fbpx

Κροκόδειλος Trail Παλαιόχωρας Χανίων: Ο αγώνας των γενεθλίων μου!

Κροκόδειλος Trail

O «Κροκόδειλος Trail» είναι ένας ορεινός αγώνας που ανακάλυψα το 2018, που με την υποστήριξη και την πολύτιμη αρωγή του περιοδικού μας, ως χορηγός επικοινωνίας, έγινε αγαπητός σε όλη την Ελλάδα από την πρώτη κιόλας χρονιά.

• Γράφει ο Χάρης Μανούσης (charris@irunmag.gr)

Μπορεί εκείνη τη χρονιά ο μόνος δρομέας εκτός Κρήτης που έτρεξε στον αγώνα να ήμουν μόνο εγώ, αλλά τις επόμενες δύο χρονιές είδαμε στην εκκίνηση του «Κροκόδειλου» σημαντικούς πρωταγωνιστές του ορεινού τρεξίματος όπως τον Νίκο Καλοφύρη, τον Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, τον Δημήτρη Σελέτη, που στέφθηκε… “Κροκοδειλάκιας trail runner” του 2020, τον Γιώργο Διαλεκτό, τον Χρήστο Αγνουσιώτη και άλλους.

Τα πρώτα κουδουνίσματα για αυτόν τον αγώνα ακούστηκαν τέλη του 2017. Οι φήμες έλεγαν για έναν αρκετής δυσκολίας νέο ορεινό αγώνα στην Παλαιόχωρα Χανίων, όπου θα λάμβανε μέρος το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2018. Με το που το πήρα χαμπάρι ξεκίνησα τις διαδικασίες για να βρεθώ και εγώ στην εκκίνηση αυτού του αγώνα. Θα συνδύαζα τριήμερο με τα γενέθλιά μου και ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο ταξίδι στην αγαπημένη μου Κρήτη.

Κροκόδειλος Trail Χάρης Μανούσης

Για μένα ήταν ό,τι το καλύτερο. Η μεγαλύτερη έκπληξη βέβαια ήταν, όταν τερμάτισα τον αγώνα, που με περίμενε μια τούρτα γενεθλίων από την ομάδα της διοργάνωσης. Δεν χρειάστηκε κάτι άλλο για να με κερδίσουν, τόσο οι φίλοι πια διοργανωτές όσο και ο ίδιος ο αγώνας για να τρέχω κάθε χρόνο εκεί! Να ταξιδεύεις σε ένα άγνωστό σου μέρος μόνος, που να μην ξέρεις κανέναν και να λαμβάνεις φιλοξενία σαν να είσαι μέλος της οικογένειάς τους δεν το βλέπεις καθημερινά!

Τρεις συνεχόμενες χρονιές τριήμερο Καθαράς Δευτέρας με την παρέα της ομάδας «Παλαιόχωρα TRT Running Team», που αποτελούν ο Γιάννης, ο Λευτέρης, ο Μανώλης, η Κατερίνα και όλα τα μέλη της που εκτιμώ ιδιαίτερα. Ο «Κροκόδειλος« της Παλαιόχωρας θα διεξαγόταν φέτος, την Κυριακή 14 Μαρτίου, όμως, λόγω της πανδημίας ο αγώνας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και έτσι με βρίσκει στην Αθήνα. Δεν είναι και το καλύτερο, όταν οι όμορφες αναμνήσεις, εδώ και μέρες, σε καλούν εκεί… Μπορεί ο αγώνας να μην είναι εύκολος και να μας δείχνει τα κοφτερά του δόντια αλλά αυτό που μετράει είναι όλο το πακέτο που σου προσφέρει. Εξάλλου, η Παλαιόχωρα έχει επίσης να προσφέρει στους ντόπιους και τους επισκέπτες της ένα από τα πιο ξακουστά καρναβάλια του νησιού. Πάστα πάρτυ με αποκριάτικη παρέλαση, τερματισμός αγώνα και λίγες ώρες μετά, το κάψιμο του Καρνάβαλου.

Έμαθα, ότι η παρέα της Παλαιόχωρας TRT Running Team που διοργανώνει τον αγώνα, θα κάνει φέτος μια ομαδική προπόνηση στην διαδρομή, όλοι μας, όμως, περιμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2022 για έναν «Κροκόδειλο» που θα αφήσει εποχή!

Σελέτης Κροκόδειλος Trail

 

Λίγα λόγια για τον Κροκόδειλο Trail

Η ονομασία του αγώνα προέρχεται από τη μορφή του ακρωτηρίου που υπάρχει ανατολικά της Παλαιοχώρας και μοιάζει με έναν πετρωμένο κροκόδειλο που κολυμπά, έχει όμως και μεταφορική έννοια, καθώς το προφίλ της διαδρομής έχει τέσσερα πολύ κοφτερά «δόντια», όμοια με εκείνα του συγκεκριμένου ζώου. Το τερέν της διαδρομής κρύβει πολλές κοφτερές πέτρες σαν δόντια.

Η διαδρομή του αγώνα έχει διαφορετικό σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Αναπτύσσεται πάνω στον άξονα Σούγια – Αρχαία Λισσός – Λύχνου Λάκκος – παραλία Αμμουτσάκι – παραλία Γυαλισκάρι – φαράγγι Ανύδρων – Προφήτης Ηλίας Ανύδρων – Παπούρι – Κερατιδές – Μύλος – Βίγλες – Παλαιόχωρα. Η συνολική απόσταση είναι 22 χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική διαφορά +1.200 μέτρα.

 

Μας είπαν για τον αγώνα:

Ο εμβληματικός πρωταθλητής ορεινού τρεξίματος, Νίκος Καλοφύρης, της ομάδας DYNAFIT-URSA TRAIL και νικητής του αγώνα το 2019, μας είπε για τον αγώνα: «Άγριο και όμορφο μονοπάτι με την προσοχή σου συνέχεια σε συναγερμό, διαφορετικά τα δόντια του κροκόδειλου καραδοκούν. Φιλικό περιβάλλον με τους διοργανωτές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μας έλειψε ο αγώνας μα περισσότερο οι άνθρωποί του. Καλή αντάμωση να έχουμε».

Νίκος Καλοφύρης Κροκόδειλος Trail

Η Κατερίνα Δρακάκη της ομάδας ΑΡΚΑΛΟΣ Team, που τερμάτισε 2η το 2020 μας είπε: «Αν και γεννήθηκα στα Χανιά με έχει κερδίσει ο νότος Κροκόδειλος trail αγώνας της άνοιξης, που νομίζεις ότι είσαι στην καρδιά του καλοκαιριού. Μια απίστευτης άγριας αλλά όμορφης διαδρομής σε δύσκολο τερέν, αλλά το μπλε του Λυβικού σε ανταμείβει. Για την διοργάνωση και τα μέλη του TRT να πω τα καλύτερα, αφού έχουν δώσει την ψυχή τους στο σκάψιμο, για να έχουμε μια άψογη διαδρομή! Εύχομαι να βγούμε γρήγορα από όλο αυτό και να περάσουμε ένα υπέροχο 3ήμερο στην Παλαιόχωρα μιας που ο Κροκόδειλος μας υπόσχεται μεγαλύτερες δυσκολίες! Ραντεβού λοιπόν του χρόνου για να δείτε ότι ο Κροκόδειλος της Παλαιόχωρας είναι ερωτεύσιμος! Τον έχω αγαπήσει να ξέρεις!»

Κροκόδειλος Trail Χάρης Μανούσης

Δημοφιλη Αρθρα