fbpx

Amazean Jungle Thailand by UTMB®: Trail running στη ζούγκλα της Ταϊλάνδης!

Ένα τριήμερο με 5 αγώνες για κάθε επίπεδο και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις

Reporter
Amazean Jungle Thailand 2024

Το Amazean Jungle Thailand είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση στις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, υπό τη σκέπη και με την οργανωτική σφραγίδα του UTMB. Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 3-5 Μαΐου στην περιφέρεια της Betong, προσελκύοντας αθλητές από όλο τον κόσμο, στους 5 αγώνες που περιλαμβάνει η διοργάνωση, για κάθε επίπεδο δρομέα.

Οι αγώνες ξεκινούν από τη σήραγγα Betong Mongkollit, την μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ταϊλάνδη, μήκους 268 μέτρων και τερματίζουν στο κέντρο της πόλης Betong. Κάθε αγώνας διεξάγεται σε ένα ενιαίο στάδιο, με το δικό του ρυθμό και εντός χρονικού ορίου.

Στον Betong 140, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόσταση της διοργάνωσης (περίπου 148 χλμ. και 8.460μ. θετικής υψομετρικής), οι αθλητές που συμμετείχαν δοκιμάστηκαν σκληρά μέσα σε ένα διήμερο απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Οι δρομείς αντιμετώπισαν την καυτή ζέστη και τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της ζούγκλας, ένα ομιχλώδες πρωινό, συνθήκες που ώθησαν τα ψυχικά και σωματικά τους όρια στα άκρα.

Στην κατηγορία των ανδρών, ο Gediminus Grinius από τη Λιθουανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κατακτώντας τη νίκη με χρόνο ρεκόρ 24:23:36, καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ του Νεπαλέζου Sangé Sherpa. Ο Sangé πραγματοποίησε και φέτος μια δυνατή εμφάνιση, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση, με τον Michal Lesniak από την Πολωνία να συμπληρώνει το βάθρο των νικητών του Betong 140.

Στις γυναίκες κυριάρχησε η Man Yee Cheung από το Χονγκ Κονγκ, η οποία πέρασε τη γραμμή τερματισμού ως ακλώνητο φαβορί, με χρόνο 30:25:13. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η θρυλική Ιταλίδα ultra runner, Francesca Canepa (μεγάλη νικήτρια του UTMB® το 2018), ενώ η Nutcha Phalee από την Ταϊλάνδη κατέκτησε την τρίτη θέση.

 

Αποφασιστικότητα και ιδιαίτερη αντοχή στο επίκεντρο 

Ο Πολωνός αθλητής της Dynafit, Michal Lesniak, επέδειξε απίστευτο σθένος και αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια της απαιτητικής διαδρομής των 148 χιλιομέτρων, για να προηγηθεί του περσινού πρωταθλητή του Betong 50. Εξασφάλισε επάξια την τρίτη θέση στην γενική κατηγορία με χρόνο 28:40:31.

Η πρωταθλήτρια του UTMB το 2018, Francesca Canepa, κατάφερε να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες του αγώνα αλλά και κάποια προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκειά του. Η εμπειρία και το θάρρος της 53χρονης αθλήτριας έλαμψαν, καθώς πέρασε τελικά τη γραμμή τερματισμού ως η δεύτερη γυναίκα και στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης.

Η τρίτη νικήτρια, Nutcha Phalee από την Ταϊλάνδη, εκπροσώπησε τη χώρα της στο βάθρο του Betong 140, κάνοντας το λαό της περήφανο που κατόρθωσε να κατακτήσει μια τόσο σημαντική διεθνή διάκριση. Επίσης, ο δημοφιλής αθλητής στην Ταϊλάνδη, Mohammadalee Binlateh, τερμάτισε τέταρτος στους άνδρες (5η θέση γεν. κατηγορία), δίνοντας και αυτός μεγάλη χαρά στο κοινό της Betong.

Amazean Jungle Thailand


Διαβάστε ακόμα: Ευ Ζην: «Ετοιμάζουμε αγώνα by UTMB στην Ελλάδα!»


Betong 100: Νέοι Ήρωες και νέα ρεκόρ!

Στον Betong 100 (απόσταση 106 χλμ. και 5.860μ. υψομετρικής) διακρίθηκαν θεαματικά οι Ασιάτες αθλητές, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ του διεθνή αγώνα ορεινού υπερμαραθωνίου.

Ο Κινέζος Disi Liang στέφθηκε νικητής, κατακτώντας την απαιτητική διαδρομή των 106 χιλιομέτρων με χρόνο 15:39:09. Η Hau Ha Thi από το Βιετνάμ ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στις γυναίκες, κυριαρχώντας εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού στην κατηγορία της και περνώντας τη γραμμή τερματισμού σε χρόνο ρεκόρ, στις 16 ώρες, 12λ. 30″. Αξίζει να σημειωθεί ότι τερμάτισε επίσης στην εντυπωσιακή 2η θέση της γενικής κατάταξης!

Πολύ πίσω από την Hau Ha Thi ακολούθησαν οι Hang Le (Βιετνάμ) και Siok Har Lim (Μαλαισία) εξασφαλίζοντας τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, στην κατηγορία των γυναικών. Στους άνδρες, οι Yutaro Yokochi (Ιαπωνία) και Nhon Do (Βιετνάμ) πραγματοποίησαν εντυπωσιακές εμφανίσεις για να κατακτήσουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στο βάθρο του Betong 100.


Διαβάστε την Εμπειρία: Μαρούσα Φίκια στο UTMB: «Ο ομορφότερος αγώνας της ζωής μου»


 
 

Οι Βιετναμέζοι αθλητές με αξιοσημείωτη δύναμη και επιμονή στο δύσκολο Betong 100, εξασφάλισαν τρεις από τις έξι θέσεις του βάθρου. Η κυριαρχία τους στον απαιτητικό αγώνα της Ταϊλάνδης υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυνατότητες των αθλητών του Βιετνάμ, αποδεικνύοντας ότι έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στον κόσμο των υπεραποστάσεων.

Ο 29χρονος Disi Liang (812 ITRA Index) και η 35χρονη Hau Ha Thi (753 ITRA Index) είναι τα ανερχόμενα αστέρια που με τις εμφανίσεις τους στο Betong 100 εδραιώνουν περαιτέρω τη διεθνή αναγνώρισή τους. Οι νίκες τους είναι απόδειξη του εξαιρετικού ταλέντου και της αφοσίωσης που δείχνουν στο ιδιαίτερα δύσκολο αγώνισμα.

Speedy Race Betong 50: Νέα ρεκόρ διαδρομής με τερματισμούς κάτω των 5 ωρών!

Το Speedy Race Betong 50 ανταποκρίθηκε στο όνομά του, με συναρπαστική ταχύτητα και εντυπωσιακά ρεκόρ! Ο τρίτος κατά σειρά απόστασης αγώνας του Amazean Jungle Thailand γνώρισε μια ιστορική στιγμή, καθώς οι τρεις πρώτοι που τερμάτισαν κατέρριψαν το ρεκόρ αγώνα, ολοκληρώνοντας την απαιτητική διαδρομή των 56 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 5 ώρες! Ο Tao Luo από την Κίνα κυριάρχησε, σημειώνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 5:38:33. Ακολούθησαν οι Peiquan You (Κίνα) και Davide Liu (Ιταλία), εξασφαλίζοντας τις επόμενες θέσεις στο βάθρο. Αυτοί οι εξαιρετικοί αθλητές έχουν όλα τα προσόντα με το μέρος τους για να γίνουν τα μελλοντικά αστέρια στην παγκόσμια σκηνή των ορεινών υπεραποστάσεων.

Την ίδια απίστευτη αποφασιστικότητα έδειξαν και οι αθλήτριες που συμμετείχαν, παλεύοντας με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η Βελγίδα Vanja Cnops που τερμάτισε σε 7:25:03 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια,  ακολουθούμενη από την Κινέζα Jiangrong Yuan και την Elena Anisimova από τη Ρωσία. Και οι τρεις γενναίες αθλήτριες τερμάτισαν με χαμόγελα, μια απόδειξη του σθένους και της επιμονής τους.

Το Speedy Race Betong 50 ανέδειξε, επίσης, εξαιρετικές επιδόσεις από Ταϊλανδούς αθλητές. Οι πρώτοι δύο Ταϊλανδοί άνδρες που τερμάτισαν άφησαν το στίγμα τους στον αγώνα. Ένα σημαντικό μέρος όσων τερμάτισαν τα 56χλμ. πέρασαν τη γραμμή τερματισμού το σούρουπο, με το ημίφως από τα φώτα του δρόμου να δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα!

 

Betong 25: Τα ρεκόρ πέφτουν και οι πρωταθλητές ανεβαίνουν!

Το Betong 25 ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τις καλύτερες συνθήκες για έναν συναρπαστικό και ανταγωνιστικό αγώνα! Ξεχώρισε η επίδοση ρεκόρ του Tiago Viera από την Πορτογαλία, ο οποίος κυριάρχησε στον αγώνα των 26χλμ. με τον εκπληκτικό χρόνο 2:30:37, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 30 λεπτά! Ακολούθησαν μετά οι Yih Sua (Μαλαισία) και Nobuhito Kubo (Ιαπωνία), προσθέτοντας στη διεθνή διάσταση του βάθρου.

Στις γυναίκες έγινε ένας εξίσου συναρπαστικός αγώνας, με την Ταϊλανδή αθλήτρια Yupa Salee να σπάει το ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 3:36:57 και να κατακτά τον τίτλο του εγχώριου πρωταθλήματος. Την ακολούθησαν στις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου οι Pengjia Chen (Κίνα) και Prissana Machuay (Ταϊλάνδη).

Amazean Jungle

Amazean Jungle Thailand by UTMB®: Μια ιστορία επιτυχίας στην 3η έκδοσή της

Το Amazean Jungle Thailand by UTMB® (AJTUTMB) συνεχίζει να μεγαλώνει σε αντίκτυπο μετά την επιτυχημένη τρίτη έκδοσή του (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης “Zero 2022”). Ο ενθουσιασμός της κοινότητας του Betong ήταν εμφανής στην πορεία προς την τελική διεξαγωγή της διοργάνωσης, αναγνωρίζοντας τη δύναμη του AJTUTMB για να αναζωογονήσει τον τουρισμό, να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να αναδείξει τη μοναδική ομορφιά της νοτιότερης επαρχίας της Ταϊλάνδης.

Στο φετινό AJTUTMB διαπιστώθηκε μια σημαντική αύξηση των διεθνών συμμετοχών και επισκεπτών. Σχεδόν 50 διαφορετικά έθνη εκπροσωπήθηκαν, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη παγκόσμια απήχηση της εκδήλωσης. Από τις γειτονικές χώρες της Μαλαισίας και του Βιετνάμ παρευρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός θεατών, δημιουργώντας μια συνεχώς ζωντανή ατμόσφαιρα στους τερματισμούς. Αρκετοί δρομείς από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συμμετείχαν στους αγώνες, εδραιώνοντας περαιτέρω τη διεθνή παρουσία του AJTUTMB. Το Night Run του Σαββάτου παρουσίασε μια αύξηση 83% στις συμμετοχές με σχεδόν 2.000 δρομείς και περιπατητές.

Η προσθήκη παράλληλων αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Thai Kick Boxing και η παραδοσιακή τοξοβολία πάνω σε άλογο, έκαναν ακόμα περισσότερο “ελκυστική” τη διοργάνωση. Όπως, επίσης, και η πολυσύχναστη τοπική αγορά της Betong, που συνέβαλε στη ζωηρή ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες. Μία ακόμα σημαντική στιγμή του φετινού AJTUTMB ήταν η αποκάλυψη του «Outdoor Experience Hub», στο ανακαινισμένο πρώην σπίτι του Κυβερνήτη της πόλης, που μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο για να φιλοξενεί την ιστορία του θεσμού, διάφορες δράσεις και ενημερώσεις για την υγιεινή ζωή και τις δραστηριότητες περιπέτειας αλλά και να προωθεί τη δημιουργικότητα της τοπικής νεολαίας.

Κείμενο/Φωτογραφίες/Βίντεο: UTMB
Πληροφορίες: ICARUS Sports

 

Δημοφιλη Αρθρα