fbpx

Αγώνας 4.988 χιλιομέτρων γύρω από ένα τετράγωνο στη Νέα Υόρκη (pics & vid)

Νέα Υόρκη

Aν πιστεύετε πως έχετε δει, ακούσει ή έχετε πάρει μέρος στον πιο εξοντωτικό αγώνα υπεραπόστασης, ίσως αλλάξετε άποψη διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τον «Sri Chinmoy Self- Transcendence 3,100 Mile Race».

Όπως φανερώνει το όνομά του πρόκειται για αγώνα 3.100 μιλίων, δηλαδή 4.988 χιλιομέτρων, αλλά το εκπληκτικό είναι πού και πώς διεξάγεται; Φιλοξενείτε σε οικοδομικό τετράγωνο 804,5 μέτρων στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και οι συμμετέχοντες τρέχοντας γύρω από αυτό το blog, πρέπει να καλύψουν αυτά τα χιλιόμετρα σε διάστημα 52 ημερών! Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται ο μακρύτερος πιστοποιημένος αγώνας τρεξίματος στον κόσμο και όπως αναφέρεται στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανέβει στο Έβερεστ, αλλά μόλις 49, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν ολοκληρώσει αυτή τη δοκιμασία.

Ιδρυτής Ινδός διαλογιστής

Τον ξεχωριστό αυτόν αγώνα ξεκίνησε το 1997 ο Ινδός ποιητής, διαλογιστής και αθλητής Σρι Τσινμόι. (Sri Chinmoy), που υποστήριξε την «υπέρβαση του εαυτού», χρησιμοποιώντας την πνευματικότητα, για να ξεπεράσει τα όρια αυτού που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει.
«Είναι μια δοκιμή αντοχής, δύναμης, εσωτερικής αποφασιστικότητας και ταλέντου» δήλωσε ο διευθυντής αγώνα Sahishnu Szczesiul.

Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 52 ημέρες για να καλύψουν τα 3.100 μίλια (4.988 χιλιόμετρα), πράγμα που σημαίνει ότι ο καθημερινός μέσος όρος βγαίνει περίπου στα 59,6 μίλια (95,89 χλμ.). Τρέχουν, περπατούν και κάνουν βόλτες μεταξύ τις 6:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, υπολογίζεται δε πως καίνε σχεδόν 10.0000 ημερησίως. Τις υπόλοιπες έξι ώρες της ημέρας κοιμούνται, πλένονται και φροντίζουν τα πληγωμένα τους από τις φουσκάλες πόδια σε κοντινά καταλύματα. Βασική προϋπόθεση είναι πως στον αγώνα μετέχουν υπερμαραθωνοδρόμοι, που έχουν ολοκληρώσει αγώνα έξι ημερών.

Το τρικ για το επαναλαμβανόμενο τοπίο

Οι δρομείς πέρα από τα ατελείωτα χιλιόμετρα έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα προβλήματα και πρώτα από όλα αυτό το γύρω-γύρω στο blog των 804 μέτρων, με το επαναλαμβανόμενο τοπίο στο τσιμεντένιο πεζοδρόμιο που περιλαμβάνει ένα λύκειο και αθλητικές εγκαταστάσεις στην καρδιά του Κουίνς.

Για να ξεγελάσουν τα μάτια τους και να δώσουν νέο κίνητρο στην προσπάθειά τους, τι σκαρφίστηκαν, απλά τη μια ημέρα πηγαίνουν στη μια κατεύθυνση και την επόμενη στην αντίθετη. Σημειωτέο, το τετράγωνο που έχει το ρόλο της πίστας, δεν αποτελεί απαγορευμένη ζώνη από τους κατοίκους της περιοχής, υπολογίζεται πως καθημερινά κατακλύζεται από 2000 μαθητές.

Νέα Υόρκη

Με επτά συμμετοχές ο φετινός αγώνας

Η 25η έκδοση του αγώνα άρχισε στις 5 Σεπτεμβρίου με επτά δρομείς στην εκκίνηση και χθες ο Ιταλός, Αντρέα Μαρκάτο έφθασε πρώτος στην επίτευξη ου στόχου. Υπάρχει ακόμα ένας από την Ταϊβάν, ένας Ρώσος, ένας Ιάπωνας, ένας Ουκρανός, ένας Σλοβάκος και η μοναδική γυναίκα της παρέας, η Νεοζηλανδή, Χάριτα Ντέιβις που είπε: «Το απίστευτο είναι πως στο πέρασμα των ημερών το σώμα προσαρμοζόταν, γινόσουν πιο δυνατός».

Νέα Υόρκη

H συνταγή της επιτυχίας

«Σίγουρα υπάρχει η μονοτονία. Η πρώτη εβδομάδα είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά για το μυαλό. Αλλά μετά από λίγο το συνηθίζεις. Πρέπει να αποδεχτείς ότι κάθε μέρα θα είναι η ίδια», δήλωσε ο νικητής. Ακαδημαϊκός στην τετριμμένη καθημερινότητα, ο Μαρκάτο εξήγησε το σχέδιό του, που τον οδήγησε στην επιτυχία. «Μετά τις πρώτες 10 ημέρες ένιωσα ένα αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και χαράς, ήταν αυτό που με παρακίνησε να συνεχίσω. Αν το μυαλό σου είναι συγκεντρωμένο, μακριά από σκέψεις, φόβους ή ανησυχίες μπορείς να τα καταφέρεις». Μετά πήγε στα πρακτικά και εσείς πάρτε ιδέες: «Για περισσότερο από ένα μήνα έπαιρνα 10.000 περίπου θερμίδες την ημέρα σε μικρές μερίδες, ενώ έτρεχα ή περπατούσα. Στις 18 διαθέσιμες ώρες που είχαμε καθημερινά, δεν σταμάτησα ούτε μια φορά για να πάρω έναν υπνάκο, όπως έκαναν οι υπόλοιποι».

Νέα Υόρκη

 

Νίκη σε κάτι λιγότερο από 43 ημέρες

Ο Μαρκάτο ολοκλήρωσε τα 4.988 χλμ. σε 42 ημέρες, 17 ώρες και 38 λεπτά, βελτιώνοντας την καλύτερη επίδοσή του στον αγώνα κατά 18 ώρες, καθώς ήταν νικητής και το 2020. Πέτυχε την 3η καλύτερη επίδοση από τη δημιουργία της διοργάνωσης, με κορυφαία να παραμένει αυτή των 40 ημερών και εννέα ωρών από το 2015. Οι υπόλοιποι έξι από χθες είχαν περιθώριο άλλων 10 ημερών για να φθάσουν στον τερματισμό.

Δημοφιλη Αρθρα