fbpx

The North Face VECTIV Enduris: Το μεγαλείο της απλότητας σε μια πρωτοποριακή συνταγή!

iRun
The North Face Vectiv Enduris by iRunmag

Περνάει γρήγορα ο χρόνος. Πολύ γρήγορα για την ακρίβεια. Μπορεί να βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση που στερεί στους περισσότερους τις έντονες εμπειρίες των αγωνιστικών διαδρομών, αλλά η βιομηχανία των αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να καινοτομεί. Εδώ είμαστε, λοιπόν, για να τις παρακολουθήσουμε, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την σημαντική αυτή ώρα αλλά και για να μη λησμονούμε, ότι η απόλαυση της εξερεύνησης βρίσκεται εκεί έξω, σε κάθε περίπτωση…

• Τρέχει, δοκιμάζει και γράφει ο Βαγγέλης Οικονομόπουλος (vaggelis@irunmag.gr)

 

Και επειδή δεν επιστρέψαμε για κανέναν άλλο λόγο, παρά το να επικοινωνήσουμε για αυτά που όλοι όσοι εμπλεκόμαστε, τόσο αγαπάμε να ξεψαχνίζουμε. Πυρήνας μας πάντα υπήρξαν τα παπούτσια για το πολυαγαπημένο μας τρέξιμο, αυτά που θα μας εμπνεύσουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, και θα μας οδηγήσουν να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας για να “αμολυθούμε” στα μονοπάτια!

Συνήθως σκέφτομαι ότι όσοι… «δεν έχουν δει τη γλύκα» των ποιοτικών και καινοτόμων υλικών που προσφέρουν οι σύγχρονες επιλογές αφορίζουν λέγοντας «σιγά, ένα απλό ζευγάρι παπούτσια χρειάζεσαι για να τρέξεις». Δεν είναι καθόλου έτσι… Τα ερωτήματα είναι πια άπειρα, αν αναλογιστούμε ποια σωματομετρικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να καλύψουν, σε τι απόσταση θα φορεθούν, με τι ρυθμούς τρεξίματος. Για προπόνηση ή για αγώνα; Αλλά και η πιο επίκαιρη ερώτηση που έχει προκύψει είναι… «ποια υλικά θα βοηθήσουν την επίτευξη του στόχου;». Ρωτήστε έναν έμπειρο δρομέα του 2021 και θα σας δώσει απίστευτες λεπτομέρειες για τα υλικά, λες και αυτό είναι μέρος των επαγγελματικών του δεξιοτήτων.

Και αν έχετε αμφιβολία περί αυτού, δείτε τον κατάλογο Spring21 της μεγάλης εταιρείας αθλητικού και outdoor εξοπλισμού THE NORTH FACE… Παντού βλέπεις ένα όνομα. VECTIV. Ναι, αλλά ποιο VECTIV από τη μεγάλη γκάμα που έχει κατασκευάσει;

VECTIV για τρέξιμο στο βουνό, για Fast Hike ή για Light Hike; Λόγω των παρόντων αναγκών (καραντίνα, αδυναμία προσέγγισης των μεγάλων ορεινών όγκων, κ.λπ.) αλλά και λόγω προσωπικού γούστου επιλέξαμε τα VECTIV για τρέξιμο στο βουνό. Βγάλαμε άκρη; Φευ…

Αλλά για υλικά δε λέγαμε; Εδώ ξαναγυρίσαμε. VECTIV Flight με kevlar πλάκα, matryx πάνελ, νήματα πολυουρεθάνης. VECTIV Infinite με pebax πλάκα, matryx υλικό με kevlar νήματα. Και last but not least το VECTIV Enduris με διχτυωτό υλικό στο άνω μέρος από συμβατικότερα νήματα και πλάκα TPU 3D διπλής πυκνότητας. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, αυτό που συντρόφευε τις τρεξιματικές εξορμήσεις μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν το τελευταίο. Το “απλό”, σε σχέση με τα πρώτα, θα έλεγε κάποιος. Εδώ σηκώνει μεγάλη κουβέντα και ανάλυση, γι’ αυτό, πάμε αμέσως να δούμε, γιατί στην πράξη μόνο απλό δεν μπορείς να περιγράψεις το “βασικό” από τα τρία νέα “εργαλεία” της The North Face.

The North Face Vectiv Enduris by iRunmag

Εξωτερικό άνω μέρος

Το έμπροσθεν τμήμα του εξωτερικού μέρος του VECTIV Enduris είναι κατασκευασμένο από ένα διχτυωτό πολυστρωματικό υλικό, τύπου sandwich, που λειτουργεί σαν ενιαίο ύφασμα με τα υπόλοιπα δομικά υλικά. Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη πως έχει επιλεγεί να προσεγγιστεί η σχεδίαση του Enduris με γνώμονα την άνεση, αφού το υλικό αυτό παρουσιάζει άριστη διαπνοή, αλλά και ιδιαίτερα καλή ελαστικότητα στο εμπρός μέρος του.

Παχύτερα και πιο άκαμπτα αυτού, αλλά ίσως και του αναμενόμενου, είναι τα υλικά που διατρέχουν το εξωτερικό μέρος του Enduris στη συνέχεια από το μεσαίο τμήμα και προς τη φτέρνα. Παρόλα αυτά είναι εξίσου άνετα. Ο χώρος που έχει αφεθεί για τον αστράγαλο, είναι τόσος όσος ώστε να «αγκαλιάζει» τον αχίλλειο τένοντα και να τον σταθεροποιεί με ιδανικό τρόπο, χωρίς όμως να τον κάνει να ασφυκτιά. Τα υλικά εκεί γίνονται παχύτερα και σταθερότερα, αίσθηση που γίνεται εντονότερη από τα εσωτερικά προστατευτικά στην περιοχή της φτέρνας, τα οποία είναι και αυτά που σταθεροποιούν το φέρων πόδι, όπως αναφέραμε. Δε μπορεί κανείς όμως να διαμαρτυρηθεί, καθώς η ποιότητα των υλικών, αλλά και των συναρμογών, ανάμεσά τους, είναι απλά άψογη.

Καλά, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των αθλημάτων βουνού, αυτή δεν είναι μια αναφορά που σε αυτή μαθαίνουν κάτι νέο περί των υλικών που χρησιμοποιεί η The North Face. Άλλα δομικά στρώματα υλικών δεν υπάρχουν πάνω από αυτά τα βασικά υλικά που προαναφέρθηκαν. Τα μόνα επιπλέον αυτών είναι το έξτρα στρώμα σκληρού υλικού που έχει τοποθετηθεί έμπροσθεν των δαχτύλων. Σκοπός τους η προστασία του ποδιού μεν, αλλά και την προστασία του μαλακού υφάσματος του εμπρόσθιου μέρους από το μεγαλύτερο μέρος των σκισιμάτων που θα του συνέβαιναν στο περιβάλλον της συνήθους χρήσης των Enduris.

Η γλώσσα του είναι όσο άνετη όσο και όλα τα υπόλοιπα δομικά υλικά και σταθεροποιείται χωρίς καμμία ιδαίτερη προσπάθεια και κάνει και φιλότιμες προσπάθειες να μη μετακινηθεί, ακόμα και αν λυθούν τα κορδόνια. Θυμάστε που λίγο πιο πάνω μιλούσαμε για “βαριά” υλικά; Ε, μάλλον εδώ βρίσκεται η εξαίρεση που επιβεβαιώνει όλα τα ανωτέρω. Τα κορδόνια είναι πολύ λεπτά και ελαφριά, δίνοντας μια αρνητική αίσθηση πλαστικού στο χέρι, γεγονός ακατανόητο σε παπούτσια 316gr στα οποία δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη πως η κατασκευάστρια έχει τσιγγουνευτεί τα υλικά. Αλλά δεν θα το σημείωνα, αν έκαναν τη δουλειά τους όπως πρέπει και έμεναν δεμένα. Κατά την περίοδο της δοκιμής αυτής, αρκετές φορές, λυνόντουσαν ευκολότερα από όσο θα περίμενα για μια υλοποίηση αυτού του επιπέδου. Συνέχισα, όμως, παρακάτω για τη δοκιμή των σημαντικότερων χαρακτηριστικών του παπουτσιού με την τεχνολογία Vectiv™.

The North Face Vectiv Enduris by iRunmag

Ενδιάμεση σόλα – Εξωτερική σόλα

Δεν είναι είδηση πια, η παραγωγή παπουτσιών για ασφάλτινη χρήση με ενσωματωμένη πλάκα στην ενδιάμεση σόλα. Σε ποια να πρωτοαναφερθούμε; Υπάρχει πληθώρα. Δεν υπήρχαν όμως παπούτσια ευρείας παραγωγής, με ενσωματωμένες πλάκες, για χρήση εκτός δρόμου. Τώρα όμως υπάρχουν. Εμείς, λίγο πιο τυχεροί, τα είχαμε λίγο νωρίτερα στη διάθεσή μας, αλλά εδώ και κάποιες ημέρες υπάρχουν διαθέσιμα για όλους τα VECTIV και μάλιστα με πλάκες διαφόρων υλικών, όπως προαναφέραμε.

Τα Enduris που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες αυτής δοκιμής χρησιμοποιούν πλάκα τριών διαστάσεων (3D) από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU). Αυτό είναι το δομικό στοιχείο που βλέπετε με πορτοκαλί χρώμα στις φωτογραφίες, το οποίo και υπέρκειται της καμπυλωτής rocker ενδιάμεσης σόλας. Αυτή αποτελείται από διπλής πυκνότητας αφρό με διαφοροποίηση/κλίση από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα 6 mm (heel to toe drop), ενώ από κάτω της έχει τοποθετηθεί η εξωτερική σόλα η οποία κατασκευάζεται από το νέο υλικό SurfaceCTRL και φιλοξενεί  «τακούνια» ύψους 3,5mm. Εδώ βρίσκεται η δεύτερη ένστασή μας. Το υλικό έδειξε άριστα χαρακτηριστικά πρόσφυσης και η όλη η κατασκευή ανταποκρίθηκε πολύ καλά, αλλά τα 3,5 mm δείχνουν “λίγα”. Και ίσως αυτό δεν προβλημάτισε εμάς στις στεγνές συνθήκες που ήταν το σύνολο των διαδρομών μας. Πόσο διαφορετικά θα ήταν όμως τα συμπεράσματά μας σε αντίξοες συνθήκες; Ίσως πολύ, ίσως και όχι. Είμαστε αυστηροί; Μπορεί, αλλά από τον παραγωγό του TNF Ultra Vertical, ενός από τα παπούτσια αναφοράς σε αυτό τον τομέα, αναμένεις μόνο το καλύτερο.


 
 

The North Face Vectiv Enduris by iRunmag

Τρέχοντας με το TNF VECTIV ENDURIS

Πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά μαζεμένα σε λίγες γραμμές. Αλλά τι νόημα έχει η πολύ και πυκνή πληροφόρηση αν δεν ανταποκρίνεται σε αναβάθμιση της εμπειρίας χρήσης του δρομέα; Γι’ αυτό πάμε γρήγορα στο προκείμενο.

Τα Enduris που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της παρούσας δοκιμής παρελήφθησαν στο σύνηθες νούμερο που χρησιμοποιούμε στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Φάνηκε ελάχιστα φαρδύτερο, κυρίως στον αστράγαλο, στα πρώτα μέτρα. Από τη δεύτερη διαδρομή όμως και μετά, ήταν λες και ήταν φτιαγμένο κατά παραγγελία. Συνεπώς αν κάποιος θελήσει να το παραγγείλει ηλεκτρονικά -μονόδρομος τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές- δε θα χρειάζεται να ψαχτεί ιδιαιτέρως, αλλά να παραγγείλει το νούμερο που συνήθως χρησιμοποιεί.

Το άνω μέρος χαρακτηρίζεται από άνεση, όντας ιδαίτερα ευρύχωρο και άνετο. Όμως χαρακτηρίζεται και από αρκετά λευκά υφασμάτινα υλικά που προφανώς και θα ταλαιπωρηθούν, ενώ τα πλαστικά μέρη δύσκολα θα “πονέσουν”. Πανέμορφη επιλογή αισθητικά, αλλά και περίεργη για παπούτσια βουνού. Κι όμως, παρότι υπάρχουν και άλλες χρωματικές επιλογές και έρχονται και περισσότερες σύντομα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της TNF, το λευκό διχτυωτό ύφασμα του μπροστινού μέρους το οποίο με τον καιρό παίρνει ένα καφεγκρί χρώμα, από το χώμα, δε δείχνει καθόλου ξένο αισθητικά με το υπόλοιπο παπούτσι. Αντίθετα το κάνει να δείχνει πιο… “περιπετειώδες”, αν μπορεί να εκφραστεί κάτι τέτοιο από την λογική αλλαγή της κατάλευκης απόχρωσης.

Η συμπεριφορά του εν λόγω υλικού είναι αρκετά ομοιογενής και παρότι αρκετά ελαστικό δεν εμφανίζεται καμία ιδιαίτερη στρέβλωση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το υπόλοιπο σύνολο, στοιχείο κομβικό σε παπούτσια με rocker ενδιάμεσες σόλες. Συνεπώς όλη του η συμπεριφορά είναι όπως ενός παραδοσιακού κομματιού υφάσματος, απλά ελάχιστα παχύτερο του αναμενομένου. Έτσι και όλα τα άλλα δομικά υλικά του άνω μέρους φροντίζουν για την υποστήριξη και την άνεση των ποδιών.

The North Face Vectiv Enduris by iRunmag

Καλή η άνεση του εξωτερικού άνω μέρους, αλλά αυτό θα δημιουργούσε ανισσοροπία αν δε συνδυαζόταν από άνεση και από την ενδιάμεση σόλα. Εδώ οι προσδοκίες όχι απλά ξεπεράστηκαν, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα κορυφαίο αποτέλεσμα ανάλογο αυτών που ταυτίζουν στη συνείδηση του κοινού το όνομα μιας εταιρείας με ένα χαρακτηριστικό. Στην περίπτωσή μας αυτό είναι η άνεση. Όμως για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο εδώ δεν αναφερόμαστε στη “βουτυρένια” άνεση που αφήνουν κάποιες άλλες ενδιάμεσες σόλες, αλλά για φοβερά καλή αποσβεστική ικανότητα κραδασμών χωρίς υπερβολική βύθιση και απώλεια ενέργειας.

Στα Enduris συναντάμε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική διαχείριση του φορτίου που σωρεύουν τα πόδια όταν διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Τα Enduris δε χρησιμοποιήθηκαν για αποστάσεις επιπέδου μαραθωνίου ή μεγαλύτερες, λόγω των γνωστών περιορισμών, αλλά όλη η εμπειρία δημιούργησε τη βεβαιότητα πως θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με μεγάλη άνεση σε τέτοιες προκλήσεις.

Όμως η ενδιάμεση σόλα τους δεν έχει ως μόνο χαρακτηριστικό την άνεση, αλλά και την “υποβοήθηση” της κίνησης. Σίγουρα σε αυτό βοηθά η επιστροφή ενέργειας του υλικού κατασκευή της. Σίγουρα βοηθά και η καμπυλωτή rocker γεωμετρία τους, που φαίνεται σα να σπρώχνει την κίνηση προς τα εμπρός. Ε, σε όλο αυτό το μπουκέτο σχετικών  χαρακτηριστικών ήταν αδύνατον να μη συμπεριλαμβάνεται και η πλάκα που υπέρκειται της ενδιάμεσης σόλας. Εδώ δε συναντάται ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Χρειάστηκε πάνω από 40χλμ. για να συμβεί αυτή η μεταμόρφωση, αλλά μετά η πλάκα είναι λες και παίρνει το σχήμα του ποδιού. Μετά νοιώθεις το σχήμα της κάτω από το πέλμα σε κάθε βήμα βάδησης. Νοιώθεις την ώθηση, η οποία προκύπτει από την ανάδρασή της στη συμπίεση, σε κάθε δρασκελισμό τρεξίματος.

Επίσης, φαίνεται πως προσθέτει και χαρακτηριστικά σταθεροποίησης, αλλά και λειτουγεί και ως ένα ιδιότυπο φίλτρο για τις εχθρικές, προς τα αισθητήρια του πέλματος, όψεις των μονοπατιών. Αυτό το φιλτράρισμά της το κάνουν πιο εύκολο και τα χαμηλά “τακούνια”, τα οποία όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε δύσκολες συνθήκες λάσπης ή κάποιων έντονων εγκάρσιων ανωμαλιών. Από την άλλη όμως η στρατηγική τοποθέτησή τους και το “μεσο” ύψος τους δίνει τη δυνατότητα στον δρομέα να τρέξει αποστάσεις με αυτά το ίδιο άνετα και στην άσφαλτο. Αυτό βέβαια δεν έχει νόημα, αφού για αυτή τη χρήση υπάρχουν πολύ καταλληλότερα παπούτσια. Η πολυχρηστικότητα, όμως, είναι πάντα ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι το Enduris μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως road to trail επιλογή. Εκτός της καλής πρόσφυσης το υλικό Surfacectrl να σημειωθεί πως αποδείχθηκε και πολύ ανθεκτικό, διότι μετά από περισσότερα από 100χλμ. η εξωτερική σόλα δεν παρουσιάζει κανένα ίχνος φθοράς.

Vectiv Enduris

Συμπέρασμα

«Στα VECTIV Enduris έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση που ο chef είναι έμπειρος και η συνταγή εγγυημένη!», είπα στην ομάδα του περιοδικού και νόμιζαν για λίγο ότι μπέρδεψα τα κείμενα για άλλο Μέσο… Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι ακόμα και με απλά υλικά το αποτέλεσμα που θα παραχθεί από έναν τέτοιο συνδυασμό θα είναι εξαιρετικό. Με 140€ (τα οποία, ok, δεν είναι και λίγα για τις εποχές του κορονοϊού) κάποιος αγοράζοντας το Enduris παίρνει σίγουρα περισσότερα πράγματα συγκριτικά με το τι αναμένει αυτή την τιμή στην αγορά, έτσι όπως τιμολογιακά έχει διαμορφωθεί το 2021.

Δε μπορώ να έχω γνώμη κατά πόσο αποτελεσματικότερο μπορεί είναι το Flight VECTIV. Απλά, αν δεν είσαι ο Pau Capell, δεν έxεις κερδίσει το UTMB, ούτε φιλοδοξείς να το τρέξεις σε λιγότερο από 20 ώρες (βλέπε project Breaking20), τότε το Enduris θα κρατήσει επάξια τα πόδια σου φρέσκα σε όλα σου τα long run και θα σε συντροφεύσει απροβλημάτιστα σε όλους σου τους αγώνες μεγάλης απόστασης του καλοκαιριού (που ελπίζουμε κάποια στιγμή επιτέλους να ξαναρχίσουν). Αλλά και λόγω της ποιότητας και της ανθεκτικότητας που διαπιστώνω, γιατί όχι μετά να μην τα χρησιμοποιήσει για τα light hikes του φθινοπώρου, αφού όπωε λέει και η The North Face «Η εξερεύνηση δεν σταματά ποτέ»!

• Oι απόψεις του συντάκτη είναι απολύτως προσωπικές και είναι αποτέλεσμα δοκιμών του ιδίου από το συγκεκριμένο προϊόν

Δημοφιλη Αρθρα