fbpx

8ο Vavdos Trail Run στις 19 Μαΐου 2024

Αγώνες 21 χλμ., 6 χλμ. και 1,3 χλμ. στη Βάβδο Χαλκιδικής

Newsroom
Vavdos Trail Run

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 θα διεξαχθεί στη Βάβδο Χαλκιδικής το 8ο Vavdos Trail Run με τους αγώνες 21k Challenge, 6k Fun Run και 1,35 χλμ. παιδικό αγώνα.

Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 19:00 της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024.

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

21 χλμ. (09:00)

Η εκκίνηση γίνεται από την αυλή του δημοτικού σχολείου (υψόμετρο 753,15m).

Η σήμανση της διαδρομής είναι με λευκά μεταλλικά καπάκια, όπου αναγράφεται με κόκκινο χρώμα το 21Κ, ή αριστερά ή δεξιά βέλη που και αυτά φέρουν το 21Κ σε μικρότερο μέγεθος. Επίσης, όπου απαιτείται, κάτω στον ασφαλτόδρομο ή τσιμεντόδρομο, υπάρχουν βέλη με κίτρινο χρώμα και την αναγραφή 21Κ.

Προσοχή!!! Δεν ακολουθούμε καμία πλαστική ταινία ή άλλου είδους σήμανση (πρόκειται για διαδρομές moto cross).

Αφού περάσουμε μέσα από το κέντρο του χωριού, ανηφορίζουμε για τον “Πλάτανο” συνεχίζουμε στον “Καρόδρομο” και στο τέλος του πιάνουμε δεξιά το δασικό δρόμο, όπου στα 250m στο αριστερό μας χέρι αρχίζει το μονοπάτι της Ειρήνης. Παλιό μονοπάτι που το χρησιμοποιούσαν οι Βαβδινοί για να πηγαίνουν στο δάσος.

Ηπια ανηφόρα με εκπληκτική θέα προς Κασσάνδρα, Σιθωνία, Όλυμπο, Κίσσαβο, Πήλιο και Σποράδες! Δίκαια ο Βάβδος χαρακτηρίζεται ως το μπαλκόνι της Χαλκιδικής.

Να σημειωθεί ότι από την εκκίνηση μέχρι και το 2,5Km όπου είναι και το τέλος του μονοπατιού της Ειρήνης, η 6Κ και η 21Κ έχουν κοινή πορεία.

Σε αυτό το σημείο χωρίζουν. Η 6Κ πιάνει αριστερά τον δασικό δρόμο, ενώ η 21Κ συνεχίζει ευθεία. Μέσα από δρυοδάσος που εναλλάσσεται με μικρά λιβάδια, φτάνουμε στον 1ο σταθμό στη θέση “μαντρί Ξόμαλου” (στα 5.922m και 687,5m υψόμ.). Απέναντί μας έχουμε τον Χολωμόντα, να πατάει στο κέντρο της Χαλκιδικής.

Αρκετά πιο κάτω είναι το “Στραβό χωράφι” στα 8.270m, το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής, με υψόμετρο 494m. Μια μεγάλη ανηφόρα περίπου 1Km θα μας οδηγήσει στο 2ο σταθμό που βρίσκεται στη θέση “Ποθητάδικο” (στα 9.218m και υψόμετρο 602m).

Τα ανεβοκατεβάσματα είναι πιο έντονα.

Η βλάστηση είναι πυκνή. Εδώ νιώθεις ότι η φύση ακόμη μπορεί και αντιστέκεται. Στη θέση “Αλωνούδι” βρίσκεται ο 3ος σταθμός (στα 13.736m και υψόμετρο 630,5m). Με πορεία βορειοδυτική, σκιερά δρυοδάση και βαθιά λαγκάδια με απότομες ανηφόρες, φτάνουμε στον 4ο και τελευταίο σταθμό, στη θέση “Οξυά” (στα 17.760m και υψόμετρο 787,5m).

Κάποιες τελευταίες ανηφόρες, μέσα στη σκιά όμως, θα μας πάνε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 19.279m και υψόμετρο 896m, όπου βρίσκεται μια αιωνόβια βελανιδιά. Ερχεται από τους αιώνες και έχει το σθένος να συνεχίσει. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που θα ρίξεις το βλέμμα σου πάνω της, σοφό είναι το μήνυμα που θα πάρεις : συνέχισε όπως κι εγώ.

Κατηφορίζοντας πλέον αφήνουμε τα δάση και μπαίνουμε σιγά σιγά στο χωριό για να τερματίσουμε εκεί απ όπου ξεκινήσαμε κλείνοντας ένα κύκλο 21.175m και καταγράφοντας 1.045m θετικής υψομετρικής.

Σημείωση: όλοι οι σταθμοί θα έχουν νερά και ηλεκτρολύτες, σε πλαστικά ποτήρια, καθώς και την απαιτούμενη τροφοδοσία. Ο 2ος θα προσφέρει και τα γνωστά σε όλους μας gel.


 
 

Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδρομής είναι 4:30 ώρες.

Kατηγορίες βραβευθέντων: Γυναικών, Ανδρών: 18-49 και 50+

Vavdos Trail Run

6 χλμ. (09:15)

Η εκκίνηση γίνεται από την αυλή του Δημοτικού σχολείου (υψόμ.=753,15m).

Από την εκκίνηση μέχρι και το 2,5Km όπου είναι και το τέλος του μονοπατιού της Ειρήνης, η 6Κ και η 21Κ έχουν κοινή πορεία.

Σε αυτό το σημείο χωρίζουν. Η 21K συνεχίζει ευθεία ενώ η 6Κ πιάνει αριστερά τον δασικό δρόμο. Στα 3472m όπου βρίσκεται ο ένας και μοναδικός σταθμός της διαδρομής, θα βρούμε νερό και ηλεκτρολύτες σε πλαστικό ποτήρι 0,2L καθώς και την απαιτούμενη τροφοδοσία.

Σε εκείνο το σημείο θα στρίψουμε αριστερά πάνω, σε ανηφορικό μονοπάτι 313m όπου ακολουθεί δασικός δρόμος και φτάνουμε στα “Καζάνια τ’ Αηλιά”. Αριστερή πορεία για “Βαζόπετρες” όπου είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής με υψόμετρο 924m.

Περνώντας απ’ της “Παναγίας τ’ Αγίασμα” κατεβαίνουμε μέσα από μονοπάτι δρυοδάσους, στον “Περιφεριακό” (δασικό δρόμο). Δεξιά πορεία και περνάμε δίπλα απ’ την εκκλησία της Παναγίας, για να κατηφορίσουμε μέσα απ’ τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού, στο Δημοτικό σχολείο.

Η συνολική απόσταση είναι 5772m και η θετική υψομετρική της διαδρομής είναι 252m

Το χρονικό όριο της διαδρομής είναι 1:30

Απευθύνεται σε δρομείς αλλά και απλούς βαδιστές (δυναμικό βάδισμα).

Κατηγορίες βραβευθέντων: Γυναικών, Ανδρών: 18+

 

Πώς θα φτάσετε

Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου για 42Km. Αφού περάσετε το χωριό Γαλάτιστα, στρίβετε δεξιά για Βάβδο (πινακίδα). Στα 6Km είναι το χωριό Βάβδος όπου θα γίνει ο αγώνας. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν εθελοντές που θα σας καθοδηγήσουν στον χώρο στάθμευσης.

 

 

Δημοφιλη Αρθρα