fbpx

21ος Μινωικός Αθλος στις 3 Δεκεμβρίου 2023

Αγώνας δρόμου 70 χλμ. και ποδηλασίας 140 χλμ. από τη Φαιστό στην Κνωσό

Newsroom

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 θα διεξαχθεί στην Κνωσό στο Ηράκλειο Κρήτης ο 21ος Μινωικός Αθλος (08:00), απόστασης 70 χλμ., και ποδηλατοβόλτας 140 χλμ. (07:00).

Η διαδρομή ΦαιστόςΚνωσός ενώνει τα δύο Μινωικά παλάτια και είναι ο μοναδικός αγώνας υπεραπόστασης στην Κρήτη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ποδηλατοδρομία συνολικής απόστασης 140 χλμ. στη διαδρομή Κνωσός – Φαιστός – Κνωσός.

Μία ιστορική διαδρομή που μας φέρνει χιλιάδες χρόνια πίσω. Να σημειωθεί πως τέτοιες μεγάλες αποστάσεις έτρεχαν μόνο οι αθλητές ημεροδρόμοι, μεταφέροντας σημαντικές ειδήσεις και γεγονότα. Αθλητές ημεροδρόμοι στην Κνωσό ήταν οι Εργοτέλης και Σωτάδης, οι οποίοι στέφθηκαν Ολυμπιονίκες.

Γίνεται γνωστό ότι ο σκοπός αυτού του αγώνα δεν αποτελεί ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Ο αγώνας τελείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαικού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) και συνδιοργανώνεται όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεγαλόνησος.

Υποστηρίζεται από τους δήμους ΦαιστούΓόρτυναςΗρακλείου και την Ελληνική Αστυνομία του τμήματος Σαμαρειτών Μεσαράς, της Ομάδας διάσωσης Φίλιος Ζευς και το ΕΚΑΒ.

Τερματισμός σε τρέξιμοποδήλατο: στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

 

Αγώνας 70 χλμ.

Ο αγώνας των 70 χλμ. έχει εκκίνηση στις Αρχαιότητες Φαιστού και οι αθλητές θα ακολουθήσουν την διαδρομή στον Επαρχιακό: Μοίρες-Καπαριανά – Αγιοι Δέκα, από τον παλιό δρόμο προς Αγία Βαρβάρα στρίβουμε δεξιά προς Αγιο Θωμά (έξω από την Αγία Βαρβάρα) και ακολουθούμε Αυγενική – Βενεράτο – Δαφνές – Επαρχιακό δρόμο Μοιρών – Ηρακλείου – Γιόφυρος – 62 Μαρτύρων – Χανιόπορτα – Πλαστήρα – Οαση Λ. Κνωσού – τερματισμός έξω από τις αρχαιότητες της Κνωσού.

Σταθμοί ανεφοδιασμού: Στο 7ο χλμ. Μοίρες, 16ο χλμ. Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας, 21ο χλμ. (που είναι και το πρώτο τσεκ αθλητών), 26ο χλμ. στη διακλάδωση προς Μούλια – 32ο χλμ. Αγία Βαρβάρα, διακλάδωση προς Αγ. Θωμά, 42ο χλμ. (τσεκ μαραθωνίου) περιοχή Σίβας, 50ό χλμ. διασταύρωση προς Δαφνές, 54ο χλμ. διασταύρωση προς Αθάνατους, Γιόφυρος, Χανιόπορτα (εθνικό στάδιο Ηρακλείου), Οαση, Μπεντεβή.

Ωρα εκκίνησης: 08:00 από τις Αρχαιότητες της Φαιστού.

Αναχώρηση αθλητών για Φαιστό: Η αναχώρηση των αθλητών για την Φαιστό θα γίνει το πρωί της Κυριακής και ώρα 06:00 δωρεάν με λεωφορείο από την πλατεία 18 Aγγλων κοντά στο ξενοδοχείο Κρόνος (είσοδος Κούλε) παραλιακή Λεωφόρος.

Οριο: 9 ώρες, με όριο αποκλεισμού στον μαραθώνιο 6 ώρες.

Πάστα πάρτι: Την παραμονή του αγώνα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 16:00 θα γίνει στο εστιατόριο Bar-Ρακι με δωρεάν συμμετοχή μόνο για τους αθλητές του Μινωικού Αθλου εκτός Ηρακλείου.

Επαθλα: Στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες θα δοθεί Κύπελλο, μετάλλιο και σε όλους τους τερματίσαντες αθλητές και ποδηλάτες αναμνηστικό μετάλλιο.

Απονομές: 13:30 στο παλάτι της Κνωσού.

Μινωικός Αθλος

Ποδηλατοδρομία

Ταυτόχρονα με τον αγώνα θα γίνει προπονητική ποδηλατοβόλτα 140 χλμ. με συνοδεία μελών της οργανωτικής μας επιτροπής στη διαδρομή Κνωσός-Φαιστός-Κνωσός με ώρα εκκίνησης 07:00 από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Οριο τερματισμού: Ανεξάρτητο

Για τους ποδηλάτες απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους είναι:

– Να έχουν κλείσει το 18ο έτος ηλικιακά.

– Το ποδήλατο να έχει περάσει από πρόσφατο τεχνικό έλεγχο, για την αποφυγή ανεπιθύμητων επιπλοκών.

– Να φέρουν μαζί τους αναπληρωματική σαμπρέλα, τρόμπα, αντιανεμικό και απαραίτητα κράνος,


 
 

Διαδρομή: Εκκίνηση από Κνωσό – Λεωφόροι Κνωσού – Δημοκρατίας – Δικαιοσύνης – Καλοκαιρινού – 62 Μαρτύρων Ηρακλείου -Μοιρών Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού – επιστροφή – περιφερειακή οδός -Μοιρών – Ηρακλείου – στην έξοδο από Αγ. Βαρβάρα προς Ηράκλειο στρίβουμε δεξιά προς Αγ. Θωμά – Αυγενική-  Βενεράτο – Δαφνές – βγαίνουμε στον περιφερειακό Μοιρών – Ηρακλείου – Γιόφυρος – 62 Μαρτύρων – Χανιόπορτα – Πλαστήρα – Όαση – Λ.Κνωσού – τερματισμός Κνωσός.

Προσοχή: Η συγκοινωνία των οχημάτων δεν θα διακοπεί και οι ποδηλάτες θα πρέπει να τηρούν για την δική τους ασφάλεια τον κώδικα οδικής συμπεριφοράς.

Επίσης, στο κομμάτι από Γιόφυρο και μέχρι την Κνωσό θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Ποδηλάτης που δε θα τηρεί τα παραπάνω θα αποκλείεται από την οργανωτική επιτροπή από την διοργάνωση.

Σταθμοί ανεφοδιασμού ποδηλασίας 140 χλμ.: Από την Κνωσό θα υπάρχει αυτοκίνητο συνοδείας που θα έχει νερό -ισοτονική-γλυκά-σταφίδες. Επίσης στην Φαιστό θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού με νερό -μπάρες-χυμούς- αναψυκτικά-ισοτονικά- και φαγώσιμα (παστίτσιο ) το ίδιο ισχύει και στην επιστροφή σας. Στην επιστροφή από Φαιστό και συγκεκριμένα  στις Μοίρες- Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας- στην Αλμυρή 26χλμ στην διακλάδωση προς Μούλια-Αγία Βαρβάρα- Διακλάδωση προς Αγ. Θωμά- περιοχή -Βενεράτο-Δαφνές -διασταύρωση προς Αθάνατους-Γιόφυρος- Χανιόπορτα (εθνικό στάδιο Ηρακλείου)- Όαση- Μπεντεβή τερματισμόσ (παστίτσιο σάντουιτσ κλπ.).

Επαθλα: Με την παραλαβή του αριθμού του αγώνα, ο κάθε ποδηλάτης θα παραλαμβάνει το δίπλωμα συμμετοχής του και την αναμνηστική μπλούζα, ενώ στον τερματισμό του θα λαμβάνει και το μετάλλιο για την συμμετοχή του.

 

Κόστος συμμετοχής

70 χλμ. τρέξιμο: 50€

140 χλμ. ποδηλατοδρομία: 25€

 

Για εγγραφές πατήστε εδώ

 

Οι συμμετοχές ολοκληρώνονται την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.

* Οι παραπάνω τιμές ισχύουν έως τις 5 Νοεμβρίου 2023. Από τις 6 Νοεμβρίου 2023 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2023, οι τιμές θα κυμαίνονται στα 30€ για την Ποδηλατοδρομία, και στα 60€ για το Τρέξιμο.

* Οι ποδηλάτες συμμετέχουν με δική τους ευθύνη.

* Υπενθυμίζουμε ότι ο αγώνας δεν έχει ανταγωνιστικό σκοπό.

Εκπτωση σε πλοία για μετακίνηση αθλητών εκτός Κρήτης: έκπτωση στην μετακίνηση αθλητών-συνοδών εκτός Κρήτης; με ΑΝΕΚ 40% και Μινωικές 30%.

Το Ξενοδοχείο Κρόνος μας παρέχει όλα αυτά τα χρόνια καλές τιμές και είναι πολύ κοντά (100m) στον τόπο αναχώρησης για την Φαιστό (τηλ. επικοινωνίας: 2810-287395).

Οσοι αθλητές του Μινωικού Αθλου έχουν συνοδό ή επιθυμούν να έχουν συνοδό από την οργανωτική μας επιτροπή σε όλη τη διαδρομή πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στην οργανωτική επιτροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία με τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου και υπεύθυνου των εκδηλώσεων.

Σπυρίδων Καμπαξής: 2810-344774, 6972016000, 6955547666.

 

 

Δημοφιλη Αρθρα