fbpx

Karpenissi Trail… «Αφήστε με εκεί!»

Ο Άρης Γαβριελάτος καταγράφει την εμπειρία του από το 2ο Karpenissi Trail

iRun
Karpenissi Trail εμπειρία

Το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023, πολλοί λάτρεις του ορεινού τρεξίματος συναντήθηκαν στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας για να απολαύσουν τα υπέροχα μονοπάτια της Καλιακούδας, με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Karpenissi Trail.

Ο Άρης Γαβριελάτος, ως δεινός trail runner και απεσταλμένος του iRun, δέχτηκε με χαρά το κάλεσμα του βουνού και του τεχνικού διευθυντή του αγώνα Λουκά Πρατίλα, φτάνοντας με την παρέα του στο Μεγάλο Χωριό, ορεξάτος για ορεινό τρέξιμο …και όχι μόνο!

Δύο ημέρες μετά την εμπειρία του στον αγώνα των 26 χλμ. κατέγραψε -όπως συνηθίζει- τις αυθεντικές σκέψεις του κατά τη διάρκεια της διαδρομής του στα μονοπάτια του Kaliakouda Trail

Εκκίνηση 26χλμ Karpenissi Trail

 

15ο χιλιόμετρο. Το τζελάκι δεν μου τα έχει σκάσει ακόμα. Έχει ζέστη. Είμαι μέσα στο δάσος. Ακουμπάω στα μπατόν και το μόνο που ακούγεται είναι η ανάσα μου και στη θέση της καρδιάς ένα «μπαπ-μπαπ-μπαπ», το ίδιο και στο λαιμό «χιουπ-χιουπ-χιουπ».

Όλες οι αισθήσεις δουλεύουν, είμαι εδώ ζωντανός. Στο 15ο χιλιόμετρο του αγώνα Karpenissi Trail στην Καλιακούδα της Ευρυτανίας. Έχω καιρό να πάρω μέρος σε αγώνα, έχω καιρό να γράψω για έναν αγώνα.

Πίσω στην Αθήνα οι φίλες μου και οι γνωστοί μου αναρωτιούνται γιατί δεν αντέχω τον θόρυβο. Αλήθεια τώρα; Είναι φυσιολογικοί ήχοι, οι ήχοι της πόλης και όχι αυτό που ζούμε εμείς στα βουνά; Περιπατητές, ορειβάτες, αναρριχητές, δρομείς και θόρυβος δεν ταιριάζουν. Δεν «πάνε» μαζί!

Να σας γειώσω, όμως, λίγο. Η διοργάνωση, υπό την επίβλεψη του Λουκά Πρατίλα ήταν άψογη. Οι σταθμοί ήταν εκεί που έπρεπε, η σήμανση ήταν άψογη, υπήρχαν εθελοντές, ενώ στο σύνολό της η φιλοξενία ήταν προσεγμένη.

Η συμμετοχή είχε πλούσια δωράκια, τζελ, μπάρες και άλλα συμπληρώματα διατροφής της Fit & Shape, ένα ζεστό αμάνικο γιλέκο, ενώ όσοι/ες επιθυμούσαν έφτασαν με πούλμαν στο χωριό. Το προηγούμενο βράδυ είχαμε και τεχνική ενημέρωση, χυλοπίτα party αλλά και μια γεύση από Ιμαλάια καθώς ο Θωμάς Νταβαρίνος μας μίλησε για την κατάκτηση της κορυφής Dhaulagiri.

Θα πρέπει να πω ότι όταν ο άνθρωπος είναι ευγενής, αυτό αντανακλάται στη δουλειά του. Με χιούμορ και σοβαρότητα, με ψυχραιμία και οργάνωση, είχαμε 3+1 αγώνες ποιοτικούς και προσεγμένους. Τα 26χλμ, τα 13χλμ, τα 6χλμ και τον παιδικό αγώνα.

Το Μεγάλο Χωριό ενδείκνυται για αγώνες. Έχει το βουνό δίπλα του, μια μεγάλη πόλη κοντά του, αρκετά καταλύματα, πολλά νερά, δάση. Έχει και καλές ταβέρνες!

Όσοι και όσες έχετε ξαναδιαβάσει κείμενό μου, γνωρίζετε ότι γράφω κάπως βιωματικά, ίσως φιλοσοφώ. Μεγαλώνω, όμως και σκέφτομαι ότι η πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε εν μέσω τσίπουρου με μια καλή παρέα που αναρωτιόταν «γιατί να τρέχεις στο βουνό;»

Μου έχει τύχει να με ρωτήσουν και να χασκογελάνε. Εκεί κόβεις την κουβέντα και πας για ύπνο γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ακούσουν. Εδώ, όμως, η συζήτηση είχε νόημα.

Karpenissi Trail Γαβριελάτος

Μέσα μας κρύβουμε αγωνίες που η πόλη αδυνατεί να μας βοηθήσει. Αντιθέτως, η πόλη μας απομυζά, μας τρώει. Στο βουνό και μάλιστα σε έναν αγώνα, μπορεί να ξεδιπλωθεί ένας χαρακτήρας. Να καλυτερέψει, να ημερέψει ή και όχι. Το βουνό δεν θα σε στρώσει, αν εσύ δεν θες.

Και για να αφήσω τη βαριά φιλοσοφία, συνήθως, τα ψητά (ή τα μαρούλια ξερωγω που τρώνε οι vegan), οι μπύρες, οι συζητήσεις, τα αστεία, ο υγιής συναγωνισμός και τελικά ο αγώνας, τα χιλιόμετρα μας ωθούν «ψηλότερα». Η κοινωνία των ανθρώπων δηλαδή, κάτι που στην πόλη δεν συμβαίνει πλέον…

Παράλληλα, στο βουνό το μυαλό καθαρίζει. Είσαι εσύ, το νερό σου, το τζελ σου, το μυαλό και το σώμα σου. Μου λένε «τρέχεις να ξεφύγεις από κάτι». Όχι…

…Το κάτι είναι πάντα εκεί όταν τερματίσεις και κλείσεις το ρολόι, γιατί ως γνωστόν «αν δεν μπει στο strava, δεν συνέβη ποτέ». Τα προβλήματα, λοιπόν, είναι πάντα εκεί και περιμένουν. Εσύ κατεβαίνεις πιο καθαρός για να τα αντιμετωπίσεις. Και αν όχι, δεν πειράζει. Υπάρχουν και άλλοι αγώνες. Τουλάχιστον επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε ζωντανοί.

Η εκκίνηση είναι σκληρή. Για 7 χλμ ανεβαίνουμε μέχρι τα 1900 υψόμετρο, αρχικά ανάμεσα στα έλατα και μετά σε γυμνό, άγριο τοπίο. Η κατηφόρα δεν είναι πάντα ανακουφιστική. Μυρίζουν τα φρένα! Πονάς. Η θέα είναι συγκλονιστική. Το μεγαλείο και η μικρότητά μας, η όμορφη αίσθηση της στιγμής, της ανάσας, γράφεται στη μνήμη.

Karpenissi trail Μεγα Ισωμα

Πρόσωπα αγαπημένα έρχονται στο μυαλό. Μαζεύεις ένα πετραδάκι, ένα ξυλαράκι για να πεις με περηφάνια «στο έφερα από τα 1900 μέτρα υψόμετρο, δεν έχει αξία, αλλά τελικά έχει!».

Χαμηλά βλέπω την Ανιάδα. Το παπούτσι μου τρίβει το πόδι και τσούζει (κανονικά βρίζω, αλλά θα με κόψει η λογοκρισία). Κατεβαίνουμε από δασικούς δρόμους σχετικά γρήγορα και ξαφνικά μια ανηφόρα για σεμινάριο λίγο πριν τον σταθμό της μέσης του αγώνα.

Ανεφοδιασμός, μικρό μπαντάρισμα στο πόδι και φύγαμε! Μετά το 15ο χλμ όπου τα χρειάστηκα, άρχισα να αναγνωρίζω το τοπίο, καθώς είχα βρεθεί πριν αρκετά χρόνια στον μικρό αγώνα των 13ων χλμ. Συνήθως οι δεύτερες ανηφόρες είναι εξουθενωτικές καθώς είσαι «χρεωμένος» όπως λέμε.

Karpenissi Trail Πινακάκια

Στην κορυφογραμμή είναι μαγικά. Δεξιά και αριστερά σου δάση και χωριά και εσύ εκεί ψηλά, να κοιτάς και να προσέχεις να μην τσακιστείς.

Τα χωριά και τα δάση αυτά έχουν υψηλή ιστορική αξία, καθώς στον 2ο παγκόσμιο «φιλοξένησαν» τους αντάρτες που πραγματικά αντιστάθηκαν στους κατακτητές. Υψηλό ήταν και το κόστος σε ζωές. Ποτέ ξανά!

Αρχίζω να κατεβαίνω. Έχει περάσει αυτή η κακή αίσθηση της κούρασης και η έξαψη του τερματισμού ανεβάζει τη διάθεση. Και πάλι οι κατηφόρες είναι ζόρικες στα χωμάτινα μονοπάτια, καθώς πρέπει να φρενάρεις για να μην μάθεις να πετάς…

Κάθοδος, ρυάκια, κορμοί, δρομείς που κουράστηκαν. Ξαφνικά ο Αργύρης και ο Δημήτρης που βγάζουν φωτογραφίες. Κοντεύω πλέον στο χωριό και ρουφάω κάθε στιγμή.

Ο τερματισμός σε ανηφόρα παίρνει και τις τελευταίες δυνάμεις μου και στην αψίδα βλέπεις χαμόγελα. Τα παιδιά της διοργάνωσης, η παρέα μου. Μια στιγμή ολοκλήρωσης και ένα γεμάτο, ωραίο μετάλλιο στο στήθος. Πόσα να ζητήσει ένας δρομέας;

Άρης Γαβριελάτος karpenissi Trail

Τερματισμός μετά από 26 χιλιόμετρα στο Μεγάλο Χωριό.

Πότε ξεκινάνε οι εγγραφές για το 2024;

 

Δημοφιλη Αρθρα