fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

iRun Lab review Saucony Axon

Saucony AXON: Εισαγωγικό Endorphin ή το πρώτο μιας νέας κατηγορίας;

Θυμάστε το κλασικό παιχνίδι στους δρόμους της παλιάς Αθήνας… εδώ ο παπάς εκεί ο παπάς, που είναι ο παπάς; (…) Κάπου τόσες ήταν και οι πιθανότητες κάποιου, όταν άνοιγε τους καταλόγους της Saucony με τις νέες παρουσιάσεις του 2020, να πέσει σε ένα, από τα τότε νέα μοντέλα,
Endorphin.

• Τρέχει, δοκιμάζει και γράφει ο Βαγγέλης Οικονομόπουλος (vaggelis@irunmag.gr)

 

Το καλοκαίρι του 2020 η Saucony παρουσίασε τη νέα σειρά παπουτσιών για τρέξιμο με το χαρακτηριστικό όνομα “Endorphin”, η οποία απαρτιζόταν από τα Pro, Speed και Shift. Άλλα εξ αυτών με carbon πλάκες και άλλα με πλαστικές. Κάποια με PWRRUN PB υλικά PeBax και άλλα με πιο παραδοσιακά υλικά.

Πάντως με τη συγκεκριμένη σειρά η αμερικανική εταιρία προσπάθησε να δημιουργήσει μια υποκατηγορία στη γκάμα της που θα διαφοροποιούνταν από τα παραδοσιακά και διαχρονικά Triumph, Ride, Guide, Kinvara κ.λπ. Και αν δούμε την επίδραση στη δρομική κοινότητα μάλλον τα κατάφερε. Παραδόξως, όμως, στον τίτλο του νέου της μοντέλου Axon, περί ου ο λόγος, δεν περιλαμβάνει πουθενά το όνομα endorphin. Παρόλα αυτά, όπως και στο endorphin, το όνομα προέρχεται από τη βιολογία. Στη μια περίπτωση η έμπνευση της ονοματοδοσίας είναι οι ορμόνες που παράγονται στην υπόφυση του εγκεφάλου κάθε φορά που κάνουμε κάτι ευχάριστο, ενώ στο Axon είναι οι νευροδιαβιβαστές άξονες των νεύρων!

– Γιατί όλη αυτή η αναφορά στο παρελθόν τότε και σε μια άλλη σειρά;
– Υπάρχουν και άλλες ομοιότητες πέρα από το όνομα;
– Έχουμε μια περίπτωση ιδιότυπου «εμφυλίου»;

Ε, μην είστε βιαστικοί. Μέχρι το τέλος αυτών των γραμμών το μυστήριο θα έχει λυθεί!

iRun Lab review Saucony Axon

 

Εξωτερικό μέρος

Το εξωτερικό μέρος του Axon είναι πολύ απλά κατασκευασμένο. Γι’ αυτό το σκοπό έχει τοποθετηθεί ένα μαλακό, αρκετά διάτρητο και ελαστικό συνθετικό ύφασμα. Γενικά έχουν χρησιμοποιηθεί όσο πιο βασικά στοιχεία γίνεται, καθώς εκτός του υφάσματος δεν υπάρχουν στο εμπρός και μέσο μέρος του άλλα δομικά στοιχεία, πέρα από τα σήματα της εταιρείας στα πλάγια της κατασκευής. Αυτά, εκτός του διακοσμητικού τους ρόλου, παίζουν και ένα ρόλο δομικής υποστήριξης του υφάσματος, που όπως προαναφέραμε είναι κάπως μαλακό και ελαστικό.

Η γλώσσα του είναι λεπτή, αλλά το σχετικά μικρό πάχος της επένδυσης που διαθέτει εσωτερικά επιτελεί άριστα το ρόλο της και όποια ανησυχία προκαλεί η όψη της κατά τη χρήση αίρεται άμεσα. Επίσης, όταν δεθούν τα κορδόνια αυτή σταθεροποιείται ικανοποιητικά, κάτι στο οποίο συμβάλει η σύνδεσή της με δυο κομμάτια υφάσματος αμφίπλευρα με το κάτω μέρος του υφάσματος του εξωτερικού μέρους στη βάση της κατασκευής.

Στο μπροστινό μέρος δεν υπάρχει κάποια άλλη προστασία για τα νύχια του δρομέα από διαφορετικό υλικό, όπως πολλά παπούτσια διαθέτουν. Ίσως και αυτό είναι μέρος της προσπάθειας να περιοριστεί το βάρος στα πολύ ικανοποιητικά 264 γραμμάρια. Στο ίδιο πνεύμα και το σκληρό πλαστικό κάλυμμα του αχιλλείου, που χωρίς να είναι κάποια σύνθετη κατασκευή, διατελεί στο πνεύμα λειτουργικότητας μέσα από βασικά και απλά δομικά στοιχεία.

iRun Lab review Saucony Axon

Ενδιάμεση σόλα – Εξωτερική σόλα

Το προφίλ της σόλας του Axon ακολουθεί τη σημερινή τάση των υπερμεγεθών ενδιάμεσων σολών. Κατά το unboxing η ενδιάμεση σόλα του Axon δείχνει πανομοιότυπη με αυτή του Endorphin. Οι ομοιότητες ξεκινούν στο ότι η ενδιάμεση σόλα είναι 4 mm heel to toe drop και κατασκευάζεται από το PWRRUN. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια αυτό είναι υλικό βασισμένο στο EVA, με σκοπό να ικανοποιείται η απαίτηση για άνεση και απόσβεση, αλλά και αυξημένη επιστροφή ενέργειας.

Εκτός από την ίδια διαφοροποίηση φτέρνας με τα δάχτυλα και το ίδιο υλικό κατασκευής της ενδιάμεσης σόλας, το Axon με το Endorphin φαίνεται πως μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία rocker γεωμετρίας. Όμως η εταιρεία στο πρώτο αναφέρει πως η γεωμετρία βοηθάται και οδηγείται από την κίνηση, ενώ στο δεύτερο πως έχει ενσωματώσει την τεχνολογία Speedroll, η οποία είναι πια δοκιμασμένα αρκετά αποτελεσμαστική στη «ροή» της ενδιάμεσης σόλας.

Στο κάτω μέρος του έχει τοποθετηθεί η εξωτερική σόλα η οποία στην πραγματικότητα απαρτίζεται από τρεις σειρές αλληλουχίας πλαστικών διατάξεων τύπου Λ, οι οποίες στο μέσο του παπουτσιού διακόπτονται από δυο πλαστικά που υποστηρίζουν το πόδι. Αντίθετα στο Endorphin Shift η εταιρεία χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά κατά μήκος της εξωτερικής του σόλας, με πιο έντονη διαφοροποίηση σε αυτό που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό τμήμα του πίσω μέρους, που όντας πιο σκληρό ενισχύει την σταθερότητα της κατασκευής. Εδώ όμως υπάρχει ένα μπέρδεμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Saucony. Τα ύψη της ενδιάμεσης σόλας σύμφωνα με το site της Saucony είναι 31mm/35mm, ενώ του Endorphin Shift 34mm/38mm. Και γιατί μπέρδεμα; Γιατί σε στατική κατάσταση οι δυο αυτές ενδιάμεσες σόλες δε δείχνουν να διαφέρουν κάπου. Στην πράξη όμως;

 

Τρέχοντας με τα Saucony Axon

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως η τιμολογιακή πολιτική της Saucony στην Ευρώπη τα φέρνει στα 120€, ενώ η αντίστοιχη τιμή στην Αμερικανική ήπειρο είναι τα 100 δολλάρια. Δε θα έχετε δει εδώ συχνά να αναφερόμαστε σε κόστος, διότι είναι μια παράμετρος συνεχώς μεταβαλλόμενη. Επίσης, το Axon παραμένει φθηνό ακόμα και στο κόστος που έχει στην Ελλάδα. Η αναφορά αυτή, όμως, γίνεται διότι είναι αξιοπερίεργη αυτή η διαφοροποίηση. Ας μπούμε όμως στην ουσία.

Με ασφάλεια κάποιος μπορεί να αγοράσει τα Axon στο σύνηθες του μέγεθος, καθώς το υλικό του εξωτερικού μέρους είναι πολύ φιλόξενο. Από την πρώτη φορά που φοριούνται τα παπούτσια το υλικό προσαρμόζεται στα πόδια, όμως μετά από κάποιες χρήσεις «χαλαρώνει» και δίνει επιπλέον χώρο. Όμως το εξωτερικό μέρος δεν είναι μόνο φιλόξενο. Οπτικά, ναι μεν μοιάζει να έρχεται από υλικά παλαιότερης εποχής, αλλά από την άλλη εξυπηρετεί το ρόλο του σε ικανοποιητικότατο βαθμό. Το πόδι σταθεροποιείται πολύ αποτελεσματικά και το άνω μέρος απλά το αγκαλιάζει χωρίς να το περιορίζει, και από την άλλη χωρίς ανεπιθύμητες ολισθήσεις. Συνεπώς μπορεί να μην αποπνέει την πολυτέλεια και να μην απαρτίζεται από την πληθώρα των υλικών του Shift -εξ ου και ελαφρύτερο- αλλά στο λειτουργικό μέρος δεν υστερεί σε τίποτα. Ίσως και αυτή η προαναφερθείσα μεγαλύτερη «χαλαρότητα» να το κάνει προτιμητέο για κάποιους δρομείς.

Στο πίσω μέρος τους το «μαξιλαράκι» είναι πολύ άνετο κρατώντας όμως και τον αχίλλειο σταθερό και ασφαλή. Το επίπεδο ικανοποίησης του δρομέα όμως σε αυτή την κατηγορία, επιβάλλει και ικανοποιητική προστασία από την ενδιάμεση σόλα. Πράγματι, εδώ προσφέρεται πολύ καλή απόσβεση, αλλά όχι στο στυλ της Hoka. Εδώ υπάρχουν σημαντικές ποσότητες απόσβεσης, αλλά από ενδιάμεση σόλα, που το υλικό της είναι σφιχτά ρυθμισμένο με τον τρόπο ακριβώς που αυτό συμβαίνει και στο Shift.

Η κίνηση προς τα εμπρός εξασφαλίζεται από την καμπυλότητα της σόλας, η οποία όμως δείχνει να είναι ελάχιστα ηπιότερη από αυτήν του Shift. Και πάλι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ναι μεν θεωρητικά όσο πιο «βίαια» είναι η καμπύλη τόσο πιο γρήγορη η κίνηση, αλλά το Axon προσφέρει φοβερά αρμονική κίνηση στα πόδια του χρήστη. Αυτό δε θα μπορούσε να διαπιστωθεί από την πρώτη διαδρομή, καθώς ήταν πολύ πιο σφιχτή όλη η συμπεριφορά του κάτω μέρους. Μετά από 70 χιλιόμετρα χρήσης, όλα έχουν γίνει λίγο πιο «μαλακά» και φιλικά στο χρήστη.

Τα χιλιόμετρα της δοκιμής μας δεν ήταν τόσα πολλά για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αντοχή των παπουτσιών στο χρόνο, αλλά σε αυτή τη χρήση δεν παρουσίασαν καμία φθορά. Η εξωτερική σόλα τους μας δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στην φθορά πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων τρεξίματος.

 

Το Saucony Axon σε λίγες γραμμές

Νομίζω πως από τα παραπάνω συμπεράσματα της δοκιμής, φαίνεται πως το Axon μπορεί να συντροφεύσει τις tempo προπονήσεις σας, λόγω της αυξημένης επιστροφής ενέργειας, αλλά και της γεωμετρίας της ενδιάμεσης σόλας. Το καλύτερό τους και εκεί που θα ανταποκριθούν απροβλημάτιστα είναι τα long runs σας. Η σημαντική απόσβεσή τους, άσχετα με τη σφιχτή αίσθηση που δίνουν, αποτελούν το εχέγγυο για αυτό. Και αν τα συνδέσουμε όλα αυτά, τότε εύκολα προκύπτει πως θα τρέχετε ακόμα πιο ευχάριστα αν διατηρείτε και κάποιο αυξημένο τέμπο.

Μέχρι εδώ καλά, αλλά θα έχετε απορρήσει γιατί τόσες αναφορές στο κείμενο σε ένα τρίτο παπούτσι, έστω και αν είναι της ίδιας εταιρείας. Η απάντηση είναι σαφής στο μυαλό μου που έχω δοκιμάσει και τα δύο. Γιατί μοιάζουν ιδιαίτερα. Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα πολυτελή υλικά του Shift, ούτε τα πόδια σας χρειάζονται το πολύ πιο δομημένο εξωτερικό του μέρος, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδέψετε τα παραπάνω ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του, ούτε να τρέχετε με τα παραπάνω γραμμάρια που ζυγίζει ένα τέτοιο ζευγάρι. Πάντως μοιάζουν τόσο, που άνετα θα μπορούσε να είναι το εισαγωγικό παπούτσι της σειράς Endorphin!

Και αν παρατηρήσατε πως για τα γούστα μας δεν συστήνεται μόνο για γρήγορα κομμάτια, που γι’ αυτόν το σκοπό υπάρχουν τα… πιο γρήγορα ξαδέλφια του Endorphin Pro και Endorphin Speed. Για όλους τους άλλους, που δεν ενδιαφέρονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δίνει η Saucony στα παπούτσια της, μπορούν να είναι σίγουροι πως με αυτή την επιλογή αγοράζουν πολύ περισσότερα οφέλη από τα 100€ του κόστους αγοράς τους (αν αποφασίσετε να τα προμηθευτείτε τις ημέρες των εκπτώσεων).

 

• Oι απόψεις του συντάκτη είναι απολύτως προσωπικές και αποτέλεσμα δοκιμών του ιδίου τρέχοντας με το συγκεκριμένο μοντέλο της προσωπικής συλλογής παπουτσιών του.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register