fbpx

Η Κατερίνα Πέτσα μάς το έμαθε στην Άνδρο! Σε λίγες μέρες ξαναλέμε… Vamos!

iRun

Τα τελευταία γεγονότα, της “απελευθέρωσης” των μετακινήσεων (μέχρι να φύγουν και τα τελευταία… “εισαγωγικά”), μας φέρνουν όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό… Αλλά, τέτοιες, τώρα που το σκέφτομαι, μας φέρνουν όλες οι εξορμήσεις στις όμορφες διοργανώσεις, στα όμορφα μέρη της χώρας μας. Εκεί που κάποιοι μερακλήδες, άλλοι ρομαντικοί, διοργανωτές βάζουν ψυχή και δουλειά μηνών, για να δημιουργήσουν 2ήμερα ή 3ήμερα αθλητικών εκδηλώσεων, για εμάς τους “πορωμένους” δρομείς που με ζήλο συμμετέχουμε. Εκεί που τρέχουμε αλλά και ζούμε αυτούς τους τόπους στα καλύτερά τους!
Μία τέτοια διοργάνωση που αναπολήσαμε σήμερα, είναι το Andros Trail Race. Η διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στο αριστοκρατικό νησί των Κυκλάδων, που δεν φοβάται να “λερωθεί” στα χωμάτινα, σκαλωτά μονοπάτια του και τους παλιούς λιθόστρωτους δρόμους της…  

Η Ανδριώτισσα δρομέας Κατερίνα Πέτσα, έτρεξε τη μεγάλη διαδρομή των 24 χιλιομέτρων και μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες της, από έναν αγώνα με ιδιαίτερη σημασία για την ίδια, έναν αγώνα του τόπου της!

Όπως μας λέει η ίδια… «Μία πορεία προς τις αναμνήσεις, τις ρίζες και τους προγόνους μου». Αλλά, ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στα μονοπάτια και τα καλντερίμια της Άνδρου…

• Γράφει η Κατερίνα Πέτσα  /  Φωτογραφίες: GO experience


 

Μια ξεχωριστή αναδρομή φέτος, στο 4ο Αndros Τrail Race και μια επιστροφή μου στα χρόνια της φαντασίας, του παιχνιδιού, και τις αθωότητάς μου. 

Σημειώστε. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική με ό,τι περιγράφω, όπως και δεν μπορώ να είμαι με ό,τι αγαπώ! 

Μια ξεχωριστή διοργάνωση με εμπνεύστρια και δημιουργό την Αριάνα Μασέλου. Ξεχωριστή γιατί συνδυάζει τον πολιτισμό με την άθληση, συνδυασμό σπάνιο, που σε λίγους αγώνες το έχω διακρίνει, και αυτό, με ευαισθησία και πραγματικό ενδιαφέρον για την Άνδρο μας. Την ευχαριστώ, γιατί χωρίς την Αριάνα δεν θα ζούσα αυτή τη μοναδική εμπειρία στο νησί μου. 

Η διαδρομή των 24 χλμ. ανάμεσα στα φθινοπωρινά χρώματα του νησιού και τις απίστευτες εναλλαγές του τερέν δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Η υψομετρική διαφορά με τη φετινή αφόρητη ζέστη σε κάνει να αναμετρηθείς με την αντοχή σου, να κλάψεις από τον πόνο στην ανηφόρα του “φονιά” και να δακρύσεις από τη συγκίνηση στην ομορφιά της Χώρας. Να ζήσεις στο έπακρο όλη την διαδρομή με τις αισθήσεις στα κόκκινα και την φαντασία να καλπάζει σε άλλες εποχές και περάσματα. 

Φέτος, χωρίς κανένα άγχος για το χρόνο μπόρεσα να ταξιδέψω, να απολαύσω, να γελάσω και να “μυρίσω” τον τόπο μου, όπως ποτέ ξανά! Να νοιώσω τον ήχο του νερού στα διποτάματα, να φανταστώ την πομπή των πιστών προς την Παναχράντου, να σταθώ με αγωνία πολεμιστή στο φρούριο κοιτώντας με αγωνία το Αιγαίο. 

Αληθινά δεν έχω συγκινηθεί περισσότερο με το εγκάρσιο πέρασμα στο μοναστήρι, έξω ακριβώς από τους κοιτώνες των μοναχών και την ευλογία του πάτερ στο σταθμό. Ιερή στιγμή, μοναδικά συναισθήματα. 


 
 

Υπέροχοι εθελοντές σε όλους τους σταθμούς του αγώνα, «δικοί μου» άνθρωποι, έτοιμοι για μια καλή κουβέντα, ένα καλαμπούρι, μια… σέλφι (σας ευχαριστώ!), μου έδιναν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω. 

Η πορεία μας συνεχίζετε ανάμεσα σε πέτρα και χώμα, καλντερίμια μικρά και μεγάλα, γέφυρες πετρόχτιστες, μονοπάτια στρωμένα με χαλί φύλλων, απότομες ρεματιές και βράχοι μεγαλοπρεπείς σχεδόν σε κάθε ανηφόρα. Σύνθεση δύσκολη, επίπονη, μα εξαιρετικής ομορφιάς. Μιας ομορφιάς που σπάνια συναντάς σε Κυκλαδίτικο νησί.

Κι έρχεται η στιγμή της λύτρωσης, το ανέβασμα στο φρούριο, με πανοραμική θέα όλο το Αιγαίο και στιγμή απόλαυσης, μιας και το δροσερό αεράκι σου παίρνει τον πόνο της ανηφόρας, σου στεγνώνει τον ιδρώτα και σε χτυπάει απαλά στη πλάτη λέγοντας σου…

Έλα λίγο ακόμα… 

Λίγο ακόμα, γιατί εκεί κάτω στο Κόρθι οι δικοί μου με περιμένουν. Ίσως η μόνη στιγμή που κοιτάω το ρολόι και βλέπω ότι έχω αργήσει και ξέρω ότι ανησυχούν.

Ευκαιρία λοιπόν για να παίξω με την κατηφόρα, να της βγάλω τη γλώσσα, να σύρω τον χορό, να αισθανθώ ότι πετάω ψηλά εκεί, πάνω από το Κόρθι. Σε εκείνο εκεί το τέρμα κάτω! Εκεί είναι η μαμά μου και με περιμένει! Να με αγκαλιάσει και να μου ψιθυρίσει (κάθε χρονιά το ίδιο)…

Κουράστηκες παιδί μου; 

Εκεί, και όλοι οι δικοί μου άνθρωποι, οι φίλοι μου, όσοι αγαπώ! Αυτή είναι η πορεία μου, αυτά τα μονοπάτια μου, αυτός και ο τερματισμός στο νησί μου. 

Ελπίδα μου να σας μετέφερα λίγο από την μοναδική ομορφιά και συγκίνηση που προσφέρει αυτή η διαδρομή του των 24 χιλιομέτρων του Αndros Τrail Race. 

Vamos!

 

> Ζήστε μέσα από το όμορφο video μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του Andros Trail Race! #setthepace

Δημοφιλη Αρθρα