fbpx

Olympus Marathon: Με τι παπούτσια έτρεξαν οι κορυφαίοι;

Σελέτης, Νούλας και Αγνουσιώτης μιλούν για τα παπούτσια της La Sportiva που τους οδήγησαν στη διάκριση στον 19ο Olympus Marathon

Newsroom
Σελέτης Νούλας Αγνουσιώτης La Sportiva

Μετά την άκρως επιτυχημένη τους παρουσία στον φημισμένο Olympus Marathon που διεξήχθη το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, οι Δημήτρης Σελέτης (1η θέση), Βαγγέλης Νούλας (5η θέση) και Χρήστος Αγνουσιώτης (7η θέση) μας εισάγουν στον κόσμο της La Sportiva, αποκαλύπτοντάς μας μεταξύ άλλων τα μοντέλα που προτιμούν, τα κριτήρια για ένα καλό παπούτσι, τι χρησιμοποιούν στις προπονήσεις και τι γίνεται όταν ένα ζευγάρι ολοκληρώσει τον κύκλο του!

Οι τρεις σπουδαίοι δρομείς που διακρίθηκαν στο 19ο Olympus Marathon, απάντησαν σε 7 ερωτήσεις του iRun, για τα παπούτσια της La Sportiva που τους βοήθησαν να φτάσουν στην επιτυχία!

Δημήτρης Σελέτης νικητής Olympus Marathon

Δημήτρης Σελέτης, νικητής του Olympus Marathon 2023

1) Ποιο είναι το βασικότερο κριτήριο με το οποίο επιλέγεις το παπούτσι για κάποιον αγώνα ή τερέν;

Δημήτρης Σελέτης: Να είναι σταθερό, άνετο και ελαφρύ. Να μην έχει ολίσθηση και να είναι ανθεκτικό και σίγουρο.

 
 

Βαγγέλης Νούλας: Η επιλογή του σωστού παπουτσιού παίζει σημαντικό ρόλο για να αποφεύγουμε τυχόν τραυματισμούς ή ενοχλήσεις στα πόδια, αλλά και για να κάνει το τρέξιμό μας πιο ευχάριστο.
Προσωπικά, το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού είναι η προστασία από τους κραδασμούς, η άνετη εφαρμογή στο πόδι, η διαπνοή, η πρόσφυση και η σταθερότητα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Οι απαιτήσεις που έχω από ένα παπούτσι είναι απλές και ουσιαστικές. Eνα από τα βασικότερα κριτήρια είναι η σταθερότητα που θα μου προσφέρει στα τεχνικά μονοπάτια. Η απορροφητικότητα που θα δώσει στο πέλμα μου και φυσικά η άνεση. Η πραγματική ευτυχία για έναν αθλητή βουνού είναι να βρει ένα παπούτσι που θα το νιώσει τόσο άνετο σαν να ήταν η φυσική προέκταση του ποδιού του.

 

2) Ποια θεωρείς ότι είναι κατά σειρά τα τρία σημαντικότερα χαρακτηριστικά για τα παπούτσια ενός δρομέα σε έναν ορεινό αγώνα δρόμου;

Δημήτρης Σελέτης: Βάρος, γεωμετρία και σταθερότητα.

Βαγγέλης Νούλας: Η προστασία, η σταθερότητα και η πρόσφυση, τα οποία είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά των μοντέλων της La Sportiva. Τρία σημαντικά πράγματα που την έχουν καθιερώσει κορυφαία εταιρεία στο ορεινό τρέξιμο.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Να είναι άνετο, σταθερό, απορροφητικό, να έχει καλή πρόσφυση και φυσικά να προστατεύει κατάλληλα το πέλμα μας.

Βαγγέλης Νούλας

Βαγγέλης Νούλας, 5η θέση στο Olympus Marathon

3) Με τι ζευγάρι παπούτσια έτρεξες στο Olympus Marathon και ποια θεωρείς τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του για το συγκεκριμένο αγώνα;

Δημήτρης Σελέτης: Έχω τρέξει τον Olympus Marathon με διάφορα μοντέλα παπουτσιών. Φέτος επέλεξα το Jackal II. Από τότε που το δοκίμασα στις προπονήσεις μου, κατάλαβα ότι είναι το ιδανικότερο παπούτσι για τον συγκεκριμένο αγώνα, λόγω του απαιτητικού τερέν.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν γλιστράει στις τεχνικές κατηφόρες, δεν ιδρώνει το πόδι, παρόλο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, και είναι ανθεκτικό στα πολλά χιλιόμετρα.

Βαγγέλης Νούλας: Φέτος έχω τη χαρά να έχω ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα μου και αυτό δεν είναι άλλο από το Jackal II Boa, το οποίο από την αρχή της χρονιάς έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των προπονήσεών μου.
Με αυτό έτρεξα στο πρόσφατο Olympus Marathon. Πρόκειται για ένα παπούτσι το οποίο μου παρείχε ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε αντικραδασμικότητα και προστασία, δίνοντας πολύ καλή αίσθηση του εδάφους και πρόσφυση, καθώς και μεγάλη άνεση στο πόδι.
Ενας ακόμη σημαντικός λόγος της επιλογής του ήταν η ενσωματωμένη γκέτα στον αστράγαλο, η οποία εμπόδιζε να εισχωρήσουν τα πετραδάκια των τεχνικών – σαθρών μονοπατιών του Ολύμπου εντός του παπουτσιού.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Στον 19ο Olympus Marathon αγωνίστηκα με τα Akasha II. Είναι ένα παπούτσι που ήταν έτσι και αλλιώς το αγαπημένο μου. Ειδικά τώρα με την βελτιωμένη 2η έκδοσή του, η οποία και το απογείωσε, το θεωρώ αναντικατάστατο.
Ο αγώνας στον Όλυμπο από τα μισά και μετά έχει μια παρατεταμένη τεχνική κατηφόρα. Τα πόδια σε αυτό το σημείο είναι αρκετά βαριά από τη συνεχόμενη ανηφόρα και ουσιαστικά χρειάζονται μια επιπλέον ενίσχυση και σταθερότητα.
Από το σημείο Ζωνάρια και κάτω, όπως έχουν διαπιστώσει όσοι έχουν τρέξει τον αγώνα, υπάρχουν συνεχόμενες πλευρικές κινήσεις, καθώς το έδαφος είναι σαθρό και πετρώδες. Σε αυτό το σημείο έρχεται η τεχνολογία του Akasha ΙΙ. Το παπούτσι  αγκαλιάζει το επάνω μέρος του πέλματος και προσφέρει επιπλέον πλευρική σταθερότητα, εμποδίζοντας το πόδι να κυλήσει σε αυτές τις δύσκολες σάρες.

Χρήστος Αγνουσιώτης

Χρήστος Αγνουσιώτης, 7η θέση στο Olympus Marathon 2023

4) Χρησιμοποιείς το συγκεκριμένο ζευγάρι και στις προπονήσεις;

Δημήτρης Σελέτης: Χρησιμοποιώ πάντα τα παπούτσια των αγώνων στις προπονήσεις για να είμαι απόλυτα σίγουρος για την επιλογή μου.


 
 

Βαγγέλης Νούλας: Στην περιοχή όπου ζω και προπονούμαι, το κύριο χαρακτηριστικό των ορεινών όγκων είναι τεχνικά μονοπάτια και χωματόδρομοι με όχι ιδιαίτερα σκληρό πετρώδες τερέν, κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα να εναλλάσσομαι μεταξύ Jackal ΙΙ Boa και Akasha ΙΙ στις πολύωρες προπονήσεις.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Ναι, τρέχω με το Αkasha ΙΙ στις μεγάλες κυρίως προπονήσεις μου.

Δημήτρης Σελέτης

Ο Δημήτρης Σελέτης εν δράσει

5) Καταπονείται ένα ζευγάρι μετά από έναν ορεινό αγώνα; Θα το φορέσεις και στον επόμενο; Πόσους τέτοιους αγώνες μπορεί να «αντέξει»;

Δημήτρης Σελέτης: Σίγουρα υπάρχει καταπόνηση, τριβή και φθορές, αλλά λόγω της ανθεκτικότητάς του και των υψηλών προδιαγραφών του, θα το φορούσα και σε επόμενους αγώνες.

Βαγγέλης Νούλας: Τα αθλητικά μας παπούτσια έχουν… όριο ζωής και όταν το υπερβαίνουμε δεν επηρεάζονται μόνο οι επιδόσεις, αλλά και η υγεία των ποδιών μας. Σίγουρα υπάρχει καταπόνηση – φθορά των παπουτσιών μετά από έναν αγώνα, ανάλογα πάντα το τερέν το οποίο διεξάγεται ο αγώνας.
Όλα αυτά τα χρόνια που μου δίνεται η χαρά και η τιμή να συνεργάζομαι με τη La Sportiva Greece, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η ποιότητα κατασκευής από ανθεκτικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία προσδίδουν μεγάλη αντοχή των παπουτσιών στον χρόνο. Σίγουρα θα τα φορέσω και στον επόμενο απαιτητικό αγώνα μου Zagori TeRa 80Km και είμαι σίγουρος ότι για ακόμη μία φορά θα με βγάλουν ασπροπρόσωπο.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Η La Sportiva είναι γνωστή για την παραγωγή ανθεκτικών παπουτσιών και ήταν και ένας από τους λόγους που την αγάπησα από όταν τη γνώρισα. Όπως είναι και ο λόγος που την προτιμάει ο περισσότερος κόσμος του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, γιατί είμαστε μια χώρα που έχουμε σκληρά πετρώδη βουνά και μόνο ανθεκτικά παπούτσια μπορούν να αντέξουν στις προπονήσεις και στους αγώνες μας.
Η ποιότητα κατασκευής και τα ανθεκτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα παπούτσια της La Sportiva εξασφαλίζουν μια αξιόπιστη επιλογή για μακροχρόνιες επιδόσεις. Επομένως, από έναν και μόνο ορεινό αγώνα δεν καταπονείται τόσο εύκολα ένα παπούτσι. Η πιο ακραία δοκιμή που έχω κάνει σε ένα ολοκαίνουριο ζευγάρι Akasha II είναι όταν έτρεξα τα 165 χλμ. στο Ultra Tihio Race πριν από 10 μήνες.
Είναι μάλιστα μια διαδρομή άκρως τεχνική και σκληρή. Το παπούτσι μετά τον αγώνα ήταν χωρίς καμιά εμφανή καταπόνηση. Το χρησιμοποιώ ακόμη και σήμερα για τις προπονήσεις μου.

Βαγγέλης Νούλας

Ο Βαγγέλης Νούλας στην αποκατάσταση

6) Όταν ένα ζευγάρι παπούτσια ολοκληρώσει τον κύκλο του τι το κάνεις; Υπάρχει συναισθηματική αξία;

Δημήτρης Σελέτης: Το χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου και στη δουλειά μου πολλές φορές, γιατί είναι άνετο και μου θυμίζει τις αξέχαστες στιγμές που έχω περάσει στο βουνό.

Βαγγέλης Νούλας: Λυπάμαι να τα πετάξω, έχω συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους. Με έχουν βοηθήσει να βγάλω έναν δύσκολο αγώνα. Κάθε πρωί με περίμεναν να τα δέσω για να ξεκινήσω ακόμη μια προπόνηση. Κάτι όμως που δεν θα πρέπει να γίνεται, καθώς έτσι τα κρατάμε περισσότερο καιρό από όσο πρέπει. Και ξεχνάμε ότι με κάθε βήμα μειώνεται και η υποστήριξη. Και κακή υποστήριξη σημαίνει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Όσο περίεργο και αν φαίνεται, υπάρχει μια συναισθηματική αξία και δέσιμο με κάποια παπούτσια, που μας κάνει να το σκεφτούμε διπλά να το αποχωριστούμε και να το πετάξουμε.
Προσωπικά, δυσκολεύομαι να πετάξω παπούτσια, εκτός και αν είναι τελείως διαλυμένα ή σκισμένα. Αρκετά παπούτσια όμως που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, τα χαρίζω στον δίδυμο αδελφό μου που φοράμε το ίδιο νούμερο και ο οποίος τα χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του βόλτες.

Χρήστος Αγνουσιώτης

Χρήστος Αγνουσιώτης, 3ος στην κατηγορία Μ40 στον Olympus Marathon

7) Θυμάσαι το πρώτο σου παπούτσι La Sportiva;

Δημήτρης Σελέτης: Το πρώτο μου ζευγάρι ήταν το Akasha.

Βαγγέλης Νούλας: Εννοείται πως το θυμάμαι… La Sportiva Bushido! Και ο λόγος που το λάτρεψα, πολύ πιο νέος όταν ξεκινούσα το τρέξιμο, ήταν οι δύο αρετές του που το έκαναν να ξεχωρίζει, η εμπιστοσύνη που μου παρείχε στο πάτημα και η σύνδεση με το έδαφος.

Χρήστος Αγνουσιώτης: Το πρώτο μου παπούτσι La Sportiva το θυμάμαι πολύ καλά, θυμάμαι ακόμη και από που το είχα πάρει και ποιος μου το είχε προτείνει, όταν έκανα τα πρώτα μου δειλά βήματα στο ορεινό τρέξιμο. Ήταν το πολυαγαπημένο La Sportiva Mutant.

La Sportiva Greece

La Sportiva Team στην expo του Olympus Marathon

• Photos: Olympus Marathon / GO Experience

Δημοφιλη Αρθρα