fbpx

Μαραθώνιος Ντουμπάι: Θριάμβευσαν οι Αιθίοπες – Ρεκόρ διαδρομής στο ντεμπούτο της η Κετέμα

H Τίγκιστ Κετέμα έκανε το ταχύτερο ντεμπούτο που έχει γίνει ποτέ από γυναίκα σε μαραθώνιο

iRun
Τίγκιστ Κετέμα

Σε μια εκπληκτική επίδειξη αθλητικής ικανότητας, οι Αιθίοπες δρομείς Κετέμα και Γκομπένα σηματοδότησαν το ντεμπούτο τους σε μαραθώνιο με νίκες-ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Ντουμπάι, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου. Η 25χρονη αθλήτρια, μάλιστα, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου στην πρώτη της επίσημη εμφάνιση στο αγώνισμα.

Η Τίγκιστ Κετέμα, από ελίτ αθλήτρια στα 800 μέτρα έκανε το ντεμπούτο της στον μαραθώνιο του Ντουμπάι, καταρρίπτοντας το ρεκόρ διαδρομής των γυναικών με χρόνο 2:16:07, κατατάσσοντάς την στην 8η θέση της παγκόσμιας λίστας όλων των εποχών. Πέτυχε το ταχύτερο ντεμπούτο που έχει γίνει ποτέ από γυναίκα, μπροστά από το 2:16:49 της Λετέσενμπετ Γκίντεϊ από τη Βαλένθια το 2022.

Εν τω μεταξύ, ο 19χρονος Αντίσου Γκομπένα, πρώην ακοντιστής, εξέπληξε πολλούς κερδίζοντας τον αγώνα των ανδρών σε χρόνο 2:05:01.

Κετέμα Γκομπένα Dubai

Κετέμα και Γκομπένα θριάμβευσαν στο ντεμπούτο τους σε μαραθώνιο, στον 23o Dubai Marathon

Ο Μαραθώνιος του Ντουμπάι, γνωστός για τη σούπερ επίπεδη διαδρομή του κατά μήκος του Jumeirah Beach Road, έχει καθιερωθεί για… ντεμπούτο νικητών! Η 23η έκδοση του αγώνα αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη, δεδομένου του εξαιρετικού ανταγωνισμού και της περιορισμένης εμπειρίας στις μεγάλες αποστάσεις των δύο νικητών.

Ποια είναι η Τίγκιστ Κετέμα

Η Κετέμα, γνωστή για τις επιδόσεις της στα 800 και 1500 μέτρα, ξεπέρασε έμπειρους μαραθωνοδρόμους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ντέρα Ντίντα και Ρούτι Άγκα, για να διεκδικήσει τη νίκη της. Η αποφασιστική της κίνηση στα τελευταία πέντε χιλιόμετρα του αγώνα άφησε την Άγκα πίσω με διαφορά άνω των δύο λεπτών, με χρόνο τερματισμού 2:18:09, και την περσινή νικήτρια Ντίντα στην τρίτη θέση με 2:19:29.

Η πρώην πρωταθλήτρια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ20 στα 800 μέτρα, εισήλθε στο στίβο των μεγάλων αποστάσεων κερδίζοντας τον αγώνα 10 χλμ. “Great Ethiopian Run” το 2022. Μόλις 18 μήνες πριν, ο χρόνος της θα ήταν επίσης ρεκόρ Αιθιοπίας, αλλά τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας όλων των εποχών της χώρας της πίσω από την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Τίγκιστ Ασέφα και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αμάνε Μπερίσο.

«Δεν περίμενα να κερδίσω τον πρώτο μου μαραθώνιο», δήλωσε η ίδια. «Μετακινήθηκα στο αγώνισμα του μαραθωνίου μόνο επειδή δεν είχα τα αποτελέσματα που ήθελα στα 800μ. και στα 1500μ.» συμπλήρωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Από μέτριος ακοντιστής, ελίτ μαραθωνοδρόμος

Στην κούρσα των ανδρών, η επιθετική προσέγγιση του Αντίσου Γκομπένα απέδωσε καρπούς. Παρά το γεγονός ότι ήταν αρχάριος με μόλις δύο χρόνια σοβαρής προπόνησης στο τρέξιμο, η επιμονή του και ο στρατηγικός του ρυθμός ξεπέρασαν το μπλοκ των πιο έμπειρων ανταγωνιστών του. Η μεταμόρφωσή του από έναν μέτριο ακοντιστή σε πρωταθλητή του μαραθωνίου αποτελεί απόδειξη της επιρροής και της καθοδήγησης της οικογένειάς του, ιδιαίτερα της θείας του Ρούτι Άγκα. H Αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων ήταν η νικήτρια στον Μαραθώνιο του Τόκιο το 2019 και εξασφάλισε άλλους πέντε τερματισμούς σε τρεις Majors μαραθωνίους.

Και οι δύο νικητές απέδωσαν την επιτυχία τους στην αυστηρή προπόνηση και στην ομάδα υποστήριξής τους. Ο προπονητής της Κετέμα, ο Gemedu Dedefo, ο οποίος προπονεί και άλλους κατόχους παγκόσμιων ρεκόρ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάβασή της στους μαραθωνίους.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την κυριαρχία των αθλητών της Ανατολικής Αφρικής στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ιδίως εκείνων από την Αιθιοπία και την Κένυα, οι οποίοι επωφελούνται από την προπόνηση σε υψόμετρο.

Δημοφιλη Αρθρα