fbpx

Ionian to Aegean: Τρέχοντας 345 χλμ. από το Ιόνιο στο Αιγαίο!

iRun
Ionian to Aegean 345km

Μια εκπληκτική περιπέτεια τρεξίματος πέντε ημερών θα επιχειρήσουν ο Δημήτρης Κασίμης και ο Τόλης Βυζαρέλης, με στόχο να ενώσουν μεταφορικά το Ιόνιο με το Αιγαίο πέλαγος, αφού διασχίσουν οριζόντια την Ελλάδα!

 

Η ιδέα του «Ionian to Aegean» είναι μία πρόκληση κατά την οποία οι δύο φίλοι υπερμαραθωνοδρόμοι θα επιχειρήσουν να τρέξουν μία απόσταση 345 περίπου χιλιομέτρων σε 5 στάδια (ημέρες). Θα ξεκινήσουν την Τρίτη 25 Μαΐου από την πόλη της Ηγουμενίτσας με τελικό προορισμό την κωμόπολη του Πλαταμώνα Πιερίας, και ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, τα Μετέωρα και τον Όλυμπο.

Η αλήθεια είναι ότι κατά την περίοδο της πανδημίας και την ματαίωση όλων σχεδόν των αγώνων τρεξίματος, ο κίνδυνος να χαθεί το κίνητρο προπόνησης είναι μεγάλος. Η ανάγκη αυτή οδήγησε τους δύο φίλους αθλητές, να ψάξουν για έναν μεγάλο στόχο ικανό να τους κρατήσει ορεξάτους για προετοιμασία και από την άλλη να μπορέσουν να εξερευνήσουν τα όριά τους και να ζήσουν μία αξέχαστη περιπέτεια.

Η πρόκληση των χιλιομέτρων, τα δύο πελάγη, το πέρασμα μέσα από χωριά, οι πολλές γνωστές και άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας αλλά και η διανυκτέρευση σε αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις ήταν οι λόγοι που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδρομή.

Ionian to Aegean 345km

Η διαδρομή χωρίζεται σε 5 στάδια, που έχουν ως εξής:

1. Ηγουμενίτσα – Ελεούσα Ιωαννίνων

Απόσταση 80 χλμ. θετική υψομετρική 1650μ. Η διαδρομή κινείται σε επαρχιακούς δρόμους , περνώντας από παραδοσιακά χωριά του νομού Θεσπρωτίας και αφού συναντήσει τον ποταμό Καλαμά, καταλήγει στην κωμόπολη Ελεούσα δίπλα στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα είναι και η πρώτη διανυκτέρευση.

2. Ελεούσα – Μέτσοβο

Απόσταση 60χλμ. θετική υψομετρική 1500μ. Η διαδρομή αφού περάσει το Πέραμα Ιωαννίνων, συναντά την παλαιά εθνική Τρικάλων-Ιωαννίνων, με τη υπέροχη θέα των κορυφών του Μετσόβου και των Τζουμέρκων, καταλήγει στο Μέτσοβο, όπου είναι και η δεύτερη διανυκτέρευση.


 
 

3. Μέτσοβο – Μετέωρα

Απόσταση 80χλμ, θετική υψομετρική 850μ. Η διαδρομή συνεχίζει το ανέβασμα της προηγούμενης ημέρας μέχρι τον αυχένα Κατάρας φτάνοντας στα 1800μ περίπου, και στη συνέχεια αρχίζει το κατέβασμα μέσω επαρχιακών δρόμων και αφού περάσει από τα χωριά Μαλακάσι, Αμπελοχώρι και  Καλομοίρα, καταλήγει στα Μετέωρα όπου είναι και η τρίτη διανυκτέρευση.

4. Μετέωρα – Πλατανόδασος  Ολύμπου

Απόσταση 82χλμ. 1100 υψομετρική. Η διαδρομή αφήνει τα Μετέωρα και την πόλη της Καλαμπάκας και μέσω της επαρχιακής οδού Θεόπετρας /Μαυρελίου ανηφορίζει για την λίμνη Λογγά σε υψόμετρο 1100 μέτρα .Στην συνέχεια κατηφορίζει μέσα από έναν πανέμορφο  δασικό δρόμο και καταλήγει στο Πλατάνοδασος Ολύμπου, το οποίο βρίσκεται  στο οροπέδιο Σπαρμού-Ολυμπιάδος-Φλάμπουρου, όπου είναι και η τέταρτη διανυκτέρευση.

5. Πλατανόδασος Ολύμπου – Πλαταμώνας

Απόσταση 50χλμ. 1250 υψομετρική. Η διαδρομή αφήνει το φιλόξενο Πλατανόδασος Ολύμπου και αρχίζει η ανάβαση προς τον νότιο Όλυμπο. Μέσα από μία μαγευτική διαδρομή και αφού περάσει τα χωριά Καρυά, Καλλιπεύκηξεκινάει η κατάβαση προς την παραλία του Πλαταμώνα δίπλα στο κάστρο, όπου είναι και ο τερματισμός.

 

Υποστήριξη των αθλητών

Το όλο εγχείρημα θα καλύψει ο γνωστός φωτογράφος της Canon Μπάμπης Γκιριτζιώτης μαζί με την ομάδα του (GO Experience), που θα αποτελούν παράλληλα και την ομάδα υποστήριξης των δύο αθλητών. Καθημερινά θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο φωτογραφικό υλικό αλλά και ενημέρωση για την προσπάθεια και την πορεία των αθλητών.

Εκτός από το αθλητικό τμήμα και την πρόκληση των χιλιομέτρων, η διανυκτέρευση των αθλητών αποτελεί μία ακόμη πρόκληση. Μία μικρή κατασκήνωση θα στήνεται κάθε ήμερα στα σημεία της διανυκτέρευσης. H διανυκτέρευση θα γίνεται σε αντίσκηνα σε όμορφα τοπία της διαδρομής. Κατά την διάρκεια της  ημέρας οι δύο αθλητές θα τρέχουν αυτόνομοι κουβαλώντας ότι θεωρούν απαραίτητο για την ολοκλήρωση του κάθε σταδίου (ετάπ).

 


Ο Δημήτρης Κασίμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησαν στην ενασχόληση του με την προπονητική επαγγελματικά. Μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους λίγους στο χώρο της προπονητικής με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Προπονητή. Έχει εργαστεί ως Προπονητής της Εθνικής ομάδας τριάθλου (2004 – 2010).
Παράλληλα με την προπονητική ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και ως αθλητής, τόσο εξαιτίας της αγάπης του με τον αθλητισμό, αλλά και για να αποκομίζει και ο ίδιος εμπειρίες τις οποίες στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει στους αθλητές του.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Μέλος της Εθνικής ομάδας Τριάθλου (1997-2004), μέλος της Εθνικής προ-Ολυμπιακής ομάδας τρίαθλου για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
• ΤRIATHLON: IRONMAN NICE 2011: 09.42.00, NICE 2013: 09.51.00, ΙRONMAN BARCHELONA 2014: 09.06.00
• ULTRA RUNNING: ΜARATHON DE SA SABLES 2016 (280 KM) 64 θέση, χρόνος: 32ω 09λ. – SPARTATHLON 2019 (245 KM) 31ω 52λ. – VFUT (160 MILES) 2018, χρόνος 24ω 52λ.
• ΜΑRΑΤΗON BEST TIME: ALEXANDER MARATHON THESSALONIKI (2011), χρόνος 2ω 46λ.
• ULTRA SWIMING: 3η θέση στη διάσχιση του Τορωναίου Κόλπου, 26 χλμ, το 2006, 2η θέση στη διάσχιση του Τορωναίου Κόλπου, 26 χλμ, το 2007
• ΤRAIL  RUNNING: OLYMPUS MARATHON (2009) χρόνος 5ω 24λ.


Ο Αποστόλης (Τόλης) Βυζαρέλης γεννήθηκε το 1973 στην Θεσσαλονίκη. Είναι έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών, επιχειρηματίας στον χώρο των ηλεκτρονικών ειδών, ιδιοκτήτης της εταιρείας AstraSat με έδρα την Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το τρέξιμο σε όλα τα τερέν, όπως επίσης με την ποδηλασία και την πεζοπορία.
Η δίψα του για αγώνες περιπέτειας τον οδήγησε τα  τελευταία χρόνια σε διάφορα μέρη της γης, όπου και δοκίμασε τα όριά του.
– Το 2020 βρέθηκε στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας στα όρια του αρκτικού κύκλου, τερματίζοντας τον αγώνα των 150 χιλιομέτρων, στην κατηγορία τρεξίματος.
– Το 2019  αγωνίστηκε και τερμάτισε με επιτυχία τον αγώνα Salomon Ultra Trail Hungary  108 χιλιομέτρων  στην Ουγγαρία
– Το 2016, ταξίδεψε μαζί με τον Δημήτρη Κασίμη στο Μαρόκο και αγωνίστηκε με επιτυχία στον αγώνα Marathon Des Sables, έναν πολυήμερο αγώνα στη έρημο Σαχάρα,  τερματίζοντας σε πολύ καλή θέση.
– Το 2014, ταξίδεψε στις Άλπεις αγωνιζόμενος στο UTMB (Ultra Trail Mont Blanc), έναν αγώνα 168 χιλιομέτρων τον οποίο και τερμάτισε με επιτυχία.
– Το 2012 βρέθηκε στα Πυρηναία της Καταλονίας, αγωνιζόμενος στο Emmona Trail, έναν αγώνα 108 χιλιόμετρών σε υψόμετρα 3000 μέτρων, τερματίζοντας με επιτυχία.
Παράλληλα, έχει αγωνιστεί με επιτυχία σε δεκάδες ορεινούς αλλά και ασφάλτινους  μαραθωνίους  τόσο στην Ελλάδα (10 τερματισμούς Olympus Marathon), όσο και στο εξωτερικό (μαραθώνιοι Παρισιού-Βερολίνου-Ρώμης-Βαρκελώνης-Στοκχόλμης), καθώς και σε υπερμαραθωνίους στην Ελλάδα, όπως το Rout 100 miles (3 τερματισμοί) και VFUT (2 τερματισμοί).
Στόχος του είναι να απολαμβάνει τους αγώνες και να δίνει κίνητρα στον κόσμο ώστε να βάλουν την άσκηση στην ζωή τους. Το μότο του, Don’t be Afraid to Fail, Be Afraid Not to Try.

Δημοφιλη Αρθρα