ένας ιδιαίτερος προβληματισμός, ο οποίος έχει πυροδοτήσει για μια ακόμα φορά τις αντιδράσεις αρκετών δρομέων, που φαίνεται να είναι πιο δικαιολογημένος από κάθε άλλη φορά. Ο Αρκάδιος δρόμος μέχρι πριν κάποια χρόνια λάμβανε χώρα κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, τιμώντας έτσι την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μ. Αρκαδίου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει, ορίζοντας τη διεξαγωγή του Αρκάδιου Δρόμου για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αθλητές από κάθε νομό της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Αυτό όμως έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις δρομέων, καθώς το να πραγματοποιείται ένας αγώνας τιμής σε διαφορετική ημερομηνία, τους βρίσκει αντίθετους, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο αγώνας χάνει κάθε συμβολισμό. Φέτος, έχει προκαλέσει εντονότερες αντιδράσεις το γεγονός ότι η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Μονής πέφτει Κυριακή και παρόλα αυτά ο Αρκάδιος Δρόμος ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθεί την 1 Νοεμβρίου.


 
 

Δεν είναι λίγοι οι δρομείς που δηλώνουν πως θα απέχουν από τη διοργάνωση και θα τρέξουν την Κυριακή στις 8, ώστε να αποδώσουν το φόρο τιμής που αισθάνονται στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν.

Δεδομένου ότι κάθε αθλητική διοργάνωση σκοπό έχει να ενώνει τους ανθρώπους και να ενισχύει την αγάπη για τον αθλητισμό, το να δημιουργούνται εντάσεις μόνο αρνητικότητα προσδίδει σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Θα ήταν εύλογο φέτος να ακουστούν οι επιθυμίες των δρομέων και να ενωθούν με τους φορείς, ώστε μέσα στην απίστευτα δύσκολη περίοδο που όλοι διανύουμε, να υπάρξει μια ημέρα, στις 8 του Νοέμβρη, μια Κυριακή, όπου θα ενωθεί το πάθος για τον αθλητισμό με το φόρο τιμής στην επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου.

 

Ο Αρκάδιος δρόμος των 22,6 χλμ.

Η εκκίνηση του Αρκάδιου Δρόμου έχει προγραμματιστεί, όπως προαναφέρθηκε, για την 1η Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί, στην Ιερή Μονή Αρκαδίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί μέχρι και το 2002.

Το χρονικό όριο τερματισμού για τον Αρκάδιο δρόμο είναι έως τις 14.00. Μετά την ώρα αυτή δεν θα υπάρχει τερματισμός – κατάταξη, ιατρική κάλυψη και όσοι αθλητές και αθλήτριες συνεχίζουν την προσπάθειά τους, αγωνίζονται πλέον με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Σε κάθε χιλιόμετρο της αγωνιστικής διαδρομής, υπάρχει ένδειξη χιλιομετρικής απόστασης. Τάπητες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης υπάρχουν στην εκκίνηση, στα δέκα χιλιόμετρα και στον τερματισμό.

Σύμφωνα με το φετινό Υγειονομικό Πρωτόκολο Αγώνα ορίζεται μέγιστος αριθμός αθλητών 300. Οι συμμετέχοντες δρομείς θα χωριστούν σε 6 ομάδες των 50 αθλητών ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Κάθε ομάδα θα ξεκινάει σε διαφορετική ώρα με διαφορά του ενός τετάρτου. Κάθε ομάδα θα χωρίζετε σε 5 μπλοκ των 10 αθλητών. Το κάθε μπλοκ των αθλητών θα στοιχίζονται στην γραμμή εκκίνησης το ένα πίσω από το άλλο, με διαφορά 5 μέτρων. Η εκκίνηση θα δίνετε για κάθε μπλοκ χωριστά με διαφορά 15 δευτερολέπτων.

Η διαδρομή εκτείνεται επί της επαρχιακής οδού Αρκαδίου – Ρεθύμνου, περνάει από τα χωριά Αμνάτος, Κυριάννα, Λούτρα, Πηγή, Άδελε, Τσεσμές και τα προάστια Πλατανιάς και Περιβόλια, φτάνει στην πόλη του Ρεθύμνου, διασχίζει το παραλιακό μέτωπο και κάτω από τη σκιά του φρουρίου της Φορτέτζας. Έπειτα συνεχίζει επί των οδών Ι. Πετυχάκη, Αρκαδίου, Μελισσινού και της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου τερματίζοντας στο στάδιο της Σοχώρας.

• Με πληροφορίες από τα Παραπολιτικά Κρήτης

Φωτογραφίες: arkadiraces.gr

Δημοφιλη Αρθρα