fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Μαριαλένα Μπαρούτη

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας μέσα από τα μάτια της Μαριαλένας Μπαρούτη

Η Μαριαλένα Μπαρούτη μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει δύο μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπου είναι διορισμένη ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, δουλεύει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα, ενώ ολοκληρώνει το διδακτορικό της στην ειδική αγωγή.

Η 31χρονη με καταγωγή από τη Βόρεια Εύβοια είναι όμως και πολύ καλή δρομέας. Το αποδεικνύει και η δεύτερη θέση στον 16ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα (22,5 χλμ.) που διεξήχθη την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Λιτόχωρο, αγώνα τον οποίον μας περιγράφει πώς ακριβώς τον έζησε, αγωνιστικά και συναισθηματικά.

Μαριαλένα Μπαρούτη

«Από όλα τα βουνά που έχω τρέξει, από όλες τις περιοχές, τα μέρη και τα τερέν, για τον Oλυμπο έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Μια λαχτάρα. Είναι δέος αυτό που αισθάνομαι, και όταν έχω καιρό να ακουμπήσω τα χώματά του, νιώθω πως μέσα μου κάτι λείπει.

Χειμωνιάτικος Ενιπέας: Ενας από τους πιο γνωστούς αγώνες, τους πιο δύσκολους, στο αγαπημένο μου βουνό.

Παρά τις προτροπές φίλων και γνωστών να μην πάρω μέρος στον αγώνα, καθώς προέρχομαι από μια μακρά δρομική προετοιμασία και έναν επίπονο αγώνα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, για μένα η συμμετοχή μου ήταν κάτι αδιαπραγμάτευτο.

Χωρίς τις απαραίτητες προπονήσεις σε βουνό, και με απουσία υψομετρικών προσαρμογών, είπα ότι θα τρέξω τον αγώνα ώστε να τον απολαύσω.

Μαριαλένα Μπαρούτη

Νέα διαδρομή φέτος και από το όνομα και μόνο του Ενιπέα, ήξερα από τη μυθολογία πως θα αντιμετώπιζα:

1) Μια απίστευτα όμορφη διαδρομή, καθώς ο Ενιπέας ήταν ο πιο όμορφος ποτάμιος θεός.

2) Εναν σίγουρα πολύ απαιτητικό και δύσκολο αγώνα, καθώς λέγεται ότι μόνο ο Δίας μπορούσε να κοντράρει τον Ενιπέα σε δύναμη.

Η διαδρομή ξεκινάει με το νέο κομμάτι της. Τα 8 πρώτα χιλιόμετρα είναι τρεξιματικά, με μία μέση κλίση 12 %.

Σχεδόν εξ ολοκλήρου πρόκειται για συνεχόμενη ανηφόρα και ανάβαση. Το τερέν σε αυτό το κομμάτι ήταν βατό, μονοπάτια, χώμα, φύλλα, λίγες διάσπαρτες πέτρες.

Μπαρούτη

Δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερη δυσκολία σε αυτά τα χλμ., πέρα από ένα μικρό μέρος γύρω στα 200μ. που η κλίση ήταν μεγαλύτερη και επέλεξα να το περπατήσω. Μετά από αυτό το σημείο ακολουθούσε μια τραβέρσα με κατηφορική κλίση για περίπου 1 χλμ. μέχρι τη δασική θέση Ζηλνιά, η οποία θεωρώ ότι θέλει προσοχή.

Διότι τα πόδια είναι κουρασμένα από τη συνεχόμενη ανάβαση και επειδή υπήρχε αρκετή υγρασία και ακόμη περισσότερα πεσμένα και νοτισμένα φύλλα. Η αίσθηση του πατήματός μου ήταν γλιστερή και υπήρχε λάσπη σε αρκετά σημεία. Το πανέμορφο πυκνό δάσος μού χάριζε μοναδικές εικόνες σε κάθε βήμα μου.

Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο στη θέση Σταυρός, ρίχνω μια κλεφτή ματιά και εντυπωσιάζομαι από την αντίθεση. Πλούσια βλάστηση στις ράχες και τις πλαγιές του φαραγγιού, γυμνό τοπίο στον κάμπο της Πιερίας.

Η διαδρομή συνέχιζε κατηφορικά μέχρι και το 12ο χλμ. Αυτά τα 4 χλμ. δεν με δυσκόλεψαν. Είχα μια ανασφάλεια για τους κρυμμένους κινδύνους από τις πέτρες κάτω από τα φύλλα και αναρωτιόμουν πόσο πολύ θα γλιστρούσαν οι πλάκες. Εν τέλει, θεωρώ ότι κατάφερα να το βγάλω με αρκετά γρήγορο ρυθμό, κερδίζοντας χρόνο.

Μαριαλένα Μπαρούτη

Η αίσθηση του τοπίου ήταν το ίδιο εκθαμβωτική φτάνοντας στη σιδερένια γέφυρα.

Πλούσια βλάστηση στις όχθες του μυθικού ποταμού με πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα λεύκες, λυγαριές, βατομουριές. Μαγεμένη αισθανόμουν ακούγοντας τους ήχους από το ποτάμι, ήχους από τη φύση, πηγή ζωής. Και ενώ σκεφτόμουν πώς θα με επηρεάσει η χειμωνιάτικη υγρασία, δεν αισθάνθηκα έντονα το υγρό στοιχείο.

Πλησιάζοντας στο τέλος της πρώτης κατάβασης και την αρχή της επόμενης ανηφόρας, βλέπω τα σπίτια του Λιτόχωρου, κάτι που δείχνει πως μπαίνω στο επόμενο κομμάτι. Η διαδρομή μέχρι εκείνο το σημείο δεν μου φάνηκε πολύ δύσκολη.

Ξεκινάει το 2ο κομμάτι, το οποίο προσωπικά μου φάνηκε πιο απαιτητικό σε σχέση με τα χιλιόμετρα που προηγήθηκαν, καθώς οι ανηφόρες εναλλάσσονταν με μικρά κομμάτια ευθεία και κατηφόρας. Τα σημεία αυτά μου έβαζαν το δίλημμα αν πρέπει να τρέξω για να κερδίσω χρόνο ή να χαλαρώσω το σώμα μου για την επακόλουθη δύσκολη συνέχεια.

Εδώ η βλάστηση αραιώνει και το έδαφος πετρώνει. Πολλές μικρές πέτρες μέχρι να φτάσω στην επίπονη συνεχόμενη ανάβαση για την Γκόλνα. Ξαναπυκνώνει η βλάστηση και το μονοπάτι καλύπτεται από μεγάλους πέτρινους όγκους και βράχια.

Η ατελείωτη ανηφόρα επιφέρει σωματική κούραση.

Λίγο πριν φτάσω στην κορυφή, χρειάστηκε να σταματήσω στον τελευταίο σταθμό καθώς θεώρησα πως το νερό μου δεν θα επαρκούσε για τα εναπομείναντα 6 χλμ.

Μαριαλένα Μπαρούτη

Ο συνωστισμός στον σταθμό τροφοδοσίας, μου στέρησε αρκετό χρόνο και σωματική κούραση από την αναμονή… Αρκετές σκέψεις εκεί, αν όχι μπουκάλια γιατί να μην υπάρχουν έτοιμα γεμισμένα ποτήρια; Θα μπορούσε άραγε να γίνει κάποια μέριμνα για τη γρήγορη εξυπηρέτηση έστω της πρώτης δεκάδας των γυναικών;

Μετά από λίγα μέτρα στο κιόσκι της Γκόλνας πιάνω την κατάβαση και τα τελευταία χιλιόμετρα για τον τερματισμό. Μια δύσκολη κατάβαση με πέτρες, ρίζες και λάσπη, η οποία επιβαρύνεται από την ψυχολογική και σωματική καταπόνηση. Δεν έτρεξα όσο γρήγορα και καλά θα μπορούσα, ίσως και από την αίσθηση να αποφύγω κάποιο άτσαλο πάτημα και γλίστρημα.

Βγαίνοντας στον χωματόδρομο φαίνονται και τα σπίτια του χωριού, σηματοδοτώντας και τα τελευταία μέτρα για τον τερματισμό. Εκεί είναι που αναθαρρώ και αρχίζω να τρέχω με γρηγορότερο ρυθμό. Η εικόνα που μου έχει αποτυπωθεί από αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι ένα βουνό να σε κυκλώνει και να σε αγκαλιάζει αμφιθεατρικά.

Μαριαλένα Μπαρούτη

Τερματισμός στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια παγωμένη αποθεραπεία στα νερά του ποταμιού!

 

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτού του αγώνα, στους εθελοντές, στους χορηγούς. Ενας αγώνας που συστήνω αναμφίβολα στον καθένα να συμμετάσχει. Εχει όλα αυτά που θέλει ο αθλητής, διαδρομή, υψομετρικά, τερέν, αλλά και αυτά που θέλει ο αρχάριος, πάνω από όλα μια όμορφη διαδρομή.

Οσον αφορά εμένα, είμαι χαρούμενη! Μια αγωνιστική χρονιά που ξεκίνησε με στόχο τον αγώνα στο αγαπημένο μου βουνό (Olympus Marathon) έκλεισε με Ολυμπο!»

 

Διαβάστε ακόμα:

Κώστας Τσαγκαράκης: Και όμως, δεν ήταν όνειρο

Βραβεύσεις στους αθλητές που ήταν γονείς στο «Τόκιο 2020»

Μαραθώνιος Πράγας (7 Μαΐου 2023)

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register