fbpx

Γιατί ο Νικηφόρειος Δρόμος αξίζει να μπει στην καρδιά σου! (iRun video)

Νικηφόρειος Δρόμος βίντεο

Η ομάδα του iRun, του μοναδικού free press περιοδικού για το τρέξιμο, και του ψηφιακού “αδελφού” iRunmag, έχει ένα σκοπό από τη σύστασή της: Πρώτα να ζει, να τρέχει, να παρατηρεί και μετά να γράφει…

Αποτελεί μια διαδικασία που δεν μας την επιβάλει κανείς, ούτε την κάνουμε “αγγαρεία”. Επιλέγουμε τους αγώνες ή τις αθλητικές εκδηλώσεις που πιστεύουμε ότι έχουν να “πουν” κάτι, ή αυτές που φίλοι δρομείς μας συστήνουν να γνωρίσουμε.

Μια εντελώς διαφορετική και συνάμα ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία αγώνα, ήταν η συμμετοχή μας στον πολυδιάστατο Νικηφόρειο Δρόμο, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2022, στην ενδοχώρα του Δήμου Ρεθύμνης. Τρέξαμε δίπλα στους δρομείς, καταγράψαμε στιγμές της διαδρομής των 22,4 χιλιομέτρων από το Ατσιπόπουλο έως το χωριό Καλονύκτι, όπου τελικά απολαύσαμε όλοι, το γεύμα και τη φιλοξενία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά.

Νικηφόρειος Δρόμος

Για 7η χρονιά ο «Νικηφόρειος Δρόμος» κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες δρομείς, αθλητές, ερασιτέχνες, ποδηλάτες, γονείς και παιδιά, που βρέθηκαν στον Δήμο Νικηφόρου Φωκά και το Ατσιπόπουλο, όπου ξεκίνησε η πλειοψηφία των αγώνων και δράσεων της διοργάνωσης που “υπογράφει” το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Σταθερά υποστηρικτές και η Περιφέρεια Κρήτης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, οι εθελοντικές ομάδες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά.

Ο «Νικηφόρειος» είναι μια πολυδιάστατη αθλητική εκδήλωση στην αγαπημένη μας Κρήτη. Περιελάμβανε τον βασικό αγώνα δρόμου και ποδηλατοβόλτα μήκους 22,4 χλμ. από το Ατσιπόπουλο έως το Καλονύκτι, έναν παιδικό αγώνα 1.200μ. από τον Πρινέ έως το Ατσιπόπουλο, έναν αγώνα σκυταλοδρομίας 2×11,2χλμ. και έναν ακόμα αγώνα δρόμου με support ποδηλάτη στη μεγάλη διαδρομή. Μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη εκδοχή αγώνα που δεν τη συναντάς αλλού και μπορείς να δοκιμάσεις με έναν φίλο σου ποδηλάτη.

Η διαδρομή των 22,4 χλμ. από το Ατσιπόπουλο προς το Καλονύκτι πραγματικά μας εντυπωσίασε αν και απαιτούσε… γερά πόδια, αλλά σε αποζημίωνε με το εναλλασσόμενο τοπίο και τα όμορφα χωριά που διαπερνά. Τα πλάνα του Δημήτρη στο βίντεο θα σας δώσουν μια καλή εικόνα για να καταλάβετε για τι μιλάμε, αλλά ακόμα καλύτερα να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Ο σταθμός στο Κάτω Βαλσαμόνερο με την παρουσία και τα κεράσματα της γλυκύτατης κυρίας Χρυσούλας αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία του αγώνα που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς και να μην σταματήσεις. Εκτός αν είσαι ο Σταύρος Ζαγκανάς ή ο Μανώλης Σηφάκης του ΟΦΗ, που αγέρωχοι τερμάτισαν τον 7ο Νικηφόρειο Δρόμο στη 1,5 ώρα!

Ζαγκανάς Σηφάκης Νικηφόρειος Δρόμος 2022

Ο Νικηφόρειος Δρόμος είναι φιλικός για όλους! Μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θέλουν στο δυναμικό βάδισμα 5,3χλμ. από τον Αγ. Κωνσταντίνο έως το Καλονύκτι, μικροί δρομείς στον παιδικό αγώνα 2000μ. από την Παλαίλημνο έως το Καλονύκτι και φυσικά, δε λείπει η όμορφη φυσιολατρική πεζοπορική διαδρομή που διασχίζει τον εύφορο κάμπο της περιοχής.


 
 

Όλες οι διαδρομές καταλήγουν στο Καλονύκτη (ή Καλονύχτι), ένα από τα βυζαντινά χωριά της Κρήτης που συνδέεται με το πέρασμα του Νικηφόρου Φωκά, του Βυζαντινού αυτοκράτορα που εξεστράτευσε στην Κρήτη τον 10ο αιώνα μ.Χ., προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Άραβες Σαρακηνούς. Μπροστά από το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού λάμβαναν χώρα οι τερματισμοί, με δύο περήφανες Κρητικοπούλες με παραδοσιακές φορεσιές να υποδέχονται, πάντα χαμογελαστές, τους δρομείς και τους ποδηλάτες.

Συντζανάκη Νικηφόρειος Δρόμος

Η κορυφαία ελληνίδα τριαθλήτρια Νάντια Συντζανάκη από τα Χανιά, τερματίζει πρώτη τον αγώνα δρόμου των 22,4 χλμ.

Δίπλα, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με θέα την ημιορεινή απόληξη των Λευκών Ορέων, είχαν στηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού τα τραπέζια που φιλοξένησαν συμμετέχοντες και συνοδούς για το μεταγωνιστικό γεύμα με τοπικά εδέσματα και κρασί. Το πεντανόστιμο κρητικό γαμοπίλαφο είχε ετοιμαστεί επιτόπου από τους ντόπιους, στα τεράστια καζάνια που θα δείτε στο βίντεο. Παράλληλα με τις πολλές απονομές στους νικητές και τις νικήτριες των αγώνων (ακόμα και για τους παιδικούς αγώνες), οι διοργανωτές τίμησαν με ιδιαίτερες βραβεύσεις προσωπικότητες του Κρητικού αθλητισμού και ανθρώπους που στηρίζουν αμέριστα τη διοργάνωση για χρόνια.

Εκτός, όμως, από την εξαιρετική αθλητική διοργάνωση που αξίζει να συμμετάσχετε μια ανοιξιάτικη Κυριακή του Απρίλη στην Κρήτη, η πρότασή μου είναι να μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Ρεθύμνου, να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους του και να ακούσετε τις ιστορίες τους. Σε χωριά όπως η Γωνιά, ο Μούνδρος, τα Ρούστικα και οι Σαϊτούρες θα βρείτε ανεξερεύνητες ομορφιές που θα γεμίσουν ανεξίτηλα τη μνήμη σας, και την αυθεντική κρητική φιλοξενία να σε υποδέχεται πολύ φιλικά, κερνώντας άλλο ένα ποτηράκι ρακί ενδιάμεσα από ωραίες κουβέντες!

 

• Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση το τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου και ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Λαχνιδάκη για όλα!

Δημοφιλη Αρθρα