fbpx

11ο Paggaio Trail Run στις 12 Μαΐου 2024

Αγώνες 27 χλμ. και 10 χλμ. στα Δωμάτια Καβάλας

Newsroom
Paggaio Trail Run

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο όρος Παγγαίο, με αφετηρία και τερματισμό τα Δωμάτια Καβάλας, το 11ο Paggaio Trail Run με αγώνες 27 χλμ. (10:00) και 10 χλμ. (10:15).

Τον αγώνα διοργανώνει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933.

Το Παγγαίο είναι ένα βουνό βυθισμένο στον μύθο, ένα βουνό που μπορεί ακόμη και σήμερα, μέσα από την υπέροχη φύση του και την πανάρχαια ιστορία του, να προσφέρει στον μυημένο περιπατητή έντονες συγκινήσεις.

Σας καλούμε όλους, να δώσετε το παρών σας και να δείτε από κοντά τις φυσικές ομορφιές του Παγγαίου Ορους.

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

Οι εγγραφές ολοκληρώνονται την Τρίτη 7 Μαΐου 2024. Οσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 θα πάρουν και το τεχνικό μπλουζάκι.

Παγγαιο

Paggaio Trail Run 27 (1800+)

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Δωμάτια, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου στα 150 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή είναι ορεινός δρόμος περίπου 27 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 21 χλμ. είναι σε μονοπάτια και τα 6 χλμ. σε δασικούς δρόμους με λίγα μέτρα άσφαλτο.

Προϋποθέτει σημαντικές απαιτήσεις αντοχής και εμπειρία στην κίνηση σε ορεινό πεδίο, και σε ορισμένα σημεία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα μονοπάτια είναι ορειβατικά και κινούνται σε απότομες πλαγιές.

Ξεκινάμε από την πλατεία, και αφού διασχίσουμε ένα γραφικότατο καλντερίμι στα ανατολικά όρια του χωριού, ακριβώς πριν το τελευταίο πέτρινο γεφύρι, μπαίνουμε σε μονοπάτι παράλληλο με το ρέμα του χωριού.

Σε όλο το μήκος της κατάφυτης από πλατάνια ρεματιάς και με συντροφιά τον ήχο του τρεχούμενου νερού, κινούμαστε σε ήπια σχετικά κλίση για περίπου 0,8 χλμ. και στη συνέχεια μπαίνουμε σε θαμνότοπο για να ξεκινήσει το πρώτο δύσκολο ανηφορικό κομμάτι για περίπου 1,7 χλμ.

Το μονοπάτι αυτό οδηγεί σε ένα τρίστρατο, απ΄ όπου εμείς δεν επιλέγουμε κάποιον από τους τρεις δρόμους παρά περνάμε απέναντι στην ράχη στο μονοπάτι, όπου μετά από περίπου 800 μ. θα συναντήσουμε τον 1ο σταθμό τροφοδοσίας.

Στη συνέχεια μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι, που μέσα από ξέφωτο μας οδηγεί μετά από λίγο σε δάσος με βελανιδιές και ρείκια. Κινούμαστε βόρεια-βορειοδυτικά, «κόβοντας» κάθετα δασικό δρόμο και μετά από περίπου 1 χλμ. φτάνουμε σε ράχη και συναντάμε το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι Ο4 που μας οδηγεί σε ένα όμορφο δάσος με οξιές.

Ακολουθούμε το μονοπάτι παράλληλα με την πλαγιά, για να καταλήξουμε στην τοποθεσία «Γουρουνόρεμα», που είναι ίσως από τα ωραιότερα μέρη της διαδρομής.

Περνάμε το ρέμα πατώντας πάνω στις μεγάλες πέτρες, συνεχίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι, φτάνοντας στο έβδομο χιλιόμετρο της διαδρομής, όπου και βρίσκεται ο 2ος σταθμός ανεφοδιασμού, ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Συνεχίζουμε ανηφορικά, φτάνουμε σε ξέφωτο με κέδρους και αφού περάσουμε μικρό ρέμα καταλήγουμε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για 50 μέτρα περίπου και μπαίνουμε πάλι μέσα στο δάσος, όπου μετά από λίγο αρχίζει το πιο ανηφορικό τμήμα της διαδρομής, οι γνωστοί «Γολγοθάδες», δύο απότομες ανηφόρες, η μία 200 μέτρα και η άλλη περίπου 500, και καταλήγουμε στο εκτός λειτουργίας καταφύγιο «Αργύρης Πεταλούδας» στα 1450 μ., όπου βρίσκεται o 3ος σταθμός, έχοντας διανύσει 9,5 χιλ..


 
 

Στη συνέχεια βγαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, τον ακολουθούμε για 400 μέτρα και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο, περνάμε μπροστά από το καταφύγιο «Αλέξανδρος Τσιλογιώργης» και ανηφορίζουμε για τα επόμενα 1500 μ. μέσα σε αλπικό τοπίο.

Paggaio Trail RunΚαταλήγουμε σε σημείο με θέα προς τις ψηλότερες κορυφές του βουνού, αντικρίζοντας δεξιά το Τρίκορφο με τις απότομες ορθοπλαγιές και αριστερά το Μάτι με τη χαρακτηριστική κεραία.

Περνάμε πάνω από το μικρό δασάκι που βρίσκεται στο κέντρο της πλαγιάς και εδώ είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, 1740 μ.

Κατηφορίζουμε για την κοιλάδα του Ορφέα, όπου βρίσκεται ο 4ος  σταθμός τροφοδοσίας και ελέγχου πλήρως εξοπλισμένος, στο καταφύγιο «Στέργιος Χατζηγεωργίου». Εχουμε διανύσει ήδη 13,5 χλμ. και βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1650 μ., ενώ από εδώ αρχίζει και η επιστροφή μας για τον τερματισμό.

Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο, και στα 1,5 χλμ. σε σημείο όπου υπάρχει εγκαταλελειμμένο μαντρί, στρίβουμε αριστερά πάνω σε γυμνή πλαγιά και μετά από λίγο μπαίνουμε μέσα σε δάσος οξιάς, για να καταλήξουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, τον οποίο όμως αφήνουμε στα δεξιά μας για να συνεχίσουμε σε πανέμορφο μονοπάτι οξιάς το οποίο κινείται περιμετρικά της κορυφής «Καραγκιόζης», έχοντας θεά στο χωριό της Νικήσιανης.

Το μονοπάτι αυτό θα μας οδηγήσει στα «Δασικά» του Παγγαίου και εκεί «κόβοντας» κάθετα την άσφαλτο, μπαίνουμε σε συστάδα από πεύκα που γρήγορα δίνει τη σειρά της πάλι σε δάσος οξιάς.

Το μονοπάτι συνεχίζει σε οριζόντια κλίση, για να συναντήσει ένα μικρό αυτοσχέδιο στέγαστρο, απ’ όπου και η βλάστηση δίνει τη σειρά της σε κέδρους και η κλίση γίνεται έντονα κατηφορική.

Θα κινηθούμε νοτιοανατολικά για περίπου 0,4 χλμ. μέχρι να συναντήσουμε μία ποτίστρα, ενώ στη συνέχεια δυτικά σε δασικό δρόμο με ήπια κατηφορική κλίση για περίπου 2 χλμ., μέχρι να συναντήσουμε τον 5ο σταθμό ανεφοδιασμού, ο οποίος και συμπίπτει με τον 2ο.

Από εδώ και πέρα η διαδρομή είναι πλέον η ίδια με αυτήν που έχουμε ανεβεί. Στα επόμενα 3,5 χλμ.. συναντάμε το 5ο σταθμό που βρίσκεται στο ίδιο σημείο της διαδρομής, όπου ήταν ο 1ος σταθμός ανεφοδιασμού. Μας έχουν απομείνει πλέον 3,5 χλμ. για τα Δωμάτια, με μία πολύ μικρή παραλλαγή στα τελευταία 200 μέτρα πριν από τον τερματισμό.

Paggaio Trail Run

Paggaio Trail Run 10 (360+)

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Δωμάτια, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου.

Ξεκινάμε από την πλατεία και αφού ανηφορίσουμε μέσα στο χωριό, μπαίνουμε σε δασικό δρόμο με μικρή ανηφορική κλίση. Στη συνέχεια ακολουθάμε τη ρεματιά με τα πλατάνια και τρεχούμενο νερό. Κινούμαστε δεξιά και αριστερά του ρέματος, φθάνουμε στο 3o χλμ., όπου βρίσκεται ο 1ος σταθμός τροφοδοσίας.

Συνεχίζουμε σε δασικό δρόμο και μπαίνουμε πάλι σε κατηφορικό κομμάτι μέσα στη ρεματιά. Φτάνουμε στο γεφυράκι του χωριού και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε μέχρι το υψηλότερο σημείο της διαδρομής στο εξωκλήσι της Αγίας Ζώνης. Εδώ είναι ο 2ος σταθμός τροφοδοσίας.

Κατηφορίζουμε και τρέχουμε μέσα σε όμορφα λιβάδια, φτάνοντας στο ύψος της επαρχιακής οδού, όπου βρίσκουμε τον 3ο σταθμό τροφοδοσίας. Μέσα από μονοπάτι ανηφορίζουμε μέχρι τη θέση Εκκλησάκια.

Συνεχίζουμε κάτω από την Αγία Ζώνη και μπαίνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ακολουθώντας την κατηφορική διαδρομή φτάνουμε στην πλατεία του χωριού, όπου είναι ο τερματισμός.

 

 

Δημοφιλη Αρθρα