Η Jenny Hoffman, καθηγήτρια Φυσικής του Χάρβαρντ και τρεις φορές πρωταθλήτρια υπεραποστάσεων στις ΗΠΑ, κατέρριψε επισήμως το ρεκόρ για την ταχύτερη διάσχιση της Αμερικής (FKT στην κατηγορία γυναικών), σε 47 ημέρες, 12 ώρες και 35 λεπτά.
Η 45χρονη μητέρα τριών παιδιών ξεκίνησε από το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο και τερμάτισε σχεδόν επτά εβδομάδες αργότερα στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης, διανύοντας 3.037 μίλια, δηλαδή 4.887 χιλιόμετρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της Sandra Villines (από το 2017), κατά πάνω από επτά ημέρες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι τεχνικές προϋποθέσεις για το ρεκόρ Γκίνες, απαιτούσαν να τρέξει «μόνο» από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη, μια «ταπεινή» απόσταση 2.790 μιλίων, εκείνη προτίμησε να ακολουθήσει την «σιωπηρή» συμφωνία μεταξύ των πιο επιφανών Αμερικανών υπερμαραθωνοδρόμων, που αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη διάσχιση πρέπει να «γράψεις» τουλάχιστον 3.000 μίλια.
Η έμπειρη αθλήτρια υπερασποστάσεων έτρεχε συνήθως για 13 με 15 ώρες κάθε μέρα, ξεκινώντας τη διαδρομή της στις 4 το πρωί. Σπάνια περπατούσε, εκτός από όταν ανέβαινε απότομους λόφους. Κατανάλωνε έως και 8.000 θερμίδες την ημέρα, κυρίως αυγά, για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του βάρους της.
Για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του εγχειρήματος, εκτός των αρχείων GPX της διαδρομής της που απαιτούσε το FKT.com, διέθετε ακόμα τις πρόσθετες αποδείξεις για το Γκίνες, όπως γραπτές καταθέσεις μαρτύρων και καθημερινά 10λεπτα βίντεο να τρέχει. Επιπλέον, φορούσε δύο ρολόγια, ένα Coros στον ένα καρπό της και ένα Garmin στον άλλο, είχε και ένα live tracker πάνω της όλη την ώρα.
Η Αμερικανίδα είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν (το 2019) το εντυπωσιακό εγχείρημα, φτάνοντας όμως στο Οχάιο μετά από 42 ημέρες, όταν το γόνατό της κατέρρευσε, τερματίζοντας τη διαδρομή της εκεί. Το γόνατό της χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση, έτσι ακολούθησε μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης.
Τον περασμένο Νοέμβριο επανέλαβε την πρόκληση της διάσχισης από ακτή (Σαν Φρανσίσκο) σε ακτή (Νέα Υόρκη), ενώ υποστηρίχθηκε από μια ομάδα έξι γυναικών που η καθεμία είχε «βάρδια» σε διαφορετικά σημεία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ούλτρα δρομέας θα είχε πάντα δύο άτομα κοντά της. Την ακολουθούσαν με ένα τροχόσπιτο στο οποίο η Jenny κοιμόταν κάθε βράδυ, καθώς και με ένα μίνι βαν το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας την προμήθευε με φαγητό, νερό και ρούχα.
Η Jenny άλλαξε συνολικά 11 ζευγάρια παπούτσια τρεξίματος, με κάθε ζευγάρι να διαρκεί συνήθως 3 με 5 ημέρες, ανάλογα το οδόστρωμα. Παρά το γεγονός ότι φορούσε «φτηνές βαμβακερές κάλτσες» από το Walmart, λέει ότι απέκτησε μόνο μερικές φουσκάλες.
Ωστόσο, αντιμετώπισε άλλους πολλούς τραυματισμούς, όπως θλάσεις στην κνήμη ήδη από την πέμπτη ημέρα (παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων εφόσον υπέστη το ίδιο πρόβλημα το 2019), καθώς και προβλήματα στα γόνατα, τους μηριαίους και στις γάμπες.
«Είχα επίσης μερικές τρομακτικές πτώσεις τις τελευταίες ημέρες και πραγματικά χτύπησα σοβαρά τα γόνατά μου», δήλωσε η Jenny. «Ήταν σαν να προσπαθούσα να κρατήσω ταυτόχρονα όλους τους συσσωρευμένους τραυματισμούς μου σε σταθερή κατάσταση, ώστε να μπορέσω να φτάσω μέχρι το τερματισμό», συμπλήρωσε η αμερικανίδα δρομέας.
Η Jenny ονειρευόταν να διασχίσει τις ΗΠΑ με τα πόδια από τότε που ήταν παιδί. Καθώς μεγάλωνε, το όνειρό της γινόταν όλο και πιο έντονο. Με την πρώτη της προσπάθεια να έχει πρόωρο τέλος, προπονήθηκε εντατικά για την επιτυχημένη πλέον δεύτερη προσπάθειά της, τρέχοντας έως και 200 μίλια (περίπου 322 χιλιόμετρα!) κάθε εβδομάδα για την προετοιμασία.
Παρόλο που ακολούθησε την ίδια διαδρομή που είχε τρέξει και το 2019, που σημαίνει ότι ήταν προετοιμασμένη για τους περισσότερους πιθανούς κινδύνους (π.χ. κούγκαρ ή οχήματα που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα στις απότομες στροφές των δρόμων του Yosemite), η Jenny αντιμετώπισε διάφορα απροσδόκητα προβλήματα: έντονο χαλάζι και αστραπές σε ένα ορεινό πέρασμα στην Καλιφόρνια, διέσχισε χιλιόμετρα αργιλώδους λάσπης στη Νεμπράσκα και το τροχόσπιτο που τη συνόδευε έμεινε από μπαταρία δύο φορές.
Η Jenny λέει ότι το δυσκολότερο μέρος ήταν το τρέξιμο στην περιοχή της Νεμπράσκα κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της συγκομιδής, όπου εκτός από τη λάσπη, πάλεψε με αντίθετους ανέμους 44 μιλίων/ώρα (περίπου 8 μποφόρ), εκτυφλωτικά σκονισμένη ατμόσφαιρα, «τρομακτικά» φορτηγά λιπασμάτων, αδέσποτα σκυλιά και έναν οδυνηρό τραυματισμό στη γάμπα.
Οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην έρημο της Νεβάδα αποτέλεσαν μεγάλη πρόκληση για την 45χρονη δρομέα, προκαλώντας της κόπωση πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
«Ήταν απλά σκληρό. Κάθε μέρα, για 48 συνεχόμενες ημέρες, ανεξάρτητα από τον καιρό ή το ανάγλυφο του εδάφους, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλημένη ή τραυματισμένη ή άρρωστη ή αποθαρρυμένη ήμουν, σηκωνόμουν και έτρεχα πάνω από 90 χιλιόμετρα».
Αυτό που έκανε όλη αυτή την εμπειρία να αξίζει τον κόπο για την Jenny, ήταν το να διασχίσει τη George Washington Bridge και να δει ένα πλήθος φίλων και συγγενών όπου τη συνόδευσαν στα τελευταία 19 χιλιόμετρα στο Μανχάταν.
«Ένιωσα τόση αγάπη και εύχομαι πραγματικά κάθε άνθρωπος να μπορέσει να βιώσει μια τέτοια μαγική στιγμή», δήλωσε η ίδια. «Είμαι τόσο ευγνώμων για όλη την υποστήριξη και που μια τόσο φοβερή ομάδα έξι καταπληκτικών ανθρώπων ήταν πρόθυμη να με συνοδεύσει σε αυτό το ταξίδι και να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του ονείρου μου», τόνισε για την ομάδα υποστήριξης που τη συνόδευσε σε αυτά τα 4887 χιλιόμετρα.
Παρόλο που έπρεπε να επιστρέψει σύντομα στην κανονική της ρουτίνα με full-time εργασία στο Πανεπιστήμιο και τη φροντίδα της οικογένειάς της, η Hoffman δεν άργησε να ονειρεύεται τις μελλοντικές περιπέτειές της.
«Δεν έχω πάει ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, αλλά έχω ακούσει ότι είναι πανέμορφη και ότι η διάσχιση από το βορρά προς το νότο θα ήταν μια καταπληκτική περιπέτεια», είπε. «Επίσης, δεν έχω πάει ποτέ στην Αλάσκα, ωστόσο θα πρέπει να μάθω περισσότερα για τις πολικές αρκούδες…» εκμυστηρεύτηκε στο κοντινό της περιβάλλον, γεγονός που φανερώνει ότι η υπερδραστήρια ultra runner δεν πρόκειται να τερματίσει εδώ τις φιλόδοξες δρομικές περιπλανήσεις της…
- Το ρεκόρ στην κατηγορία αντρών στη διάσχιση της Αμερικής κατέχει σήμερα ο Pete Kostelnick (ΗΠΑ), ο οποίος έτρεξε από το Σαν Φρανσίσκο στη Νέα Υόρκη σε 42 ημέρες, 6 ώρες και 30 λεπτά το 2016.