Το Γεωπάρκο της Σητείας (www.sitia-geopark.gr), ο Δήμος Σητείας και o Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.), με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, διοργάνωσαν για τέταρτη φορά τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας με την ονομασία «Sitia Geopark Trail».
Οι αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Κυριακή 18 Οκτωβρίου με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και πεζοπόρων από όλη την Κρήτη, στον αγώνα ορεινού τρεξίματος των 24,5 χιλιομέτρων, στον αγώνα ανωμάλου δρόμου των 6 χιλιομέτρων, στον αγώνα των μικρών μας φίλων στο 1 χιλιόμετρο, στην πεζοπορία καθώς και στην αναρρίχηση.
Στον αγώνα των 24,5χλμ. νικητής ήταν ο Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης (ΧΟΧΛΙΟΣ TEAM) με χρόνο 2:01:05, ακολουθώντας 2ος ο Δημήτρης Σαραγάς (ΟΥΚΡΗΤΗΣ/ΣΕΑΠ/FREERUNNERS) με 2:06:27 και 3ος ο Νικηφόρος Τζιώτης του ΟΦΗ με 2:06:27.
Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Άννα Κονκινα με χρόνο 2:58:02, 2η η Άννα Βελεβα με 3:12:17 και 3η η Σοφία Κιαγια με 3:17:12.
Η διαδρομή που ακολούθησαν οι δρομείς ξεκίνησε από την Πλατεία Ζίρου και πέρασε από Κάνεβα – Ζάκαθος – Σίτανος – Σκαλιά – Μαύρος Κάμπος – Ζάκρος – Φαράγγι Νεκρών, με τερματισμό τον Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Ζάκρου.
Ο νικητής της μεγάλης απόστασης Μανώλης Κωνσταντουλάκης σχολίασε σε ανάρτησή του σχετικά με τη διοργάνωση του Γεωπάρκου: «Η χαρά του τερματισμού μετά από πολύ καιρό σε αγώνα βουνού! Έναν δύσκολο αγώνα 24ων χιλιομέτρων, με το χαρακτηριστικό “άγριο” και αφιλόξενο πετρώδες τερέν των μονοπατιών της Κρήτης.
Ωστόσο ο αγώνας Sitia Geopark Trail 24km είχε έναν μεγαλύτερο σκοπό, πέρα από την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής της Σητείας και την ευτυχία του να απολαύσουμε μια άριστη διοργάνωση μετά από πολλούς μήνες στην Κρήτη. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να ενεργοποιήσει την ευαισθησία μας σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος που απειλεί την περιοχή αυτή αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένας πραγματικά ξεχωριστός τόπος, τον οποίο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να “ξεκάνουν” οι “πράσινες εταιρίες”, καθώς τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι αλλά και οι τοπικοί φορείς έχουν δώσει σημαντικό αγώνα κατά της υφαρπαγής της γης από τους αιολικούς γίγαντες και πλήθος άλλων ΑΠΕ. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια, που μπροστά σε μια τέτοια απειλή, σύσσωμη η τοπική κοινότητα καταφέρνει μέσω του αθλητικού ιδεώδους να μεταφέρει τέτοια σημαντικά μυνήματα».
Στον αγώνα των 6χλμ. με εκκίνηση από τον Κάτω Ζάκρο νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Ζερβάκης του TΡΙΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ με χρόνο 0:22:46, 2ος τερμάτισε ο Μιλτιάδης Καμπιτάκης (ΣΔΥ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ) με 24:52 και 3ος ο Δημήτρης Παπαδογιαννάκης (MIKRO JIM) με 25:32.
Στις γυναίκες στα 6χλμ. πρώτη τερμάτισε η Κωνσταντίνα Πατεράκη με χρόνο 27:32, 2η ακολούθησε η Νεκταρία Παρινού του Α.Σ. ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ με 29:49 και 3η η Δέσποινα Παντέζου με 29:52.
Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας που τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο, το Γεωπάρκο της Σητείας, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των αθλητών, οργάνωσε τους πιο επιτυχημένους αγώνες μέχρι σήμερα και μάλιστα χωρίς κόστος συμμετοχής. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μόνο θετικά σχόλια για την διοργάνωση, την άρτια σήμανση της πολύ απαιτητικής διαδρομής, τα μέτρα ασφάλειας, τους εθελοντές και την φιλοξενία των τοπικών συλλόγων και κοινοτήτων.
Μέσα από τα λάθη, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και την εμπειρία που αποκτούν οι διοργανωτές, υπόσχονται ότι, το Sitia Geopark Trail, θα γίνεται όλο και καλύτερο, με στόχο την εθνική και παγκόσμια καταξίωσή του. Η τοπική κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια, προσδοκώντας στην προβολή της περιοχής και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως μια μοναδική ευκαιρία για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, βασικό χαρακτηριστικό των Γεωπάρκων παγκόσμια.
Η ανατολική Κρήτη και ιδίως η περιοχή της Σητείας είναι μια από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες περιβαλλοντικά περιοχές της Κρήτης. Η γεωγραφική της θέση στο ανατολικό άκρο του νησιού που επέτρεψε την ανταλλαγή ειδών από τη Μικρά Ασία, σε συνδυασμό με το έντονα ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, δημιούργησε ένα μωσαϊκό οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου.
Το Γεωπάρκο της Σητείας βρίσκεται στο πιο ανατολικό τμήμα της Κρήτης και εντάχθηκε στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO το 2015. Περιλαμβάνει μία πολύ μεγάλη έκταση, συνολικού εμβαδού 516,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία καλύπτει σχεδόν το σύνολο του σημερινού Δήμου Σητείας.
Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά μνημεία της γεωκληρονομιάς, όπως ξεχωριστές εμφανίσεις πετρωμάτων και θέσεις πλούσιες σε απολιθώματα. Οι γεώτοποι παρουσιάζονται στους χάρτες του Πάρκου, είναι σημασμένοι και μπορείτε να τους γνωρίσετε από κοντά.
Ο Δήμος της Σητείας είναι κατά βάση μία ημι-ορεινή περιοχή με τα όρη της Ζάκρου και της Θρυπτής να δεσπόζουν στο ανάγλυφο, πλαισιωμένα από τις δαντελωτές ακτογραμμές, που χαρακτηρίζουν το σύνολο της παράκτιας ζώνης. Το Γεωπάρκο χαρακτηρίζεται από μία ευρεία ποικιλία στοιχείων του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος και αποτελεί έναν μοναδικό γεωτουριστικό προορισμό.
Στο Γεωπάρκο έχουν σχεδιαστεί γεωδιαδρομές μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Οι γεωδιαδρομές περιλαμβάνουν οδικές διαδρομές, ποδηλατικές και βεβαίως πεζοπορικές ή αλλιώς … γεω-μονοπάτια, είναι πλήρως αποτυπωμένες με σύγχρονες τεχνολογίες (GIS) και είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές για τους επισκέπτες του Πάρκου. Στην ύπαιθρο, όλες οι γεωδιαδρομές έχουν σημανθεί επαρκώς, με πινακίδες στην είσοδο/έξοδό τους, καθώς και με κατευθυντήριες πινακίδες σε όλο το μήκος τους.
Στο Γεωπάρκο Σητείας υπάρχουν ήδη καθιερωμένες αθλητικές δραστηριότητες παγκοσμίου φήμης όπως για παράδειγμα η ιστιοσανίδα και η αναρρίχηση, αλλά και άλλες περισσότερο απαιτητικές σε εμπειρία και εξειδίκευση, όπως η σπηλαιολογία και η διάσχιση φαραγγιών.
• Πληροφορίες από το www.sitia-geopark.gr
Η επιτυχία του 4ου Sitia Geopark Trail έχει πίσω της, πολλούς ανθρώπους που πίστεψαν και στήριξαν ο καθένας με τον τρόπο του, αυτή την συλλογική προσπάθεια. Εξάλλου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας σε αυτή την αποδοχή και την συλλογικότητα της τοπικής κοινωνίας στηρίζει την δημιουργία και την λειτουργία του. Οι ευχαριστίες σε εθελοντές και συλλογικότητες, είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους για την άρτια οργάνωση και ολοκλήρωση των αγώνων.
Ξεκινώντας από τους εθελοντές, φίλους του Γεωπάρκου που ανιδιοτελώς, ανώνυμα και αθόρυβα πρόσφεραν τον ελεύθερο τους χρόνο για να σηματοδοτήσουν, να βελτιώσουν την προσβασιμότητα και την ασφάλεια του μονοπατιού των 24,5 χιλιομέτρων πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και την ουσιαστική βοήθειά τους στην οργάνωση των αγώνων.