fbpx

La Sportiva Akyra: Ένας πιστός σύντροφος για… «βουνίσιους»

iRun

La Sportiva, μια εταιρία που γεννήθηκε το 1928, με μακρά ιστορία που αντέχει στο χρόνο. Μετά από 90 χρόνια ζωής, αντί να εμφανίζει κάμψη και σημεία φθοράς, αντιδρά με θάρρος και αποφασιστικότητα, προσαρμόζεται στις επιταγές των καιρών, εξελίσσεται συνεχώς επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και προχωρά ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον σε Ευρώπη και Αμερική.

Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε ότι είναι φυσιολογικό η La Sportiva να κατασκευάζει στις μέρες μας, μερικά από τα πιο επιτυχημένα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό. Και αν τα ιστορικά στοιχεία δε σας έπεισαν, πηγαίνετε στην εκκίνηση οποιουδήποτε αγώνα ορεινού τρεξίματος και μετρήστε πόσοι εκ των συμμετεχόντων εμπιστεύονται τα πόδια τους σε προϊόντα της εταιρείας.

Τα Ultra Raptor έχουν δημιουργήσει το δικό τους κοινό και έτσι συνήθως έχουν την πλειοψηφία στις προτιμήσεις, φαινόμενο που εσχάτως απειλείται από τα ιδιαίτερως επιτυχημένα Akasha. Όμως οι επιλογές που προσφέρει η La Sportiva καλύπτουν όλα τα γούστα, καθώς εκτός των προαναφερθέντων Akasha και Ultra Raptor, τη γκάμα της συμπληρώνει ένα πλήθος επιλογών όπως τα Helios 2.0, Helios SR, Bushido, Mutant και άλλα. Τα σημαντικά όμως νέα στη γκάμα της La Sportiva έχουν όνομα και αυτό είναι Akyra.

 
 

Εξωτερικό μέρος

Σύμφωνα με τη La Sportiva το εξωτερικό μέρος του παπουτσιού αποτελείται από τρία στρώματα. Το έξω στρώμα κατασκευάζεται από το αρκετά ανθεκτικό πλαστικό TPU (TPU MicroLite Skeleton) που ως ρόλο έχει να ακολουθεί την κίνηση του ποδιού, από το σύστημα Flex-Guard επιφορτισμένο με το ρόλο της προστασίας από τις πέτρες και τις ρίζες και από ένα επιπρόσθετο στρώμα, το οποίο η εταιρεία ονομάζει TrailCage System και είναι τοποθετημένο σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία με γνώμονα την προστασία.

Επιπλέον αυτών των τριών στρωμάτων έμπροσθεν των δαχτύλων έχει τοποθετηθεί σκληρό πλαστικό για να προσφέρει τη μέγιστη κάλυψη. Εσωτερικά όλων αυτών βρίσκεται το διαπνέον, ελαστικό και πολύ άνετο υλικό Air Mesh. Γενικά όλη η κατασκευή του εξωτερικού μέρους αποπνέει ανθεκτικότητα και προστασία ασχέτως του τι θα βρεθεί στο διάβα του.

Από πλευράς άνεσης το Akyra παρέχει αρκετό χώρο στα πόδια και γενικώς δε δείχνει να τα «καταπιέζει» πουθενά, συνεχίζοντας στο δρόμο των παπουτσιών «ικανού όγκου» τάση που εγκαινίασε η εταιρεία με το Akasha. Το μόνο σημείο που χρήζει προσοχής είναι η επιλογή μεγέθους. Καλύτερα να προτιμηθεί μισό νούμερο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα La Sportiva.

Γενικότερα το Akyra είναι φοβερά άνετο και τα πόδια «αναπαύονται» μέσα του με ιδιαίτερη ευκολία, χωρίς να δημιουργούνται φουσκάλες και άλλα δυσάρεστα φαινόμενα. Επίσης και η γλώσσα του Akyra είναι πολύ άνετη, καθώς για την κατασκευή της έχει χρησιμοποιηθεί αρκετό αφρώδες υλικό. Συνέπεια αυτού είναι να μη νοιώθει το πόδι την ένταση με την οποία έχουν σφιχτεί τα κορδόνια όσο μακριά και να πάει ο δρομέας.
Από την άλλη αρκετά σφικτός και με περιορισμένο χώρο, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται δυσάρεστος, είναι ο τρόπος που φιλοξενεί τον αχίλλειο τένοντα το πίσω μέρους της κατασκευής.

Μεσόσολα – Εξώσολα


 
 

Η μεσοσόλα του Akyra είναι κατασκευασμένη από EVA με οπίσθιο ύψος τα 25 mm εμπρόσθιο στα 16 mm. Με την επιλογή των 9mm διαφοράς μεταξύ εμπρόσθιου και οπίσθιου μέρους η La Sportiva ήθελε να προσδώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο Αkyra, χαρακτηριστικά που σίγουρα θα εκτιμήσουν όλοι οι δρομείς σε τερέν με μεγάλες κλίσεις. Επίσης η μεσόσολα είναι καλυμμένη εξωτερικά με σκληρό πλαστικό το οποίο συμβάλει σημαντικά στο να αποκτήσει η κατασκευή μεγάλη πλευρική σταθερότητα και προστασία.

Η εξωτερική σόλα είναι πραγματικά αντίστοιχη της ιστορίας της εταιρείας. Σε αυτήν χρησιμοποιείται αυτό το υλικό που η La Sportiva ονομάζει FriXion Red με μια όμως πρωτότυπη διανομή των «τακουνιών» τους, ώστε να διατηρούν όσο περισσότερα από αυτά είναι δυνατόν την επαφή τους με το έδαφος. Στις περιοχές υψηλότερης φθοράς, εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος της εξώσολας (κόκκινα τμήματα της εξώσολας) τα «τακούνια» των Akyra είναι σχήματος εξαγώνου, ενώ στο υπόλοιπο παπούτσι τα τακούνια είναι ασύμμετρα.
Κοινή συνισταμένη και στις δυο περιοχές είναι πως τα «τακούνια» είναι ιδιαιτέρως βαθιά. Επίσης εδώ είναι τοποθετημένο το Impact Brake System το οποίο στοχεύει να μειώσει κατά το δυνατόν τις αρνητικές επιδράσεις του εδάφους. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων στην εξώσολα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πρόσφυσης και ιδιαιτέρως τη μεγιστοποίησή της στις κατωφέρειες.

Τρέχοντας με το Akyra

Προστασία, Ασφάλεια, Ποιότητα. Τα Akyra σχεδιάστηκαν με γνώμονα την προστασία και αυτό
είναι έκδηλο από το πρώτο κιόλας μέτρο. Όπως έκδηλο είναι, πως για να το καταφέρουν
αυτό οι σχεδιαστές της εταιρείας δε λυπήθηκαν πουθενά τα υλικά, και δεν έκαναν παραχωρήσεις στην ποιότητά τους.

Το υψηλό heel to toe drop απορροφά ένα μέρος της κρούσης με το έδαφος κάνοντας φοβερά πιο εύκολη τη δουλειά του αχίλλειου τένοντα και του γαστροκνημίου και μάλιστα ακόμα και αν κάποιος τρέχει με το μετατάρσιο. Το εξωτερικό μέρος προστατεύει σχεδόν από ότι πέτρα ή ρίζα βρεθεί στο δρόμο του, αλλά και ως ένα σημείο αποτρέπει και την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στο εσωτερικό του. Το πλαστικό προστατευτικό στο εμπρόσθιο μέρος παίζει τέλεια το ρόλο του «προφυλακτήρα» από ατυχή λακτίσματα. Το μοναδικό κόστος αυτής της τόσο συμπαγής κατασκευής είναι το λίγο αυξημένο βάρος από το μέσο όρο της κατηγορίας. Το βάρος όμως είναι αναπόφευκτο με τόση ποσότητα ποιοτικών υλικών σε κάθε εκατοστό της κατασκευής.

Το πάχος και τα υλικά της εξώσολας είναι τέτοια που τρέχεις χωρίς να δίνεις και ιδιαίτερη σημασία για το τι βρίσκεται από κάτω και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη rockplate στη μεσόσολα. Μάλιστα αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως αποτελεσματική εξώσολα με τα βαθιά «τακούνια» έχουν ως αποτέλεσμα ο δρομέας όσο περνά ο χρόνος με τα Akyra να κάνει κάθε βήμα στο μονοπάτι όλο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πραγματικά μοναδικός συνδυασμός πρόσφυσης και ανθεκτικότητας, με μόνο ίσως μελανό σημείο το ότι σε ιδιαίτερα υγρά τερέν δεν αποβάλλουν εύκολα την παχιά λάσπη που προσκολλάται σε αυτά.

Το σκληρό πλαστικό που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά της μεσόσολας προστατεύει από τα πλευρικά φορτία και μάλιστα προσφέροντας σημαντική υποστήριξη, τόση που θα βοηθήσει τους όχι και τόσο εξοικειωμένους με τα μονοπάτια να νοιώσουν ασφάλεια και γιατί όχι και να επιταχύνουν.

Τα La Sportiva Akyra τελικά…

Είναι φτιαγμένα για long run και μάλιστα με χαρακτηριστικά που θα εκτιμήσουν και δρομείς λίγο μεγαλύτερου βάρους. Μιλάμε βέβαια για μια κατασκευή για αμιγώς «βουνίσια» χρήση. Τα Akyra θα σας συντροφεύσουν στο βουνό με όλους τους τρόπους, είτε τρέχετε είτε ορειβατείτε. Δεν είναι όμως τα παπούτσια που θα σας οδηγήσουν από το σπίτι σας μέχρι το μονοπάτι. Τα Akyra σιχαίνονται την άσφαλτο και αυτό φαίνεται γρήγορα, καθώς η μεσόσολά τους όσο λειτουργική είναι στα μονοπάτια τόσο σκληρή και άκαμπτη είναι στην άσφαλτο. Αλλά στην τελική ποιος νοιάζεται; Πολύ λίγοι θα αγοράσουν τα Akyra για κάτι λιγότερο από πολύωρες περιπλανήσεις στο περιβάλλον τους… δηλαδή στο βουνό.
Αν θέλετε παπούτσια βουνού που θα σας συντροφεύσουν σε μεγάλης διάρκειας εξορμήσεις και σε ιδιαίτερες τεχνικές διαδρομές δίνοντάς σας άνεση, ασφάλεια, προστασία και μοναδική πρόσφυση ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες τότε στα Akyra θα βρείτε έναν πιστό και τίμιο σύντροφο.

Δημοφιλη Αρθρα