fbpx

Νέος Αγώνας Υπεραπόστασης δρόμου 80χλμ. από την Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας

iRun

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η «Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας» τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προκηρύσσει για πρώτη φορά στην Ήπειρο, αγώνα υπεραπόστασης δρόμου 80 χιλιομέτρων προς τιμή του Ηπειρώτη ιερομόναχου Άνθιμου Αργυρόπουλου, από τα Θεοδώριανα, ο οποίος μύησε στην Φιλική Εταιρεία τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Διονύσιο Σολωμό.

Ο αγώνας έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου 2021.

Σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες του αγώνα τόσο στο iRunmag, όσο και στο επίσημο site της διοργάνωσης www.kriakourasrace.gr.

Ποιος ήταν όμως ο Ηπειρώτης ιερομόναχος Άνθιμος Αργυρόπουλος;

Ο εικονιζόμενος πίνακας του επτανήσιου Διονύσιου Τσόκου (1849) με θέμα τη μύηση αγωνιστών στη Φιλική Εταιρεία, είναι από τους πιο γνωστούς που σχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση κατά των Τούρκων. Στο ερώτημα, ποιοι «πρωταγωνιστούν» στον διάσημο πίνακα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τα εξής:

Ο αγωνιστής που έχει γονατίσει είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο ιερέας που τον ορκίζει στο Ευαγγέλιο είναι ο Άνθιμος Αργυρόπουλος, ο ιερομόναχος, ηγούμενος του μοναστηριού στα Θεοδώριανα Άρτας. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα γίνεται η μύηση του γέρου του Μωρηά παρουσία του θρυλικού Αναγνωσταρά (Αναγνώστης Παπαγεωργίου), στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Ζακύνθου, την 1η Δεκεμβρίου 1818.


 
 

Το 1793, ο Άνθιμος Αργυρόπουλος ιδρύει στο ορεινό, δύσβατο και απροσπέλαστο χωριό των Θεοδώριανων ένα μοναστήρι και σχολείο για να μορφώνονται τα παιδιά του χωριού. Όταν ο Αλή Πασάς κατάφερε μετά από αλλεπάλληλες πολιορκίες, αλλά και με προδοσία να υποτάξει το ηρωικό Σούλι, πολλοί αγωνιστές έφυγαν κυνηγημένοι στα γύρω χωριά. Τότε οι Μποτσαραίοι βρήκαν καταφύγιο στην Μονή του Αργυρόπουλου ο οποίος τους περιέθαλψε. Όταν ο Αλή Πασάς έμαθε τις δραστηριότητες του ιερομόναχου, τον συνέλαβε, τον αλυσόδεσε και τον έκλεισε για 18 χρόνια, όπως λέγεται, σε σκοτεινό μπουντρούμι με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του.

Μετά από θερμές παρακλήσεις ισχυρών οπλαρχηγών, ο Αργυρόπουλος απελευθερώθηκε και πήγε στην Κέρκυρα όπου γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη συνέχεια πήγε στη Ζάκυνθο ως εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκεί ορκίστηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Αναγνωσταρά, τον υπεύθυνο της Αόρατης Αρχής. Από τότε αρχίζει συστηματικά να στρατολογεί και να ορκίζει τους οπλαρχηγούς της επανάστασης μεταξύ των οποίων και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος είχε καταφύγει στην Ζάκυνθο κυνηγημένος από τους Τούρκους. Όρκισε ακόμη τον Διονύσιο Σολωμό, καθώς επίσης και άλλους αγωνιστές της επανάστασης, όπως τον Νικηταρά και τον Πετμεζά.

Στο βιβλίο, «Μνήμη του Σουλίου», ο Βασίλης Κραψίτης γράφει: «Ο Διονύσιος Σολωμός έδωκε τον όρκο του φιλικού μπροστά στον θρυλικό μονόφθαλμο Ηπειρώτη Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Αργυρόπουλο, εφημέριο τότε του ναού που είχε ορκίσει όλους σχεδόν τους φιλικούς που μυήθηκαν στη Ζάκυνθο, ντόπιους και ξένους, που ζούσαν τότε εκεί».

Ο Αργυρόπουλος πέθανε τυφλός στη Ζάκυνθο στις 20 Ιανουαρίου 1847, χωρίς να προλάβει να δει την ιδιαίτερη πατρίδα του την Άρτα ελεύθερη, καθώς απελευθερώθηκε το 1881.

(Με πληροφορίες από το www.mixanitouxronou.gr)

  • Yπενθυμίζουμε ότι η «Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας» διοργανώνει τον Αύγουστο στα Θεοδώριανα Άρτας τον ορεινό αγώνα “Στην σκιά του Κριάκουρα”, με διαδρομές 10, 22 και 40 χιλιομέτρων.

Δημοφιλη Αρθρα