fbpx

Κώστας Γκελαούζος: «Ενα σάπιο σύστημα που δυστυχώς λειτουργεί πολύ καλά»

«Είδα και τις δύο όψεις του πρωταθλητισμού», ανέφερε ο 4 φορές πανελληνιονίκης στον μαραθώνιο 32χρονος δρομέας

Newsroom
ΑΜΑ2021

Για την υπόθεση ντόπινγκ γύρω από το όνομά του μίλησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο Κώστας Γκελαούζος. Αναλυτικά τα όσα είπε:

Δυστυχώς για κάποιους δεν έχω να πω πολλά. Στάθηκα τυχερός και είδα και τις δυο όψεις του νομίσματος που λέγεται πρωταθλητισμός.

Μέσα από τις επιτυχίες ήρθαν πολλοί άνθρωποι κοντά μου και μέσα στις δύσκολες στιγμές έμειναν λίγοι. Ολα αναμενόμενα. Ακόμη και η κατάληξη.

Αυτό που έκανα εγώ ήταν να φτάσω το σώμα μου στα όριά του, να θυσιάσω χρόνια, να θυσιάσω στιγμές από την οικογένειά μου, στιγμές από τους φίλους μου.

Να θυσιάσω στιγμές από τη ζωή μου, που ο χρόνος ποτέ ξανά δεν θα φέρει πάλι πίσω. Το έκανα με αγάπη όμως. Οσοι με ξέρουν, ξέρουν ποσό παθιασμένα το έκανα! Μέχρι και το τελευταίο μου ευρώ το σπαταλούσα για αυτό που λέγεται αθλητισμός.

Από το μακρύ λοιπόν 2004 και το πρώτο μου πανελλήνιο μετάλλιο στην ηλικία των 13 ετών έως το τελευταίο μου μετάλλιο το 2022 και την ηλικία των 33 ετών, έζησα σχεδόν τα πάντα.

Αυτά δεν θα μου τα πάρει κανένας πίσω, ό,τι και να πει, όσο και να με κατηγορήσει, ό,τι και αν κάνει. Και αυτό γιατί ο αθλητισμός δεν είναι μετάλλια, ρεκόρ, Κύπελλα και οτιδήποτε παρόμοιο που σας έχουν κάνει να πιστεύετε για εμάς.

Ο αθλητισμός για εμένα ήταν εκείνη η μοναδική στιγμή μετά από μια δύσκολη προπόνηση με το συναίσθημα της κούρασης, αθλητισμός είναι το βλέμμα που θα σηκώσεις και θα πάρεις μια βαθιά ανάσα την ώρα που τρέχεις, αθλητισμός είναι η ευεξία μετά την προπόνηση, αθλητισμός είναι τα χαμόγελα με τους φίλους σου στην προπόνηση, αθλητισμός είναι τα ταξίδια με τους συνοδοιπόρους σου, αθλητισμός είναι οι γνωριμίες και οι εμπειρίες, αθλητισμός είναι το χαμόγελο που σου δημιουργείται όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου να πετυχαίνει τον στόχο του.

Αυτά δεν θα μου τα πάρει κανείς. Αυτό που δεν χώνεψα ποτέ όμως ήταν το ψέμα, η κοροϊδία, η απληστία και το συνάφι των ανθρώπων που ξηλώνουν και ράβουν στον αθλητισμό, αλλά και τη μιζέρια όσων για λίγη δημοσιότητα ή αναγνωρισιμότητα πουλάνε και τη μάνα τους.

Ημουν Πάντα Αντίθετος με Ολους.

Οχι γιατί το ήθελα, αλλά γιατί είχα δει πώς είναι ο πραγματικός αθλητισμός που υπάρχει έξω.

Ενα σάπιο σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά δυστυχώς, και το 90% από όλους σας είσαστε γρανάζια του, εσκεμμένα για το συμφέρον σας ή και άθελά σας. Αθλητές, Προπονητές, Αθλούμενοι. Αν ψάξετε μέσα σας, βαθιά ή ρηχά, θα το βρείτε.

Οχι δεν περιμένω να αλλάξει κάτι, και δεν θέλω. Εδώ και χρόνια προσπάθησα να κατανοήσω και το κατάφερα. Η ζωή του Jim Carrey στην ταινία The Truman Show δεν μοιάζει τόσο φανταστική, αντίθετα χρησιμοποιείται πολύ καλά από κάποιους.

«Στρουθοκαμηλισμός», που είχε πει και ένας φίλος. Φτάνει όμως με αυτά, αφού δεν σας ενδιαφέρουν. Ετσι και αλλιώς, αυτό που περιμένετε πώς και πώς είναι να πείτε την ατάκα σας «μια στιγμή να πέσω από τα σύννεφα!».

Κώστας Γκελαούζος

Ναι, δεν πέφτω ούτε εγώ από τα σύννεφα. Περιμένοντας λοιπόν υπομονετικά τη διαδικασία και σεβόμενος κάθε τι σε αυτήν, ήθελα να έρθει «το σήμερα» για να πω δυο λόγια.

– Στην υπόθεσή μου ίσως έγινα το πιο γρήγορο ανακοινώσιμο αντικανονικό δείγμα στην ιστορία της Ελλάδας. Πιο γρήγορο και εκείνο της υπόθεσης του 2004. Σε λιγότερο από 20 ώρες το όνομά μου ήταν στον αέρα.

Στα πηγαδάκια θα σας πω ήταν και σε λιγότερο από 12 ώρες. Γιατί; Από την αρμόδια αρχή αντι-ντόπινγκ προβλέπεται ως Ακρως Εμπιστευτικό η ανακοίνωση ενός δείγματος μέχρι την κατάληξή του.

– Ποιοι ήταν αυτοί λοιπόν που έβγαλαν το όνομά μου στη φόρα; Και δεν μιλάω για τον κίτρινο Τύπο. Ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν την πληροφορία από μέσα; Ποσό έμπιστη λοιπόν είναι η αρμόδια αρχή; Ποια ήταν η θέση της, ενώ έπρεπε να προστατέψει τον αθλητή, όπου αυτή είναι και η δουλειά της;

Γιατί ποτέ η αρμόδια αρχή δεν πήρε θέση σε αυτό, ώστε να προστατευτεί ο αθλητής και να τηρηθεί σωστά η διαδικασία εφόσον αυτό ορίζεται και από τη νομοθεσία;!

Προφανώς πολλοί θα καταλάβουν ότι όταν έχεις ήδη κάτι να σε πιέζει, η κάθε διαδικασία γίνεται κάτω από βιαστικές κινήσεις.

– Πώς γίνεται όμως μια αρμόδια αρχή τέτοιου επιπέδου να κάνει λάθος και στις τιμές τις οποίες ορίζονται για τη διαδικασία; Στο τελικό e-mail μιλάμε σχεδόν για τις διπλάσιες τιμές. Εδώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και καριέρες.

Τιμές, οι οποίες στην τελική τους μορφή είναι διπλάσιες από ό,τι είναι αντίστοιχα στην Αυστραλία ή σε κάθε άλλο κράτος. Τιμές, οι οποίες ίσως είναι μη διαχειρίσιμες από έναν αθλητή στίβου ώστε να προχωρήσει τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, μάζεψα μια ομάδα και προσπάθησα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Oσο και αν μου κόστιζε.

– Eνας αθλητής δεν ενημερώνεται ποτέ για το ποια πρέπει να είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση.

Αφήνεσαι απλά στην τύχη σου.

– Ζήτησα τα χαρτιά μου και προσπάθησα να δω τι συμβαίνει.

– Hταν προφανές από την αρχή ότι δεν μιλούσαμε για ένα κανονικό αντικανονικό δείγμα, αλλά για ένα οριακό δείγμα.

Κώστας Γκελαούζος


 
 

Κάτι το οποίο η αρμόδια αρχή αντι-ντόπινγκ δεν το παραδέχτηκε ποτέ, παρόλο που η ίδια με τη φωτογραφία των καμπύλων που έχει στείλει ως προς το πώς μοιάζει ένα κανονικό δείγμα και ένα αρνητικό, είναι ολοφάνερο ότι μιλάμε για ένα οριακά αρνητικό.

Τι όμως μπορεί να βγάλει έστω και αυτό το οριακό δείγμα; Προσέλαβα γιατρούς για να το ψάξουν. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι ήρθαν εθελοντικά πιστεύοντας τα λόγια μου.

– Μετά από καιρό κατέθεσα το υπόμνημά μου όπου έλεγε ότι μιλάγαμε ξεκάθαρα για ένα οριακό δείγμα, το οποίο σύμφωνα με έρευνα μπορεί να επηρεαστεί από αρκετές παραμέτρους που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν.

– Παράλληλα, ένας από τους πιο γνωστούς αιματολόγους παρουσίασε το αιματολογικό μου προφίλ μέσα από πιστοποιημένα κέντρα μικροβιολογικών εξετάσεων από το 2012 μέχρι και το 2022, όπου σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση απαγορευμένης ουσίας ή ό,τι άλλο.

– Η αρμόδια αρχή αδιαφόρησε πλήρως και επέμενε στο ότι εγώ έχω κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

– Καταλαβαίνεις μετά από ένα σημείο ότι κάποιοι έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι. Και αργά ή γρήγορα θα οδηγούνταν εκεί που ήθελαν κάποιοι.

Στην τελική ακρόαση λοιπόν, αποφάσισα να πάω ολομόναχος, χωρίς δικηγόρους, χωρίς γιατρούς και χωρίς τίποτα, γιατί αφού κατάλαβα ότι δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα σύμφωνα με τη λογική τους, τότε θα είχα μόνο μια απορία βάσει λογικής.

– Η απορία μου: Εφόσον ένας αθλητής κάνει χρήση της ουσίας αυτής, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει αυξομειώσεις στους αιματολογικούς δείκτες;!

Γιατί σε εμένα δεν παρουσιάζεται κάτι τέτοιο; Και γιατί εφόσον μιλάμε για ένα οριακά αντικανονικό δείγμα και χωρίς αυξομειώσεις, γιατί δεν ελέγχεται παραπάνω η περίπτωσή μου;

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να κάνω λάθος χρήση της απαγορευμένης ουσίας και να μην έχει αποτέλεσμα!!!!

Δηλαδή παίρνω, αλλά δεν έχει τελικά αποτέλεσμα στην απόδοσή μου. Νομίζω δεν χωράει άλλη λογική εδώ.

Στο τέλος θα παραθέσω κάποιες εικόνες από τη διαδικασία, αλλά πριν θα ήθελα να αναρωτηθώ μόνος μου και φωναχτά κάποια πράγματα.

– Πόσο τυχαίες ήταν το καλοκαίρι του 2022 οι ανακοινώσεις από συγκεκριμένο σάιτ περί του ότι είμαι αναρχικό στοιχείο;!

– Πόσο τυχαία ήταν ξαφνικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 3 σημεία στις 5 το πρωί τον Σεπτέμβριο του 2022, τα οποία έχω δηλώσει στο παρελθόν, ενώ εγώ δεν ήμουν σε κανένα από αυτά;! Και ενώ δεν με βρήκαν ποτέ, δεν τον ανέφεραν σαν άκαρπο έλεγχο.

– Πόσο τυχαία είναι η πίεση από κάποιους να αφαιρεθεί γρήγορα προπονητής ο οποίος ήταν δηλωμένος (αλλά δεν με προπονούσε) στο όνομά μου, όπου πριν ένα χρόνο από πίεση της ομοσπονδίας είχε δηλωθεί τυπικά;!

…όπου αφαιρέθηκε μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς καν να με καλέσουν!!

– Πόσο τυχαία ήταν ψεύτικα δημοσιεύματα ότι εγώ πήγαινα να σπάσω το πανελλήνιο ρεκόρ και παράλληλα ότι συνεχίζω να είμαι Το μαύρο πρόβατο για τον αθλητισμό;!

Κώστας Γκελαούζος

– Πόσο τυχαίο ήταν ότι τον Μάιο του 2023 και ενώ είχα δηλώσει λανθασμένα διαμονή στην Αμφισσα και ενώ βρισκόμουν σε ταξίδι στην Γερμανία, χτύπησε η πόρτα μου με ένα χαρτί για έλεγχο ντόπινγκ;! Προφανώς και δέχτηκα και πέρασα και βγήκε αρνητικό.

– Πόσο τυχαίο είναι ότι μέχρι και σήμερα η ομοσπονδία στίβου δεν με κάλεσε ούτε μια φορά, έστω για να απολογηθώ και κρατάει σιγή ιχθύος;!

– Πόσα τυχαία ακόμη περαστικά μπορεί να υπάρχουν άραγε;!

Και στο τέλος όλων αυτών, φτάνει η υπόθεση μήνα Ιούνιο και λες έστω ότι καταλαβαίνεις την περίπτωση, και ότι θα ήθελες να ανοίξεις το δεύτερο δείγμα, διότι πιστεύεις ότι θα είναι αρνητικό εφόσον το πρώτο ήταν τόσο οριακό. Η απάντηση όμως ήταν ότι αυτή την επιλογή την είχες στην αρχή. Τον Δεκέμβριο. Και αφού δεν το επέλεξες, τώρα δεν μπορεί να γίνει.

Δηλαδή εγώ σε αυτό το δείγμα μπορεί να είμαι αρνητικός, όπως και έγινε πολύ πρόσφατα στην υπόθεση του Αυστραλού αθλητή όπου αθωώθηκε, αλλά δεν θα το μάθω ποτέ, γιατί δεν επέλεξα σωστά στην αρχή της διαδικασίας.

Μιας διαδικασίας που κανείς μας δεν ξέρει πώς να λειτουργήσει. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σας ευχαριστώ όλους, και αυτούς που θα είστε δίπλα μου αλλά και αυτούς που θα πάτε απέναντί μου, σας εύχομαι καλή συνέχεια και πολλούς καλούς και υγιείς τερματισμούς.

 


 

Δημοφιλη Αρθρα