fbpx

Ανοιξαν οι εγγραφές για το Ultra Kassios Dias στις 4 Μαρτίου 2023 (vid)

Newsroom
kassios dias

Το Ultra Kassios Dias 80 χλμ., +4500μ. θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου 2023 στη Βορειοανατολική Κέρκυρα.

Ο Κάσσιος Δίας ultra είναι ένας αγώνας που θα διεξαχθεί για δεύτερη φορά στις 4 Μαρτίου 2023 στην Β.Α. Κέρκυρα με απόσταση 80 χλμ. και συνολική υψομετρική διαφορά 4.500 μ.

Ο αγώνας κινείται με επίκεντρο το Ορος Παντοκράτωρας, την ψηλότερη κορυφή του Νησιού και τους παραδοσιακούς οικισμούς στα Β.Α παράκτια της κερκυραϊκής καλντέρας.

Το πεδίο κατανομής είναι 87% μονοπατιού, 11% χωματόδρομου και 3% ασφάλτου. Η διαδρομή θεωρείται τεχνική με συνεχής διακυμάνσεις όσον αφορά το υψομετρικό της προφίλ. Το ψηλότερο σημείο του αγώνα είναι και η κορυφή του όρους στα 917μ.

Ο αγώνας έχει μπει στη λίστα αξιολόγησης της ITRA δίνοντας 4 πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συμμετέχοντες σαν κριτήριο για τη συμμετοχή τους σε ανάλογους αγώνες.

Η ημερομηνία του αγώνα επιλέχτηκε με το σκεπτικό ότι το νησί της Κέρκυρας τη συγκεκριμένη περίοδο διεξαγωγής του έχει ήπιο κλίμα σε σχέση με τα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας πράγμα το οποίο προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη διεξαγωγή του.

Τα ποσοστά βροχόπτωσης είναι μειωμένα σε σχέση με τους πρώτους μήνες του χειμώνα με μέση ελάχιστη θερμοκρασία 5,7 βαθμούς μέση μέγιστη 14,1 βαθμούς και μέση μηνιαία 10,2 βαθμούς.

Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι υπήρχε ένα κενό ultra αγώνων στην χώρα μας αφού από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο δεν υπάρχει κάποιος ανάλογος αγώνας στο ελληνικό καλεντάρι.

Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να αποκρυπτογραφήσουμε το προφίλ της διαδρομής θα την χωρίζαμε σε δύο εντελώς διαφορετικά κομμάτια.

Το πρώτο κομμάτι 36.5 χλμ. αγγίζει τα 3000μ θετικής υψομετρικής (2950) με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και με ένα τερέν που σου δίνει την εντύπωση ότι μπορείς να το τρέξεις, αλλά η συνεχής εναλλαγές κλίσεων που δίνουν άλλωστε και τα πολλά υψομετρικά μπορούν να σε εξαντλήσουν αν δεν γίνει σωστή διαχείριση δυνάμεων και ενέργειας.

Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν και οι δύο από τις τρεις συνεχόμενες ανηφόρες. Η πρώτη στην κορυφή Μεταγώνα (5.5χλμ. +750μ.) και η δεύτερη στην ψηλότερη κορυφή Παντοκράτωρας (10 χλμ. +1100μ.).

Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει και το κομμάτι από το 14ο έως το 26ο χλμ. αφού έχουμε ένα συνεχές πάνω – κάτω που μας ανεβάζει από το επίπεδο της θάλασσας στους ημιορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς.

Το δεύτερο κομμάτι 43 χλμ. + 1550 μ. σαφώς πιο ορθολογικό στο προφίλ του, κινείται στους πρόποδες της κορυφής με επίκεντρο τους ορεινούς οικισμούς Στρινύλα και Π. Περίθεια.

Θεωρούμε ότι μπορεί να κερδηθεί αρκετός χρόνος αν υπάρχουν και οι ανάλογες δυνάμεις αφού τα μονοπάτια είναι καλής βατότητας χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η ανάβαση στην τρίτη κορυφή μας βρίσκει στο 57ο χλμ. της διαδρομής (7 χλμ. + 650μ.) είναι και η τελευταία μεγάλη συνεχόμενη ανηφόρα.

Στα τελευταία 8 χλμ. πριν τον τερματισμό η διαδρομή κινείται στο επίπεδο της θάλασσας μέσα στο οικοσύστημα του Ερημίτη αλλά το μονοπάτι δεν χάνει τίποτα από τον ορεινό του χαρακτήρα τόσο από ομορφιά όσο και από βαθμό δυσκολίας.

Οι εγγραφές θα κλείσουν στις 19 Φεβρουαρίου 2023 ή με τη συμπλήρωση 150 αθλητών, όριο που θέτει η διοργάνωση για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών θα τηρηθεί αυστηρά και θα γίνονται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 


 
 

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ULTRA Kassios Dias 80km 2023

ultra kassios 80km GPX

 

Oι εγγραφές θα διαρκέσουν από την  1η Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2023 (15 ημέρες πριν τον αγώνα) ή με τη συμπλήρωση 150 αθλητών και θα γίνονται δεκτές μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

 

Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά και καμία εγγραφή δεν θα γίνεται δεκτή μετά την παραπάνω ημερομηνία. Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στο ποσό των 70€. Εγκυρη θα θεωρείται η συμμετοχή μετά και την κατάθεση του αντίστοιχου χρηματικού ποσού στον λογαριασμό της  Τράπεζας Πειραιώς που αναγράφεται στην αίτηση εγγραφής

ΙΒΑΝ: GR8001713800006380160680155

Δικαιούχος: Δρομικός – Περιπατητικός Σύλλογος Κάσσιος Δίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο αγώνας δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αθλητές και μοναδικό  κριτήριο συμμετοχής είναι ο τερματισμός σε έναν αγώνα βουνού άνω των 35 χλμ. (2 ITRA points), ή τερματισμός ενός μαραθωνίου αγώνα δρόμου, ή εγκατάλειψη ενός ultra αγώνα βουνού άνω των 80 χλμ. μετά το 50ο χλμ.

Οι αγώνες που θα αποτελούν το κριτήριο συμμετοχής και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχουν διεξαχθεί τα ημερολογιακά έτη 2021, 2022.

Τα κριτήρια αυτά θεωρεί η διοργάνωση ότι διασφαλίζει ότι οι αθλητές διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του αγώνα.

 

Ερχονται ακόμα:

Μαραθώνιος Μπολόνια (5 Μαρτίου 2023)

Μαραθώνιος Ρώμης (19 Μαρτίου 2023)

Μαραθώνιος Πάντοβα (23 Απριλίου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα