Εγκρίθηκε και αναρτήθηκε το πολυαναμενόμενο πρωτόκολλο του ΣΕΓΑΣ για τους αγώνες δρόμου εκτός σταδίου, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Αποφασίστηκε ότι ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά αγώνα θα είναι οι 5.000 δρομείς.
Μερικοί από τους κανόνες διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας λόγω της πανδημίας του νέου κορoνοϊού θα είναι:
- σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας μέχρι την εκκίνηση,
- ειδική σήμανση στο οδόστρωμα για το πού θα σταθεί κάθε δρομέας ώστε να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου με τον διπλανό του,
- ονομαστική τοποθέτηση δρομέων σε κάθε σειρά για λόγους πιθανής ιχνηλάτησης εάν υπάρξει κρούσμα.
Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος έχει οριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου έπειτα από αναβολή, δεν επηρεάζεται πολύ από τον περιορισμό, καθώς πέρυσι 5.577 δρομείς τερμάτισαν σε αυτή την απόσταση. Εφόσον τα ίδια μέτρα ισχύσουν και για τον Μαραθώνιο της Αθήνας στις 8 Νοεμβρίου, η αλλαγή θα είναι εμφανής. Το 2019 οι δρομείς που κάλυψαν την απόσταση των 42,195 χιλιομέτρων ξεπέρασαν τις 16.000.
Η πανδημία οδήγησε στην ακύρωση μεγάλων αντίστοιχων αθλητικών διοργανώσεων του εξωτερικού. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης ματαιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του και τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να διεξαχθεί ούτε ο αντίστοιχος φημισμένος αγώνας στο Βερολίνο. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος είχε δηλώσει ότι παραμένει αισιόδοξος για την πραγματοποίηση του Ημιμαραθωνίου και του Μαραθωνίου στην Αθήνα.
Το πρωτόκολλο διεξαγωγής που έχει γίνει δεκτό προβλέπει ότι οι δρομείς θα κατανέμονται σε μπλοκ των 500 ατόμων, σε ζώνες έκτασης τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικών μέτρων πριν από την εκκίνηση.
Η τοποθέτησή τους σε κάθε σειρά θα γίνεται ονομαστικά, ενώ δεν θα υπάρχει κοινό σήμα εκκίνησης για όλους. Θα ξεκινάει κάθε σειρά ξεχωριστά, αφού όσοι δρομείς προηγούνται θα έχουν ήδη διανύσει απόσταση 6-8 μέτρων. Η κατάταξη των δρομέων θα γίνεται βάσει του καθαρού χρόνου, όπως αυτός θα προκύπτει από το ειδικό τσιπάκι που έχουν στον αριθμό συμμετοχής.
Μόνο οι αθλητές του πανελληνίου πρωταθλήματος θα λάβουν ταυτόχρονη εκκίνηση, εφόσον έχουν προσκομίσει βεβαίωση γιατρού (τουλάχιστον δύο ημερών πριν από τον αγώνα) ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου COVID-19. Μία από τις σκέψεις, η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε, ήταν να γίνουν τεστ σε όλους τους αθλητές του πανελλήνιου πρωταθλήματος πριν από τον αγώνα.
Στους δρομείς συνιστάται να φορούν μάσκα μέχρι την εκκίνηση, την οποία μετά θα μπορούν να απορρίπτουν. Οι τσάντες με τον ρουχισμό τους θα ψεκάζονται με απολυμαντικό διάλυμα μόλις παραλαμβάνονται από τους εθελοντές του αγώνα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, συνιστάται στους δρομείς ακόμη και όσο τρέχουν να κρατούν μεταξύ τους αποστάσεις 1,5 μέτρου, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολα δεδομένης της φύσης του αγωνίσματος.
Πέρα από αθλητικό γεγονός, ο Μαραθώνιος έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για την Αθήνα. Βάσει των περσινών στοιχείων εκτιμάται ότι μέσα σε ένα πενθήμερο κινήθηκαν στην πόλη ποσά της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ από τους δρομείς και τους συνοδούς τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αρχαιολογικούς χώρους και εμπορικά καταστήματα. Φέτος, λόγω των περιορισμών, το οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης αναμένεται να είναι συρρικνωμένο.