fbpx

Μια ιστορία θάρρους: Ο 13χρονος που τερμάτισε μαραθώνιο μέσα στο νοσοκομείο!

iRun

Eίναι κάποιες ιστορίες, σαν και αυτή του 13χρονου Joey Belles από το Aledo του Τέξας, που σου θυμίζουν ότι τα προβλήματα που μπορεί να περνά ο καθένας μας, είναι ασήμαντα μπροστά στον πραγματικό γολγοθά ενός άλλου συνανθρώπου μας.

 

Ο νεαρός αμερικανός διαγνώστηκε τον περασμένο Ιούνιο με καρκίνο. Έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση και εντατική χημειοθεραπεία, οπότε ήταν απαραίτητη η νοσηλεία του στο νοσοκομείο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα.

Οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές του στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων ενθάρρυναν συνεχώς τον Joey να κάνει προσπάθειες να στέκεται στα πόδια του και αν είναι δυνατόν να κάνει και μερικά βήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα πρόγραμμα του νοσοκομείου, όμως, «έκλεψε» την προσοχή του πιτσιρικά.

Ήταν το Miles in Motion, ένα πρόγραμμα υποστήριξης που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως μέσο για να ενεργοποιεί τους ασθενείς του μέσω του περπατήματος και της ποδηλασίας.

Για ασθενείς όπως ο Joey που περπατούσε, υπήρχαν επιβραβεύσεις: Για 24 γύρους γύρω από το σταθμό των νοσηλευτών (δηλ. περίπου 1.600 μέτρα), κέρδιζε ένα βραχιόλι και για 16 χιλιόμετρα κέρδιζε μια δωροκάρτα.

«Συνειδητοποιήσαμε, ως ομάδα φυσικής θεραπείας, ότι οι ασθενείς δεν ήταν πολύ δραστήριοι και μένουν στα δωμάτιά τους, χωρίς να έχουν όρεξη για τίποτα», είπε η Lydia Robey, η γιατρός που τον βοήθησε να ξεκινήσει και συνέχισε: «Χρειαζόμασταν μια αλλαγή για να δουν οι ασθενείς την άσκηση ως φάρμακο, κι έτσι προωθήσαμε απλά πράγματα, όπως το περπάτημα».

Ξεκίνησε με λίγο περπάτημα και έφτασε να κάνει 42 χιλιόμετρα

Αρχικά, ο Joey ξεκίνησε δύο γύρους κάθε φορά, περπατώντας αργά ενώ ήταν συνδεδεμένος με τον ορό του.

«Αισθάνθηκα υπέροχα όταν περπατούσα», δήλωσε ο Joey στο περιοδικό Runner’s World. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήταν υπέροχο. Με έκανε να νιώθω καλά. Ένιωσα ότι ήμουν πίσω στη φυσιολογική μου ζωή σαν να μην ήμουν σε θεραπεία χημειοθεραπείας».

Οι δύο γύροι έγιναν πέντε, μετά δέκα, μετά 20 και μετά 32! Και κάποια στιγμή οι νοσηλευτές που τον παρατηρούσαν συνειδητοποίησαν ότι ο μικρός Joey θα μπορούσε να καλύψει τα χιλιόμετρα ενός Μαραθωνίου! Το φύλλο που χρησιμοποιούσε ο Τζόι για να παρακολουθεί τους γύρους του συνέχισε να αυξάνεται και πριν ο ίδιος ή οι νοσηλευτές του το συνειδητοποίησουν, βρισκόταν στα πρόθυρα να καλύψει την απόσταση του μαραθωνίου σε σύνολο.

Έτσι λοιπόν, ο απίθανος Joey, μπαίνοντας στο τέταρτο στάδιο της χημειοθεραπείας του, είχε ήδη καλύψει περί τα 38 χιλιόμετρα περπατήματος, και με την ενθάρρυνση του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών του αποφάσισε να κάνει τους τελευταίους γύρους την ημέρα της τελευταίας του θεραπείας, για να κόψει την δική του κορδέλα τερματισμού και να το γιορτάσει!


 
 

Την ημέρα αυτή, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Joey αφού έκανε την τελευταία του θεραπεία, ξεκίνησε αισιόδοξος να βαδίζει με πιο γρήγορο ρυθμό τους γύρους των τελευταίων μέτρων, συμπληρώνοντας 629 γύρους και κόβοντας τελικά την κορδέλα του τερματισμού στον δικό του Μαραθώνιο, μια κορδέλα που κρατούσαν οι νοσηλευτές και οι νοσοκομειακοί συνεργάτες.

Μάλιστα τον σκέπασαν με μια κουβέρτα, του έδωσαν τη μπανάνα και τα “μεταγωνιστικά” σνακ του, ενώ ένα ειδικό μετάλλιο που το νοσοκομείο είχε φροντίσει να φτιάξει με το όνομά του, περάστηκε στο λαιμό του από την μητέρα του.

Αυτός ήταν ο πρώτος μαραθώνιος του Joey που δεν θα ξεχάσει ποτέ, όπως είπε, συγκινημένος: «Τόσοι άνθρωποι με επευφημούσαν, ήταν η πιο συγκλονιστική μέρα που έχω ζήσει!».

Με την θεραπεία του να έχει ολοκληρωθεί, ο Joey περνάει 100 μέρες στο σπίτι του για την πλήρη ανάρρωσή του, αλλά όπως δήλωσε περπατάει κάθε μέρα και μόλις είναι αρκετά υγιής θέλει να ξεκινήσει το τρέξιμο!

Μάλιστα στα σχέδιά του είναι να προετοιμαστεί για τον πρώτο του πραγματικό μαραθώνιο μετά από ένα χρόνο, που θέλει να κάνει με τη μητέρα του. Ισως κάπου κοντά του, ή σε έναν μεγάλο, όπως της Νέας Υόρκης, ή της Βοστόνης και συμπλήρωσε: «Εκείνη έχει τρέξει έναν, πριν 10 χρόνια, αλλά τώρα θέλουμε να τρέξουμε μαζί!».

– Μπράβο Joey, να είσαι πάντα υγιής και να μην το βάζεις ποτέ κάτω στη ζωή σου!

 

• Πηγή: Runner’s World

Δημοφιλη Αρθρα